:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,444,276
Активни 283
Страници 4,116
За един ден 1,302,066

Влиятелна US агенция иска по-лесни уволнения у нас

Върнете срочните договори и увеличете възможностите за извънреден труд, за да привлечете инвеститори, препоръчват американски експерти
Само 3 години след като служителите у нас бяха защитени от лесно уволнение, влиятелната Американска агенция за международно развитие (ААМР) препоръча промени точно в обратната насока. В свой доклад за социалното министерство US експертите искат връщане на верижните срочни договори, облекчени условия за съкращения във фирмата, въвеждане на повече извънреден труд срещу по-ниска компенсация. Препоръките идват и само седмици след последните поправки в Кодекса на труда, с които за извънреден труд бяха въведени задължително и почивка, и парична компенсация.

Българският Кодекс на труда е изключително рестриктивен спрямо работодателите и с това ограничава инвестициите и създаването на нови работни места, мотивират предложенията си от ААМР. Изводите им всъщност се базират на сравнителен анализ на трудовото законодателство на България, Словакия, Чехия и Унгария. Последните три държави са най-либералните в това отношение в Европа, но според американците точно те трябва да ни служат за пример. Нещо повече, според доклада за България е добре да въведе по-облекчен режим за работодателите дори и от най-богатите европейски държави, за да привлече инвеститори.

Сред най-сериозните критики към нашия КТ е, че работодателите не могат да уволняват хора заради адаптация към нови пазари, намалено търсене на продукцията или въвеждане на нови технологии. Тези възможности съществуват в Унгария, Чехия и Словакия. Агенцията е против и защитата от уволнение на някои категории като бременни, работници със заболявания и др.

Американците се включват и в известния спор между работодатели и синдикати за обезщетенията при освобождаване на хора в пенсионна възраст. Сега те са от 2 до 6 месечни заплати и работодателите отдавна настояват да се премахнат. На същата позиция е и ААМР с мотива, че сега тези служители губят преждевременно работата си, за да не се налага да им се плаща.

Експертите препоръчват да увеличим допустимия брой на срочните договори и да премахнем ограниченията по отношение на минималната им продължителност. От 2001 г. подписване на срочен договор с един и същ работник е разрешено само 2 пъти, и то в рамките на 1 година след наемането му. Иначе те са разрешени при сезонна работа, бедствия и аварии. В Словакия срочни договори са позволени за всякакви длъжности в рамките на 3 години. В Унгария срокът е до 5 години, а в Чехия дори няма максимален период с изключение на някои категории.

Разрешените часове извънреден труд трябва да се увеличат, за да се отговори на нарастващите потребности на работодателите, смятат още в ААМР. У нас той е абсолютно забранен с изключение на случаите, когато има увеличен обем на работата. Тогава обаче има ограничение извънредно да се работи до 10 часа на ден за 60 работни дни годишно. Работодателят трябва да осигури и извънредна почивка. В Словакия се допускат 100 часа извънреден труд годишно, ако работниците са съгласни, а в Унгария 200 часа по преценка на работодателя и още 100, ако е предвидено в колективен договор.

У нас били и най-високите компенсации за извънреден труд. По КТ за допълнителна работа през работни дни се плащат 50% от базовата заплата, 75% за почивните дни и 100% за официалните празници.

Заключението в доклада е, че "българското правителство трябва да разгледа възможността да въведе изменения в своя Кодекс на труда в няколко различни области с цел да осигури същата гъвкавост в своето трудово законодателство, каквато е предоставена в други водещи страни в преход от региона".РЕАКЦИЯВицепремиерът Лидия Шулева подкрепи идеите за радикални промени, макар че се разграничи от позицията на ААМР, че Кодексът на труда възпрепятства икономическото развитие. Назрял е моментът работодателите и синдикатите да договорят нов баланс между защитата на работниците и интереса на бизнеса, коментира тя пред БНР. Шулева заяви, че безспорно Кодексът на труда и условията за наемане и освобождаване на работна сила са едно от важните условия за подобряване на бизнессредата. Още като социален министър тя настояваше да се приеме изцяло нов кодекс, вместо да се кърпи старият.

Социалното министерство пък отрече да е поръчвало анализ на ААМР, въпреки че това пише на заглавната страница на доклада. Оттам заявиха, че не се готвят и промени в Кодекса на труда.ЗАКОНОДАТЕЛЯТВ този парламент е невъзможно да бъдат прокарани такива непопулярни промени, заяви шефът на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов. Той не е запознат с доклада на ААМР, но е чувал подобни предложения от представители на Световната банка. Адемов се съмнява, че и следващият парламент ще може да гласува подобни промени, които са изцяло в интерес на работодателите. За това трябва да има широка обществена подкрепа, смята депутатът от ДПС.Работодателите: Някои предложения са логичниНякои от предложенията са логични и може да се търси компромисен вариант със синдикатите, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Според него обаче не е реалистично връщането към верижните срочни договори. Има директива на ЕК те да се сключват само за сезонна или срочна работа, обясни той.

Тебеян смята, че могат да се въведат облекчения при освобождаването на отделни работници за дребните работодатели с до 10 и дори до 50 служители, които разкриват най-много работни места. При тях предизвестието можело да е от половин месец и обезщетението - половин заплата. Не можем да махнем защитата на бременните, защото я има в цяла Европа, но никъде няма защита за майки на деца до 3 г. и на жени на военнослужещи, допълни зам.-председателят на БСК.

Той обаче е напълно съгласен с анализаторите, че е абсурдна забраната за полагане на извънреден труд, особено когато и работниците го искат, защото ще получат повече пари.Синдикатите: Това е недопустимоВсичко, което се предлага в този документ, е недопустимо, обяви зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Явно някой се опитва да направи промени в Кодекса на труда, без те да са договорени между синдикатите и работодателите, допълни той. Синдикалистът е категоричен, че сегашният КТ е достатъчно гъвкав и няма никакви причини той да се променя. Той припомни, че Европейската комисия има становище след последните промени в трудовия закон от тази година, че той е в пълно съответствие с директивите на ЕС.

По данни на КНСБ анализът е написан под давлението на Световната банка. Тези въпроси всъщност не касаят Световната банка, както не е и работа на МВФ да повдига въпроса за плащането за клас, коментира още Пламен Димитров. И ние можем да извадим сравнителни анализи и да поискаме например 35-часова работна седмица като във Франция и Германия, допълни той.

Бившият синдикалист и бивш социален министър Иван Нейков също смята, че настоящият Кодекс на труда няма нужда от преработка. Той напомни, че практиката на неограничените срочни трудови договори не пребори безработицата между 1997 и 2001 г. По негово мнение всяка необмислена промяна в КТ може да доведе до трусове в обществото и дори до ново отваряне на някоя от преговорните глави с ЕС.
 
Пламен Димитров
 
Дикран Тебеян
11
770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
12 Юли 2004 04:01
Поредният пример за неадекватно поведение на американски "експерти", които не виждат по-далеч от храсталака в който "живеят и работят". От хората, които познавам или с които се срещам всеки ден, едва ли има и пет души, работещи с договор. И това са само тези, на които им плаща държавата. Всички останали, добре или зле платени, работещи или работодатели, взимат пари не само без договор, но и без ведомост, подпис, удръжки, здравни осигуровки и т.н... По-добре платените си плащат сами осигурителните вноски, някои си правят застраховки, внасят в пенсионни фондове или намират други форми за лично застраховане от безработица, болест или старост. За синдикати никой не говори, никой не се интересува от кодекса на труда или от лапачите, които се правят на защитници на работещите или работодателите. Искам специално да обърна внимание - говоря не само за наемни работници, но и за РАБОТОДАТЕЛИ с успешен бизнес! Те също не разчитат на синдикати, а на адвокати и счетоводители! Повечето от тях са намерили начин даже да се назначат на работа в собствената си фирма, само и само да нямат нищо общо с горните мерзавци!
12 Юли 2004 07:01
Американската агенция за развитие и Международният валутен фонд със
своите препоръки отдалечават България от Обединана Европа. Искат да
създават вътрешни противоречия и по този начин да въздействат върху
отслабването на ЕС като икономика за сметка на икономическата хегемония на
САЩ. Чувствам се българин и европеец. Нека да взимаме под внимание
законодателството на тези Европейски страни, които действително инвестират
последователно в България - Белгия, Германия, Холандия, Италия, Испания и
др. Нашето национално стопанство ще се приобщава преди всичко към
пазара на Европейската общност. Защо тогава трябва да въвеждаме правилата
на американския трудов пазар? Вън Международния валутен фонд от България. Да на присъединяването на България към Европейския съюз!
12 Юли 2004 10:25
Лесно им на тези от америка да ни дават акъл, ама дали безработицата при тях е като при нас? Аз си мисля, че даже много лесно може да те уволнят. Като се изравнят условията ни с Америка и по другите показатели да ни уволняват тогава, като при тях.
Никой от Америка не се е засилил да инвестира в България по други причини, престъпност и корупция, а не заради уволненията. Как не си извадихте поуки, че чуждестранните фирми първо се държаха добре в България, докато ние сами не ги научихме, че тук може и да не се плаща.
В нашия град гръцката фирма даваше заплати на шивачките 300 лв, докато се намери директорът на Боряна да им каже, че при него шивачки работят за 150 лв и да не им плаща толкова много, че така шивачките отиват при гърците. Така и стана 150 лв и те увикват като животно. Малко пари напрежение и психически тормоз. Голямо текучество.
12 Юли 2004 11:14
Ясно за какво им е България - за евтини "инвестиции", евтина работна ръка, и то такава , която да не смее да недоволства - иначе уволнение.
12 Юли 2004 11:43
Tia "hora" ne razbraha li, che ne ni triabva tehnia amerikano-evreiski korporativen kapital, deto ste smakva 10 kozi ot rabotnicite i ste gushi bez nasita. Vizte primera Enron. Imam 2-ma kolegi rabotili predi tova tam i kato sravniavam tehnite razkazi s tova, koeto "vliatelnata" agencia iska ot nas mi stava iasno nakade duha viatara. CEO-ta s pensii 9 hil. godishno, bezchet palati i rabotnici s ipotekirani zilista... NOOOO ! Thank you.
12 Юли 2004 13:27
Време ми е и аз да се включа у тоя весел ама неграмотен форум! Вече и аз ще се изказвам по некои въпроси.
Първо и най-важно - ТИЯ АМЕРИКАНСКИ СЪВЕТНИЦИ САВСЕМ НА СА В ЧАС!!! АМА НИКАК! НАПРАВО ЩЕ МИ ДОСЪСИПЯТ БИЗНЕСА В ПРАВЕЦ!!!!

Какви лесни уволнения бе? Аз и така едва си намирам работници да ми бачкат. Хем на всички им предлагам начална заплата от 500 лв. ЧЕСТНО!!! И доживотен трудов договор също!!! Ама не щат и тва си е. Досега никой не съм уволнил - те сами си бегат и се отказват и от парите и от договора. ЗАЩО БЕ? Все има некой у тоя форум де е работил при мен - да си каже къв му е проблема бе?

Каня секи кой иска да дойде да бачка при мен - пари колкото вие кажете!


Чичко Паричко
12 Юли 2004 15:03
Виолета, така е - и аз работех преди време в една чужда фирма в София, хората ми плащаха осигуровки и данъци на цялата заплата, доста пари, ама след година-две се изхитриха и направиха заплатите на по 250 лева, останалите кеш и от софтуерни специалисти официално станахме 'комп. оператори'
12 Юли 2004 19:10
Другарю Данчев,
Вие пишете че този форум бил весел, но неграмотен. А не мислите ли, че като участвате и Вие в този форум ще се получи за Вас лично както се казва в
една българска поговорка: "С каквито се събереш - такъв ставаш". А СЕГА
Другарю Данчев мога ли да Ви попитам дали се считате и Вие за неграмотен?
Поне доколкото видях така пише някъде из Интернет. Оставям Ви да размислите. Поразходете се из площада на Ботевград, който е в окаяно
състояние. Можете да отидете и на църква за да се изповядате за греховете Ви като работодател. пък може да Ви хрумне да започнете работа като
работник на Тартамут 1.
12 Юли 2004 19:27
Momcheta ne se sardete na amerikancite. V USA e vapros na dobar ton i profesionalizam da se davat preporaki. Nikoi, oshte po-malko non-profit organization mozhe ili bi poiskala promiana na trudovoto zakonodatelstvo na chuzhda darzhava oshte poveche, che organizaciyata ne mozhe i ne bi garantirala postiganeto na celta s izpalnenieto na iziskvaneto. Ako go napravi bi priznala che e svarzana s biznesa i nai-malkoto bi predizvikala skandal. Kakto i da e, kato gledam toia tupan na parvata snimka, kakto i podglasnicite mu po-dolu samo se ubezhdavam, che v BG se nasirat pri vsiako kihvane na Zapad.
12 Юли 2004 19:27
Vyacheslav Popov, виш какво шти кажа момче - аз таман бех решил да ти предложа да додеш да поработиш и ти за мен и те за че се наака. А си немаш и на идеа даже кво пропускаш. Само глупости си слушал и лъжеш че си чел такива простотии в интернета! А па площада в ботевград що да го оправам? Некакви пари ли ще ми донесе? Да не си прегрел от жегата? Там си има кмет той да си се оправа. Ебати мързела с мързел!


Чичко Паричко
12 Юли 2004 22:03
Не искам да стигам мериканците.
Не искам да ходя у америката.
Или както казваше бай Тошо, пари ми дай , аз акъл си имам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД