:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КИНО

Бунтът на перестроечните Ромео и Жулиета в "Одеон"

"Маргарит и Маргарита" (1987) на Николай Волев ще бъде прожектиран в рубриката "Български екран" в кино "Одеон" на 23 май. Христо Шопов и Ирини Жамбонас играят главните роли в продукцията, отличена с наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добър филм през 1989 г. и наградата на критиката на Фестивала на българското кино в София през 1990 г. Двама млади, съвременни Ромео и Жулиета, минават през всички кръгове на ада, опитвайки се да оцелеят, като разчитат единствено на любовта. Чрез нея те искат да се борят с активното и агресивно зло, което във филма не е абстрактно понятие, а ясно и конкретизирано - овластеният демагог, корумпираният началник (в ролята е Васил Михайлов), пред чийто произвол простосмъртният е безсилен. Филмът е завършен в края на 1987 година. Под различни предлози не излиза на екран, а на режисьора се правят внушения да го премонтира. Едва в началото на ноември 1989 неочаквано е пуснат в Перник - вероятно с цел добре подготвени "цивилни изкуствоведи" да се възмутят и така да бъде публично заклеймен, отбелязва критиката. След 10 ноември 1989 г. филмът се оказва в точния момент на точното място.

Директното показване на крайния цинизъм, безскрупулност и корумпираност на голямото началство допада на зрителите, както и романтичната безкомпромисност на Маргарит. В актьорския екип са още Рашко Младенов, Веселин Вълков, Илия Раев, Таня Шахова, Кина Дашева, Елена Райнова, Стоян Стоев.
540
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД