:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турция заплашва със "сблъсък на цивилизации", ако не я вземат в ЕС

Отхвърлянето на кандидатурата на Турция за членство в ЕС може да спре реформите в мюсюлманския свят и да предизвика "сблъсък на цивилизации", заяви турският премиер Реджеп Ердоган в интервю за вчерашния брой на в. "Уолстрийт джърнъл".

Ердоган припомня, че на срещата на върха на ЕС през декември пред страната му е бил очертан дълъг период на преговори. "Турция не може да проявява толкова дълго търпение. Ако ЕС не иска да е само географски съюз или християнски клуб, той трябва да ни посочи конкретна дата", смята турският премиер. Според него отлагането на турската кандидатура за ЕС щяло да означава, че "западняците не са готови да се интегрират с народи, които не са от същата вяра".

Ройтерс припомня, че с оглед желанието си да влезе в ЕС Турция полага големи усилия за реформиране на икономическата и политическата си система съгласно условията, поставени й от срещата на върха на ЕС през декември. През октомври т.г. Европейската комисия ще представи доклад за напредъка й, върху който ще се изгради и становището на лидерите на ЕС за преговорите с Турция.

Ердоган подчерта, че ако ЕС все пак започне преговори със страната му, това щяло да покаже, че "хармонията между цивилизациите е възможна". Британският премиер Тони Блеър, който гостува в Анкара в понеделник, също заяви, че интегрирането на Турция в ЕС ще намали напрежението между мюсюлманския свят и Запада.
94
817
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
94
 Видими 
21 Май 2004 21:09
А дали си задава въпроса: Готови ли са турците да се интегрират с хора от друга вяра? Доколкото знам, тях където и да ги сложиш, все си остават неинтегрирани, в малка или по-голяма степен. Пример: гастарбайтерите в Германия. Още по-важно, способността им за интеграция намалява, поради което заедно със себеподобните си араби са все по-нежелани в цивилизования свят.
У нас не че е по-различно - и тук взеха да им се въртят идеи за правоверни и неправоверни, за фундаментализми и пр. Все са им накърнени правата (кои по-точно, не става ясно, извън тези дето са накърнени и на останалите български граждани), ама нейсе. Учил съм заедно с турци - 6 парчета имаше в моя клас. Така и с нито един от тях не останахме приятели, останаха си затворени, като отричаха да се интегрират с останалите. Не че е имало негативно отношение към тях, напротив.
21 Май 2004 21:50
Проблемът на турците , за разлика от другите мюсюлмани , е не толкова исляма , колкото национализма. Той им отваря верига от исторически проблеми : Арменски , Тракийски , Кипърски , Кюрдски. Военните, възпитани в Кемализъм, стоят в основата на това. Ако пък не са те- ще вземат връх ислямистите. Бях миналата година там - направи ми впечатление , че дори и в Истанбул тук-там има талибанеещи се/с бради/ а и забабулените са доста. В Европа интеграцията им е проблематична. Може би Одринса Тракия може като европейска територия да получи статут на асоциран член на ЕС... / България трябва да насърчава това, при условие че си получим компенсациите по Анкарската спогодба от 20те години , за овъзмездяване на земите на тракийските бежанци/ Но цяла Турция в ЕС - ??
21 Май 2004 22:07
Трябва да си бил голям загубеняк още тогава, като ученик.
Аз имах лични контакти и приятелство със стотоци от десетки националности, проблеми не съм имал.
Имах и приятелка еврейка.
21 Май 2004 22:33
po dobre s edin krak v carstvoto bojie otkolkoto s dvata v geenata
21 Май 2004 22:40
Чупи се с тези религиозни простотии бе фрактал! И си сложи кирилица.
21 Май 2004 22:42
Султане, един въпрос.
Как виждаш един Българин да се интегрира в Турция.
В анадола например.
21 Май 2004 23:04
+ shte ti otgovoriya, ponezhe Sultan-a edva li shte go napravi. Turcite shte go integrirat taka, kato sa integrirali vsichki ne-turci do momenta, prosto shte mu smeniat i viarata i imeto bez "vazroditelen proces", a ako se opava mnogo shte izchezne, kato Trakiiskite Balgari. Az ne razbrah, kakvo iska da kazhe Sultan-a s tova, che imal priyatelka evreika? Toi mai se pisa hristiyanin predi vreme...

Vsashtnost nikoga ne sam viarval v "obedinena" Evropa. Ako priemat Turciya vaobshte ne ya vizhdam. Loshoto e che iznudvat BG i ya dokarvat do vse po-goliama kriza.
22 Май 2004 01:55
На практика не ми пука дали ще влязат или не, стига да не вървеше подмолния процес за завладяването на България от турското малцинство. Примера с Доган и първановия орден, зърнената криза ( икономически), просветата ( ислямски училища с майчин език). Ако спрат инвазията, свалят фереджетата и шалварите и се държат нормално, да влизат където искат. Но не с етническа партия в чужда държава и ползване на привилегии като етнос....Който държи на езика, традициите и етноса си, да си ходи в държавата. Просто решение..... Ай стига........
22 Май 2004 01:59
Друг, ти му отговори, като сват на чалгаджия –лепна му 5 лв да свири твоята музика.
Ясно е, че в дъното на душата си таиш не много дружелюбни чувства към турците. Разбирам откъде идва това! Разбирам, че си губя времето! Разбирам, че твоите предубеждения не търпят развитие!
Нищо лично, даже съжалявам, че не мога да ти обясня как изглежда светът без омраза. Защото аз не мразя. Даже и този конкратен човек който разора гробовете на моите деди и ги направи на нива.
Но... имам въпроси:
1. Ако действително така брутално са действали турците, защо след 500 г. българите не са “изчезнали” както казваш ти?
2. Щом България съществува след 200 г. гръцко и 500г. турско робство, това доказателство ли е, че българина трудно или въобще не се интегрира?
И кой е казал кое е по-добро?
Поздрави!

22 Май 2004 02:10
ТУРКИЯ КЕ ПАДНЕ
22 Май 2004 03:17
Ако искат да влязат в арабската общност по ще им приляга ама те и там не ги искат пък и ония пари така не дават.Абе все едно Китаи да иска да влезе в арабската лига та така и Турция в Европа.Каде е Турция каде е Европа.И там маи яко я закъсаха с реформите и търсят белите хора да ги оправят.За да ме разберат по-правилно и те бих казал:Аи сектир турците от Европа бе.
22 Май 2004 03:37
Истанбул си е повече Европа от много Европи. За Анадола не знам.
А вие за... примерно, ... за Разградско и Кърджалийско знаете ли...?
Ми за чисто шопското Трънско, дето ви е под носо?
22 Май 2004 05:34
Може би по времето на Кемал турците трябваше да приемат христянство (няма значение какво) наред с латиницата. Това щеше да им разреши много проблеми. Иначе турците, които съм срещал са чудесни хора. Кои знае., може би още не е късно.


ב ר ו ך א ת ה א ד ו נ י א ל ו ה י נ ו מ ל ך ה ע ו ל ם א ש ר ק י ד ש נ ו ב מ צ ו ת י ו ו צ ו נ ו ע ל ה ט ב י ל ה
22 Май 2004 10:27
Ако Турция ще влиза в ЕС, ние въобще да не влизаме.Турците са измислили две неща в света-рушвета ианалния секс.Така че мястото им не само че не е в ЕС ами трябва да ги оградят с бодлива тел.Ако някой иска да знае защо препоръчвам му да отиде за една седмица в село около Разград или Кърджали.Да си приготви анадолски крем "Кураж".
22 Май 2004 11:09
Тя- войната между цивилизациите тъй и тъй е неизбежна, та защо ЕО да си вкарва троянски кон предварително.
22 Май 2004 12:08
Социологът Михаил Мирчев от агенция АССА-М просветлява тъмната глава на СветлоПиво:
Миналата година 80% от бебетата са родени от мургави ромски майки, 50% от останалите бебета са родени от красиви кадънки. Кръшните българки също са взели участие в съревнованието и достойно спечелили бронзов медал в класацията с процентите.
Изследванията показвали, че след 20-30 години всички родни парти ще се превърнат в многочислени дребни етнически партийки, а ЕВРОРОМА се превърне във водяща и управляваща партия, която ще осигури поне 10000 работни места на своите членове в централното и местното управление на страната, все още именувана “Булгариа”. Песента “Свети Георги” ще стане новата химна, Цветелин Кънчев ще тананика “Джелем, джелем….”




Редактирано от - SultanBg на 23/5/2004 г/ 14:01:00

22 Май 2004 12:32
Султане я пак провери тая работа с процентите - нещо много ми се видят
80% + 50% + тия на българките - май ще догоним китайците за няколко години
22 Май 2004 12:37
50% от останалите бебета!!!!!
22 Май 2004 13:13
Аха, почнаха вече и да заплашват... логиката е "желязна", нещо като: хлопахме вече толкова време на портата, пускайте ни най-сетне в къщата ви, иначе ще ви счупим прозорците!!

Онези политици, които все още говорят за прием на Турция в ЕС, мислят ли какво всъщност очаква Европа, ако това наистина стане? През 1970 в Германия имало 3 (три) джамии, сега са над 2500, а ако цяла Анадола се изнесе към Европа - бедна ми е фантазията. Статут на асоцииран член е достатъчен за Турция - това че една минимална част от територията и е останала в Европа (заради глупостта и сложните интереси на някои европейски правителства), не я прави европейска държава. Нека си правят съюз с Азербайджан, Туркменистан и т.н., а Европа тепърва ще има да осъзнава че интеграция на книга е едно, а в действителност - друго.
22 Май 2004 13:57
На ЕС може много-много да не му дреме, обаче ние сме саседи с Турция, ако не си спомняте и трябва да погледнем малко по-сериозно на тази заплаха!Само агитките на Galatasarai, Fenerbahce i Bechiktach да доидат ще взорят така наречената БГ армия-така е повярваите ми-бил сам там(в армията де:-)
22 Май 2004 15:14
И преди ме е глождала мисълта, дали е вярно това, че ние българите сме единствената нация в света,
каквото и да стане с нас,
възход или упадък,
даже в речите си от трибуната на най-светлия ни празник,
не спираме да ревем, плачем и да се оплакваме. С появяването на интернет и форумите в него, това мое злощасно съмнение окончателно се потвърждава. Ние, където да сме, в България, в Америка, в Европа на всякъде по света, винаги ревем. И винаги някой ни е виновен – руснаците, защото са ни освободили, гърците и турците, защото са ни поробили, сърбите, защото са ни обявили война първи след освобождението, американците, защото влияят и използват за свои егоистични цели веруюто на нашите политици… и още хиляди причини от политически, нравствен и житейски характер, кото ни казват: РЕВЕТЕ майка ви…. И най-любимите ни занимание са постоянно, ежедневно да се ровим в най-вонящите огнища на боклука на миналото и колко лоши са били другите народи, племена, етноси, даже цинагите, за нашата участ и орисия. Вземете форумеца “Друг”, той е постоянно намръщен и ревлив. Същият е СветлоПиво –Латерната, ако не е Доган България ще литне. Незнаещият – ежедневно по 10 пъти ни обяснява как комунистите са го изнасилвали, та и майка му и бащаму и баба му. Мога да изброя още 10-ки и повече и все ревливи…
Колко ли човешка и нечовешка, интелектуална и неинтелектуална - НАЦИОНАЛНА ЕНЕРГИЯ изразходва българина за това си ревене.
Ще кажа още нещо. В софия, в женския пазар има поне 20-30 интегрирани етнически люде и те не реват и не прахосват скъпоценната си енергия.
В Капалъ чаршъ – Цариград има хиляди и хиляди интегрирани, от които болшинството не са турци и те не реват и не прахосват подобна енергия.
Главна търговска улица на град Дамаск “Салхия” (в превод-пазарна) с дължина 5 клм, тук са наредени стотици малки и големи и все разкошни магазини, един до друг, за злато, цветя, дрехи, обувки, птиче мляко и повечето от собствениците са евреи, арменци и много други и тук-там и сирийци. Там никога, ама никога не се чуват приказки, засягащи националните чувства на когото да е било. Те не реват.
Същото е в Бейрут, Иерусалим и на всякъде по света.
За тях, изразходването на човешка енергия - НАЦИОНАЛНА ЕНЕРГИЯ за подобни глупости е кощунство.
22 Май 2004 17:33
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Один султан на свете жил
красивъй и отважнъй
но он игрушкой детской бъйл
вед бъйл султан бъмажнъйМ
Он переделат мир хотел
чоб бъл шчастливъйм каждъй
но он на ниточке висел
вед бъл султан бумажнъйМ
В Форум - ну чтож : иди - идиеш
и он шагал - бумажнъй
его не поняли за грош ....
...
а жил султан однаждъй...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<
22 Май 2004 17:35
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Один султан на свете жил
красивъй и отважнъй
но он игрушкой детской бъйл
вед бъйл султан бъмажнъйМ
Он переделат мир хотел
чоб бъл шчастливъйм каждъй
но он на ниточке висел
вед бъл султан бумажнъйМ
В Форум - ну чтож : иди - идиеш
и он шагал - бумажнъй
его не поняли за грош ....
...
а жил султан однаждъй...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<
Инспирирано от Б. Окуджава и султан.Б
22 Май 2004 18:12
sluncho,
Да си жив и здрав. Вся България да се гордее с теб, щото си един от най-слънчевите българини.
Де да беше и Грациан кат’теб.
Грациан постоянно мърмори, ругае, псува страната, която го отгледала и що-годе ограмотила, псува родина и народ, на който дължи произхода си.
Е, разбира се, едвали има друг българин с таково смешно име Грациан или, поне, едно Грацианско шкембе с килограми на 2 годишен шопар. И може би именно от това той черпи вдъхновението си ежедневно да се явява тук в Форума и с мазни уста, пръскащи слюнки на ляво и дясно да РЕВЕ и хули всичко българско.

Редактирано от - SultanBg на 23/5/2004 г/ 13:54:26

23 Май 2004 03:12
SultanBg, Я си върви в любимата Русия! И моля те не се прави на туркофил! Ти си туркофил по заповед от Русия!
23 Май 2004 07:15
Muktad

23 Май 2004 10:56
Мнението ни по тази тема, уважаеми форумци, ще има значение ако България е член на ЕС и то ако ни приемат преди Турция. А сега само си чешем клавиатурите.

23 Май 2004 12:55
Всичко, казано от Ердоан е вярно.
Удивена съм от куража на някои форумци да се изказват за неща, които въобще не познават.
23 Май 2004 15:10
Естествено, аналитиците добре знаят, че в Обединена Европа има повече турци, отколкото все още останалите българи в България. Приносът им на тези турци, станали част от Европейската Общност ( в икономически, търговски, политически, културнен, просветнен, религиозен план) възлиза на милиарди евро, а може би десетки милиарди....
23 Май 2004 15:12
Имах честта два пъти да срещна Р.Тайип Ердоан.Мога да кажа, че Тайип Бей е каризматична личност който ще помогне много не само на Турция, но и на Европейският Съюз.Турците са се интегрирали в Европа.Над 6 млн турци живеят в страни членки на ЕС.В Германия 4%, в Холандия 9%, във Франция 8.7% и в Австрия 4.4% от основното население са турци.Да не забравяма, че и в БГ има около 1 млн турци.Нагледно тези числа показват, че Турция отдавна е в Европа.Европа вече се готови да признае действителността.
Времето работи за Турция.

Редактирано от - BG_TR на 23/5/2004 г/ 15:28:30

23 Май 2004 15:25
BG-TR, наличието на етнически турци или българи в страните на ЕС в никакъв случай не означава, че България или Турция са в ЕС.
23 Май 2004 15:32
BG_TR
Интересни факти!
23 Май 2004 15:45
Много уважаема SS,
Можеше да бъдеш по-убедителна с оглед на бъдещето.
Защото,
Турция в момента си има една символична малка Македония в ЕС, която, влага всичката си енергия и допринася много за обединение и интеграция.
България си има една Македония, която дърпа българина назад.
Турците се интегрират със света.
Ние не успяваме това, даже по между си.
23 Май 2004 15:51
ПОМОГНЕТЕ НА ПЕНАТА.
Тя е останала неудовлетворена.
Поне я насочете към магазина с двете заешки уши.
23 Май 2004 16:03
Ще се аргументирам, СултанБГ.
Българите и турците, които вече са се установили в страни от ЕС, няма да се върнат в България или Турция. И децата им едва ли ще се върнат, освен на гости при баба. Нищо лошо, разбира се.
Но едва ли тези наши сънародници допринасят с нещо за интеграцията на двете държави в ЕС. Те просто са направили един друг личен избор.
Да не говорим, че споменатите числа могат да се тълкува погрешно ( и се тълкуват, както виждаш ) като едва ли не пета колона на ислямизма.
После, ние не се надяваме да станем следващия американски щат, само защото българи масово емигрират в САЩ, нали?
---------
Ина, защо не написахте тези грубости с обичайния си ник?
23 Май 2004 16:17
Ина Тодорова

Това съобщение е скрито от Вас. Натиснете тук за да го виждате отново.
Създадено: 23.5.2004 г. 07:15:30

-

Пената

Това съобщение е скрито от Вас. Натиснете тук за да го виждате отново.
Създадено: 23.5.2004 г. 15:42:41

-------------
Ина, с Вас сме съмишленици по много проблеми, но по тази тема предразсъдъците Ви пречат да бъдете обективна. Мога да разбера чувствата ви. Но не разбирам този изблик на цинизъм.
23 Май 2004 17:05
Ина, толкова е елементарно да натиснеш скрий ИП и да разбереш, че Ина=Пената!
Още веднъж доказваш манипулативната си същност, тъмната си потайна и комплексирана душичка.
Сигурно си говориш на глас за да се убедиш в правотата си! И да се подкрепиш!
Не си чист(а) ти, не си! Вземай си редовно Prozac-a!

*
Симпли, наличието на голяма група от хора ( в случая турци) в друга държава, създава условия при които мнозинството ( в случая ЕС) стига до момент в който неминуемо започва да се съобразява с тази група.
Замогването, появата на елит, организирането на емигрантите, довежда до създаване на лоби. Известно е влиянието на еврейското, гръцкото , арменското лоби върху политиката на САЩ, например. Едва ли турското лоби има чак толкова голямо влияние върху решенията на ЕС, но е ясно, че Европа не може вечно да игнорира исканията им.
23 Май 2004 17:43
За Америка не съм казал и дума. Нито сега, нито в продължение на 3 години откак съм читател на Форума. Там не съм ходил, за което съжалявам. Смятам я за елика страна и с велик народ.
Америка има неизлечима язва във външната си политика и тя се вижда от всеки без да посети тази велика страна. Тази американска политика на изроди от върхушката й е вредна за света, за народите и за нас.
Думата ми беше за нас, защото сме в Европа, а не в Америка.
23 Май 2004 17:49
Антрефилето е за Европа,
Ама, българинът нали е най любознателният в света и вселената, та говори за Америка, Чифутия, Занзибар…
23 Май 2004 18:21
При население от 7 801 273 за 2003г. и следната етническа структура :

Българи – 83, 6;
Турци – 9, 5 (741 121);
Роми – 4, 6 (365 797);
Други – 1, 5;
не са се самоопределили – 0, 8 процента

не мога да разбера защо и двете малцинства все се закръглят сами на над един милион всяко. На кого да вермаме..........на Националния статистически институт или на неграмотните лидери на тези етноси?

23 Май 2004 18:51
Обикновените, бедни турскоговорящи граждани на Р.България са скромни и
доброжелателни хора.Подлеци и врагове на България са фюрери като Доган
и ибрикчиите му.До кога ще ги търпим?Не е ли време да поемат към Анадола ?
23 Май 2004 19:22

bismiliah rramani rrahim!
na vi gllupovi hora!!!!
koito nishto ne razbirate-na toz "sulltan bg"e ses vas-
ne mislitew vi ce po skoro vi se bedete ses turcia v islamska derzhava ot kollko na evropata koto se se ruhne pored ses amerika ot
sistemata na livie percent na evreite
allah da gi nakazhew na helfire(ada)
skoro muhadzedinite se se poavet i v bulgaria .....te veche sa tam
allahu akbar!!
p.s
po dobre da se priamate pravata viara-da viarvat samo edin i edntven bog
samo nego...tova e vaprosa za vas i za vsicki hora kato vas..
allahu akbar!!
23 Май 2004 20:21
Султан ефенди, погрешно сте ме разбрал. Ставаше дума за това дали наличието на български и турски емигранти в държави членки на ЕС би помогнало по някакъв начин на присъединяването на нашите две държави към съюза.
Nebol е склонен да заложи на възможността емиграцията турска или българска да създаде лоби в полза на членството на едната или другата държава в Съюза.
Дано е прав.
Лобирането би помогнало да се преодолеят остарели нагласи и предразсъдъци към България и Турция при изпълнени всички условия за членство. Но не преди това.

Но всъщност темата е друга и заглавието не е коректно. Дори бих го нарекла тенденциозно. Ердоан не заплашва, а предупреждава за опасност, която не идва от Турция, но заплашва и Турция в много по-голяма степен. Истина е, че Турция има проблеми за решаване, но тя си е поставила една добра цел и се нуждае от подкрепа в пътя си към тази цел. Политическо късогледство е бавенето и шикалкавенето с въпроса за преговорите за членство на Турция в Съюза.
Всякакви приказки за географско положение и културни различия са несериозни. Когато се говори за географско положение нека първо се погледне къде са Кипър и Малта на картата. Културните различия са силно преувеличени. Турският гражданин средна ръка е много по-европеец от българина като бит, трудови навици, умения да се справя в условията на пазарна икономика, в предприемчивостта си, във възприемането на нови стандарти и прилагането на нови технологии, та ако щете и като отношение към жената и семейството.

Може много да се говори по темата има ли място Турция в ЕС, но "рязани" и "чалми" не са аргумент.


23 Май 2004 20:26
Ето, Holy warior току що показа защо Турция трябва да бъде подкрепена в усилията си да стане член на Европейския съюз.
23 Май 2004 20:54
Simplified Solutions,
Винаги съм знаел, че ти си по-велика даже от самата Екатерина Велика, която също се стремяла към, женско и интелектуално съвършенство и не случайно е била във великолепни приятелски и интелектуални връзки с великите френски мислители и енциклопедисти.
23 Май 2004 20:58
SS
23 Май 2004 21:01
Sulatn_bg ne me razsmivai, vie ste oshte samo 13% zaedno s ciganite a veche zabi poakzvate v turcia ima kam 30% kjurdi no moje ii poveche da sa hora ot bulgarski proizhod hora ot gracki proizhod i kakvi li ni edinstveno sitmata vi e turska, i e ako darjavta vi ne e represivna, i ako ne e zagarbi demokarciata savsem shte se razpadene.
S tolkova kjurdi sama govoril istinata za turcia e che te nimat pravo da kajat che sa kjurdi ako iskat da zavrashat universitet , ako iskat da imat rabota, moje da sa sas kjurdski proizhod no triabva da tvardiat che sa turci i da zabraviat kjurdskia.

Ne mi e havli Turcia.
Za edno neshto si prav che bulgarite sme super hlencheshti sashtestva i namen mi e omraznalo da slusham kak plachat i hlenchat toia komunizam dsoat gi e razglezil i porazvlil.

A za integraciata na turcite v evropa deto vi darpa napred govorish smeshki vav francia sam im vijdal dupkite koit se narichat restorant, ako turcite nimaha maniera na prostituki da s e jeniat za chujdneki za pari i pasport niamashe da drapnat mnogo, tova sa preuspelite hora sas smesen brag, i praviat biznes na garba na turcia, na garba na prostite hora ot sleata v turcia a tamima mngog takiva neobrazovani fanatici lesni za manipulirani, drugoto v turcia nostalgiata po Imperiata e jiva, kakto sred horta taka i sred voenite vi kadri.

DEmokraciata vi e dosta po krehka ot kadeto i da e bilo, i tova che v bg stavat loshi neshta che horata hlenchat i se oplakvat ne znachi che turcite sa ni za primer, ima gotini hora turci kazval sam go i na turci i na kjurdi vseki kazva no ima i mngo kofti hora, politichskat vi sisitema e zadrastena do max ot 50 - 60 godini i edni i sashti partii edni i sashti semeistva upravliavt darjavta vi. Sajaliavam che i ti si razvil bulgarskia sindrom da smiatash che neshto izvan bulgaria e tolkova hubavo, bulgarite go razviavt po otnoshenie na razni zapadni darjavi i amerika ti po otnoshenie na turcia.

Samite turci ot turcia sa kazvali ako zavisi ot nas nie ne bihme pusnali turcia v evropa, ima a tolkova prosti hora , turcia ne e instanbul
Istanbul e tova koeto poneje nacii ot cila evropa sa go sazadli, a za men turskata nacia e nai neizchistenata nacia v evropa kato gi vidia turcite v niakoi park v chujbina mojeshe da vidish razlikata ot mongolski cherti do evroeiski.
No ne sam protiv turcite kato cialo te sa gotini hora no triabva da s eintigriart v bg da raboati za bg i da zagarbiat taia turcia
23 Май 2004 21:06
От "Коментари ком"--По най- пресни данни Турция наброява 65 милиона жители, като половината от населението е по- младо от 25 години. Шестнадесет процента от възрастните са неграмотни, от тях 25% жени( според доклад на Световната банка) . Само 2.5% от населението притежава висше образование. Страната дължи повече от 135 милиарда външни дългове, плюс 16 милиарда гласувани от МВФ напоследък. Повече от един милион допълнителни безработни за една година, 80% годишна инфлация, 40 % от населението живее с 1.5 $ на ден. Турция притежава най- евтината валута в света, един американски долар е равен приблизително на един милион и половина турски лири.
В същото време Турция е най-големият покупател на американско оръжие в света от 1984г. до 1999 г
Е повече от ясно е защо Турция иска да влезе в Европейската общност. Пита се какво ще спечели Европа от това, единствено в икономически аспект, макар и да се знае, че турското правителство е един от най- солидните съюзници в региона на Щатите. Затова и всяко тяхно искане касаещо България се е прокарвало без никакви проблеми.
23 Май 2004 21:46
Я виж , другарите турци и техните протежета , Небол, ВГ-ТР, Султана , Симпли Солюшън, наредени в стройна редица се събраха и пак ме наплюха.
При вас другари турско говорещи , прави впечатление отчайващата солидарност и държене един за друг като скачени съдове , защитавайки и куцо и сакато!
Пък и другарката Симпли Солюшън , реши , че съм Пената и че имам предразсъдъци! Симпли , при теб , да виждаш реално нещата , пречат не предразсъдъците ти , а липсата на истински исторически и научни обосновани , грамотни знания за Турция. Две и половина турски думи научени от теб , покрай турския ти приятел , демонстриране на филологически познания , не значат някаква реална престава за съвременна Турция , турския национализъм и Турция в Европа.Просто ставаш смешна с наивинитета си , с розови очила и елементарни исторически познания по много съвременни политически факти , свързани с Турция.Ми вземи да се поровиш в интерента- така , както Иванов е направил?Пък после говори алабализми! И откога се извъди такъв спец по ИР-тата, откакто отстрани Фичо ли от форума? Знаеш отлично , че ровене на ИР -тата и изнасяне на някакви предполагаеми лични данни публично е морално и форумно-законодателно забранено!!! Или за теб форумите правила са табу или нонсенс?
Аз пък съм шокирана от твоя цинизъм , забулен под маската на мнима анонимност и моралност! И стига с това безкрайно и неграмотно лигавене във форума-има кой да го оценя и премерва!

23 Май 2004 21:47
Г-н Иванов,
1.5 $ казваш, а!!!!! С колко ли живее днес българинът? Случайно да си имал НАпредвид тези наши 50% от българите…
Казваш, два милиона турци и туркини с висше образование. Дали са истински тези 2000000 дипломи, а, дали не са ли купени срещу рушвети. И колко ли от тези висшисти се ровят по кофите за боклук?!
Не си споменал и за възрастните. Те турците тачат дедите си, пенсионерите. Доколкото съм информиран всеки турски гражданин положил 20 годишен труд има право на пенсия и най-ниската започва от 300 лева нагоре.
С една дума, при Тато бяхме 3 пъти по-добре от турците. Сега при демокрацията е обратното. Сега сме зле.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД