:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 170
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът на "Несебър": Мърсотията във футбола не ме плаши

Елена Николова е амбицирана да докаже, че и жена може да управлява футболен клуб
Снимка: БТА
Новият футболен президент на ПФК "Несебър" Елена Николова е първо по рода си явление за българския футбол. Никога досега жена не е заставала начело на професионален футболен клуб у нас. Назначението на Николова на този пост обаче не е случайно. Тя от дълги години е в управителния съвет на несебърския футболен клуб и е запозната отблизо с всичко около него. Избирането й за президент става на последното заседание на Съвета на директорите. Тогава лично кметът на Несебър Николай Трифонов предлага тя да бъде председател на Съвета на директорите. Всички единодушно се съгласяват.

Биографията на Елена Николова е интересна. Тя е родена през 1952 г. в Пловдив, където живее до 1976 г. След това се прехвърля със съпруга си в Несебър. От 1982 г. досега почти без прекъсване работи в несебърската община. Започва като обикновен счетоводител, а в момента е началник на отдел "Месни финанси" и главен счетоводител. Това означава, че на практика всички местни средства на несебърската община минават и се осчетоводяват от нея. В момента Елена Николова е човекът, който най-добре е запознат с финансовото състояние на общината, може би дори по-добре и от самия кмет Николай Трифонов. Самата тя не крие, че симпатизира на футбола, а това се подчертава от факта, че от дълго време е в управата на "Несебър".

"Може да се каже, че през последните 20 години съм в кухнята на несебърския футбол. Радвам се, че и най-после стигнахме до "А" група. Надявам се да продължим във възходяща линия", коментира новата шефка на футболния клуб.

Николова е омъжена с 2 дъщери, които тази година завършват образованието си. Самата тя е завършила икономически техникум в Пловдив и семестриално математика в Софийския университет. Новият президент на "Несебър" е скромен човек и не обича да говори много за себе си. Елена Никола не е по изхвърлянето и празните обещания.

Самият кмет Николай Трифонов не крие и позитивното си отношение към нея. "Тя е отговорен човек, който ми помага много - твърди той. - Мога смело да потвърдя, че Елена Николова е един от хората, на когото най-много разчитам в общината. Вярвам й и и имам пълно доверие. Смятам, че изборът й за президент на клуба е правилен".



- Г-жо Николова, за обществеността бе изненада, че жена застава на професионален български футболен клуб. За вас така ли бе?

- Не мога да кажа, че бях изненадана. Искам да отбележа, че все пак от дълги години съм в управата на клуба. Това не бе известно на обществеността, но е факт. Самата аз не очаквах, че кметът Николай Трифонов ще предложи за да застана начело на клуба. След като бях избрана за председател на Съвета на директорите обаче, съм длъжна да изпълнявам своите задължения. Надявам се оправдая доверието, което ми бе гласувано.

- Какви са ми амбициите с футболния отбор на Несебър?

- В несебърския футболен клуб всички сме едно голямо семейство. Сега се радваме, че нашето дете расте и бележи успехи. Ако трябва да направя сравнение - досега несебърският клуб бе в езикова гимназия, а сега вече е в университета. Ясно е, че конкуренцията и изискванията в "А" група са много по-големи. Това ни задължава да бъдем на ниво. Мисля обаче, че ние сме добър колектив, сплотени сме, и още през следващия сезон, ще покажем, че имаме твърдо място във футболния елит. Няма да се борим за оставаме, а напротив - искаме поне да се утвърдим в средата на таблицата.

- Вие ще се занимавате ли със спортно-техническа работа в клуба?

- По принцип, решенията се вземат от борда на директорите. Аз ще следя обстойно и ще контролирам това което става. Оперативната спортно-техническа работа обаче, ще се извършва от треньорите и хората от този отдел. Мисля, че те си разбират от работата и си я вършат чудесно. Вярвам много на старши треньора Николай Русев, който вече остана в историята като човекът, който беше вкарал "Несебър" в "А" група. Моята работа ще бъде свързана повече с управленческите функции. Амбицията ми е да изградим една отлично действаща структура в ПФК "Несебър", в която всеки да върши оптимално своята работа и всички да работим в пълен синхрон.

- Ще се срещнете ли с футболисти, за да им кажете няколко думи?

- Тук искам да подчертая, че с голяма част от момчетата се познавам отдавна, така че не е необходимо да се запознаваме. Ще се срещна, разбира се, просто за да им кажа няколко думи и ги окуража за следващия сезон. На 14 юли предстои сбирка на Съвета на директорите, заедно с треньорският щаб. На нея ще разискваме каква ще бъде лятната селекция, както и плановете за подготовка.

- Не е ли прекалена голяма тежест жена да води футболен клуб. Знаете, че в България нещата са доста по-различни от нормалните футболни първенства. Има удари под кръста, подмолни действия, хванати съдии и т.н.

- Напълно наясно съм с това което става в българския футбол. Мога да кажа дори, че имам информация и от кухнята. Мърсотията обаче не може да ме плаши. Ако беше така просто нямаше да приема поста. Напротив, сега съм амбицирана да покажа, че жените могат да управляват не по-лошо футболен клуб. Не смятам обаче, че нещата трябва да се разделят все пак на полове. Действително футболът е спорт за мъже, но колегите смятат, че аз съм мъжко момиче (смее се).

- Сравнявате ли се с цеца Величкович. Знаете, че тя пое преди 4 години отбора на "Обилич".

- Не мога да кажа, че трябва да се правят аналогии между мен Цеца Величкович. Има сериозни разлики - тя все пак е собственичка на клуба. Докато при мен не е така. Все пак аналогията е единствено, че жени управляват два футболни клуба. Но още ведъж повтарям - не искам да се сравнявам с Цеца Величкович.

- Осигурено ли е вече напълно финансирането на ПФК "Несебър" за следващия сезон?

- Разбирате, че не мога да ви отговоря детайлно на този въпрос. Мога да кажа, че средства за издръжка на клуба има. Несебърската община помага много, но ще търсим и частни фирми спонсори. В региона има много фирми, развиващи туроператорска дейност, както и строителна работа. Някои от тях вече са проявили интерес. Конкретните договори обаче тепърва предстоят да се сключат. Необходимо е да се уточнят взаимоотношенията между двете страни. Мога да кажа обаче, че силен футбол в Несебър има и ще има.
 
С усилени темпове тече ремонтът на градския стадион в Несебър. Махнати са дървените пейки, а до началото на сезона се планира поставянето на 6800 пластмасови седалки
1
1711
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Юли 2004 00:27
basi derbi mazutite s nesabar, a nie s pomorie, kak da ne go qd posle 4ovek, dobre pone 4e botev sa s nas, ta nqma da se nalaga da igraem samo po sela i palanki
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД