:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 173
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Речта възниквала при най-ранната еволюция

Ранните хоминиди са имали необходимите за речта слухови анатомични характеристики най-малко преди 350 000 години, установиха испански и американски учени, цитирани от сп. "Ню сайънтист". Това откритие показва, че първични форми на речта са се развили много рано в еволюционен план.

Заключението се базира на изследване на фосилизирани черепи, открити в Испания. Научният екип е измерил костите и отворите на външното и средното ухо на 5 намерени образци на хомо хайделбергензис. Този вид се смята за сроден на предците на неандарталците. Целта на специалистите е била да определят доколко слуховият апарат е можел да реагира на звуци с различна честота.

Резултатите показват, че ушите на хоминидите са били чувствителни на честоти между 2 и 4 kHz. Този обсег, важен за възприемането на човешката реч, се доближава до чувствителността на съвременния човек, която достига до 5 kHz. Известно е, че ушите на шимпанзетата почти не реагират на тези честоти - те са приспособени да улавят най-добре звуци от 1 kHz или от 8 kHz.
 
***
1098
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД