:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Строги изисквания за сделки със злато и сребро

Търговците на златни и сребърни изделия няма да могат да продават непроверени и немаркирани златни и сребърни бижута, независимо дали са произведени у нас, или са внос. Забраната важи и за изделия, изработени с материали на клиента. Това пише в нова наредба, обнародвана в "Държавен вестник" вчера.

Фирмите и едноличните търговци в този бранш трябва да държат в търговските обекти само проверени и маркирани изделия. Те трябва да са поставени на отделни и ясно разграничени места с четливо обозначение на вида "злато" и "сребно" и на съответната проба. Грамажът и пробата на изделията трябва да се вписват във фактурата или в касовата бележка, която се издава при продажбата.

Според наредбата бижутата ще се проверяват, за да се установи съдържанието на чисто злато и сребно и да се маркират. Няма да се маркират произвежданите и внасяните в страната ордени и медали за нуждите на президента, притежаваните от нашенци и чужденци и внасяните от тях скъпоценности за лично ползване и др.

Лицата, които добиват, преработват и продават благородни метали и скъпоценни камъни ще се регистрират във финансовото министерство 14 дни преди да започнат дейността. При изкупуване на златни, сребърни и платинени изделия при цена, отклоняваща се с над 12% от цената на съдържащия се в тях благороден метал по котировки на БНБ или Лондонската метална борса, е необходим писмен договор за всяка от страните. Само предприятия, вписани в регистъра, ще могат да обменят златни изделия и стари зъбни протези от граждани срещу златни сплави за стоматологични цели.
2803
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД