:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,428,882
Активни 81
Страници 19,749
За един ден 1,302,066

Спад на трансплантациите от началото на годината

Само един българин е декларирал отказ от дарителство след влизането на новия закон в сила
С органите на само трима трупни донори са извършени трансплантации от началото на годината по данни на Агенцията по трансплантации. Присадени са и шестте бъбрека. През м. г. обаче трупните донори са били 12. Направени са 18 бъбречни, 4 сърдечни, 1 белодробна и 1 блокова трансплантация на сърце и бял дроб едновременно. Бъбречните трансплантации от живи донори през миналата година са били 16, а от началото на 2004 г. досега са пет. Експертите са разделени в мненията си на какво се дължи спадът в броя на този тип операции.

От началото на 2004 г. е в сила законът за трансплантациите, според който, ако човек не е декларирал изрично, че е съгласен да дари свои органи, тъкани и клетки след смъртта си, лекарите са длъжни да питат близките. В дебатите около закона имаше опасения, че тази практика ще намали броя на трансплантациите. По-рано при липса на изрична декларация за отказ от дарителство в здравната книжка се считаше, че човекът е съгласен негови органи и тъкани да се използват за трансплантация.

"Това е рязък спад в броя на трансплантациите", коментира данните проф. Петър Панчев, национален консултант по трансплантации. Според него проблемът е в липсата на донори, която пък е породена именно от новата процедура по искане на съгласие на близките. "Сега законът е на тяхна страна", каза Панчев. Нормативът не определя кой е близък и когато има противоречие между роднините на потенциалния донор, трансплантация не се прави, обясни Панчев.

На противоположна позиция е директорът на Агенцията по трансплантациите д-р Янко Начков. Не може да се счита, че има спад в броя на трансплантациите през тази година, защото в това няма регулярност, заяви той. Освен това през лятото броят на катастрофите, а оттам и на донорите обикновено нараства, допълни Начков. Той дори очаква броят на трансплантациите през т. г. да надмине миналогодишните, защото в следващите шест месеца ще се увеличат болниците, в които се работи с донори.

От началото на годината само 6-има българи са декларирали какво да се прави с органите и тъканите след смъртта им. От тях има само един отказ за дарителство. Такава декларация се прави при личния лекар, след което данните се въвеждат в национален регистър. Досега централизирани данни нямаше.

Първата трансплантация на черен дроб ще бъде извършена през есента, каза д-р Янко Начков. Според предишни прогнози такава процедура трябваше да се направи у нас още до края на 2003 г.АРГУМЕНТИНяма промяна в отказите и съгласията на роднините, твърди шефът на Агенцията по трансплантации д-р Янко Начков. Сега, както и преди 1 януари, 65-70 на сто от близките на пациент, изпаднал в мозъчна смърт, отказват органите му да бъдат дарени. При другия вид донорство - на тъкани, когато сърцето вече спряло, близките декларират съгласие в 65% от случаите. "Това е по-висок процент дори от средното за Европа", коментира Начков. "Законът за трансплантациите не промени нашата практика, защото и преди 1 януари ние искахме съгласието на близките и без да сме длъжни да го правим", обясни Янко Начков.
4
562
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Юли 2004 10:32
Въпросът е много комплициран, освен за милосърдие се намесват религии и чисто човишки мироглед.
Болни могат ли да даряват органи?
12 Юли 2004 12:19
Болни не могат да дават своите органи. Таквиа могат да се вземат само от починали, и то само при условие, че са дали съгласието си преда да починат.
12 Юли 2004 14:58
Севастократоре, освен трупно донорство, има и донорство от живи дарители, които, разбира се, не могат да бъдат болни.
Поради проблема с имунологична съвместимост най- често това могат да бъдат сродници с кръвна връзка. Но и така явно е трудно да се "навие" човек да дари собствен орган. Но има и други фактори- въпреки кръвното родство, може да липсва имунологична съвместимост, а има и органи, които не могат да се дарят от жив донор и той да остане жив (напр. сърце, сърце-бели дробове и др.).
Мисля, че при общо ниския брой осъществени трансплантации у нас не може да се говори за спад през тази година, защото наистина това е нещо, което не можеш да работиш по план.
12 Юли 2004 21:00
Добре де, една гатанка:


Заявявам, че съм съгласен посмъртно органите ми да бъдат присаждани. Съответно, правят ми се изследвания и се характеризира моят профил на тъканна съвместимост; данните се внасят в националната база и се държат на разположение.


Пешо Мафиото е диабетик, чака за бъбреци. Братовчед му за сърце. Адашът му за дроб... Всеки брои по милион за намиране на съвместим донор.


Колко дни ще карам колата си, преди да претърпя тежка пътна катастрофа?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД