:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДРАМА

13-годишно момиче е осиновено, за да бъде продадено на сводници

Американски актьор прави у нас филм за трагедията на тази девойка, за да предупреди всички като нея за рисковете на проституцията
Снимка: Борислав Николов
Светлана е едно от многото момичета в сиропиталищата в страната. Изоставена е съвсем малка от майка си. Когато миналата година навършва 13 г. обаче, усмихва й се щастието - семейство пожелава да я осинови. Това й вдъхва надежда за нов, по-добър живот от този по домовете. Тя цял живот е мечтала за дом и семейство. Представите й обаче за щастлив живот с новите родители се оказват абсолютно погрешни. Осиновителите всъщност не са бездетна двойка, която мечтае от години за дете. Те се занимават с трафик на жени за проституция.

--------------------

Съвсем скоро след осиновяването си Светлана е продадена на семейство сводници за 10 000 евро и изкарана зад граница. Тя дори не знае в коя държава се намира. Всекидневно я бият и изнасилват, докато пречупят духа й. Момичето не престава да се съпротивлява и да прави опити за бягство. Всичко, което предприема обаче, се проваля. Започват да я предлагат на богати възрастни мъже. Налага й се да прави секс по 15 пъти на ден. И това продължава 6 месеца.

След половин година насилие и побоища Светлана стига до крайно отчаяние и решава, че е в безизходица. Отнето е цялото й човешко достойнство, всички мечти и надежди. Това я довежда до решението да се самоубие. Но именно така успява да се спаси и избяга.



След като скача от прозорец на сградата,



в която е затворена, тя оцелява и след лечението е предадена на полицията. Следва кратко разследване на местните власти, но сводниците не са открити. Светлана е върната в България. Българските "осиновители" също не са открити и наказани. Сега 14-годишната вече девойка лекува травмите от преживяното, подпомагана от неправителствена организация.

Ужасяващите спомени на това 13-годишно момиче, избягало от плена на сутеньорите, става сюжет за филм на 26-годишния американски актьор Майкъл Кори Дейвис, който в случая влиза в ролята на режисьор. С драмата й той се запознава от писмата на деца и млади момичета, станали жертва на трафиканти на жива плът, които му праща в САЩ правозащитната организация "Фейс ту фейс". Мисията на организацията е да ограничи броя на жертвите на насилствената проституция. В световен мащаб 2 милиона момичета на възраст от 5 до 15 години са принуждавани да проституират всяка година, сочат данни, събирани от фондацията. Повече от 30% от тях са въвлечени насила в бизнеса с жива плът. Жертви на насилствената проституция стават предимно момичета на възраст между 12 и 18 години. Статистиката сочи още, че всяко едно от тези момичета



има около 2000 клиенти годишно



Дейвис попада за първи път в България през ноември миналата година. Идва за снимките на американски екшън. Иначе играе в "Дързост и красота" в серии, които все още не са стигнали до България. Мечтае да участва и в европейски филми, които по негово мнение са много по-емоционални от продукциите на Холивуд. Затова, след като му изтече договорът с "Дързост и красота", възнамерява да се установи да живее в Европа. Освен историята на Светлана у нас го привличат спокойствието, планините, морето и ракията. Заради всичко това той се връща в България тази година.

Работното заглавие на филма за Светлана е "Открадната светлина", споделя авторът. Снимките все още не са започнали, защото са събрани 2/3 от необходимите средства за създаването му. Спонсориран е от различни международни компании, очаква се да се включат и български.

"В писмата, които децата са изпращали на"Фейс ту фейс", имаше страшно много трагични истории, но когато прочетох историята на Светлана, тя ме трогна най-силно, защото беше история на дете, което не е имало никакъв друг шанс в живота си. Тя е вярвала на възрастните и е била сигурна, че е в безопасност сред тях, но те са я измамили и използвали по възможно най-бруталния начин", разказва режисьорът. Разтърсил го е фактът, че това 13-годишно момиче е предпочело да умре пред това да бъде малтретирано и унижавано. Той смята, че Светлана не е щастлива въпреки успешното си бягство, защото трябва да живее с тези ужасни спомени и с това тъжно минало, което има.

Повечето хора всъщност не са наясно с проблемите на насилствената проституция и смятат, че тези момичета си го търсят, сочат наблюденията на Майкъл Дейвис. Според статистиката, с която разполага неправителствената организация за борба с насилствената проституция обаче, въвличането на млади момичета в секстрафик става чрез похищение, отвличане и откровена измама от страна на търговците на жива плът.



Похватите на трафикантите са най-разнообразни



Никой от тях не отива и не казва на девойките: "Ей, аз ще те направя проститутка." Обикновено за жертви се набелязват момичета от бедни райони и им се предлагат примамливи възможности да работят като секретарки, модели, сервитьорки и дори да учат в чужбина.

Жертви нерядко обаче стават и девойки от столицата, с пари и със стабилни семейства, защото им се иска да имат по-скъпи дрехи, обувки и бижута, да се возят в лъскави коли. И един ден намират някой, който да реализира мечтата им, уж от добри чувства. Някои си мислят, че един добър чичко действително ще ги прати в чужбина и ще плати за образованието им.

Голяма част от момичетата всъщност смятат, че правят нещо добро за себе си и за бъдещето си. И в никакъв случай не осъзнават какво точно ги чака. Жените в България са особено застрашени от това да бъдат подмамени от сводници, защото са красиви и страната е бедна, смята американският актьор.

"Проблемът може да се реши чрез обучение на възрастните. България трябва да се преориентира към сплотеност на обществото, което да отглежда децата си като една сплотена единица. Когато видиш, че детето на съседа ти се шляе късно през нощта или прави нещо лошо, трябва да го прибереш или да уведомиш родителите му, но това не се прави.



Такава грижа на обществото към децата



в момента липсва и в България, и в Щатите", казва Дейвис. Той предупреждава, че не е дошъл в България и не е започнал този филм, за да покаже лошата страна на държавата. Проблемът е световен. "Аз харесвам България и почувствах, че като актьор мога да се срещна с много хора, с много деца и да им помогна", допълва американецът.

Заедно с хора от "Фейс ту фейс" Майкъл Дейвис е обиколил и доста домове за изоставени малчугани в България. Момичетата от сиропиталищата, както и тези от селата и малките градове всъщност са най-застрашени от перспективата да станат проститутки, смята той. От една страна, те са по-наивни, необразовани и са крайно бедни, а от друга - нямат почти никакъв шанс за реализация, което ги кара да се хващат лесно на обещания за бързо забогатяване.

Американецът смята, че в сиропиталищата в България се извършва голямо престъпление спрямо настанените там деца. "Трябва да се обяви за незаконно тези деца да бъдат къпани само веднъж седмично. Как може да има затвор от 3 години за цигара марихуана, а да няма наказание за това, че не къпеш и не се грижиш както трябва за 10 деца", възмущава се актьорът. Той е категоричен, че институциите трябва да преосмислят начина на финансиране и поддържане на домовете за изоставени деца. Освен средства, с които да се осигури нормално съществуване на тези малчугани, трябва още те да бъдат извеждани по-често навън и да бъдат обучавани как да се пазят от опасностите в живота, разсъждава Майкъл Дейвис.



Филмът "Открадната светлина" ще е късометражен,



за да може да се излъчва по телевизиите, на които ще бъде предоставен безплатно. Освен това режисьорът има амбицията да обходи колкото се може повече малки градчета, сиропиталища и училища, в които безплатно да прожектира продукцията си. Филмът ще бъде съпроводен и от лекции по проблема за трафика на жени и насилствената проституция.

Дейвис си дава сметка, че проституция е имало и ще има. Той иска обаче да убеди жените и особено младите момичета, че по-ценни са техният живот и достойнство, отколкото материалните облаги, с които ги примамват. Иска най-вече да спаси децата от насилствена проституция. Надява се, че като разкаже историята на Светлана, ще разубеди девойките, които обмислят да приемат предложенията на трафикантите, а също така и ще успее да обясни на хората, че това може да се случи на всяко едно младо момиче, където и да било по света.

Дейвис и организацията "Фейс ту фейс" помолиха да разпространим електронните им адреси, за да ги потърсят евентуално и други изпаднали в беда: (www.MichealCoryDavis.com) и (www.facetoface.bg)
 
Майкъл Дейвис се запознава с драмата на Светлана от писмата до правозащитната организация "Фейс ту фейс".
5
1390
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
10 Юли 2004 04:36
"Българските "осиновители" също не са открити и наказани."
е как така? осиновяването не става толкова лесно и всичко се документира. как така не са открити? явно никой не ги е потърсил
10 Юли 2004 12:02
Maker, ti da ne iskash policiata da se zanimava s takiva elementarni raboti?! Mnogo po-seriozno i polezno za obshtestvoto e vseki policai da debne privecher po sofiiskite gradinki, i da prevqzpitava sluchaino hvanatite, no Izkliuchitelno Opasni pushachi na marihuana, kato im rezne 200 lv. globa 'po drugata tarifa' za edin fas...
10 Юли 2004 14:57
Или пък да дебне да не би да караш с 60 км/ч по бул. България, сакън да не се утрепеш...

Обаче снимката горе е много добра.

10 Юли 2004 15:22
тоа като го гледам - типичен сводник от бронкс
14 Юли 2004 12:33
V tozi vestnik sa dopusnali greshka, saita na michael e http://www.michaelcorydavis.com
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД