:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,338,845
Активни 102
Страници 21,500
За един ден 1,302,066
Политекзотика

Султанът на Бруней ще си прави парламент

Изчерпващите се петролни резерви карат бившия шампион по богатство в света спешно да трансформира владението си в добре смазана офшорка
Снимки: Ройтерс
По случай 58-ия си рожден ден на 15 юли султанът на Бруней Хасанал Болкиях реши да подари на поданиците си... парламент. Всъщност идеята е да се възстанови съществувалият още под британско колониално владичество законодателен орган. Но султанът не каза нито дали членовете на проектопарламента ще се избират или назначават, нито дори кога точно смята да реализира хрумването си. Сигурно все пак няма да го забави много. Защото, според познавачи, прогнозите за скорошно изчерпване на петролните запаси на Бруней, които сега му осигуряват 93% от приказното богатство, са накарали султана да начертае алтернативна стратегия за запазване на райския статут на владението си - превръщането му в добре смазана офшорка. За това обаче е необходим добре смазан инструментариум от финансово-икономически структури и още по-добре добре смазана, та чак хлъзгава законодателна система, способна да се промуши без проблем през иглените уши на международното право. Ключовото болтче за нея е тъкмо парламентът.

---------------------------------

На Хасанал Болкиях няма да му е лесно, защото трябва да започва практически от нулата. Споменът за някогашния законодателен съвет, съществувал допреди 20 г., докато Бруней бе под властта на британската корона, отдавна се е изпарил. А за по-пълноценни парламентарни форми и обществени организми брунейците не са чували въобще никога. В султаната няма политически партии, опозиция, независими медии. Не се провеждат избори. Султанът лично назначава чиновниците на всички равнища. Освен като монарх се изявява и като премиер, военен и финансов министър, религиозен лидер. Досега е издавал и декретите, които играят ролята на закони.

345-хилядното население на Бруней обаче не страда особено от такъв маниер на управление, защото се радва на непознати в други, по-демократични държави, бонуси. Например,липсата на данък общ доход.Безлихвените кредити. Подаръците за всеки жител на султаната в чест на рождения ден на владетеля. Безплатното здравеопазване и образование - включително в кое да е учебно заведение в чужбина. Ежегодният платен от държавата хадж до Мека. И т.н. Така че едно от най-суровите наказания, пред което треперят всички брунейци, е да бъдеш лишен от гражданството на този рай...

Всичко, разбира се, се дължи на петрола, открит на остров Борнео, където се намира Бруней, още в началото на 20-и век. Най-богатите находища се падат тъкмо върху миниатюрната - около 5700 кв. км - територия на султаната.

За "черното злато" дори не е подозирал британският авантюрист Джеймс Брук, който в средата на 19-и век успява като на шега да присъедини към британската империя оцелелия дотогава независим Бруней. Брук е нает от тогавашния султан да потуши поредното вътрешно въстание и, като благодарност за добре изпълнената задача, е награден с обширни земи и с титлата раджа Саравака. С течение на времетодинастията на "белите раджи" постепенно поглъщаостатъка от Бруней. През 1888 г. султанатът става протекторат на Великобритания.

Независимостта е върната чак през 1984 г. По онова време нефтът вече е основен източник на приходи в Бруней. Разработва го компанията "Бруней Шел петролиъм", основана на паритетни начала от "Шел" и от местната управляваща династия. Сметките на султанската фамилия бързо набъбват. Именно петродоларите през 1988 г. издигат Хасанал Болкиях на челно място в списъка на "Форбс" с 400 най-богати хора на планетата. Поданиците му също се класират сред азиатците с най-висок средногодишен доход от 25 000 долара на човек от населението.

Болкиях, който в предпетролната ера при възкачването си на трона през 1967 г. живее в наколен "дворец", разгръща вдъхновението си и издига наистина достоен за богатството си палат.Постройката, превъзхождаща с размерите си Ватикана,влиза в "Книгата на Гинес" като най-големия и най-скъп дворец в света. Цената му е около 500 милиона долара. Куполите са покрити с дебел слой чисто злато. Помещенията са общо 1788. Подземният гараж побира 153 автомобила. Банкетната зала е разчетена за 4000 гости.

Султанът колекционира уникални живописни платна на световни майстори. Само една от картините - на Реноар - му струва 70 милиона долара, с което е записан още един рекорд в "Гинес". Около 5000 броя съдържа колекцията от скъпи коли на Болкиях. Той притежава също 2000 породисти коня, няколко самолета - включително Боинг-747, океански кораб. По случай 50-годишнината си през 1996 г. той плаща 17 млн. долара хонорар на Майкъл Джексън, за да му изпее Happy Birdhday.

Приказката обаче тръгва на зле тъкмо заради пилеенето на средства. Някъде в началото на 90-е Болкиях нарежда да се построи "дом за гости". Наетите 250 архитекти не сдържат фантазията си, вдъхновявани от напътстващия ги технически ръководител на обекта. Строежът се разраства и оскъпява дотолкова, че 5 г. по-късно се налага ревизия, която установява гигантски разхищения. Цената му е достигнала 2,7 млрд. долара и за да се върнат парите, налага се да бъде трансформиран вхотел "Емпайър" - най-скъпият в светаПриборите за хранене там са от сребро, тоалетните чинии - от злато, а басейнът от 11 000 кв. метра, разбира се, е в "Гинес".

Виновникът за невероятно оскъпения строеж, споменатият технически ръководител, е най-малкият брат на султана, принц Джефри Болкиях. За разлика от батко си, който умножава личното си богатство, но не забравя и за общото благо, принц Джефри се грижи главно за собствените си удоволствия и без задръжки злоупотребява с отпуснати за други цели средства. Отгоре на всичко се замесва и в международен сексскандал, използвайки като лична "бяла робиня" бивша мис САЩ.

Това вбесява особено средния брат - принц Мохамед, който се кичи с фанатична религиозност и по онова време е външен министър. Антагонизмът между двамата и наистина грозните зулуми на изтърсака, докарал до фалит и няколко ключови за държавата фирми, карат султана да се намеси строго, но справедливо, и да изправи Джефри пред собствения си Върховен съд с обвинение вприсвояване на 15 млрд. долараПрез 2001 г. Джефри е принуден да разпродаде на търг личното си имущество, заело 21 склада, за да покрие поне част от присвоеното от държавната хазна. След което султанът го прогонва в Лондон и му забранява да стъпва у дома поне 5 години.

Най-голямото прегрешение на Джефри е разсипването на създадената по поръчка лично на Хасанал Болкиях Брунейска инвестиционна агенция (БИА) - дружество, чрез което да се влагат натрупаните петродолари в перспективен бизнес по света. Идеята на Хасанал била така да се намери алтернатива на петрола. Защото експерти още в началото на 90-е години го предупреждават, че ще се изчерпи до 20 г. Грешката му е, че поверява БИА на Джефри и той за 3 г. я докарва до банкрут. Успява да смали и личното състояние на султана наполовина, което изпраща Хасанал на доста по-долни позиции в класацията на "Форбс".

В момента владетелят е отдаден на идеята си да превърне Бруней в офшорен рай, за което още от 2000 г. усърдно работи нает от него екип екперти по международни финанси и международно право. От 2 г. в султаната действа Международен финансов център, а местно поделение на "Роял Бенк ъф Канада" вече е получило първия офшорен банков лиценз.

Наред е поредният кандидат за "Гинес" - парламент, създаден да обслужва най-амбициозния султан в света...
 
Миналата година султанът ненадейно се разведе с втората си жена - бившата стюардеса Мариам Абдул Азис.
 
Потенциални купувачи оглеждат вещи на принц Джефри преди аукциона през август 2001 г., на който имуществото му бе разпродадено, за да се покрият загубите от "дома за гости".
 
Много брунейци и до днес продължават да живеят в наколни жилища въпреки златния дъжд, който се изсипва над султаната от 20 г. насам.
2677
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД