:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,488,816
Активни 115
Страници 26,024
За един ден 1,302,066

Конституционен съдия против да продаваме земя на чужденци

Конституционният съдия Живан Белчев е категорично против отпадането на конституционната забрана за придобиването на собственост върху българска земя от чужди граждани.

Това става ясно от неговото особено мнение по решението на КС, че и обикновен парламент може да направи промените в основния закон заради членството ни в ЕС. С 8 на 4 гласа висшите съдии приеха, че няма нужда от Велико народно събрание, включително и за да се премахне текстът, който забранява на чужденци да купуват земя.

Според Белчев обаче е задължително свикването на ВНС, за да се направи тази поправка, защото тя има пряко отношение към формата на държавно устройство. Той дори смята, че отмяната на забраната не трябва да се допуска и от ВНС.

Според Белчев "включването на земеделската земя в гражданския оборот ще бъде предпоставка за накърняване териториалната цялост на държавата". Той прогнозира, че земеделската ни земя ще бъде изкупена от граждани на съседните държави. Българският етнос ще бъде изтласкван от закупените земи, а настанилите се там етноси ще поискат обособяването на автономни териториални образувания, предупреждава съдията. Подобна теза преди време развиваше и вече покойният председател на КС Христо Данов.

България вече пое ангажимент да разреши закупуването на земя от граждани на ЕС. Съществува и относително съгласие между политическите сили за промяна в тази посока.Анализ по темата четете утре
28
820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
12 Юли 2004 00:20
Значи ние ще разрешаваме покупка на земя, а поляците и словенците не? Или както казва Паси - те са вече в ЕС, ние не сме...
12 Юли 2004 01:52
Не Бате.Та значи идваш ступваш 15-16 милиона евро за некъв завод, грош пари.Па след това си спокоен шото завода сие твой и ако кажат нещо от сорта на ''ма тая земя ние ша я приватизираме и то точно сега...дай още толкова пари и за нея''..вадиш и даваш .Шото в Европата ядат доматите с колците...А ти си тарикат Па сега кат текнат едни капитоловложеня....
12 Юли 2004 01:57
Мда това момче има силна нужда от трудово превъспитание.
12 Юли 2004 04:38
Ето, тва е една великолепна тема за развинтените фантазии на караджейката, Орлинчо, бозичката и другирания...Наслука!
12 Юли 2004 05:20
асенчо, не търси етническа тема на всяка цена!!!
12 Юли 2004 06:16
Камъче, знаех си аз, че твойта фантазия не е чак толкоз развинтена, та затуй на та включих...Или греша, а...
12 Юли 2004 06:28
Не бих се осмелил да заема про или анти определена позиция. Въпросът е много деликатен.
Но това, което със сигурност не мога да приема, е неграмотното заглавие

Конституционен съдия против (Против какво? Идеята, постановката, решението?) да продаваме земя на чужденци .
Нима на никого от редакторите не направиха впечатление букаите, с които е спънат този израз?
12 Юли 2004 06:44
Асенчо, не ми пука кой ще купува земя - тя не се изнася.
Другото е фантасмагория, вълнуваща хора обединени по расов, религиозен и етнически принцип, а аз не съм от тях.

П.П. И престани да ми пълниш пощата, щото ще ти се случи случка
12 Юли 2004 07:13
Ша вземеш да уплашиш малкото Асан, бре камъче...
12 Юли 2004 08:54
На чужденци - не, само на Руснаци ....
12 Юли 2004 10:00
Тя земята си е купена! Но става въпрос за тоя един процент съсопственост на български гражданин. Защото само толкова е достатъчно за да се купи земята от чужд гражданин. Пък да не говорим, че ако пожелаят могат да се здобият и с българско гражданство. Но тук явно става въпрос за граждани на страни, които не им е позволено да имат двойно гражданство.
12 Юли 2004 10:29
Господа, българите напускат тази територия. Жалко, но все пак не е за първи път. През 7 век голяма част от тях напускат родните приазовски степи, за да дадат едно ново начало. Явно там от гадове и предатели не се е траело.
12 Юли 2004 10:46
Наистина земя не може да се изнася, но може да се завладява! Не виждате ли какво става в Косово бе, тъпчовци! Сърбите си продадоха земята и къщите и сега са бежанци в собствената си страна. Населеността на Косово е 300 души на кв.км - най-високата в Европа. Първи ще доидат шиптарските капитали, нямате представа за какви пари става дума, чрез тяхната диаспора в ЕС. След това ще пристигнат рязаните скакалци от Косово и Македония от Запад, а от изток ще нахлуят читаците. До 30-50 години Южна БГ няма да я има. Ще се осъществи залената ос м-у Албания и Турция. Бог да помага на следващото поколение!
12 Юли 2004 10:54
Точно по подобен начин е създадена и държавата Израел. Евреите са купили голямо количество земя от палестинците и си създават държава!
След това се оправдават и казват "Ами тя земята си е наша"
12 Юли 2004 11:10
"Кен Проблем"
Предобиваш българско гражданство и си готов. Или с процентно участие на български гражданин.
Бай асане стига с този тон. Само предизвикваш отрицателни нагласи.
12 Юли 2004 11:36
камък,

не че съм параноик, но за сведение на твърдящите, че ЗЕМЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗНАСЯ:

Територия не може, но почва може. При това в индустриални количества. Всичко зависи от цената...
(А както знаем - тука цената е ниска)

Демек - давайте доводи, но не и този. Защото е грешен.

12 Юли 2004 12:27
България вече пое ангажимент да разреши закупуването на земя от граждани на ЕС

Нема проблем ако се продава само на граждани от ЕС. Албанците не са такива и скоро няма да станат. Турците се готвят да преговарят, ама това също ще отнеме много години, а може и въобще да не стане. Другите не са опасни
12 Юли 2004 13:39
Но гърците са в ЕС и не са по-малко опасни!
12 Юли 2004 13:57
Ку-ку, от пет години съм в Косово, имам предвид косоварите, а не албанците. Жална ни маика, ако тяхната мафия даде нареждане на водачите на кланове да започнат да изкупуват земятя на БГ.
12 Юли 2004 14:15
Бай Хасане, днес не си във форма. Да не би да имаш някакви лични мотиви?
12 Юли 2004 16:51
МЕН ако питат, аз съм ПРОТИВ всякакви продажбо-прокупки на ЗЕМЯ- НЕ само в България, но и по цялата планета "Земя " !
Земята НЕ е редултат от човешки труд, а само "ПОДОБРЕНИЯТА" върху земята! Земята е "дар от Бога", или "дар от Природата"! Земята, която е и НЕОБХОДИМО услоние за съществуването на една държава/територия/ БИ ТРЯБВАЛО да е обект само на сделки между Държавата и НЕЙНИТЕ граждани, но НЕ и между гражданите й или между гражданите й и чужденци! Земята на теритоприята на една държава БИ ТРЯБВАЛО да се ОТДАВА ПОД АРЕНДА/ срочна или безсрочна / и с право на наследяване на правата на Арендатора, но без право на ПРЕарендуване!!!
Относно направени от арендатора "подобрение"- никакви ограничения!!!
Ерго, и аз съм ПРОТИВ правото на чужденци да купуват и да продават ТЕРИТОРИЯ/земя/ на Република българия! Да я взимат под АРЕНДА от Държавата , Общината - може! КАЗАХ!
12 Юли 2004 17:08
Параграфе, а ако искаш да си купиш във Франция или Италия, примерно, и ти кажат, че понеже си БГ не може, добре ли ще се почувстваш?
Не може с тази нагласа да се иска влизане в ЕС.
Казах
12 Юли 2004 17:14
То добре, че не те питат параграфе, щото в империалистическа Америка га ти дават нотариалния акт за къщурката, ти пишат, че на еди-кой си парцел правата са изцяло твои, ча до центъра на планетата Земя...А на чичо ти Сам пука, та му дреме дъл си албанец или китаец-важното е да не пропуснеш да си платиш дължимото му...
12 Юли 2004 17:16
Камък,

че кой ти каза, че някой иска да влиза в ЕС? Ти гледай като наближим да влизаме, как никой няма да иска...

ПП. прочете ли какво ти драснах по-горе?
12 Юли 2004 18:20
SJudge, прочетох...Смятам, че не си параноик. Обаче, ако ти изнасят земята ще можеш и да си внасяш. Пробвай с такава от карибите
12 Юли 2004 21:36
Според мойте наблюдения, те си я купуват земята.
Между Албена, Златните над Кранево селата 30% от земятя е изкупена от англичани.Всичко друго е мижай да те лъжем.
12 Юли 2004 23:23
STONE,
ТУК НЕ става въпрос за "чувства", а за ПРАВА ! И НЕ става въпрос за друго, а за ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ- т.е. за земя, чието предназначение е върху нея/от нея/ да се ПРОИЗВЕЖДА селскостопанска продукция!!! Нямам намерение скоро да ходя във Франция , за да произвеждам върху /от/ френска земя селскостопанска продукция! И НЕ искам французи да идват тук за същото!!!
.======================================== ===========
BAY HASAN,
НЕ става въпрос тук за "капиталистическа Америка", а за "постсоциалистическа България" ! На Чичо ти Сам наистина НЕ му пука дали си албанец или българин- за Чичо Сам НАЙ-важното е да НЕси американски ИНДИАНЕЦ ! Ако си- пращат те в РЕЗЕРВАТ, който , обикновено, се намира върху бивши земи на американски индианци/на прадедите на днешните/!!!

Редактирано от - paragraph39 на 13/7/2004 г/ 01:05:56

13 Юли 2004 04:39
ИНДИАНЦИ
Като чуя как почитателите на Винету, Седящата мечка и другите там популярни герои на германския индианофилизъм кършат пръсти и проливат сълзи за горките ГОРДИ ИНДИАНЦИ ( мъжете с меден загар и осанка тип бате Гойко ) и да ви кажа честно ме досмешава. Индианците от ДЕФА (де факто, много от тях си бяха "наши момчета" - балканджийчета ) нямат нищо общо с реалните индианци.
За най-голямо съжаление, тук в Канада, наистина аборигенното население има възможността ( забележете нюанса !!!) да живее в резервати!
-Да! - казва канадското правителство- откупи ли сме ви земята ( в края на краищата "bellow market price", дето викат тук - срещу мъниста, пушки, ножове, огледалца и най-вече ОГНЕНА ВОДА, но явно за вашите прадеди това е била честна сделка, тъй като и сега се намират хора които си продават наследственните къщи, само и само за да си купят някаква си там "изключително престижна и желана ВЕЩ".
В действителност индианците в Канада са еквивалента на циганското население в България. Те имат, разбира се, по-инаква ценностна система и поради тази причина ние сме готови да кажем: "Те живеят по-зле!" Ако погледнем с нашия поглед, ще се съглася че е така, но в края на краищата те са тези които избират този начин на живот и след като това е техният избор, то трябва да отчетем, че трябва да го уважаваме.
Никой не може да ме убеди, че ако искам да живея по начин по който на мен ми харесва да живея ( без да преча на другите, разбира се ) то някой друг е виновен за моето "по-инакво дередже". По същия начин както болшинството от ромското население в България предпочита да живее в своите гета, така и индианците предпочитат да живеят в резерватите. Тези които искат да се интегрират и да приемат ценностната система на МНОЗИНСТВОТО В ДЪРЖАВАТА са винаги добре дошли. Тези които не - ами сега в края на краищата НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА.
Иска му се там на Седящия Бухал да си пуши по цял ден, да се излежава, да се напива, да диша бензинени изпарения и да играе на комар...ами хубаво, сега - ей ти там резервата...прави това което "кръвта" ти диктува. Радвай се, демек, на естественните закони на твоята култура и туй то. Даже хората тук им дават и дотации, освобождават ги от данъци и им дават дори и правото да търгуват с "неаборигените" с такива "високооктанови стоки" като цигари, злато и дори си имат правото и да си отварят казина. Това им харесва - ами хубаво...да си правят там каквото искат - само мир да има. Е, виж, ако искаш да дойдеш да живееш при нас тук в града - хей, никой не те спира. Само че тук законите са по-други. Данъците трябва да си плащаш, тревата трябва да я подстригваш, да се съобразяваш, демек, с табиетите на околните.
Така, че в действителност резерватите не са както някои си мислят концентрационни лагери. Е, определено стандартът на живот там е по-нисък...айде, да не кажем - трети свят, ама нещо като втория няма да е далеч от истината.Да си признаем, трудовите навици на другарите червенокожи са по-други...ей, ами натюрел си е това, в края на краищата...така го усещат живота - така си го живеят. Някои са щастливи, други не чак толкова. В края на краищата, телевизията докарва и при тях тия ми ти лъскавости на които се радва ОТКОЛЕШНИЯ ОКУПАТОР и на хорицата им става някак си гадничко...е, ами бива ли така...тия дошли значи на земята ни, намърдали се гадните му навлеци, изпокупили на безценица земите ни, докарали ни разните му там техни пороци, а сега се ширят като бъбрек у лой...не е честно, значи.
В интерес на истината, правителството на Канада прави всичко възможно за да не се чувствува аборигенното население дискриминирано. Имат си специален телевизионен канал, отпускат им се средства за развитие на изкуството, дава им се право на безплатно обучение, облекчения и привилегии...и в интерес на истината това се прави в повечето случаи напълно безкористно.
Разбира се, има такива индианци които оценяват тези грижи, има и такива които са и недоволни. В края на краищата, като на всякъде по света.
Сега, аз лично, късмет ли съм нямал, случайност ли е, ама индианците ги знам само от телевизията...е срещал съм и неколцина пияни в "даунтаун Торонто", но толкова. Колкото и дискриминативно и стериотипизиращо да звучи, истина си е че много от тях си падат по комар, дишане на бензин и пиене, ама пък в края на краищата - щом така им е гот...хей, кой съм аз та да им казвам как да си живеят живота. Нали?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД