:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Крис Патън: Ужасяващите снимки служат на каузата на екстремистите

Ужасяващите снимки на сватбари, които бяха убити при американска въздушна атака в сряда в Ирак, допринасят за каузата на мюсюлманските екстремисти, заяви вчера в интервю за радио Би Би Си еврокомисарят за външните отношения Крис Патън. "Опасявам се, че разпространените в арабския свят снимки само засилват разделението между общественото мнение в арабския и в западния свят", посочи Патън, който обаче отхвърли идеята за сблъсък между цивилизациите.



"Ню Йорк таймс": Истерия за бензин в Съединените щати





В разгара на предизборната кампания в САЩ и в момент когато американците планират летните си ваканции бензинът достигна средна цена от около 2 долара за галон (около лев за литър) и предизвика политическа истерия, писа вчера в. "Ню Йорк таймс". Пример за това е искането на 20 демократи от Сената правителството да отпусне през следващите два месеца 60 милиона барела петрол от стратегическия петролен резерв, възлизащ на близо 700 милиона барела. Според експерти дори ако се посегне към тези запаси, това ще доведе до понижаване на цените на бензина само с няколко цента на галон.



България и Украйна подписаха шест споразумения





При официалното посещение на премиера Симеон Сакскобургготски в Украйна вчера бяха подписани 6 междуправителствени споразумения, съобщи БТА. Те са за социално осигуряване, за защитата на класифицираната информация, за сътрудничество между министерствата на правосъдието, за правна помощ по граждански дела, за запазване правата на селекционерите на сортови семена и за сътрудничество в областта на спорта.



Петдесет ранени при взрив на бомба в Бангладеш



Бомба край гробницата на мюсюлмански светец в град Силхет, Североизточен Бангладеш, рани вчера 50-ина души, в това число британския посланик в Дака, преде Ройтерс. Посланикът Ануар Чоудури е ранен от осколки в краката. Бомбата избухнала по време на петъчната молитва край гробницата Хазрат Шахджалал.



Македония се извинява на Пакистан за убийството на шестима бежанци





Македония се е извинила на Пакистан за убийството на шестима пакистански бежанци от нейните сили за сигурност преди две години, предаде Ройтерс. Македонският зам.-министър на вътрешните работи Хасби Лика е приел в Скопие пакистанския посланик в Турция Шер Афган Хан и му е поднесъл извиненията на своето правителство, съобщи външното министерство. Той обещал да бъдат наказани виновниците. Убийството било извършено, за да може Скопие да се похвали пред Запада, че се бори с тероризма.
18
714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
22 Май 2004 01:56
Хей, Патъм,
Пожелавам ти да зажениш син/щерка и в деня на сватбата отгоре върху сватбарите да се посипят ракети ...
Най-добре да останеш жив, но да прегръщаш труповете на близките си ...
Тогава няма да говориш в чия служба са снимките на умрелите "по погрешка" ...
22 Май 2004 02:12
Мони, световния търговски център беше ударен без война. Жертвите бяха също невинни и около 2000. А сега все пак има война.
22 Май 2004 02:17
Откога е започнала тази война и кой носи по-тежката вина?

Не ли това въпросът?



22 Май 2004 13:24
СветлоПиво, жертвите от атаката на 11.09.01 са 2998

виж http://www.september11victims.com

Да се говори че са "около 2000" в случая е меко казано неточно...
22 Май 2004 18:48
СВЕТЛО ПИВО,
Ударът срещу WTC/11.09.2001 г. НЕ беше "война", а "терористичен акт" !!! Даже, бих казал, ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ! При война се знаят КОИ са воюващите страни, а за 11.09 и до ден-днешен НЕ се знае кой го е извършил, нито кой е ПОРЪЧИТЕЛЯТ ! Туй, че "Ал Кайда" била Извършител или Поръчител , са ТИНТИРИ-МИНТИРИ за наивници!
Истинската война, с ДЕСЕТКИ хиляди НЕВИННИ жертви, е в Афганистан и в Ирак- НЕПРЕДИЗВИКАНА с нищо война на САЩ и сие срещу НАРОДИТЕ на тези държави- които Народи НЯМАТ нищо общо с "Ал Кайда"/почти цялото й ръководство е от саудитци!!!/ , с Бин Ладен или със Садам!!!
Освен всичко друго, има сериозни индикации, че 11.09 е деяние на вътрешни на САЩ "сили", свързани с еврейски интереси?!?
23 Май 2004 07:41
Параграпх, и според мен, това е работа на самите американски ционисти. По такъв начин оправдават инвазиите си пред света - демек защита срещу тероризма. Целта оправдава средствата и в двата случая.
23 Май 2004 20:03
Светло Пиво, и досега не се знае кой точно стои зад атентатите, сринали WTC.
Какво ще кажеш срещу факта, че НИТО ЕДИН ЕВРЕИН не е сред загиналите?
Интересно защо имаше предупредени да не идват на работа на 9/11 ?
И кажи ми сега , беше ли Ню Йорк под арабска окупация, та самолетите случайно удариха сватба във WTC?
Когато докажеш, че това е било така, съм склонен да се съглася, че между двата случая има някаква прилика ...
23 Май 2004 21:01
Мони, тази измишльотина че нямало евреи (били предупредени), толкова се изтърка и толкова издиша че няма накъде повече!! Сложил съм линк по-горе, отиди щракни върху списък на жертвите в СТЦ и чети, като се запасиш първо с време... За да те улесня: започни отдолу нагоре, от "Z". Предполагам, няма да спориш че Charles A. Zion е евреин , или пък Abraham J. Zelmanowitz, Arkady Zaltsman, Jeffrey David Wiener, , Gabriela Waisman, Gina Sztejnberg, Alexander Steinman, , Craig A. Silverstein.... списъкът може да стане доста дълъг. Успокои ли ти се душицата сега, като разбре че ИМА евреи между загиналите?? Не се знаело кой стои зад атентатите, казващ... ами по логиката на този твой агностицизъм не се знае и дали Елвис Пресли е мъртъв, дали американците са кацали на Луната, дали въобще всичко което виждаме и чуваме всъщност става наистина, а не е поредния заговор и блъф??
23 Май 2004 21:40
Trigger_happy
Погледни тук и виж колко от жертвите са ЕВРЕИ от ИЗРАЕЛ
... 1 !
Аз за тях говорех!

Натиснете тук
23 Май 2004 21:56
Тъй като броят на загиналите евреи е важен факт, Мони, в интерес на истината съм запитвал българи , живущи в САЩ през 2001 година , ИМА ЛИ в действителност такива. Истината е , че има загинали АМЕРИКАНСКИ ЕВРЕИ /не става въпрос за граждани на Израел/. Но това по същество не променя конспиративния характер на 11.09. Мисля , че книгите на Тиери Мейсън поставиха достатъчно въпроси по тази тема. Знаем , че има сили , които са готови да жертват дори и екземпляри от "избрания народ" , за да постигнат много по-мащабните си цели. Исторически аналог е и тн."холокост".
23 Май 2004 22:24
Подобна операция от такъв мащабен характер не може да я извърши Ал Кайда или която и да е друга терористична група. 3 самолета почти по едно и също време поразяват 3 цели отдалечени на хиляди километри (даже имаше и четвърти самолет). В СТЦ са работели МНОООГО еврейчета, а загиналите от тях са МИНИМАЛЕН брой Другата цел- Пентагона, точно по това време случайно се ремонтира. И още по-случайно самолета се блъска в часта в ремонт (жертви липсват).
23 Май 2004 23:13
По всичко личи , че Пентагона изобщо не е удрян от самолет, а от управляема ракета./Мейсън-"Пентагейт"/ . Липсват останки от Боинг, подхвърлената самолетна част в близост до сградата е пълен провал на тайните служби. Но решаваш аргумент е ширината на поражението на крилото на Пентагона-то е значително по тясно от размаха на крилете на пътнически Боинг ! И това е толкова видно , че няма как да се скрие.Липсват и достоверни очевидци на летящ Боинг, описанията на няколкото такива дават картина повече на управляема ракета , която на всичко отгоре е извършила маневри във финалната част на полета си - явно за да порази предварително определена част от сградата /Тази в РЕМОНТ !?!? ! /
23 Май 2004 23:24
"Крис Патън: Ужасяващите снимки служат на каузата на екстремистите"...
......................................... ......................................... .............................
МАЙ е ОБРАТНОТО :
"УЖАСЯВАЩИ ЕКСТРЕМИСТИ СЛУЖАТ НА КАУЗАТА , ПОКАЗАНА НА СНИМКИТЕ" ?!?...
23 Май 2004 23:44
Аха, ново 20 - не било достатъчно да са евреи, ами и да са от Израел!! Ама как можело само една еврейка от Израел да бъде в един от самолетите? Разбирам - сигурно щеше да ти светне пред очите ( и на онези останалите разкриватели на конспирации) ако самолетите бяха пълни само с евреи от Израел, и ако в СТЦ по някаква случайност бяха затрупани максимален брой евреи, пак от Израел...

Идиотизма на Муктада...идиотски и Х-TEEN сигурно не би могъл да бъде оборен и от нотариално заверена декларация с подписа на Осама бен Ладен, удостоверяваща участието му в атентата от 11.09 - така че не виждам смисъл да си губя времето да оборвам налудничави теории... Добре че по една случайност има доста снимков материал от ударите на самолетите по СТЦ, иначе и там сигурно щяха да се намерят разбирачи обясняващи че всъщност целите са били поразени от ракети. Разбира се, според вещите "разкриватели на конспирации" жертвите от Пентагона и жертвите от самолета, ударил се в него (между които е и 3-годишно момиченце, загинало с цялото си семейство) са , естествено, измислица на ЦРУ и световния ционизъм... Безкрайна е човешката глупост!
23 Май 2004 23:49
ЕДВА ли ще се намери Нотариус по Света, който да завери подпис на Дух-Полтъргайст или Кики, какъвто, ОЧЕВИДНО, е Бин Ладен !!!
Освен ако този Нотариус е на служба в ЦРУ , може би?!?...
24 Май 2004 03:07
Какво сте седнали да му обяснявате на щастливия спусък, що не му се изсмеете?! Той щом досега не е излязъл от заблудата, единственото на което можем да се надяваме е да не съществува реинкарнация. Иначе цяла вечност ще е черно петно за хомо сапиенс!
24 Май 2004 07:30
Американските концлагери по света

Препоръчително е българските политици да си изяснят дали вече не са придобили статута на военнопрестъпници

МАГДАЛЕНА ТАШЕВА /Монитор


По данни на западните медии, англо-американските окупационни власти в Ирак поддържат 16 лагера за заподозрени. От тях 11 представляват големи, силно охранявани затвори. Защо това са концентрационни лагери, а не примерно затвори за престъпници? Защото в тях са затворени стотици хиляди хора без съд и присъда, без право на защита и най-важното ­ без собствена идентичност. В тях се прилагат различни техники за изтезания и репресии само по подозрение в нелоялност към местните американски окупационни контингенти. Задържаните представляват различни политически течения ­ от синдикални водачи, които водят борба срещу Световната банка и МВФ, през антиамерикански настроени интелектуалци и свещеници до идеолози на национално-освободителни движения.


Разкритата серия от мъчения и унижения на лагерници в Абу Гариб е всъщност система за обработка на задържаните, "одобрена от най-високо място", както се изрази един сенатор, запознат с цялата колекция от филмови и фотографски материали в Ирак. Тя се прилага във всички останали места за задържане както в Ирак, така и в Гуантанамо, Афганистан и вероятно в лагера на остров Диего Гарсия.

Неотдавна в НДК бе открита изложба на Уърлд прес фото, в която e запечатан методът на лишаване на задържаните от идентичност. Плакат на изложбата е фотография на иракчанин и неговото дете, заловени на един от хилядите контролно-пропусквателни пунктове из Ирак. От момента, в който е заловен, независимо, че е бил със своя 4-годишен син, иракчанинът е окован в белезници, а на главата му е нахлузена познатата вече на цял свят торба за пясък. От този момент той се движи навсякъде с торбата. Лицето му не се вижда, за да не може никой да разбере кой е задържаният, да вземе мерки за освобождаването му или просто да проследи съдбата му. В момента хуманитарни организации се мъчат

да идентифицират

този конкретен човек по детето, чието лице не е скрито, за да го спасят.

На 2 май в. "Индипендънт" публикува разказа на иракски инженер за това как той и неговия приятел Бахар Муса били изтезавани три дни през септември 2003 г. в едно британско военно поделение. Муса, по професия регистратор в хотел, издъхнал от мъки. Това свидетелство бе потвърдено от датския военен министър Сорен Гаде. Той съобщи, че военни лекари от датския контингент в Ирак, работещи в британската полева болница в Басра, са приели през септември 2003 г. "двама иракски лагерници, изтезавани по време на разпит, единият от които бил пребит до смърт и издъхнал". (Ройтерс, 15 май 2004 г.)

На 11 май т.г. г-жа Пина Бруно, вдовица на италиански карабинер, убит в Ирак през ноември 2003 г., показа пред телевизия РАИ писма на съпруга си, в които той пише, че е станал свидетел на малтретиране на иракчани от американски и британски войници в Южен Ирак. "Държат ги голи дни наред, отнасят се с тях като с хлебарки", писал карабинерът Масимилиано Бруно. Нейният разказ предизвика силно възмущение в Италия. В парламента бе поставен въпросът дали италианският контингент не е бил заставен да охранява подобни концлагери. Премиерът Силвио Берлускони направи спешно посещение във Вашингтон, за да изрази пред Буш възраженията на Рим срещу нарушенията на Женевските конвенции от страна на англо-американските окупационни власти. (АП, 12 май 2004 г.)

Два концлагера за талибани има във военноморската база Гуантанамо в Куба. Единият, Кемп Икс рей, представлява стотици стоманени клетки, в които затворниците са оковани като животни в буквалния смисъл на думата. Другият, Кемп Делта, е нов, построен по поръчка на коменданта на Гуантанамо генерал Джефри Милър. В него лагерниците са изолирани един от друг в единични килии, за да не могат да комуникират помежду си. (Виж "Американският лагер на смъртта" в "Хералд Сан" от май 2003 г.) Това е модерен концлагер, оборудван с голям медицински център и

стаи за екзекуции

Не е известен броят на местата за задържане на територията на Афганистан, но се предполага, че са десетки.

Всички изброени дотук лагери са управлявани от американската армия. Отделно от тях, по данни на Хюмън раитс уоч (ХРУ) и Амнести Интърнешънъл, в страните от Третия свят, където САЩ държат военни бази, има още около 25 "места за задържане" на политически неблагонадеждни представители на местното население, които се управляват от ЦРУ.

До американските концентрационни лагери не се допускат журналисти и хуманитарни организации. Някои като Абу Гариб са оградени с бетонни, високи няколко метра стени. Други, като Кемп Иксрей в Гуантанамо, са заобиколени с високи джунгли от бодлива тел. Репортерски екипи понякога дежурят дни наред на някой съседен хълм и следят с дългофокусни обективи дали няма да засекат някоя сцена, за да получат представа какво се върши в концлагера. Така на 13 май т.г. по Си Ен Ен бяха показани кадри на концлагера в Гуантанамо, снимани от голямо разстояние, на които през гъстата тел се виждаше как войници от охраната връщат затворници от разпит обратно в клетките им. В два от случаите лагерниците бяха връщани на носилки, в останалите войниците държаха затворника под мишниците, защото той не можеше да върви сам. Единият от тези затворници беше гол, само с една хавлиена кърпа през кръста, останалите - облечени в ярко оранжеви пижами. Имената на тези над 600 затворници не се знаят. Преди две години йеменското правителство публикува списък от около 300 предполагаеми имена, но той не е проверен. Това означава, че освен за "изцеждане" на разузнавателна информация, тези хора могат да бъдат употребявани за

експлантация на органи

трупно донорство, всевъзможни медицински експерименти и т.н. Не се знае и точният им брой. Те са категоризирани като "вражески бойци " (enemy combatants), което според администрацията на Буш ги лишава от правата, които им се полагат по Женевските конвенции. Досега от Кемп Иксрей са излезли само 5 затворници, благодарение на своето британско гражданство и усилията на техните семейства пред правителството на Тони Блеър.

Разкритията в Абу Гариб осветиха част от системата на задържане в Ирак. След първоначален разпит в специална база данни, поддържана от централното командване в Багдад, се внасят серийния номер на арестанта, датата и мястото на задържането му, коя полицейска част го е задържала и по какви подозрения. Според доклада на генерал-майор Антонио Тагуба, тази база данни се нарича "Биометричната централна електронна система". Тя изглежда не включва личните данни на арестанта - име, дата на раждане и прочее. Така, веднъж потънал в концлагера, той

изчезва за света

и ако умре в лагера, никой никога няма да разбере дали е умрял и при какви обстоятелства. Ето защо наименовванието "биометрична система" е съвсем на място. Човекът там не е личност, не е човек, той е биологична единица.

Първоначалният разпит трае около една седмица, а вторичният може да продължи и месец. През това време арестантът няма достъп до близките си или до адвокат. Името му може да бъде внесено в Биометричната система само ако арестантът бъде прехвърлен в някой от 11-те големи лагери. Според ХРУ, на 24 януари 2004 г. биометричната система в Багдад е показвала, че броят на лагерниците е 8 968. Той не включва тези, които не са били местени от лагер в лагер, т.е действителният брой на лагерниците може да бъде произволно голям.

През ноември 2003 г. коалиционните власти са създали Центрове за обща информация (General Information Centers, съкратено GICs), в които семействата на задържаните могат да получават информация за тях. В Багдад има 9 такива центъра, съответно в кварталите ал-Кадимия, ал-Мансур, ал-Русафа, ал-Садр, ал-Карх, ал-Карада, ал-Рашид, Тиса Нисан и ал-Адхамия. След като семействата научат в кой лагер е задържан техният близък и неговия сериен номер, могат да подадат молба за свиждане. Но според ХРУ семейства казват, че чакат по 3-4 месеца за разрешение. За свиждане в юношеския лагер ал Харх се чака една седмица.

Според информацията на американските власти, по-голямата част от всички задържани са иракчани, но има и граждани на още 20 нации като Египет, Иран, Йордания, Ливан, Малайзия, Оман, Саудитска Арабия, Сомалия, Судан, Сирия, Швеция, Турция, Украйна, Великобритания, Либия, Тунис и Йемен.

Освен в споменатите лагери, има стотици други подземия, станции, изолатори и прочее, подобни на споменатото по-горе британско поделение, където задържани иракчани биват изтезавани. Водят ги като "места за първични и вторични разпити". Такъв затвор има например в американската база Кемп Фалкон в околностите на Багдад, както и в гр. Кербала, където е дислоциран българският контингент.

Вън от съмнение е фактът, че много от действията и операциите на т.нар. коалиция в Ирак съставляват

престъпления срещу мира

престъпления срещу човечеството и военни престъпления, според стандартите на международното право. Въпрос на парламентарен контрол е премиерът да бъде заставен да даде доказателства, че българските контингенти в Ирак и Афганистан не са участвали и не участват в тях, примерно при "охраняване" на лагерници. Мандатът на днешните властимащи изтича. В техен интерес е да си изяснят дали вече не са инкриминирали себе си с решението да въвлекат България в тази война.


Списък на 11 от общо 16-те лагера за заподозрени в Ирак, които англо-американските окупационни власти поддържат:

1. Абу Гариб, на 35 км западно от Багдад. Това е най-големият концентрационен комплекс, който обхваща 3 лагера. Един от тях е Кемп Виджилант. В него са затворени арестанти с "висока разузнавателна стойност", разделени на три категории, съответно в "черни", "сиви" и "бели" списъци. Другият, Кемп Ганси, има 5 отделения в зависимост от тежестта на подозрението. Третият лагер е за обикновени затворници. Известен е като Селблок, т.е. килиен блок. Има и медицинско крило.

2. Кемп Бука до гр. Ум Каср. В доклада на генерал Тагуба този лагер е посочен като място, където 800-на полицейска бригада на военната полиция е вършила издевателства над лагерници, преди да бъде преместена в Абу Гариб.

3. Кемп Уитфорт (бившата военновъздушна база Талил) на юг от Багдад.

4. Ал Русафа в Багдад (бивш депортационен затвор Тасфират).

5. Ал Кадимия (женски лагер) в Багдад.

6. Ал Карх (само за юноши) в Багдад.

7. Ал Дивания.

8. Лагер за задържане в Тикрит.

9. Лагер за задържане в Мосул.

10. Кемп Ашраф (или МЕК) близо до ал Рамади. Според американските власти в него са затворени иракчани, обвинени в изнасилване и убийства.

11. Кемп Кропър. В този лагер, разположен недалеч от багдадската аерогара, са затворени "мишени с най-голяма разузнавателна стойност". Това са лагерници, заподозрени в активно участие в иракската съпротива.



24 Май 2004 12:28
Това с Пентагона много намирисваше. А самолета над Пенсилвания на 11 в началото CNN казаха, че са го свалили с изтребители, но след това първо млъкнаха, а после казаха, че пътниците се справили с похитителите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД