:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,395,625
Активни 139
Страници 12,485
За един ден 1,302,066
Скромността не е порок

Сто белови в архив

Авторецензия
Заглавието е анаграма от имената на автора.

Доказателство, че анаграмите не трябва да се приемат прекалено фаталически, е новият брой на списание "Съвременник" - там е поместен журнален вариант на първия ми по-дълъг текст - повест (според някои - роман, но не това е важно) със заглавие "Паркизан, секс и други наркотици".

Бързам най-напред да си направя пълна и безрезервна самокритика - повестта не е кой знае какво. Лично аз одобрявам последните 30 от общо стотината страници. Спрямо тях първите 70 не стоят добре, но нямаше как да се избегнат. Ако ще се сравнявам с това, което се пише напоследък от сърдитите млади българи - вървя, но не защото аз съм много добър, а защото останалите са много слаби. Като за дебют - става.

Да, ама Булгаков-романистът дебютирал с "Бялата гвардия"... Недовършен роман, но как само го е недовършил! Е, всеки не може да е Булгаков.

Макс Фриш пък, преди да напише "Щилер" и "...Гантенбайн" дебютирал с "Хомо Фабер" - роман, който самият автор определя като "прекалено младежки", да не говорим за простотията "Трейнспотинг" на Ървин Уелш, последвана обаче от "Кошмарът Марабу" - вече сериозна работа!

И така, повестта е в журнален вариант - от първоначалните 180 стр. трябваше да резна повече от 1/3. За целта ликвидирах безмилостно един от персонажите заедно с всичките му причини и последствия, като запазих само част от най-свежите му лафове, приписвайки ги на сходни характери. Друг един пък се наложи да бъде безмилостно утрепан, защото нямаше достатъчно текстово пространство за главния герой - за да отиде да спаси жертвата (както е в пълната версия). Сечах безпощадно и се смеех хищнически, а другарката ми плачеше горко на рамото ми. Всичко това - върху нелицензирана версия на Microsoft Word.

В рекламата на списанието, която върви по някои вестници, издателите са написали: "Повестта "..." - един литературен шамар." Досещам се какви са мотивите за тази формулировка, но тя е доста неточна. Героят на повестта е пълен нещастник, абсолютно небоеспособен и слабоволев; наркоман, та и отгоре на всичко - педераст, така че шамарът не е от него. Аз също не съм кой знае какъв литературен побойник; ако някой се почувства зашлевен от мен, първо, ще ме изуми, и второ, ще ме натъжи.

Другото смущаващо за мен е, че разказът се води в първо лице, а героят е именуван Боцко. Някои от вас познават този ник, други направо си ми викат Боцко; чувствам, че ще трябва да се обяснявам как нямам сестра, как не педерастея и т.н. Здраве да е и това да ми е проблемът.

Обещавам, ако пак тръгна да пиша дълъг текст, да е по-добър. Обещавам да не пиша на Microsoft Word - нито лицензирана, нито нелегална версия.

Целта ми е, като ме чете човек, да си каже: "Брей, какво умно момче!" :)
 
Умно момче, ама другия път.
23
882
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
29 Юли 2004 21:15
Що ли ме научи мама да чета?
29 Юли 2004 21:26
право да ти каем не знам! обаче ногу жал ми стая като те видим как се тормозиш да сричаш. добре че не те е научила и да пишеш
29 Юли 2004 21:30
Става нещо в този свят.
Нещо непривично за старците. За ония, които берат хмел.
Не знаех, че Хомо Фабер е младежки роман. Никога не съм го чувствал такъв. Ако за вашето, Боцко, поколение, той е такъв, това означава, че в някоя топла лятна вечер ние сме се разминали. Срещнали сме се, когато вие отивате на танци в долината, а ние се оттегляме, съсипани от жежките погледи на недокоснатите. Подали сме си ръка, но дланите ни са преминали едни през други.
Но въпреки това, в нас до края на дните ни ще остане надеждата, че отминавайки, вие ще надскочите нашите блянове.
Както някои казват, the Sound of Thunder.

Редактирано от - Don на 29/7/2004 г/ 21:38:08

29 Юли 2004 21:58
Здравей, Дон! Рядко четем твой постинг, за жалост.
Имам само един въпрос: сериозно ли допускаш авторът на горната, с извинение, "авторецензия" да е чел Макс Фриш?
29 Юли 2004 22:07
Допускам. Боцко ми внушава чувство за ранима душа, а това е първото условие за интелект.
Но има и второ, скрито условие. Да съумееш да пренесеш своите илюзии върху процесите, които криво ляво напипваш. В това е ненадминат Фриш.
И за жалост, за мнозина недостъпен.
29 Юли 2004 22:21
Моля за извинение! При по-внимателен втори прочит се съгласявам за "ранима душа". Самоиронията на автора е всъщност защитна мярка.
30 Юли 2004 06:30
как да се преобразува

Иво Христов Балев
Иво Хри[сто][в] Балев
Иво Хри[в][сто] Балев
[Иво Хрив][сто Балев]
[сто Балев][Иво Хрив]


македонски произход(?), сега циклично

сто Б(а)л(е)вИв(о) [Х][р]ив
сто Б(е)л(о)вИв(а) [р][Х]ив
сто БеловИ в aрХив

Редактирано от - bodrum на 30/7/2004 г/ 07:07:26

30 Юли 2004 06:35
Хвостов БИле вaри !

Редактирано от - bodrum на 30/7/2004 г/ 06:50:57

30 Юли 2004 08:39
Не е страшно, че се разминаваме, Дон, но и ти си пропуснал това самопризнание на Фриш - "прекалено младежки" е буквален цитат от Дневниците на Фриш. Чел съм ги отдавна (едно варненско издание, скоро ги преиздадоха в Плевен и казаха, че е за пръв път) и не мога да ти кажа на коя точно страница и от кой том е цитатът. Специално Фриш съм го чел дълго и задълбОчено, радвам се, че и ти го харесваш.
.
Бодрум, хубава анаграма.
30 Юли 2004 08:59
Отлитам в лоното на природата - далеч от съблазните на цивилизацията. И поради това няма да мога да продължа дискусията.
Оставам с надеждата, че ще намерим добро време есенес да разнищим доколко е фабер Фриш. Няма по-подходящ фон от дъжда, който чука в листата.
Поздрави.
30 Юли 2004 09:03
Вие му превърнахте името на разплетена кошница бе, имайте милост
30 Юли 2004 09:58
Готино е Само това с Word-a малко ... ще те шибат, Боцко, рано или късно ще те шибат - що ли ти трябваше да признаваш, сега вече си картотекиран за вечни времена... най-добре, сменяй отсега идентитета и минавай в дълбока нелегалност

***

Приготвил съм Съвременника за плажа, мисли му...
30 Юли 2004 11:49
Ех, Боза, ех, Спекула, ех, Тихонов, ех, Балев. Кога стана писател, кога ти почерня перото? Пък и нещо не те схванах? Никой не те е питал, пък ти му разказваш за повестта си. Или от "Съвременни" ти плащат проценти за реклама. Първите ти 70 страници били излишни, а сега ще си пускаш повестта и като книга - значи по-дебела. Я иди пак питай Радой нещо по-добре! А можеш да си поразговаряш и с Булгаков в гроба му, ти го имаш този опит вампирски.
30 Юли 2004 12:16
Ще четем, Боцко, ще четем... Само дето ме притесни с това за хомосексуалността на героя. Като е наркоман, трябваше ли да е и педераст??? Да не стане малко синдром ала “Граница”. Ще видим, ще обсъдим дружески, рано е за мнения
-
Успех!
30 Юли 2004 20:00
Целта ми е, като ме чете човек, да си каже: "Брей, какво умно момче!"

Боцко ми внушава чувство за ранима душа, а това е първото условие за интелект.

А сега да си спомним и трогателно-кокетния стон, че "Ивайло Дичев не ме чете".
Очертава се характерологична картинка.
Иначе талантчето си е талантче, де. Опазил ни бог нас, безталантчните, "че на всичко отгоре и педерасти" , от това да завиждаме злобно.
30 Юли 2004 20:00
...но за текста под тях - там не се месим.Така е, боза, нека оставим да се развихрят въображение, свобода и либерализъм.

Редактирано от - bodrum на 30/7/2004 г/ 20:32:49

30 Юли 2004 20:31
Ръгай момче ръгай, Мариус човек стана.
И на него му го ръгат, ама е доволен.
Дерзай.
30 Юли 2004 20:41
форца, па ти зер не си
дерзай боцко, заеби ги критикарите.
я нема да те четим на плажо, там с това мое да се занимава само некой импутент, ама че наем згода
30 Юли 2004 21:13
То за тая работа освен талант се иска и себеотдаване...


П с П: тръгнали да дават акъл във форума, а най-знаещите и отношение искат да имат


Редактирано от - bodrum на 30/7/2004 г/ 21:41:16

31 Юли 2004 00:17
Ела де, Мишо-Боцко, в Ламята днеска.
Ако знам, че ще дойдеш, ще си купя екземпляр, да сложиш автограф.
Ела, да стане атмосферата литературна.
И без това съм подготвила екземпляри от паралелни текстове - популярен френски шансон в превод на Простича.
Ако не е Простича толку срамежлив, щях да настоявам и той да дойде, да тури автограф на приготвените от мен разпечатки на превода.
31 Юли 2004 02:30
Ех, Боза, ех, Спекула, ех, Тихонов, ех, Балев.Ми чакай бе, те бозата си я припознаха. Спекулант бил. Аз па се чудех, отде измисли тоя човек 100 анаграми за 20 секунди. Е то като си е твое името, въртиш, сучеш, па си го и пренареждаш.

Редактирано от - bodrum на 31/7/2004 г/ 02:43:36

01 Август 2004 08:46
Грешиш, Бодрум, тая боза не е оная Боза. Христо Гатев умря.
02 Август 2004 04:38
сега пуснах едно търсене и ми стана ясно.
прочетох и одобрих.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД