:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
За половин мандат Първанов връчи толкова отличия, колкото Стоянов и Желев взети заедно

315 ордена "Стара планина" I ст. дадени за 8,5 години

Проф. Живко Сталев награден два пъти, сред почетените е дори Сорос
За половината си мандат настоящият президент Георги Първанов е дал почти толкова ордени, колкото бившите държавни глави Петър Стоянов и Желю Желев взети заедно.

Цели 315 ордена "Стара планина" I степен са раздадени през последните 8,5 години - от 1996 г. досега, сочат архивите. От тях 183 са за българи, 132 - за чужденци. Един българин - проф. Живко Сталев, е получил ордена два пъти - през 1997 и през 2002 г.

Президентът Желю Желев е бил "изключително скромен" при награждаването с този най-висок орден (над него е единствено "Стара планина" с лента). Желев е наградил и сравнително малко български граждани. Сред тях са лекоатлетката Стефка Костадинова, Никола Гюзелев, Николай Гяуров, Гена Димитрова.

Затова пък и бившият президент Петър Стоянов, и настоящият държавен глава Георги Първанов здраво са награждавали с отличието. Безспорно Първанов е на път да бие всички рекорди. До момента той е наградил със "Стара планина" I степен 91 български граждани и 54 чужденци. Общо Петър Стоянов и Желю Желев са дали същото отличие на 90 българи и 78 чужденци. Първанов встъпи в длъжност на 22 януари 2002 г., което означава, че е едва в средата на мандата си.

Сред по-интересните чужденци, наградени от Петър Стоянов, са Джордж Сорос, Збигнев Бжежински, американският писател Уилям Мередит. Сред българите пък са предприемачът Игнат Канев, който живее в Канада, Николай Хайтов, Йордан Радичков, Доньо Донев, Лили Иванова, писатели, актьори. В последния месец от мандата си Стоянов издава само за дни 11 указа за награждаване с орден "Стара планина" I степен.

Първият отличен от настоящия държавен глава е отпътуващият от страната американски посланик Ричард Майлс. После той награждава Вежди Рашидов, бореца Боян Радев, Благовест Сендов. Последваха ордени за издателя на вестник и собственик на телевизия Петър Манджуков, главния редактор на "Труд" Тошо Тошев, шефа на БОК проф. Иван Славков, бившия шеф на ГЩ и настоящ президентски съветник Михо Михов, експремиера Димитър Попов, шефа на НДК Христо Друмев, бившия финансов министър отпреди 1989 г. Белчо Белчев. Първанов награди с този орден и полицая Ботьо Ботев, директорката на НГДЕК Гергина Тончева, Светлин Русев. Ахмед Доган, който сега иска да връща ордена си, бе почетен през март т. г. за заслуги към етнически мир и за 50-годишнината си.

Определено трудно може да се забележи някаква система в предлагането и получаването на този орден. Както за българите, така и за чужденците.
35
985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
07 Юли 2004 21:18
Вежди Рашидов, бореца Боян Радев, Благовест Сендов. Последваха ордени за издателя на вестник и собственик на телевизия Петър Манджуков, главния редактор на "Труд" Тошо Тошев, шефа на БОК проф. Иван Славков, бившия шеф на ГЩ и настоящ президентски съветник Михо Михов, експремиера Димитър Попов, шефа на НДК Христо Друмев, бившия финансов министър отпреди 1989 г. Белчо Белчев......Айде сега се замислете не е ли това истинската "друйинка", която в Италия и САЩ се нарича с друго име.. И която разиграва парите, политиката и всичко в България. Не са ли това съшите хора със съмнителна история, които казват кой, кога, къде и защо трябва да управлява, печели сделки и контролират цялата нация
07 Юли 2004 21:38
Долна комунистическа и мафиотска мелодрама!
Мизерстваща, престъпна и корумпирана България "награждава" и намира успех и достоинства в морално деградираните и престъпни елементи!
НИКОИ от зловещото комунистическо минало не заслужава награда!
Подла комунистическа отрепка е Парванов!
Докога ще се гаври с българският народ!
07 Юли 2004 21:44
Господине"другарю" Първанов, с най голямата си доброжелателност, Ви моля, не давайте ордени на агенти, ние които сме ги водири все още сме живи-въпреки , че сме смачкати и не смеем да се покажем пред хората-това ли искахте от нашето мълчание.Кой се гръмна-гръмна, кой не е-страда.А ние честно работихме за България-тал
07 Юли 2004 21:46
Аз смятам, тъй като не мога да взема позицията на държавата и да вземам решения от нейна страна, че или в държавата ще мине без държавата, което значи, че ще замине, или държавата трябва да полага усилия и да намира общ език със държавата.
Единственото, което то още не е направило е, че не е станало алтернативно на самата държава.
Искам да кажа, не може да очаквате държавата да подкрепя това нещо, защото няма държава в точния смисъл на думата, което означава дългосрочна стратегия за създаване на нация с държавни институции и с подкрепяне на национална идентичност.
Дали това е хубаво или лошо, аз не искам въобще да вземем отношение по този въпрос. Това според мен са така да се каже обективни процеси и в тези обективни процеси онова, което се нарича висока култура изпада в маргиналана, периферна и частна позиция
07 Юли 2004 21:51
07 Юли 2004 22:32
Май обществото не можа да разбере, че професор Мръчков си е и остава един достоен човек и перфектен специалист.
07 Юли 2004 23:19
орден, даван и на Сорос, не чини и пет пари.
07 Юли 2004 23:35
Калпав цирк разиграван от комунисти, царски лакеи и фесове. Повече няма какво да се коментира....
08 Юли 2004 00:34
Sevastokrator,
Би ли могъл да ни осветлиш по въпроса, който повдига Дъра-Бърева, а именно - наистина бил ли е или не Мръчков ГЛАВЕН прокурор по времето на възродителният процес или не е бил?
08 Юли 2004 03:15
Az pak pitam i da e bil Mrachkov glaven prokuror po vreme na vazroditelniya proces - Kakvo ot Tova? V kakvo po-specialno go uprkevate? Ama smenili im imenata? Ami kade sa balgarite v Turciya? A, tehnite imena? Turskite "zhertvi" za razlika ot balgarskite sami si go tarseha po t.n. "mirni" mitingi. Kakvo mogat da ochakvat napadaiki vaorazheni milicioneri ta dori i s kamani? A dali shte mu dadat orden mie vse taya, predpolagam i na nego shtom dadoha i na Medi.
08 Юли 2004 09:37
Re: moni

Кръглата маса
(3.01.1990 - 14.05.1990)


АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:

Ако не възразявате, за кратка информация по въпроса за промените в Конституцията ще дам думата на другаря Мръчков.


ВАСИЛ МРЪЧКОВ:

Другари и другарки, дами и господа,
На 20-и се състоя заседание на Конституционната комисия за изменение на Конституцията. Заседанието беше съвместно с Държавния съвет на НРБ. Законопроектът за изменение на Конституцията е внесен от Държавния съвет в Народното събрание. Надявам се и имам уверенията, че утре ще бъде публикуван във вестниците......

08 Юли 2004 09:42
Re : Drug


...''Az pak pitam i da e bil Mrachkov glaven prokuror po vreme na vazroditelniya proces - Kakvo ot Tova

Ми то по същата логика ти па какво се пениш....!?

Редактирано от - NoFeaR на 08/7/2004 г/ 09:56:04

08 Юли 2004 09:51
Мони, не съм сигурен, но вчера с един приятел се опитвахме да си спомним и той спомена, че по-скоро Мръков е бил Главен прокурор СЛЕД възродителния процес. Но когато и да е бил, той си оставя един от най-добрите юристи в държавата - богатство за БГ правна наука.
08 Юли 2004 10:05
Това с ордените стана като задника - всеки си го има
08 Юли 2004 10:09
qetis, ти кога получи орден?
08 Юли 2004 10:10
Всеки от левите управляващи - БСП, НДСВ и ДПС е на поста си и прави всичко възможно за да девалвира и дискредитира общочовешките принципи и ценности. На времето ЖАН започна с девалвацията на българския лев, предизвика банковите фалити и ограбването на обикновенния спестител. СЕГА левият Първанов според възможностите си превръща ДЪРЖАВНИТЕ ОТЛИЧИЯ в знак за КЛАНОВА принадлежност. Гордост за някои и отвращение за останалите.
08 Юли 2004 10:10
18 април 2003, 17:10

"Съучастие в престъпленията на един луд човек"


ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ


КОПИЕ:
ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ:
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
КОПИЕ:
ДО ПОСОЛСТВАТА
НА СТРАНИТЕ НА ЕС


ОТКРИТО ПИСМО


Уважаеми Господин Председател на Висшия съдебен съвет,


През лятото на 2001 година започнах издаването на списание “Компромат”. Още в първия брой имаше статия относно психическото състояние на главния прокурор Никола Филчев и неговите престъпления. В трета и четвърта книжка с данни и експертни оценки показах характера на заболяването му “Параноидална шизофрения и съдова деменция” и описвах по свидетелски показания характерни за заболяването му случки. В резултат на това списанието ми издържа само 11 броя и разпространителите му отказаха да го разпространяват. Оттогава тръгнаха и дела срещу мен от страна на прокуратурата. Странното е, че нито едно от четирите дела не е за клевета и обида на Главния прокурор. И четирите дела са чудовищно нелепи, но въпреки това прокурори, следователи и дознатели продължават да ровичкат и да търсят от кой храст ще изскочи заек, та да оправдаят службата си при “Главния”. Първото дело бе за “Оказване на натиск върху свидетел да даде неверни показания”. Преписката се търкаля около година и потъна. Потроши ми време и нерви, но все пак дори не стигна до съда. Второто дело бе за присвояване на голяма сума пари от “Булгаргаз” при положение, че аз не съм бил нито един ден служител там. Ревизиите доказаха, че от там не съм взел и стотинка. И това дело се търкаля доста, преди да бъде прекратено. Третото дело бе за фондацията ми, която не работи повече от шест години и общо през нея са преминали около 2 500 долара за отпечатването на две книги и пребиваването на руския писател Виктор Суворов. И тази преписка се търкаля доста, но и тя не стигна до съда. От началото на тази година имам нова преписка. Сега прокуратурата се е заела с мен сериозно, защото съм “събирал дружина и правя списъци за физическо ликвидиране на приятелите на Главния прокурор Никола Филчев. И пръв в този списък бил човек, когото почти не познавам. Той се казва Яне Янев и е чест гостенин на Филчев, като след многочасови разговори Янев излиза и дава интервюта, че те двамата с Филчев се борят с корупцията. Същият този Янев често нарушава закона, като призовава към насилствена смяна на системата и организира противозаконни протести. Но Филчев продължава да го приема и да се “борят заедно с корупцията”. Всичките тези дела се водят от прокурора от софийска районна прокуратура Мирчев, на когото не съм видял и очите. На него не му прави никакво впечатление, че преписките срещу мен са явно несъстоятелни и не издържат проверка. При последната преписка ми бе поискана дори мярка за неотклонение “Подписка”. Дознателят от Първо РПУ Паскалев отказа да ми отговори за мотивите. Единствен мотив бе, че съм уличен по член 144 ал. 3 от НК, т.е. закана за убийство. Оставям обвинението без коментар.


Уважаеми Господин Председател на Висшия съдебен съвет,


Не ми е за пръв път да бъда тормозен, въдворяван и затварян. По времето на комунистическия режим се “насладих” на особено внимание от страна на службите на Държавна сигурност, прокуратурата и затворническите власти. И тогава срещу мен имаше смехотворни обвинения, постановки и провокации. Накрая ме молеха да напусна страната, като бяха готови да ми осигурят паспорт и билет за всяка точка на земното кълбо. На десети ноември 1989 година бе декларирано, че нещата се променят. Животът обаче показва обратното. Същите хора от прокуратурата, същите хора от полицията и същите хора в законодателната и изпълнителната власт управляват по същия начин страната, използувайки същите методи. Същите хора получават освен високи постове и най-високите държавни награди. Ще Ви дам няколко примера. Бившият Главен прокурор Васил Мръчков вместо да отговаря за геноцида и съдебния произвол по времето, когато беше Главен прокурор (1986-1990г.), в момента е Председател!!! на националната обществена комисия по законодателство към Народното събрание. В затвора няма нито един виновник за убийствата по комунистическите лагери, масовите убийства около 09.09.1944г., възродителния процес и по-новите престъпления около приватизацията, източването на банките и унищожаването на архива на ДС и БКП. Главният прокурор Филчев и неговите мекерета не търсят убиеца на прокурора Колев и другите показни убийства. Не!!! За него е много по-интересно да решава личните си здравословни проблеми чрез институцията, на която е издигнат от същите тъмни субекти като него. При това под негово разпореждане са полиция и следствие. В резултат на това срещу мен има заведени четири преписки. Срещу покойния прокурор Колев-седем, срещу Едвин Сугарев, който описа образа на Филчев също бе заведено дело, при това съвсем одиозно.


Уважаеми Господин Председател на Висшия съдебен съвет,


Когато преди две години и половина Ви избраха за министър на правосъдието, аз поисках среща с Вас, за да Ви разкажа за състоянието на съдебната система и в частност за личността на Главния прокурор. Чаках цяла година за тази среща. Предадох Ви писмо, на което и досега нямам отговор. Същото стана и с Президента Първанов. Проведох среща и с него, която бе протоколирана, предадох му писмо, предупредих го, че всеки ден на Филчев като Главен прокурор е заплаха за националната сигурност. И всеки ден след предупреждението ми е съучастие в престъпленията на един луд човек. В резултат на това Президентът Първанов тръгна с Филчев да заиграва и създава съвместни с него органи за борба с какво ли не. В резултат на това бе застрелян прокурорът Колев, оказва се натиск върху прокурори, несъгласни с Филчев, цари страх и несигурност. Проектозаконите относно съдебната система са толкова некадърни, че не издържат проверката на КС. Пожеланието на мнозинството от ВСС Филчев да си подаде оставка потъна във времето и на практика даде възможност на Филчев и други като него да се почуствуват съвсем безнаказани и недосегаеми. Всичко това се отразява върху обществения морал и влияе пагубно върху младите хора. По тези причини те или се впускат в съмнителни предприятия, или посягат към наркотиците, или масово напускат страната. Оставам с впечатлението, че политическата и съдебната власт имат за лична цел закриването на държавата. Тя съществува и е съществувала и при други тежки обстоятелства, но толкова близо до разпадането си никога не е била. Струва си човек да помисли за това, а за един държавник това трябва да бъде категоричен приоритет.


Уважаеми Господин Председател на Висшия съдебен съвет,


Институцията, която ръководите има за задача да контролира в някаква степен съдебната система. Разбира се, като всичко у нас, освен престъпленията, работата на ВСС е крайно неудовлетворителна. Ако ВСС не схваща това, толкова по-зле за страната ни. Има една тънка нишка, наречена обществен морал, която след като бъде премината никой не можа да прогнозира последствията, но задължително след това идва терор. Ако ВСС има за цел това, то някой ще поеме отговорностите. Някой, който не си е свършил работата или съзнателно е имал за цел идването на абсолютната власт.


Държа да Ви кажа, че аз със себе си проблеми нямам. Няма и да поискам чуждо гражданство, за да ме оставят на спокойствие. Моите деца и моите приятели няма да ми простят това. Аз съм обещал на децата си да живеят нормално в една нормална България. На страната на престъпниците са силата и вероломството. Аз разполагам само с една крехка вяра. Ваш избор е кого да подкрепите.


22 март 2003-03-22, София


Николай Колев-Босия



Редактирано от - NoFeaR на 08/7/2004 г/ 10:13:44

08 Юли 2004 10:14
Pin1, той и Петър Стоянов не беше кой знае какъв президнет. Сещаш ли се за неговата позиция за смяната на кирилицата с латиница. Това за мен си бше живо национално прредатлство.
08 Юли 2004 10:35
Малии, тва севастократорите сте били страшно зли. Не е грешно да си ораничен, ама когато го изтъкваш и се гордееш с това си качество, става опасно.
Вчера ти казах, колега, Мръчков стана главен прокурор през 1987 г. след смъртта на Лютов (1927 - 1987 г.). Вярно е, че най-страшното от възродителния процес бе минало през зимата на 1984 - 1985 г., но в последващите години, та чак до 1989 г. ("Голямата екскурзия", бах мааму тия комунистическите ченгета какви красиви названия само измисляха) течаха процесите не само срещу терористите на гара Буново, но и срещу ръководителите ("подстрекателите" на съпротивата срещу "законната" власт. Мръчков бе на върха на пирамидата. Междувременно без присъди продължаваха да интернират в лагери. Край Сливница имаше такъв, уж ги бяха взели запас, а ги държаха зад бодливата тел и ние, войничетата, ги охранявахме отдалеч. Вътре бяха Вътрешните войски. Страхотен "запас" изкараха тия мъже цяла година.
Ама напразно си хабя клавиатурата да ти ги разправям тия работи.
Дето викаше един стар форумец - тия седесари убиха и малкия Пепи да му вземат одеялцето (иронично, разбира се). Останалите, в това число и Мръчков, са прекрасни хора.
08 Юли 2004 10:42
Лебовски, какви са тези лагери? Ако не знаеш, лагерите (които са създаден по идея на Никола Петков)бяха закрити мноооооого преди това. А ти като си такъв ревностен противник, искам да те питам, ходил ли си в Пловдив? Там под разписанието за влаковете има една плоча в пмает на жена, загинала вследствие на бомба. Кажи ми, като си юрист, при наличие на такава форма на тероризъм, какво според теб трябва да бъде поведението на Главния прокурор.
Между другото сред моите колеги има страшно много СДС-ари и никой от тях не е казал лоша дума за Мръчков. Може би това се дължи на факта, че могат да мислят трезво и логично.
08 Юли 2004 11:14
RE:Sevastokrator[/darkblue ]

Почети Брато...мир на душитеим били те Българи или Турци.
Важното е това данесе повтаря за никого и никога.





Действията на МВР през есента на 1984 г. показват, че ръководството му е знаело за предстоящата асимилация на всички български турци. Тодор Живков, автор на няколко асимилационни кампании до този момент, нееднократно изтъква минусите на акцията срещу българските мюсюлмани от западния склон на Родопите в началото на 70-те. Основният от тях е, че органите са отнемали имената в дълъг период от време. Това обяснява скоростта, с която през 1984-1985 г. са отнети имената на българските турци - за броени седмици. А става дума за около 840 000 души. МВР просто си поправя старата "грешка".
Това не обяснява как така МВР е успяло да организира толкова мащабна операция по нападението и да удържи в тайна своята подготовка. Отговор обаче има. Подготовката за асимилацията е била маскирана зад благородни цели - МВР е усилило охраната на гражданите, за да не се повторят двата взрива в Пловдив и Варна, избухнали в края на август 1984 г. Тази усилена охрана в Източните Родопи никого не е пазела. Тя е била сложена заради предстоящото нападение.




През август 1984 г. нищо не предвещава с какво ще завърши годината на Оруел. Задава се голям празник - на 9 септември партията ще отбележи 40 години безконтролна власт. В навечерието на всяко подобно честване БКП се опасява от криминални или политически прояви на своите граждани, несъгласни с режима. Тя настоява МВР да взема превантивни мерки. Затова всяка предстояща манифестация за МВР означава предимно едно: усилване на охраната по улиците, проверка на талоните и багажниците на колите, спиране на продажбата на алкохол, увеличаване на нощните патрули и на охраната на учреждения, гари и летища. На 1 август 1984 г. Инспекторатът на МВР издава точно такава заповед - за усилена охрана по градовете във връзка с предстоящата манифестация. Тя с нищо не се различава от предходните.
Само празникът е по-особен, защото годишнината е кръгла, честванията - по-продължителни, чуждестранните журналисти - повече от друг път, а България наскоро е придобила международното негативно клеймо след атентата срещу папата. Безоблачното провеждане на честванията е по-наложително от когато и да било.
Празникът обаче бива помрачен. На 30 август 1984 г. в разстояние от няколко минути избухват 2 взрива на 2 различни места - до аерогарата във Варна и в чакалнята на гарата в Пловдив. 38 невинни са ранени.
Този варварски акт не се съобщава на пресата.
2 дни по-късно Политбюро получава ежеседмичната справка на МВР за положението в страната и извън нея. В тези справки обикновено пише за всичко - от катастрофата на междуселски път до дейността на западните разузнавания. В първата по хронология справка кървавото престъпление не е описано. Във втората взривовете се споменават наред и наравно с другите събития от седмицата.Следствието започва рутинни действия по откриване на извършителите. Министърът на вътрешните работи разпорежда удвояване на и без това усилената охрана в градовете. Манифестацията на 9 септември преминава безоблачно.



След празника усилената охрана не намалява,



както се случва обикновено. На това обръщат внимание западните посолства.
Независимо от изключителната тежест на престъплението почти месец след него ръководството на МВР акцентира на разнообразни страни от своята дейност, но не и на тази. С издирването на престъпниците се занимава обичайният орган - следствието, подчинено на МВР. Министърът отчита взривовете като резултат от недоглеждане от страна на органите.
Едва в последните дни на септември висшият орган на МВР - колегиумът - започва да разглежда хода на делото за взривовете като приоритет на цялата институция. Членовете му обсъждат този въпрос почти ежеседмично и натрупването на заседания идва да подскаже, че са реално загрижени за сигурността на гражданите. Усърдието може да се определи като внезапно на фона на първоначалната реакция на ръководството. То би могло да се обясни предимно с това, че за 3 седмици следствието не е открило извършителите, макар да е провело уникална по мащаб работа - разпитало е огромен брой свидетели, открило е конкретни улики, събрало е 17 чувала с веществени доказателства.5 седмици след взривовете министърът набелязва "нова постановка" за работа: следствието трябва да определи типологичните групи от потенциални извършители на престъплението. В края на ноември 1984 г. основните заподозрени за двата взрива се оказват представителите на "вражеската емиграция". След тях идват по реда на потенциалната виновност "изменници на родината", завърнали се в България, обидени на властта или "репресирани" от нея лица, "турски, арменски, цигански националисти", криминални престъпници. Т. е. през ноември следствието няма конкретен заподозрян (всеки от тях доказва алибито си), а българските турци са едва 4-ата поред група на потенциалните извършители.
Оттук нататък обаче започва лавина от все по-трудно обясними факти. Стенограмите от тези заседания представят един разговор на глухонемите. Следователите докладват съвсем конкретни свои действия и съвсем конкретни намерения - да разпитат свидетеля Х или да открият притежателя на конкретен часовник У, задействал взривното устройство. В отговор министърът ги съветва да не забравят редица други неща и най-вече "протурските националисти". Това е непрекъснато възпроизвеждаща се ситуация.
Впечатлява още една странна проява и тя е чисто езикова. Следователите казват, че разследват "взривове". Министърът им казва, че се борят срещу "терора". Понеже подчинените му не овладяват незабавно новата лексика, налага се месец по-късно началникът на Държавна сигурност Григор Шопов да го каже изрично: в доклада трябва


навсякъде като червена нишка да влезе тоя термин "терорът"


Този езиков обрат не е маловажен. С въвеждането на новия термин неразкритото престъпление автоматично влиза в категорията на политическо събитие.
Самият министър Стоянов и неговият заместник Шопов нееднократно настояват на тезата, че "борбата с терора" е пробен камък за това кой в МВР умее да мисли именно политически. С много удивителни знаци в отпечатаните му речи Стоянов нарежда във всяка заповед за усилената охрана да се види "скритият смисъл", "политиката" на времето.
Усилената охрана по градовете от времето на манифестацията не просто се задържа - тя се удвоява 2 месеца след трагичния инцидент. Министърът не е имал задължението да се мотивира за подобно решение. Но той нееднократно посочва мотива. Този мотив се оказва неговото "дълбоко лично убеждение, че противникът тепърва ще започне да действа срещу нашата страна". В ситуация като онази подобен инстинкт би могъл да заслужи само похвали, още повече че той се оказва оправдан - 7 месеца по-късно избухват 2 нови взрива с още повече жертви.
Смущаващо е обаче къде точно се разполага тази усилена и удвоена охрана. Част от нея се пренасочва дори не в градовете, а в селата в Източните Родопи. Там на помощ на милиционерите биват привикани дори и цивилни, на които се раздава дълго оръжие (в градовете им дават късо оръжие). В рамките на същата "борба с тероризма" министърът разпорежда във всяко окръжно управление на МВР да има и "по двама-трима снайперисти".

Тази част от мерките на министъра силно се разминава със собствената му теза за започнал срещу НРБ тероризъм. Просто терористите не нападат овчари от селата и не биват поваляни от снайперисти, тъй като нападенията им обикновено се отличават с внезапност.
От октомври нататък министърът поставя пред МВР 2 едновременни приоритета - да открие бомбаджиите и да предотврати появата на нови взривове. От репликите му може да се заключи, че втората част от задачата все пак му е по-важна от първата. Подчинените му я изпълняват - охрани на централни и второстепенни пътища, нощни и дневни патрули с извадено на показ оръжие, проверки на колети, писма, телеграми, по-усилено подслушване на телефоните, удвоено милиционерско присъствие. Изпълнението на тези заповеди обаче се контролира строго не в цялата страна, а предимно в Кърджалийски и по-слабо в Пловдивски и Варненски окръг.
И ако дотук анализът е само логически, по-нататъшните стенограми вече му позволяват да стъпи на по-сигурна почва.
В края на ноември и началото на декември 1984 г. две заседания на колегиума на МВР, официално посветени на взривовете, се оказват всъщност указания на министъра за начало на асимилацията на българските турци
. От тези заседания става ясно, че мерките за усилена охрана, взети уж за да се избегнат нови взривове или други покушения над невинни граждани, са били


подготовка за масираната акция срещу българските турци


На 29 ноември и 10 декември 1984 г. колегиумът на МВР е свикан, за да обсъди хода на разследването по взривовете. Изненадата за читателя на тези стенограми е повече от голяма: именно на тези дати и именно на тези заседания са издадени нарежданията за асимилацията на българските турци. Нещо повече - за преименуването се говори сякаш между другото. Предстоящата асимилация изглежда естествено вплетена в основната тема на заседанието, а тя, да не забравяме, е "борбата с терора".
Нека отново напомним, че към този момент дори според онова следствие най-вероятният извършител на взривовете съвсем не са българските турци.
Изведнъж се оказва черно на бяло, че всичките усилени охрани изобщо не са имали за цел да пазят гражданите от евентуални покушения. Те са били нещо като предварителен арест, в който е попаднал цял окръг - Кърджалийският. На 29 декември 1984 г., минути след като е дал нови задачи по превенция на "терора" и наново е усилил "охраната", министър Стоянов казва: "Става въпрос, другари, да не се допуска лица, на които ще се сменят имената, да напускат окръзите и да бъдат приемани в други окръзи. Сега има такова явление - тръгват от Кърджали и отиват в Хасково, откъдето идват в София. Такива лица не бива да се приемат на работа и трябва да се върнат, откъдето са дошли, където трябва да бъдат преименувани, иначе ще ги загубим по пътищата."
В същото заседание министърът казва, че през декември, януари и февруари трябва с 10-12% да се намали броят на етническите турци в България.
Тази стенограма не случайно е била предвидена "за унищожаване" - в долния край на първата й страница разкривен почерк е написал тази заръка и дори е поставил подписа си отдолу. В нея просто се вижда на длан как е била маскирана военната акция срещу българските турци, започнала на Бъдни вечер през 1984 г. Така наречената охрана на гражданите от терористични актове всъщност е била подготовка за нападение. Дори самата същинска заповед на министъра за начало на преименуването е издадена на заседание, посветено на борбата с тероризма.
Маските са свалени окончателно едва когато военната акция е вече към края си. На 4 февруари 1985 г. министърът казва: "...борбата с турския национализъм я свързваме с терора, както свързваме борбата с терора с протурския национализъм. Това е една двуединна задача. И не ги разграничаваме откъде почва едната и къде свършва другата."
Ето тогава, без да има нови разкрития на следствието, групите от потенциални извършители се променят. Българските турци биват "изтеглени" от четвърто на трето място в поредицата заподозрени. Министърът е бил пределно ясен на подчинените си -



той просто им е казвал кой трябва да бъде обвинен



в извършването на този чудовищен акт.
Малко по късно, през март, в България избухват нови взривове и оставят множество убити и ранени. За тези престъпления е била извикана и пресата. Те се случват след края на асимилаторската акция. Години по-късно извършителите им се оказват турци по произход, а твърденията им пред съда гласят, че са отмъщавали за преименуването. Десетилетие по-късно разследване в българския печат доказа съпричастността на осъдените към службите за сигурност. Остана открит въпросът дали тримата екзекутирани са поставили и взривовете от август 1984 г., когато масираното преименуване още не е започнало. Остана открит въпросът дали са действали по своя воля или по поръчка на ДС. Какъвто и да е отговорът, той не смекчава вината им.





3. Моделът на сблъсъкаРазследването за насилствената асимилация на българските турци е по документи от архивите на БКП, МВР, Държавния съвет на НРБ, Министерския съвет, държавния архив в Кърджали, архива на Балканлълар - Истанбул, както и по разкази на многобройни очевидци. Предимство е дадено на онези факти, които са потвърдени едновременно от архивните документи и от свидетелствата на жертвите на престъплението. Документите се публикуват за първи път в печата.


Каре:"Това беше военен режим". Така започват и завършват разказите на българските турци за старта на тяхното преименуване. Министърът на вътрешните работи е малко по-точен от тях - "въвеждаме, дето се казва, военен режим" - това е неговият израз.
На Бъдни вечер през 1984 г. Кърджалийски окръг е отцепен от милиция и армия. По-късно това нападение бива наричано "преименуване на потомците на насила помохамеданчени в миналото българи". Седмици след началото му заключението е едно: турското малцинство в България е изчезнало. Няма го.
---------------------


В 4 сутринта на 24 декември 1984 г. десетки села в Кърджалийски окръг са обкръжени от милицията в окръга, удвоена и утроена по мощ седмици по-рано. В кметствата освен кметът на селото се намират партийният началник на селищната система, представител на ръководството на местното милиционерско управление, една машинописка, няколко милиционери или въоръжени от МВР цивилни. В 6 часа милиционерите започват да влизат в къщите на хората и ги извеждат оттам, бутайки ги с автомати. В първите нападнати къщи живеят семействата с най-голям авторитет в селото. В кметството (или в друга властова сграда, пригодена за случая) им взимат паспорта, показват им списък с български имена и ги карат да си изберат едно от тях. Ако не приемат или се бавят в "избора" си, ги бият с палки. Машинописката напечатва три нови имена на една бланка. На хартийката пише, че долуподписаният Ахмед доброволно приема името Иван. Милиционерите настояват на саморъчен подпис на преименувания. Получават го с бой. Неграмотните оставят отпечатък от палец. Бланката става единственото удостоверение за самоличност на привикания. В този ден са пребити първите десетки български турци, непожелали да се откажат от името си.


В същия ден в Кърджалийски окръг пристигат милиционери от други окръзи - предимно от Сливен и Ямбол. Настаняват ги в общежития, хотели, квартири на властите. Пристигат и други 718 офицери и сержанти от сержантската школа в Казанлък, Средното милиционерско училище, сержантската школа от Долни Богров. Всеки от тях разполага с късо и дълго оръжие и общо 445 палки. Идват 15 коли на пожарната. Цяла вечер върху стъклата им наместват телени мрежи и закрепват неподвижно шланговете за вода, насочени по посока на движението. Пристига и една машина с реактивен двигател за разпръскване на тълпи. Те се прибавят към общо 443-ма добре въоръжени сержанти и офицери от МВР - Кърджали. В следващите дни към всички тях се присъединяват 4 и 5 отряди на Гранични войски, управленията на МВР в Смолян, Пловдив, Бургас, Враца и Плевен, районните управления от по-малките градове около Кърджалийски окръг, военно-въздушното поделение от Голо Бърдо, местните поделения на армията от Момчилград и Крумовград. Само граничарите, участвали в операцията, са били около 700.
На Бъдни вечер Кърджалийски окръг е обкръжен от 11 КПП, които спират движението на хора навън и навътре в района. Вътре в окръга са изградени 27 други бариери. В окръга е въведен вечерен час - 19.00 часа.



На 24 декември гръмва първият изстрел срещу невинни хора.



Това става в обкръженото село Млечино, където се опитват да влязат 200 души от съседни села. Това е моделът, по който и по-нататък протичат стълкновенията с милицията и армията: жители на малки села тръгват към близкото голямо село, за да говорят с кмета, да си вземат обратно паспортите, да кажат, че не са съгласни да си сменят имената. Те предполагат, че в по-голямото село има по-голям началник, който ще реши въпроса в тяхна полза. Хората не успяват да стигнат дотам, защото именно големите села са обкръжени и милицията ги спира още преди да са стигнали табелата на населеното място.
През нощта срещу Коледа в Народните съвети на големите градове и села от окръга започват заседания. В тях участват представители на БКП, ДКМС, ОФ, АПК, ТКЗС, МВР, МНО, местните заводи, фабрики, предприятия, училища, читалища, кметствата, доброволните отряди на трудещите се. Те разработват план за преименуването в следващите дни.
На 25 декември 1984 г. моделът на сблъсъка между бойците и хората се възпроизвежда близо до днешния град Бенковски. Според МВР в протестния митинг са участвали около 3000 души от съседните села, разположени близо до границата с Гърция. Колкото и да е странно, милицията успява да излъже хората. Казва им, че отнетите им паспорти просто не се намират там, закъдето са тръгнали, че милиционерите и войниците са много, защото има учение, че в собствените им малки села кметовете са взели решение да ги преименуват и затова преговорите трябва да се водят именно с тях. Колкото и да е странно, хората се връщат обратно в селата си. В някои от случаите те нападат канцелариите на малките кметства, за да си вземат обратно паспортите, отнети предишния ден. Но стаичките на канцелариите се оказват празни. Затова на следващия ден митингът е много по-решителен. Към голямото село Бенковски тръгват три организирани лъча от общо 2 000 демонстранти. Това са уплашени хора, тръгнали на протест срещу политика, в чиито зловещи мащаби вече не са се съмнявали. Срещу тях е


стояла цяла новосформирана гвардия от повече от 500 души.


С приближаването на протестиращите войниците са открили огън. Стреляли са с автоматичен откос. Затова раните на повалените са били на едни и същи места - около кръста и слабините. Тежко ранени са осем човека. Сред тях 3 жени. Изпратени са в болници, а оттам по затворите. В тази стрелба са убити четири човека. Сред тях е и Тюркиян - момиченце на година и половина. Леля й Айша я носила на гърба си, привързана с кърпа. Айша е загинала без да разбере, че бебето на гърба й е вече с отнесена от куршума глава. Останалите участници в митинга са прекарали два часа по очи в снега с насочени към тях автомати. Заливали са ги със струи от пожарната. Както по-късно докладва началникът на МВР в Кърджали Атанас Кадирев: "Интересно е, че поемаха стоически цялата вода на пожарните цистерни". Температурите в този ден са били минус 15 градуса.
По същото време до и във Момчилград, Джебел и село Груево също има протести. За два дни в тях са убити още четири човека. Един от тях е 16-годишният Мюмюн. Ранени са десетки, арестувани - стотици. В арестите ги карат да рецитират "Аз съм българче", да пеят "Стани, стани, юнак балкански" и да викат "Да живее България". Докато ги налагат с палките, милиционерите крещят "мама ви турска, на ви сега една република", "смърт на турците", "свършено е вас", "сега е наш ред", "тука е България". Голяма част от пребитите дни по-късно са изпратени в политическия лагер на остров Белене. На входа му е имало надпис -



"Всички граждани са равни пред закона на НРБ".



По данни на самото МВР в тези няколко коледни дни в Кърджалийски окръг е имало 11 протестни митинга, в които са участвали около 11 000 души. От протестиращите е иззето следното въоръжение - 4 ножа, няколко брадви и клони от дървета. Въпреки че две седмици преди акцията в Кърджалийски окръг е иззето цялото ловно и нерегистрирано оръжие, началникът на местното МВР твърди, че "неизвестно лице е стреляло с бойна пушка". Той казва и друго - че в Момчилград тълпата е издигала "вражески" лозунги и викове: "долу БКП" и "убийци".
Според очевидци и потърпевши, които сега биха имали всички основания да си изградят едно дисидентско минало, като подтвърдят тезата на МВР, че са застрашавали партията, митингите са скандирали точно обратното: "БКП е наша майка". Викали са това, защото дори и пред дулата на танковете са вярвали, че могат да предизвикат обрат в намеренията на партията. Нещо повече - според свидетелства на няколко ранени в тази война никой от тях не е вярвал, че по хората се стреля с истински патрони. Гюлфер, тогава 19-годишна, казва: "Представяте ли си колко съм била глупава - гледам под мъжа ми локва кръв и пак си казвам, че това са халостни патрони. Качих се с него в линейката и до нас наместиха трупа на бебето Тюркиян. То нямаше глава, беше отнесена. И аз, представяте ли си, не мисля за друго, а за това, че халостните патрони също са силни."



Това доверие в човечността на властта,



изповядвано от българските турци до края на 1984 г., не присъства в докладите на МВР. Липсата на подобен разказ е лесно обяснима - милицията е била с развързани ръце да стреля по демонстрантите. Достатъчно е било да се позове на това, че турците са тръгнали да убиват.
На 10 декември, когато издава своята заповед за старт на асимилацията, вътрешният министър Димитър Стоянов издава и още една - "да не се допускат ексцеси във връзка с преименуването". На всички нормални езици това означава само едно - "недейте да стреляте". Оказва се обаче, че на онзи език и в онази държава това значи точно обратното. Просто заповедите на министъра се издават след заседание, което се стенографира. В него са пояснени указанията, които дава министърът. В стенограмата, предшествала "забраната за ексцесии", се оказва, че ключът към разбирането е в самото значение на думата "ексцеси". Ексцесии на кого и срещу кого се има предвид? Димитър Стоянов казва следното: "Бях при другаря Живков и стана дума за преименуването. Той обърна внимание именно на това - да не допуснем някъде да се убият хора. Може да се намерят ултразапалени националисти да убият наши хора, да запалят, да създадат прецеденти, които да се използват от Запада и от самата Турция." Т.е. когато е забранил "ексцесиите", министърът е забранил да се допуска насилие над милиционерите, а не над българските турци. Той всъщност е казал горе-долу следното на своите подчинени - действайте така, че да не ви убият турците. И с това е предоставил на милицията възможността да упражни насилие.
Този откъс от стенограмата е най-крещящото доказателство за това, че всичко, което репресивната държава е извършвала, би следвало да е обект не само на историята, политиката и журналистиката, а предимно на философията на езика.
В техния сложен език


основни думи и ценности са придобивали обратно значение.



Вярващите са наричани "фанатици", отнемането на име - "възвръщане на име", употребата на насилие - "респектиране", насърчаването му - "забрана за ексцесии". Прочитът на стенограмите на МВР не е възможен без речник на антонимите, превърнати в синоними. С този речник си е служил и авторът на един фантастичен роман, създал лозунга "свободата е робство".
Сложните указания, позволяващи стрелбата, обясняват защо в докладите на по-низши служители протестиращите български турци са представени като озверели фанатици и се цитират като автори на призиви "Долу БКП" и "Да умрем за Кърджали". Трябвало им е поне формално да обяснят, че се е стигнало до жертви в резултат на самозащита.
Силите за сигурност са блокирали Кърджалийски окръг не след демонстрациите, а преди тях. Хората, протестирали срещу асимилацията, са излизали с голи ръце срещу дулата на танкове и БТР-и. Това е единственият масов и публичен протест в България за цялото време на комунистическия режим. Той е имал съвсем конкретна цел - запазването на личната идентичност. Преследвал я е с мирни средства и е бил потопен в кръв.
Що се отнася до лозунга "убийци", той действително е бил издигнат от българските турци ден, след като в болниците докарват убитите. Тогава са скандирали и друго - "фашисти". По-точни думи не биха се намерили в тълковния речник.

Редактирано от - NoFeaR на 08/7/2004 г/ 11:32:08

08 Юли 2004 11:38
Бог да прости всички починали и да даде утеха на близките им. Аз не казвам, че турците не са имали жертви. Само че преди да цитираш разни статии, се опитай да поговориш и с хора, които помнят въпросните дни. Българските турци винаги са живеели в мир с българите. Но това не попрчеи на някои от тях, по-радикално настроени да извършат терористичните актове, за които говорим. Слава Богу, че останалите бяха разумни и не ги последваха. Убеден съм, че всички атентатори са вече в Турция.
Не мога да си обясня обаче с какъв акъл се опитваш да оправдаеш убийците от Пловдив, гара Буново. Ще имаш ли очи да отидеш да кажеш всичко това на близките им?
И най-накрая не получих отговор на въпроса си: Какво трябва да бъде поведението на един Главен прокурор в ситуация, в която гърмят бомби и умират невинни хора? Може би според теб е трябвало да излезе по телевизията и да прочете приветствена декларация към атентаторите.
08 Юли 2004 11:56
Paragraph39, пишеш: този орден НЕ се дава на проф. Мръчков за прокурорската му дейност преди 1989 г., а за постиженията му в областта на Правото и юридическата теория! Читателят очаква, че именно за това Висшата Атестационна Комисия му е присъдила и званието ПРОФЕСОР. Влезни обаче в търсачката GOOGLE и напиши Science Citation Index. Ще влезнеш в базата данни, където тези постижения трябва поименно да са отбелязани от неговите колеги. Същото може да се направи и в библиотеката на СУ”Свети Кл. Охридски”. Ще видиш обаче, че името МРЪЧКОВ обаче липсва. Както и ГЕРДЖИКОВ. За сведение имената на всички български професори с приноси могат да бъдат открити в тази база от данни. Очевидно на МРЪЧКОВ му е присвоено званието професор заради вярна служба на ЧЛЕН 1 от отменената вече Конституция. Заради което получава СЕГА в добавка и СТАРАта ПЛАНИНА. Е, аз ти желая и ти да получиш една СТАРА ПЛАНИНА.
08 Юли 2004 12:01
Pin1, само ако знаеш каква дивотия изсипа ей сега. Добре, че не си юрист, защото иначе много щях да ти се смея. Не съм сигурен кога точно Мръчков е станал професор (което е 100%), но мога да ти кажа, че през 1992 година Герджиков е бил още доцент и след това е станал професор. Т.е. това е стнало след 10.10.1989 и не може да се говори за вярна служба към БКП. Ако се опитащ да разсъждаваш логично, при минмум интелектуален потенциал ще достигнеш до извода, че базата данни, която цитираш просто не е пълна.
08 Юли 2004 12:06
Sevastokrator


Аз не оправдавам никого...



Мисля че отговора е в горните редове...



''Ще имаш ли очи да отидеш да кажеш всичко това на близките им''?....

Това не важили и за двете страни...!!?


''Какво трябва да бъде поведението на един Главен прокурор в ситуация''...


...'' С приближаването на протестиращите войниците са открили огън. Стреляли са с автоматичен откос. Затова раните на повалените са били на едни и същи места - около кръста и слабините. Тежко ранени са осем човека. Сред тях 3 жени. Изпратени са в болници, а оттам по затворите. В тази стрелба са убити четири човека. Сред тях е и Тюркиян - момиченце на година и половина. Леля й Айша я носила на гърба си, привързана с кърпа. Айша е загинала без да разбере, че бебето на гърба й е вече с отнесена от куршума глава. Останалите участници в митинга са прекарали два часа по очи в снега с насочени към тях автомати. Заливали са ги със струи от пожарната''...


Тзи спор никога неще свърши ...важното е да вземем поука и никога да не повторим грешките си...и ни е и те.

Редактирано от - NoFeaR на 08/7/2004 г/ 12:15:44

08 Юли 2004 12:14
Напълно съм съгласен, че трябва да си вземем бележка. Но според мен, аз самият съм едни гърди пред теб. Съветвам те приателски да се напрегнеш и да ем настигнеш. Не желая да изпадам в подробности за причните, поради които не обичам комузма като режим на управление на България (вярвай ми, имам си достатъчно основания). Във всеки случай мен ме боли много и от това, което са сторили на България. Истината е, че най-големият грях на комунизма е, че унищожи голяма част от българската интелигенция непосредствено след 09.09.1944 година.
Сега, когато някои хулят интелигентните и достойните хора (какъвто безспорно е професор Мръчков) вършат същото - правят необходимото интелигенцията да бъде потъпкана, защото няма техните политически убеждения. Именно поради тази причниа вече не симпатизирам на СДС и ме е яд, че съм гласувал за тях.
Държа да отбележа и че не отговори на въпроса ми за поведението на Галвния прокурор. Фактите, които ми цитира (ако са истина) не са в резултат на заповед на Главния прокурор (той няма тези правомощия), а от друг отговортен орган. Освен това когато са се случали тези неща, Мръчков все още не е бил Главен прокурор - както услужливо съобщи Големия Лебовски по-горе във форума, той заема тази длъжност след 1987 г. Продължавам да не мога да разбера в какво точно се състои вината на професор Мръчков.
08 Юли 2004 12:19
Ей, Севастократоре, затвори си радиото, че само шумиш. Дал съм ти адрес, които веднага можеш да провериш. Ако можеш. Защото като те гледам предпочиташ да пишеш само АЛА-БАЛА. Като учителят ти Бръчков. Ти обаче няма да получиш СТАРА ПЛАНИНА. Защото ТИ и твойте другари ще го прецакате скоро. Дори и ти ще изпитваш срам, ако бъдеш номиниран за него. Пък знам ли? Дали знаеш какво е това, срам? Що се отнася до БАЗАТА от ДАННИ, тя е от толкова време, отколкото са съответните научни списания. Т. е. на повече от 80 години в някой случаи. Случайно да знаеш и да ми напишеш заглавието на някакво научно списание? А?
08 Юли 2004 12:31
Pin1, имам чувството, че дори и да видиш отнякъде документа, който материализира получаването на Титлата професор от Мръчков, пак няма да повярваш. Прекалено си упорит и твърдоглав (което не е отлчителна черта на мислещите хора). ако обаче все пак имаш малко време и проявиш малко иницитаивност и желание за излизане от блатото на собственото ти заблуждение, можеш да отидеш в ректората на Софийския универистет, там на първия етаж се намира деканата на Юридическия факултет. Почукай, влез и запитай каква точно е титлата на Васил Мръчков. Или пък ако си по-близо до Пловдив, можеш да отидеш до ректората на Пловдивския университет на първия етаж се намира кабинета на декана, вътре могат пак да те осведомят по въпроса. Ако за момент твърдоглавието ти изчезне, може и да разбереш, че не си прав.
Понякога наистина не е много хубаво човек да е СДС-ар
08 Юли 2004 12:32
На десети ноември 1989 година бе декларирано, че нещата се променят. Животът обаче показва обратното. Същите хора от прокуратурата, същите хора от полицията и същите хора в законодателната и изпълнителната власт управляват по същия начин страната, използувайки същите методи. Същите хора получават освен високи постове и най-високите държавни награди. Ще Ви дам няколко примера. Бившият Главен прокурор Васил Мръчков вместо да отговаря за геноцида и съдебния произвол по времето, когато беше Главен прокурор (1986-1990г.), в момента е Председател!!! на националната обществена комисия по законодателство към Народното събрание. В затвора няма нито един виновник за убийствата по комунистическите лагери, масовите убийства около 09.09.1944г., възродителния процес и по-новите престъпления около приватизацията, източването на банките и унищожаването на архива на ДС и БКП

+ това ако имате представа как се подбираха кадрите особнено за такива длъжности... и твърдите че:

не обичам комузма като режим на управление на България (вярвай ми, имам си достатъчно основания). Във всеки случай мен ме боли много и от това, което са сторили на България. Истината е, че най-големият грях на комунизма е, че унищожи голяма част от българската интелигенция непосредствено след 09.09.1944 година.

си отговорихте сам.
08 Юли 2004 12:40
NoFear, за съжаление трябва да излизам. Ти успя да ме убедиш обаче в нещо - че не можеш да мислиш логично. Съжалявам, че си деградирал толкова много, че да те води само омразата ти.
08 Юли 2004 12:42
Тоя Севастотрактора па дошъл да обяснява на хората колко са глупави и дегенерирали, за разлика от него...
08 Юли 2004 13:09
Много е хубаво, че такъв юрист като тебе СЕВАСТОКРАТОРЕ пише тук във форума. За да се види истината за СТАНДАРТА на нашата СЪДЕБНА СИСТЕМА. Защото заради нея на практика не можахме да бъдем и всред първите СЕГА приети в ЕС. Очевидно не са проблем толкова липсата на пари в СЪДЕБНАТА ни система, колкото ОБРАЗОВАНИЕТО на юристите, които я изграждат. За него най-голямата ВИНА имат не такива като севастократор, а тези, които носят академичните степени и звания и участвуват в обучението. Проблемите на СТАРА ПЛАНИНА са нищо в сравнение с ОБРАЗОВАНИЕТО на юристите ни. Цялата независима съдебна система зависи от това-от качеството на образованието. От такива като МРЪЧКОВ, ГЕРДЖИКОВ, ПАНАЙОТОВ, ПЕТКАНОВ и т.н.
08 Юли 2004 14:05
Севастократоре, ще ти пейстна нещо, дето и вчера го написах късния следобяд:
"Колега, Мръчков ми е бил преподавател и екзаминатор (чужда дума, не переводится), бях с чудесни впечатления за него, през 1986 г. Кодексът на труда минаваше за революционен нормативен акт и инкарнация на демократичния дух. Обаче, що му трябваше на този цивилист да приема след смъртта на Лютов (пеналист) ветровития пост на Главен прокурор на Републиката баш след затишието след първата вълна на "възродителния процес" (1984-1985 г.)."

Виждаш, че ценя преподавателя си като специалист по трудово право и тъжа, че се подлъга (наредено му е било, нали е комунист, все пак) да сложи това клеймо на челото си . Никога не е късно да станеш ...
08 Юли 2004 15:35
ЗОРКЕ МА, ЩО НЕ ГО ОЗАПТИШ....КАКТО Е ТРЪГНАЛО ЩЕ ВЗЕМЕ И ВЕСЕЛИН МАРИНОВ ДА НАГРАДИ С ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ОТЛИЧИЕ!
08 Юли 2004 16:45
Топ Гън, супееер казано!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД