:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

 
Богомолец целува ръка на патриарх Максим преди службата в църквата "Св. Преображение Господне" в софийския квартал Лозенец. По календара на православната църква вчера свърши лятото и започна есента.
28
921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
06 Август 2004 22:33
Какво общо има това с празника Преображение. Сигурен съм че и на Инокентий са му целунали ръка. Защо не снимате него? Или идвамата поотделно и да публикувате снимките. Изглежда на много хора Инокентий е неудобен. За съжаление това води до голямо медийно затъмнение. Никой не отразява протестните митинги от 28.07 и 5.08 в София. На тях имаше хиляди хора от цялата страна - Варна Банско Пловдив Чепеларе Благоевград.Мисля че живеем в демокрация. Медийният отказ да осведомява българските граждани за случващото се показва, че всеки гони някакви интереси. не сме за Европа. Там това е недопустимо. Все едно не се е случило, не е имало митинг. След време ще кажат не е имало разкол ... БОГ да пази същите да не кажат НЕ Е ИМАЛО ЦЪРКВА!!!
06 Август 2004 22:34
а ти що му цуна на инокентий?
06 Август 2004 23:10
Може би не са разбрали хората за тия митинги - що не сте залепили плакати и афиши, както правят останалите секти?
06 Август 2004 23:22
ЕДИН БОГ -ЕДИН ЦАР- ЕДНА ДъРЖАВА
06 Август 2004 23:24
лошото е че кретените сте повечко
06 Август 2004 23:26
..кво, кво... ми кво ся цалува на попот
"Одоздола иде поп Ѓошо
Напрчил куриште
Како некое зурлиште
И на моми говори
Ој, мори моми цицлести
Што сте толку пичлести."
06 Август 2004 23:33
ИМАЛО Е ЦЪРКВА, разбира се! И то с какво наименование само: "Св. Преображение Господне"! Като че ли Преображението на ГОСПОД може да бъде друго освен "СВЕТО"?! Верно КРЕТЕНСКИ му работи!
А инак текстът към снимката можеше да се сведе и до "Есента на Патриарха"
06 Август 2004 23:48
За beam rider
От горенаписаното не ти ли стана ядно , че не хората, а медийте не са разбрали или по скоро не са искали да разберат за митинга? Как правят останалите секти незнам. Но защо казваш останалите. Да не би да искаш да кажеш че Инокентий е сектант? Какво го прави такъв? Че хората от неговия синод спазват каноните? Това ли е сектанство? Че искат да има една действаща православна църква, а не както се изрази един мой приятел от Норвегия - спящия вагон наречен Свети синод(начело с Максим).
За Kapitanot
Една Църква еди патриарх един централен комит... Свети синод
Отделилите се от правата вяра нека се върнат в единството на Българската комун... Православна Църква.
07 Август 2004 06:39
Гледам, навалица от богомолци да цаливат ръка
07 Август 2004 06:44
99 избиваш рибата !
нема друг като тебе шашав ! Ама ти си знаеш !

ПП-Съсетих се една стара гяволия от баба ми
Все се сърдех че дават на брат ми повече бонбони лукчета и се нервирах та знае ли се ! А аз съм по големия би трябвало и по години да заслужавам повече ! Нейсе баба ми рече един ден
" КАТО НЕ ЗНАЕШ ДА ЦЕЛУВАШ ПОПА ПО БРАДАТА ЦЕЛИВАЙ ГО ПО ГЪЗА " !
Разбрах я на момента защото наистина си бях шашав и не знаех да искам !
Както и сега де !?!?

Редактирано от - nesnaecht на 07/8/2004 г/ 07:06:02

07 Август 2004 11:45

Тема: Максим бен Ладен е АТЕИСТ, а не християнин!


Толкова са ТЪПИ комунистическите ченгета, че дори не разбират една елементарна логика! Защитата на Максим бен Ладен от тях, има точно обратен ефект, защото не е присъщо АТЕИСТИ да защитават "главата" на българската църква, защото това би трябвало да го обижда, след като не вярващите християни, а комунистите и ДС-ченгетата го защитават, които са най-върлите противници на религията! Би имало някаква логика, ако Максим бен Ладен е, Патриарх на АТЕИСТИТЕ от БКП-БСП, тогава тяхната защита има някакъв смисъл!

07 Август 2004 11:48
Адвокат на Максим бен Ладен е, КОМУНИСТКАТА И АТЕИСКАТА ТАТЯНА ДОНЧЕВА!
Нормално ли е, уж "Патриарх"на българската църква и уж "вярващ"християнин, да приема да го защитава една атеиска и комунистка?

07 Август 2004 12:00
Я, това нашта квартална църквица било. Верно, че й беше храмов празник. Хубава малка китна църква, до градинката на бившата Лозенска баня.
Ама значи, върнала се е в лоното на каноничния синод.
Щото през 92 си спомням, един кипеж беше по партийните организации на СДС, да взимаме участие в събранията на миряните, че да избираме наше настоятелство, от демократи тоест, че да определим църквицата към правилната посока. Май че успяха да го ориентират към правилния, т.е. антикомунистически синод. А сега гледам, Максим посрещат. Sic transit.
Същото беше и с читалищата. Организации, събиране на членска маса в последния момент преди събранието, гласуване, сваляне на комунистическите управи. Ама нещата се уталожиха после. Тия, дето ги сложиха през 91, през 94 други, още по-демократи, ги свалиха. И после полека-лека, с времето, се формираха състави, дето наистина си работят.
Само аз си останах, от първите революционери - в читалищната управа - от 91, та до сега. Не знам защо.
Остана шума по форумите и неколко мижави митинга. Плюс гладуващи до дупка, дето се разкандардисват на втория ден. И палаткови лагери, възползвали се от хубавото време навън. Нема вече линейки, нема услужливци от Пирогов да взимат урината на Стоянчо Ганев за изследване...
Стара истина, за историята, дето се повтаря като фарс.

07 Август 2004 12:18
Iavno niama koi da go osadi "Patriarha" Maksim, no kakato e kazano: Gospod da go sadi !
07 Август 2004 13:07
Геновева,
Много правилен лайтмотив - Sic transit gloria mundi.
Днеска си на върха, етре те няма. Това е.
А пък за изкуствени работи като "алтернативния" синод пак много време време мина преди да ги насмотат.
07 Август 2004 16:57
NEZNAEST ti za tova li taka si se krastil.
Ami pone gaza nauch ili se da mu zeluvas?
07 Август 2004 17:49
Благодарение на разкол Църквата ни е автокефална
Българската православна църква е била в схизма от 1870 до 1945 г., казва отец Николай, изгоненият свещеник от храма "Св. Успение Богородично" на пл. "Ручей" в столицата. През 1870 г. Църквата ни се отделя от гръцката и въвежда богослужение на български, а не на гръцки език. Този факт се е оценявал като разкол от останалите православни църкви. Затова и руснаците си построиха Руската църква в София, защото смятаха "Св. Александър Невски" за разколническа. Тези години на "разкол" са най-силните за БПЦ. Тогава бяха изградени храмове във всяко българско селце. Ако не беше св. Иларион Макариополски, и до сега в черквите щеше да се служи на гръцки език. Това ли искат Максим и хората му? Самият Максим е ръкоположен по време на разкол. Синодът на Максим е заченат пак с политическа благословия преди години - на БКП. Има решение на Политбюро на комунистическата партия, според което Максим трябва да бъде избран за патриарх през 1971 г. За да заслужи, той 5 години е "чиракувал" в Москва - между 1950 и 1955 г. Отец Николай обясни, че така, както предишният разкол е превърнал Църквата ни в независима от гръцката, така те се борят да "освободят" БПЦ от пагубното влияние на Руската православна църква.

08 Август 2004 00:27
Затеклото се мангалче на снимката малко е объркало посоките и обектите на нежност. А както културно се казва "Който не целува на попадията ръката ще целува на попа гъза." Аз лично уважавам много попадиите (Е в известна възрастова граница разбира се). Имахме е дна много хубава лаборантка -попадия в Трета Градска...
08 Август 2004 07:42
Почти съм сигурен, че по ника Виктор77 списва Фори Светулката - само той би могъл така нагло да изопачава истината. Я, Ваше Нищожество Фори, да изкоментирате как се настанихте вие, мръсните седесарчета, във храмовете Божии? И как сложихте ръка на имотите на БПЦ? Нарича се САМОУПРАВСТВО и се преследва от закона! Че аз мога да дойда по същия начин у вас, бе, нещастник! И да се развикам, че бракът с жена ти е нелегитимен, защото е сключен по комунистическо време, да те ижвърля от леглото и да заема твоето място при жена ти. Това направихте вие с църквата, когато бяхте на власт, нещастни седесарчета...
08 Август 2004 10:02
Дони, не зна дали си наясно, но "хилядите" хора, които протестираха против патриарха, първо не бяха хиляди и второ отидоха там не защото искаха да отидат, а азщото техните духовни пастири ги събраха под строй и ги извозиха за София. Аз самият също бях поканен от един мой приятел СДС-ар да отида с думите "Искаш ли да ти уредя безплатно ходемне до София?" И когато с възмущение отхвърлих предложението, казвайки че няма да се боря протви законния патриарх, ми беше казано "какво ти пука? нали ще ни закарат без пари до там и ще ни върнат." Предполагам ти става ясно какво е имало в душиците на скандиращите.
08 Август 2004 10:19
Добро утро, скъпи ми богомолци! Чудя се, кога Виткур77 и подобните му ще започнат да мислят с главата, а не с дупето си ?
Какво трябва да се случи, за да разберете, че ВСИЧКИТЕ НИ килимявки на този ред са безмозъчни партийни инструменти, и лакоми "бизнесмени"???
Кога ще се намери един поп поне, или едно гражданско движение, че да ги АНАТЕМОСА !!!
БОИКОТИРАЙТЕ ЦЪРКВИТЕ.!!!
Не говорете със сатанинските служители и предатели на българската църква!!!
ЗАПЛАШЕТЕ И ПОЛИТИЧУЕСКИТЕ ТИКВИ ДА СПРАТ ДА ОМЕРЗЯВАТ народа с подкокоросване на църковни разпри, бе!!!
НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ И ПОСЛЕДНИЯТ ДУХОВЕН СТЪЛБ НА БЪЛГАРЩИШНАТА ПРОПАДА !!!
08 Август 2004 17:49
Виж, Дони, аз май сбърках, като ги наричам секта.
Те и за секта не стават.
Все едно аз да си направя секта, наречена католическа църква, да се нарека алтернативен папа и да анатемосам Ватикана като комунистическа и обладана от дявола. И да се обявя за единствения законен папа, а поляка - за еретик. Естествено, че всички катедрали са мои. И призовавам към законност и единение, разбира се.
08 Август 2004 21:03
Уважаеми Sevastokrator,
Първо хората на митинга бяха хиляди.Второ аз отидох ДОБРОВОЛНО (никой не може да накара никого да отиде където и да епротив неговата воля) и си платих за това!Трето Ти наричаш Максим законен патриарх. Защо? Нещо говори ли ти 30 апостолско правило, че който духовник получи пост в църквата благодарение на светската власт, той представлява само себе си, освен това подлежи на НИЗВЕРЖЕНИЕ. А той е назначен от Политбиро на БКП. Това е доказано и няма какво повече да се спори. Аз нямам нищо против Максим, нека си служи. Протеста не беше против Максим. Протеста е срещу окупацията на максимовите хора над църквата. Защо аз трябва да зачитам Максим или Натанаил или Арсений? Че тези храмове НЕ са на МАКСИМ НИТО НА ИНОКЕНТИЙ. Те са на миряните и на избраните от тях свещеници и настоятелства. Така е по УСТАВ. А този устав не се спазва. Владиците се превръщат във феодали и се разпореждат както си искат. ТЕ са пожизнени и мисълта че са "вечни" засилва тяхната аругантност, алчност И магарешки инат. Техния произвол не се спира до убийство, до пребиване на духовници. Аз не искам да имам нищо общо с тези хора. Трябва уставът да се спази в часта му ИЗБИРАЕМОСТ И СОБСТВЕНОСТ. ВЛАДИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРАТ И ДА СА МАНДАТНИ, КАКТО Е БИЛО ПО СТАРИЯ УСТАВ. ЕКЗАРХЪТ Е ИМАЛ МАНДАТ И ТОВА МУ Е ПРЕЧЕЛО ДА СЕ ВЪЗГОРДЕЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА ВИДИТЕ ЛИ ЩОТО Е НЕСМЕНЯЕМ.
08 Август 2004 21:06
Владиците се превръщат във феодали и се разпореждат както си искат. ТЕ са пожизнени и мисълта че са "вечни" засилва тяхната аругантност, алчност И магарешки инат. Техния произвол не се спира до убийство, до пребиване на духовници. Аз не искам да имам нищо общо с тези хора. Трябва уставът да се спази в часта му ИЗБИРАЕМОСТ И СОБСТВЕНОСТ. ВЛАДИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРАТ И ДА СА МАНДАТНИ, КАКТО Е БИЛО ПО СТАРИЯ УСТАВ. ЕКЗАРХЪТ Е ИМАЛ МАНДАТ И ТОВА МУ Е ПРЕЧЕЛО ДА СЕ ВЪЗГОРДЕЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА ВИДИТЕ ЛИ ЩОТО Е НЕСМЕНЯЕМ.

08 Август 2004 22:53
Дони, ти може и да си отишъл доброволно, но аз ти казвам, цхе позавам доста, които са отичли, защото така им наредиха. Освен това ти може би не си юрист и не знаеш, но аз като такъв мога да ти кажа, че изборът на Макисм за патриарх е напълно законен - провел се е по Устава на Българската православна църква. Ако си го потърсиш, може и да го намериш. Освен това свещениците от Алтернативния синод, бяха извадени от полицията от църкви, които са строени отдавна от Светиа синод. Освен това си мсиля, че е по-законно да те извади полицията по законово разпореждане, отколкото отбора по карате на ЦСКА, както стана при Ф.Димитров. За разколниците единствената религия си остава Антикомунизмът (за съжаление).
08 Август 2004 23:10
Дони, забравих да ти кажа. Помолих един много надъхан СДС-ар да ми докаже, че Негово Светейшество е назначен, а не избран. Той постоянно повтаряше (като теб), че това е доказано. Но така и не можа да ми покаже доказателството. И знаеш ли защо? Защото такова не съществува. Освен това, позволи ми да те осведомя, че патраирхър преди Максим - Кирил също е избран през комунизма, и то по времето на най-дивия комунизъм - при Вълко Червенков. И то при положение, че двамата са били съученици. Но никой не се сеща да плюе по Кирил (и слава Богу), който е един достоен човек. Просто вашите сини гуру-та ви промива мозъците и вие крещите, макар да не сте сигурни защо точно го правите.
08 Август 2004 23:19
Освен това е хубаво да знаеш, че свестките правила нямат приложение в Църквата. Това дето го приказваш за мандатност може и да звучи забавно, но е глупаво. И то показва, колко си далеч от Православната църква и от нейните традиции. Започвам да се чудя дали и ти не си поредния антикомунист, за който няма други идеи. Забелязал съм, че "антикомунистите" повече мразят БКП, отколкото да обичат България. И това показва, че техният единствен идеал е омразата към нещо безвъзвратно отминало, а не любовта към България (както би трябвало). Надявам се искрено ти и тебеподобните интелектуалци по-скоро да разберете, че СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА, а разединението (на сини и червени например) - падението.
09 Август 2004 17:22
Ма, Sevastorkratore,
За пореден път не знайш кво хортуваш!Освен това е хубаво да знаеш, че свестките правила нямат приложение в Църквата.Хубаво казано. но зле доказано! Я обясни защо се бъркат кесаревото и Божието... Ти може и да си юрист, но щом си толкуз близо до ПЦ, трябва да ти е известно, че ГОСПОД Е НАШ АДВОКАТ. Ако наистина се водеха от Божиите, а не от светските правила, нашите владици /и от единия, и от другия синод/ щяха да оставят нещата да се разрешат от само себе си, и да прекарват времето си в молитви БОГ СЕ НАМЕСИ И РАЗРЕШИ възникналия проблем, а не да вършват самоуправство /да не говорим за извършеното преди две години убийство!/ или да молят и после да благодарят на Кесаря за НАМЕСАТА... Така че не Дони е далеч от ПЦ и нейните традиции, а самата ПЦ е далеч от ДУХОВНИТЕ ТРАДИЦИИ и ПРАВОСЛАВИЕТО!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД