:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИИ

Цветовете в дома - от изчистен стил до еклектика

Актуални са както класическите комбинации на черно, бяло и червено, така и екстравагантни решения, съчетаващи сиво с кафяво
Най-новата тенденция по отношение на цветовете в дома задължава по стените да се направи нещо по-специално, не да са издържани само в един цвят. Вратите са отворени за всякакви експерименти. Модерни са както строгите графични багри, така и искрящо веселите тонове; както класическите комбинации на черно, бяло и червено, така и необикновените решения, при които се съчетава сиво с кафяво. Въпрос на личен избор.



Черно и бяло



Черното и бялото са фундаментални цветове, когато става дума за жилище с изключително изчистен дизайн. Това съвсем не означава, че мебелите трябва да са със строги линии или ултрамодерни. Подобно цветово съчетание идеално пасва и на класическите меки мебели със заоблени форми, и на кристалните осветителни тела. Основен тон е бялото - бели са стените, дограмата на прозорците, дюшемето на пода. В бяло е също така меката мебел в дневната и секциите. Черното се използва по-скоро като акцент, отколкото като равностоен цвят. В този тон са издържани всички настолни осветителни тела, масичките, картините. Интересно решение е включването на кресла с дамаска на широки черно-бели райета. Такава цветова комбинация обаче е подходяща за не особено големи жилища, които се нуждаят от илюзия за простор и светлина. Ако домът ви е доста тъмен или твърде близо до съседната кооперация, за да влизат свободно слънчевите лъчи, не се колебайте да изберете черно-белия вариант.



Червено и пак червено



Идеално решение не само за кухни, както бяхме свикнали да мислим донеотдавна. В червено може да се обагри всяка една част на дома, с изключение на детската. Причината? Този цвят действа твърде интензивно и възбуждащо на все още крехката детска нервна система. Така че за това помещение е табу. Освен в кухнята червено може смело да използвате в дневната, трапезарията или спалнята. Но ако ще е в спалнята, то нека да не бъде прекалено. Достатъчно е да присъства само като акцент. Дали това ще бъде червена стена или мокет в червено, всеки сам решава. В дневната много ефектно би било, ако стените се боядисат на широки червено-бели ивици. Допълнително обаче трябва да има поне една мебел с червена тапицерия. Комбинацията стои прекрасно на стилни мебели в стил "Бидермайер". Класика си остава и тясното антре, оформено в червено и бяло. Подобно съчетание например са използвали Мими Иванова и Развигор Попов за коридора на дома си.



Белоснежна чистота



Доста смелост се иска за оформяне на дома изцяло в бяло. Това действа и малко депресиращо на хора, които обичат да се заобикалят с цветове. Но пък е стилно. Не на последно място - провокира и създава илюзията, че собственикът на такъв дом е по-особен. Факт е, че по подобен начин си оформят къщите доста артистични персони. Всичко - таван, под, стени, мебели, дори украсата са в този цвят. Най-лесно се понася обаче, ако по подобен начин се оформи трапезарията. Така са си оформили кухненската и трапезарната част на дома Катя и Здраво от дует "Ритон".



Черен мрак



И за такова цветово решение се иска смелост или по-скоро твърде много екстравагантност. Препоръката на психолозите е да не се спекулира с черния цвят. С него може да се оформи само една от стаите в дома и в никакъв случай - детската или спалнята. Комбинацията е черни стени, шахматен под, черно-бели аксесоари (вази, декоративни възглавнички и т.н.) и тръбни мебели с дамаска в зебров или далматински принт.



Селско кафяво



Нека не ви стряска това определение "селско" на кафявото. Под него дизайнерите разбират всичко, което напомня за типична селска къща: халища, тъкани завивки, кожи, гърнета и т.н. Само не и дърво. Необикновеното в този случай е комбинацията на уютното кафяво във всичките му нюанси - от екрюто до шоколадовото, с метала. Особено подходящо съчетание за спални помещения. Метални са креватите (за предпочитане пиринчени, но при липса на такива и лъскавите златистожълти тръбни варианти вършат работа), а всичко останало е в кафяво. Необичайно е боядисването на стените и пода. То е обратно на правилата - стените са в опушено тъмнокафяво, докато дюшемето е в нежно бежово.



Кафяво и сиво



Може ли да има комбинация от кафяво и сиво? Според някои дизайнери може, но трябва много да се внимава с цялостната комбинация. Всяко престараване превръща идеята в кич. За подобно оформление е нужно следното: бели стени и бял под, най-добре покрит с фин мокет. Спалнята е в шоколадово кафяво. Мебелите (задължително тръбни) са с тапицерия в същата гама. Кафяви са и шкафчетата. Самата спалня е покрита с екрю, като акцент са кафевите възглавници и одеялото с тигров принт. С металните конструкции на мебелите хармонира сив килим. В подобни тонове например е жилището на Ивайла Бакалова.



Синьо и оранжево



Естествено, че по подобен начин може да бъде оформена само една детска стая. Стените са в два нюанса на оранжевото - портокалов и малко по-светъл. В два тона на синьото пък са мебелите - по-тъмно и небесно. Допълненията в стаята са издържани в най-светлата гама на оранжевото. Създава весело настроение и е лесно достъпно. Идеален вариант, ако старите мебели се нуждаят от освежаване.



Разноцветни стени



На пръв поглед това намирисва на еклектика, но напоследък този стил е предпочитан от млади семейства или все още незадомени люде. Трябва да се снабдите с 5-6 цвята бои. Едната стена на дома се прави в наситеножълто, съседната е в опушен оранж, следва лилава, а после синя. Кухнята може да бъде комбинация от зелено, електриково и лимоненожълто. Червеното хармонира с лилаво или жълтото - с електриково.0 Свободата е пълна. Стои наистина необичайно и изисква максимално изчистена подредба на дома. Както е постъпила Нина Николина, например.



И на финала - цветя



Цветя по стените лесно могат да се постигнат с тапети. Въпросът е, че трябва да действате и с бои. Друг вариант е да облепите стените с басма на цветя. Стои особено красиво и създава неповторим уют. Но излиза доста скъпо, а е и трудоемко за изпълнение. Има няколко лесни варианта само с бои. В първия случай стените се боядисват с един основен пастелен нюанс. Върху тях се окачват като картини големи пана, върху които са изрисувани цветя. Необходимо е основната багра на цветята да кореспондира с някаква вещ в дома. Например, ако става дума за розови рози, то възглавничките на леглото трябва да са в същия нюанс. А ако става дума за детска стая, то върху нежнорозови или сини стени директно нарисувайте големи цветя в свежи тонове.
22924
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД