:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 47
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

След половин час в следствието Софиянски си тръгна с ново обвинение

Приятелите ми помагат да си плащам гаранциите, сподели кметът
Снимка: Александър Михайлов
Столичният кмет Стефан Софиянски бе привлечен като обвиняем по трето дело както се очакваше. И този път става въпрос за престъпление по служба и безстопанственост при сключване на сделка - за "Бизнесцентър - Гурко 1", собственик на новия петзведен грандхотел "София".

Прокуратурата твърди, че при тази сделка общината е ощетена с над 1,5 млн. лв. при внасянето на апорт в смесеното дружество и от разликата в оценката и продажната цена на 34-те процента общински акции в бизнесцентъра, продадени м. г. на НИКМИ. Ако вината на Софиянски се установи, го очакват до 8 г. затвор.

Градоначалникът вчера дойде в следствието на ул. "Майор Векилски", придружаван от адвоката си Даниела Доковска. Двамата престояха при разследващите по-малко от 30 мин.

Кметът бе призован като свидетел по делото за грандхотела, което до вчера се водеше срещу "виновни длъжностни лица от Столична община", часове след като в сряда Софийският градски съд реши да го върне на поста му. В съобщението на разследващите тогава бе изрично указано кметът да се яви с адвоката си. Това бе сигурен знак, че той за пореден път ще си тръгне от следствието като обвиняем.

"Делото вече не е срещу неизвестен извършител. Оказа се, че неизвестният извършител съм аз", опита се да се пошегува Софиянски на излизане от следствието.

Той разказа още, че отново е платил 10 000 лв. гаранция за свободата си. И сподели, че е благодарен на приятелите си, които му помагат с парите. Закани се и да обжалва сумата на гаранцията.

Това е третият път, когато на кмета се налага да плаща гаранция. Първият път плати заради делото за халите, заради което бе отстранен от поста си. Тогава получи и забрана да напуска страната. За втори път плати, когато му повдигнаха и обвинение за "Милениум център", щетите за който се оценяват за над $5 млн.

Идната сряда Софийският апелативен съд ще гледа делото за възстановяването на Софиянски на кметския пост по протест на прокуратурата. Неговото решение ще е окончателно. Ако е в полза на кмета обаче, се очаква прокуратурата да отвърне на удара като поиска отстраняването му по някое от другите две дела срещу него.

Пловдивският кмет Иван Чомаков също е на прицел. Окръжната прокуратура в Пловдив образува 3 дела заради продажби на публична общинска и публична държавна собственост в града. Там все още няма повдигнати обвинения. Схемата на сделките обаче е същата като в столицата - подписани са от кмета Чомаков след решение на общинския съвет.
7
985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
10 Юли 2004 01:01
Искам и аз такива "приятели" ...
10 Юли 2004 07:27
Дуло къде се скри с неговия брояч?
10 Юли 2004 10:31
Както изглежда стремежа на кмета Софиянски е да се заведат колкото се може повече дела(за случаи за които се говори) срещу него в къс срок, за да може с един замах да изчисти всички и се появи на бял кон като знаменосец на "десните" на парланентарните избори.
Все пак, не е много достойно да се използва прокуратурата и съда за PR акции, нали!
10 Юли 2004 10:58
Горканчо!Няма си пари да си плати гаранциите!И си вярва сам-колко е честен, чист и невинен за далаверите, но ние не вярваме
10 Юли 2004 11:52
А, бе нещо усмивката му не е съвсем същата, как мислите? Обаче мнооооооооооого ще се зарадвам, ако го тикнат в затвора. Дори за 2-3 месеца. Може след това да се пише дисидент. Преследван от демократичната власт, защото се е борил СРЕЩУ чистотата на София, да речем.
10 Юли 2004 13:51
Крайно време е да го осъдят и затворят тоя мазник, за да се помислят други като него дали да крадат. То бива наглост ама чак пък толкоз ...
В САЩ за една нищо и никаква свирка от няк'ва си стажантка , замалко да си уволнят президента, а тук всички им виждаме безпардонните грабежи и злоупотреби и те продължават да си разиграват коня!
Повечето българи по навик просто мразим Америка, но там поне като се раздуха някаква афера и има ефект. За пример - затвора Абу Гариб. Вярно че американски военни са вършили престъпления, но веднага ги задържаха и имаше оставки.
Преди 2-3 години немският военен министър си подаде оставката, защото с него във военен самолет пътувала любовницата му.
А тук тоя гьонсурат подава иск и съда го възстановява на поста му???
12 Юли 2004 11:50
Оставете Софиянски на мира. След като други помияри са му вдигнали мерника, свършено е с него. Не е заради нашето отношение във форума (кучета го яли), не е заради медиите, а заради политиците като управляващите, които подкрепят областния управител, лявата опозиция, която загуби в София, и десните, които ги е страх от обединение под чуждо знаме. Много му се събра на Софиянски.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД