:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Три вида акцизи върху горивата от 2006 година

Налогът върху бирата ще е с 42% по-висок от сегашния
От началото на 2006 г. акцизът върху едни и същи течни горива ще бъде различен и ще зависи от това за какво се използват. Това предвижда проектът за нов закон за акцизите, който е подготвило финансовото министерство. Той разделя горивата на три основни групи - за моторни превозни средства, за битови нужди и за някои специфични производствени дейности като селско и горско стопанство, овощарство, рибовъдни и строителни дейности. С изключение на бензина, който ще има единна ставка, останалите горива ще се облагат с по-нисък акциз, ако се използват в бита или в специфични производствени дейности. Чаят, кафето без екстрактите, колите и пурите ще останат със сегашния акциз и през 2006 г. Акцизът върху бирата през 2006 г. ще е 1,50 лв. за хектолитър, докато сега е 1,05 лв.





Според проекта за нов акцизен закон се обособява нова група акцизни стоки - "енергийни продукти", в която освен горивата, които и сега се облагат с този косвен налог, ще влязат и природният газ, както и други стоки, които съгласно европейските директиви подлежат на контрол при тяхното производство, складиране и движение.

За битови нужди и за специфични дейности например газьолът ще се облага с акциз от 50 лв. за 1000 литра, керосинът - също с 50 лв., а пропан-бутанът - с 80 лв. Природният газ ще е с нулев акциз, ако е за битови нужди. За други нужди акцизът за синьото гориво ще е 14 лв. за гигаджаул, а за пропан-бутанът - 340 лв. за 1000 кг.

Заради въвеждането на диференцирани ставки с цел по-добър контрол ще има маркиране на течните горива, които се облагат с тях. Ще се забранят също съхранението и продажбата на пропан-бутан в бутилки в газостанциите за зареждане на коли.

Законът предвижда алкохол и алкохолни продукти, енергийни продукти и тютюневи изделия да се произвеждат само в акцизни складове. Това ограничение се въвежда заради европейската практика и за да се осигурят по-добри възможности за контрол. Иначе според проекта с косвения налог ще се облагат, както и сега, кафето и екстрактите от него, чаят и автомобилите. Предвижда се акцизното облагане на организаторите на хазартни игри да се извади от този закон и да се прехвърли в Закона за корпоративното подоходно облагане.

В мотивите към проекта се посочва, че заради ангажиментите към ЕС от 2006 г. акцизът за цигарите трябва да се вдигне от 0,004 лв. на къс+43,5% от продажната цена на 0,008 лв. на къс +51% от продажната цена, на бензина от 495 лв./1000 литра на 530 лв./1000 литра, на газьола от 395 лв./1000 литра на 430 лв./1000 литра, на керосина от 350 лв./1000 литра на 430 лв./1000 литра.

Законът предвижда у нас по примера на повечето страни в ЕС да се въведе система от акцизни складове, в които да се произвеждат и складират акцизни стоки. В тях те ще се съхраняват при режим отложено плащане на акциз. Обектите ще се държат от фирми, лицензирани складодържатели, с регистриран и изцяло внесен капитал от поне 500 000 лв.

До складовете ще се осигурява безпрепятствен достъп на митническите органи, които вече изцяло ще отговарят за събирането на акцизите. Лицензираните складодържатели ще трябва да предоставят обезпечение пред митническите органи, за да осигурят заплащането на акциза, който може да възникне за стоките, които се намират под режим отложено плащане. Складодържателят ще е и солидарно отговорен с притежателя на стоката за дължимия акциз при отклонение на стоките от митническия режим.
6
864
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
12 Юли 2004 01:50
Нисък ще е пак акциза според мен, , , , трябва бензина да стане 100лв./л, , , кутия цигари 50/лв., , , , , и на хляба трябва да се сложи акциз--1 хляб-20 лв., , , , един аспирин--5 лв. ей така ще се вдигне стандарта
12 Юли 2004 01:57
БРАВО, ЧЕ ЕС ГО НАЧУКВА НА КОСТОВИСТИТЕ ЧРЕЗ АКЦИЗИТЕ, АКО СПЕЧЕЛЯТ ВЛАСТТА!
12 Юли 2004 08:49
Абе тъпчо, ти по кви цени ще я купуваш тая бира, а. По съветски или комунарски. Всъщност единственото утешение е, че и тъпанарите като теб го духат барабар с всички.
12 Юли 2004 11:29
Samo ne vidjah motivite za akciza na Propan-Butanyt. ZASHTO LI?
12 Юли 2004 13:38
Предвижда ли се акциз върху слънчевата светлина и топлина?! Реално погледано тя също е вид енергия, която хората ползват.

Съгласно предсрочно затворените глави в преговорите за влизане в ЕС, предполагам до 2007 година този вид акциз ще бъде въведен и увеличен поетапно няколко пъти. И това ще вдигне стандарта на всички и ще бъдем още по-успешни и продуктивни, отколкото ако ги нямаше акцизите (и другите форми на кражба).
12 Юли 2004 17:38
abe durjavata vzema po 70 st na litur benzin, posle zashto ne sikam da plashtam danuci.ami az plashtam ta se kusam.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД