:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,143
Активни 244
Страници 2,045
За един ден 1,302,066

Първият Wi-Fi град вече е факт

Жителите и посетителите на малкото щатско градче Гранд Хейвън вече ще могат да браузват дори когато са в движение. То се намира на брега на езерото Мичиган в САЩ и е първото населено място, чиято територия е изцяло обезпечена с т. нар. входни точки за безжичен достъп до Интернет.

Градчето е курортно, с население от близо 12 хил. души, но всяка година се посещава от 2 млн. туристи. Градската Интернет-мрежа и цялата инфраструктура за безжичен достъп се осигурява от доставчика Ottawa Wireless. Това означава, че почти от всяка точка в рамките на града и на няколко километра извън него гражданите ще могат да се включват в Интернет чрез преносими компютри или други устройства с възможност за работа с TCP/IP протокол.

За да бъде покрита цялата територия на града с обща площ от 15 квадратни километра, са били монтирани повече от сто ретланслатора, поддържащи стандартите 802.11a, b и g. Сигналът достига на 20 км навътре в езерото Мичиган. По този начин дори рибарите, снабдени с преносими компютри, органайзери или мобилни телефони, на практика могат да браузват, без да се налага да излизат от лодката.

Любопитно е как един от местните уебдизайнери пръв е демонстрирал предимството на това да имаш Интернет-връзка отвсякъде. Той е преместил офиса си на борда на катер във водите на езерото. Връзката се запазва дори и при движение на плавателното средство с 90 км в час в обсега на wireless мрежата. В новоизградената мрежа се предоставя и услугата Интернет-телефония или осъществяване на телефонна връзка чрез Интернет-протокол (VoIP). На бързата безжична Интернет-връзка първи са се порадвали посетителите на ресторантите и малките кръчмички около брега, където собствениците предлагат достъп до уеб като безплатна услуга за клиентите си. Основната тарифа за достъп до Интернет през безжичната мрежа в града е 19,99 долара, като средната скорост е 256 Кбит/секунда.
759
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД