:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българско оръжие доставено в размирна Грузия

Икономическото министерство призна за издадено разрешение за малко количество
Кораби от България карат оръжие за грузинците, които са пред война с отцепилата се Южна Осетия, обяви във вчерашния си брой руският вестник "Московский комсомолец". Издадено е разрешение за износ на българско оръжие за Министерството на отбраната на Грузия, косвено потвърдиха новината от Министерството на икономиката. Но не уточниха кога е станало това. Според източник от ведомството пратката била доставена отдавна. Преди появата на това съобщение властите официално отричаха да има подобна сделка.

В статията на руския вестник "До войната остават часове?" се твърди, че корабите са акостирали в последните дни в грузинското пристанище Поти. Според информация от местните спецслужби, от тях били свалени близо 2500 сандъка с гранатомети. Оръжието, доставено от България, може да унищожи не само всяка техника на южноосетинския миротворчески батальон няколко пъти, но и цялата автотехника в региона и всички трактори и комбайни, твърди "Московский комсомолец". В един сандък има 2 гранатомета.

Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение е издала разрешение за износ на българско оръжие за Министерство на отбраната на Грузия, но за много по-малко количество от посоченото в "Московский Комсомолец", обявиха от ведомството на Лидия Шулева, но не уточниха за какво количество става въпрос, кога е издадено разрешението и за какъв период от време е било валидно. Българската страна обаче поискала всички документи да бъдат заверени и сертифицирани от правителството на Грузия. Не може да се каже дали в публикацията на "Московский комсомолец" става дума за същото оръжие, обявиха още от Министерство на икономиката.

Косвено потвърждение за бългаска оръжейна доставка дойде и от консулството ни в Поти. Пред БГНЕС оттам съобщили, че "генералното консулство на България в Поти не контролира частни сделки на производители на стоки с двойно предназначение, които имат договори с грузинското военно министерство". Българските представители там обаче потвърдили, че преди 20 дни в пристанището на Поти е имало кораб, плаващ под чужд флаг, който може да е превозвал стоки с двойно предназначение. Корабът не е бил български, нито с български екипаж.



каре



ОТРИЧАНЕ



Признаниетоот българското икономическо министерство, че сме изнесли известно количество гранатомети дойде в късния следобед. Преди това отвсякъде отричаха.

"Няма пратка с българско оръжие, предназначена за грузинско пристанище, която да е осъществена по линия на Министерство на отбраната", заяви по-рано вчера говорителят на МО Румяна Стругарова. Според нея военното ни министерство е сред институциите, които са най-заинтересовани конфликтът със Южна Осетия да бъде задържан в рамките на разумното му разрешение, тъй като е в близост до нас.

Скорошните обвинения от страна на Русия, че нямаме лиценз за производството на автомати "Калашников", както и новата информация, "навежда на мисълта, че става въпрос за организирани действия, които очевидно предвиждат някакъв друг тип развитие на нещата и очевидно не е в подкрепа на едно успокояване на ситуацията в региона на конфликта", коментира още Румяна Стругарова.

Русия също отрече официално да има информация за доставки на българско оръжие за Грузия. "В Министерството на отбраната на Русия не разполагаме с каквато и да била информация за българска доставка на оръжие за Грузия", заяви пред агенция "Фокус" Николай Баранов от пресцентъра на руското МО.

Федерална служба за сигурност на Русия също не разполагала с информация български кораби или кораби под български флаг да са доставяли оръжия в грузинското пристанище Поти.

Грузинското Външно министерство не разполага с информация за доставка на оръжие от България, заяви пред "Фокус" Нато Чиковани от дирекцията за връзка с медиите.

Директорът на грузинската "Морска администрация" Валериан Имнашвили пък нарече "абсолютна лъжа" твърдението, че "кораби от България са доставили в пристанище Поти 2500 сандъка с ръчни гранатомети". В пристанище Поти в момента няма нито един български кораб, нито пък е приставал през последните седмици, заяви още той.
7
934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
06 Август 2004 22:07
От какав зор журналята преписаха тъпата статия
Щто не напишат че 70 % от матриялите в руска преса е с розоф прифкус. Само и само некой да чете дивотиите. А и статята е в стил казаха ми че са чули да се говори между непознати. Понятието размирна откаде се появи. Сепаратисти поддържани от псевдоимперия се мъчат да се нагушат. Същата псевдо империйка, неразбирайки че рудиментира реве на висок глас за бившите си територийки. И шушне на пишман сепаратята колко са велики. А те се вживяват в ролята на управници. Сайта на самообявилата се абхазия е тинтири.минтири.... .ру Преди да преписвата дивотии от руската периодика, земете проферете рейтинзи едно друго барем. Редно е да си ги приберат земите. Сащото вече се случи с един обявил се за емперор.
07 Август 2004 00:24
А каква е РАЗЛИКАТА между: ПРОБЛЕМЪТ "Грузия-Южна Осуетия" и проблемът "Сърбия-Косово" ?!?
Ще се намеси ли НАТО/ и България, като негов член!/ с бомби! И ако-да!- на чии глави ще хвърля/ме/ бомбите си НАТО ?! И ЗАЩО над тях?!?
07 Август 2004 08:54
Параграфе
Тия журналя много тъпо го дават... Малко сметки:2500 сандъка с по два вътре прави 5000 гранатомета. По комунистическата военна стратегия, към която се придържаме и ние, и руснаци, и грузинци и т.н., на един взвод от 30 човека се пада 1 гранатомет. Това означава, че при численост на нашата армия от 40000, която по-голяма от тази на грузинците несъмнено, то в цялата наша редовна войска няма повече от 1300-1400 гранатомета, а грузинците си купуват 50000 от тях.... ха, ха, ха, ха
07 Август 2004 11:44
Zasto pak ne da prodavame tam orazie. Vazno e alash-verisha da varvi. Tova mi napomnia viz ot soc.vremeto, kogato nemashe 9/11 i kontrola za orazia po letistata beshe "hlabav". Leti samolet za Moskva. Pohititel slaga dulo na pistolet na slepoochiteo na pilota i narezda: Davai k Amsterdam. Gruzinec patnik vadi noz i go opira v garba na pohititelia: Nikakoi Amsterdam. Nam pamidori propadaiut. Davai obratno !
07 Август 2004 21:26
на едно отделение - 10 човека се пада един гранатомет
08 Август 2004 22:21
Няма нищо лошо в това България да изнася оръжие. В миналото това е бил печеливш бизнез, но лидерките в производтстово и износа на оръжие си имат свои интереси. А един от интересите им е да забранят България да произвежда оръжие за износ, защото може да им бъде конкурентка!
08 Август 2004 22:25
Московский комсомолец е вестник, който изобщо не се чете от нормалните хора в Москва. Никой не вярва на новините, които се печатат в него.
Дори на сергиите се заседява, нещо като вариант на вестник Шок.
По глупост си го купих един път, защото помних старата му слава, в Университета ме изгледаха с почуда, като ми го видяха в чантата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД