:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,503,956
Активни 125
Страници 10,677
За един ден 1,302,066
ТРИЛЪР

История за жаби, принц и един университет

Ректорът на Великотърновския университет, приел незаконно 12 000 платени студенти, продължава да воюва с враговете на ВУЗ-а. Прокуратурата мълчи вече втора година
Снимка: "Сега"
Както много други сюжети, и този увисна в прокурорско безвремие. Още един трилър безкрай. Нищо чудно главният герой скоро да се сгуши под топлите дипли на депутатския имунитет. Това предсказала гадателка.

И така. Имало едно време един голям и уважаван университет в страна, набъбнала от малки псевдоакадемични образувания. Университетът достойно оцелявал. Един ден обаче начело му застанали по-различни поборници.

Тук по необходимост се налага да изоставим приказната стилистика. Замисълът е прекалено комплициран, а поуките - твърде нелицеприятни.Схемата2003 г. В серия от публикации ръководството на Великотърновския университет е уличено, че разкрива незаконни центрове. За разлика от други вузове, също разкрили незаконни филиали, но поне получаващи пълния дивидент от тях, тук обучението се извършва чрез посредничеството на фирми. Те са собственост на фигури от ръководството на ВТУ, включително и ректора Иван Харалампиев. Те прибират 70% от таксите, за университета отиват 30%.

Колко голям е бил оборотът представа дава официална проверка по случая на просветното министерство. МОН установява, че към 29 май 2003 г. в незаконните центрове учат близо 12 000 студенти. Те плащат такса от около 200 лв. на семестър.

Парламентарната комисия за борба с корупцията излиза със становище, че това нарушава закона и създава условия за корупционна практика. Прокуратурата образува наказателно производство срещу длъжностни лица, превишили правата си с цел да набавят облага за себе си или другиго и причинили немаловажна вреда.

Защо оттогава насам прокуратурата мълчи, официален отговор няма. Неофициалните версии и слухове звучат доста убедително.Ректорът - герой,

избират го повторноНадали някой в самото Търново е бил драматично изненадан от повторното избиране на Харалампиев за ректор, и то в разгара на скандала около частните фирми. Няма как да не му се признае - професорът очевидно е същински комуникационен виртуоз. Из повечето местни издания той битува в качеството си на герой, бранещ гордостта на Търново. Ректорът упорито продължава да твърди, че в центровете никога не е имало нищо незаконно.

Представа за ораторското майсторство и мениджърски хъс на Харалампиев дават изказванията му по време на Общото събрание за избор на ректор. Ето как той убеждава колегите си в ползата от частните фирми:

"Виждате къде е манипулацията - горкият университет получава само 30%, а 70% изчезват някъде. Никой не си дава сметка, че 30-те процента са чиста печалба на ВТУ. Чиста. Къжете ми кой търговец печели 30%, без да инвестира нищо? С останалите 70% се плащат наем, заплати на служители, командировките и хонорарите на преподаватели", гневи се кандидатът за втори мандат.

На неприемащите това обяснение в университета е обявена война, твърдят преподаватели на ВТУ. Поради естеството на оръжията, с които се води битката, доказателства трудно могат да се представят. Затова ще се концентрираме над документирани факти. С решение Академичният съвет препоръчва на ректора да накаже със "забележка" вече бившия преподавател по философия Иван Христов заради негова публикация във в. "Култура". Текстът, посветен на незаконните центрове, уронвал престижа на университета. Христов преди това е наказан със "забележка" заради отказ да оцени 13 напълно идентични работи на държавен изпит в едно от незаконните звена. За тази санкция преподавателят вече осъди ВТУ за 1 лв., но университетът обжалва.

Академичният съвет иска наказание "забележка" и за депутата от БСП Бойко Великов - единият от четиримата народни избраници, пратили сигнал до прокуратурата. Великов е преподавател във ВТУ и на свой ред допълнително е даден на прокуратурата от самия ректор. Харалампиев счита за клевета изказване на Великов, че истината за пазената от политически чадър далавера скоро ще излезе наяве.

Съдебна война тече и за самото преизбиране на Харалампиев за ректор. Жалбоподателят доц. Иван Тютюнджиев обаче категорично отказва да коментира.

Тези "закачки" бледнеят пред събитията от 7 декември 2004 г. Случилото се надхвърля всякакви представи за словесен разгул."Жаби квакат подир ВТУ, ако

трябва ще ги опеем безплатно"С това картинно заглавие излиза местният вестник "Велико Търново" на 8 декември, празника на студентите. Цитатите са от проведеното предния ден тържествено заседание на Общинския съвет, на което се дава уникална за страната годишна награда от 5000 евро за изявен студент. Вместо с празник обаче церемонията завършва със скандал.

Тон за него дава сам ректорът Харалампиев. В академичното си слово той отделя специално внимание на враговете на университета. Ректорът удостоява с етикета "жаба" неназована телевизионна журналистка (б.р. вероятно Маргарита Михнева). Като жабата на Радичков, и тя през цялото време повтаряла едно и също нещо.

Рефренът по-нататък поел и кметът Румен Рашев.

Накрая, както е редно, амин в жабешки дух казва митрополит Григорий: "Жабите да си квакат, но вие, господин ректоре, не се тревожете. Ако трябва някой и от мъка да умре, ще го опеем съвсем безплатно. А много жаби са умирали от завист и от зли чувства. Който си има брада, да си купи и гребенче", цитира изданието митрополити Григорий.

Тези изказвания подгряват аудиторията за друга изненада - връчването на нов тип статуетка за "изключително целенасочено уронване на престижа на търновската Алма матер" (в. "Янтра днес"). Първият лауреат е обичайният заподозрян - депутатът Великов, а наградата връчва Клубът на възпитаниците на ВТУ.

Възмутени, част от общинските съветници на БСП напускат и не изчакват гласуването на наградата. Други остават, за да не падне кворумът. Съветничката Лидия Прокопова пък гласува против, само и само да има процедурен повод да се изкаже. "Аз принципно винаги съм считала, че след като може да отдели толкова пари, общината трябва да ги раздели поне между трима студенти", обясни пред "Сега" съветничката. В случая обаче тя била възмутена от очевидната режисура на събитията.

Последвалите политически престрелки в медиите са прелюбопитни, но за тях - малко по-късно. Първо към изблиците на местен патриотизъм.

В спор "За и против" на в. "Борба" местна авторка се възмущава от изпратено от БСП до ректора писмо, цитиращо разследване за незаконните центрове на Американската агенция за международно развитие. Какво счита за него авторката: "Естествено, че за американците нашите центрове ще са символ на корупцията. Защото, ако тях ги нямаше, на мястото им ще се навъдят още чужди университети. И вместо българският депутат да защитава вуза на родния си град, той с действията си поощрява развитието на чуждите вузове".

Самият ректор пък в интервю дава уникално тълкуване на позицията на прокуратурата. Тя заповядва изрично центровете да се закрият, защото са незаконни. Какво си спомня обаче Харалампиев: "Прокурорът ме посрещна с думите: "Много добре сте прочели закона. И ме посъветва да се поприберем малко, защото явно пречим на някого".Приятелите на Харалампиев"Аз съм принц по рождение и боговете са ми братя" -

пишело според запознати на стената в ректорския кабинет. Така възкликва юношата на Смирненски от "Приказка за стълбата", след като продава на дявола сърцето и паметта си.

Само Харалампиев си знае защо обича този цитат. Но приятелите му действително населяват политическия Олимп.

От есента на същата скандална 2003 г. ректорът вече е общински съветник от групата на НДСВ. Как се връзва това с новия морал и с факта, че двама от депутатите, поели борба срещу центровете - Пламен Кенаров и Николай Бучков, са от НДСВ, е риторично питане. Сега из местните медии вървят слухове, че Харалампиев ще участва и в парламентарните избори. Има догадки, че този път ще го издига ДПС.

Сред редиците на Доган Харалампиев има виден познат - депутатът Лютви Местан. Той многократно е обяснявал, че Великотърновският университет не е единственият с незаконни центрове. За връзката Харалампиев-Местан също възникна медиен скандал. В материал на "Монитор" през 2003 г. бе публикувано факсимиле от заповед, с която ВТУ командирова в Турция Местан в качеството му на зам.-председател на образователната комисия в парламента. Според документа депутатът трябва да получи 125 долара дневни и 300 долара квартирни с цел участие в работна среща за установяване на сътрудничество между Великотърновския и Истанбулския университети.

Приятели Харалампиев има и сред местния политически елит. Част от колегите му в Общинския съвет например са негови подчинени от университета. Кадри на ВТУ са Милен Михов и Пламен Павлов от ВМРО, както и Пламен Легкостуб от СДС. Покрай драмата с академичната награда местното СДС също обвинява червения депутат Бойко Великов и го призовава да напусне университета. В същото време преди отцепването на Костов сините се гордееха със своя депутат-боец срещу центровете - Иван Иванов. "Постоянното говорене пречи на университета", обяснява местната синя позиция председателят на СДС Тодор Тодоров. Според него е крайно време прокуратурата да излезе с окончателно решение по въпроса.

Как ще завърши трилърът? Рулетката на безнаказаността се върти вече втора година. А принцовете отдавна са спрели да се интересуват от тълпите в подножието на стълбата.
6
1878
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Февруари 2005 22:33
Интересно е само едно - кой плаща на "Сега" от няколко години да яде цървулите на ВТУ.

Шуменският университет щеше да прави комбина с турците и да основава козаек, наречен "Балкански университет". Добре, но когато турците дойдоха и видяха на какво дередже са студентските общежития, те веднага се отказаха.
01 Февруари 2005 22:46
Те са собственост на фигури от ръководството на ВТУ, включително и ректора Иван Харалампиев.


И още е ректор ? Добре дошли в Абсурдистан
01 Февруари 2005 23:19
Нали имаше атестации, акредитации и тем подобни процедури? Какво ще стане с ректора не е важно - сигурно ще трябва да се яви на изпит за правоспособност и ще го изпитва следовател. Ама ако за безобразия закрият университета за няколко години (карантина - докато оздравее) може би ще се сепнат "тези палавници", защото никой не може вече да позволи превръщането на качествен материал и то човешки в брак! Па те защо не вземат направо да отворят печатница за дипломи и да не се хабят и потят?
02 Февруари 2005 00:21
Моля, моля! Схто сте се хванали за Ивантчо Харалампиев? Ми тои свири добре на китара и знае грутзки!

Редактирано от - bot на 02/2/2005 г/ 12:03:11

02 Февруари 2005 08:53
Браво на автора ВТУ е свърталище на антибългарщината. Закононарушенията и далаверите на ректора и обкръжението му са очевадни. Дори слугата на Сорос министърът на МОН минала есен заяви през журналисти, че центровете на ВТУ са незаконни, но той ще продължи дейността им още една година???? Преди две години Филчев също ги обяви за незаконни и нареди на ректора в присъствието на зам.-министър на МОН да ги закрие. Не ги закриват. Заради огромния натиск от Сорос и ДПС, защото им е нужна антибългарската дейност на Харалампиев. Същият негодник е бивш член на актива на ОК на БКП, след промените изпраща и предвожда студентски демонстрации срещу правителстата на БСП и става пръв активист на СДС. След падането на Костов се присламчва към НДСВ и сега общински съветник от жълтите. В момента ще става май активист на ДПС с цел да влезе в НС. Абсолютен продажен измет, лишен от всякакъв срам и съвест, готов на всички в името на подлото си оцеляване.
Архиман , очевидно браниш дъртия педал владиката във ВТ. Да не празнуваш днеска? Ха честито тогава
02 Февруари 2005 09:26
Има някои "учебни заведения" в България дето не са дори и учебни, пък камо ли да се наричат Университети - виж, за заведения стават
И не е само едно - където има "филиали" има и корупция - узаконяване на хвърчащите професори и на дипломите без покритие!
***
В САЩ има класация на университетите по специалности - и няма голямо значение дали имаш или нямаш диплома, ако тя е издадена от колеж след 50-то място например...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД