:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 491
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разтуха

Карибският магнетизъм на Аруба

Местният език папиаменто е уникална смесица от португалски, холандски, английски, африкански и индиански думи
Снимки: Интернет
Аруба е универсален остров - за романтиците и авантюристите, за плажните мързеливци и спортните фенове, за всеки. Той е разположен до Венецуела, а е открит за света през 1499 г. от испанския колонизатор Алонсо де Ойеда. Но испанците никога не колонизират Аруба, наричат я Безполезния остров. От 1634 г. той е колония на Холандия и добива своята автономия едва през 1968 г.

------------------

Като полъх от европейското минало е останала езиковата палитра на острова. Официалният език е холандският, но може да чуете английска, испанска реч и местния папиаменто - уникална смесица от португалски, холандски, английски, африкански и индиански думи. Въпреки неплодородната земя природата се е погрижила за поминъка на местните, като е превърнала мястото в туристически рай. Туризмът е основният поминък на островитяните, които са превърнали обслужването на своите гости в изкуство. Затова тук няма намръщен келнер или "кисела" рецепционистка.



Топлотата и сърдечността на домакините



са описани дори в националния химн. Най-натоварен е туристическият сезон между средата на декември и средата на април, но това е свързано повече с времето в Северна Америка и Европа. Аруба се радва на вечно слънце, прохладен вятър, а живакът рядко се откъсва от 28 градуса.

Вашето приключение на острова може да започне от фара Калифорния. Построен през 1914 г., той открива панорамна гледка, която ще ви изпълни с нетърпеливо очакване за предстоящите мигове на разтухата. Пясъчнобялата плажна ивица предизвиква въздишка у всеки посетител и обещава дни на безметежна отмора. Но ако искате да разберете какви забавления може да предложи Аруба, не прекарвайте цялото си време на плажа.

Ако сте решили да посрещнете Новата година сред палмите на острова, ще се насладите на грандиозни фойерверки, а може би и ще участвате в



традиционния ритуал за прогонване на злите духове



На 5 декември холандският Дядо Коледа - Свети Николай, раздава лакомства и подаръци на децата. През февруари е карнавалът, на острова се завихря фиеста в бразилски стил, в която можете да видите детски парад, маскарад, музикални състезания и, разбира се, много танци. В късния юни е празникът на жътвата. В бита на местните хора по странен начин са съчетани местни обичаи с традиции от европейската култура, но това е странно само за туристическия пришълец. За местните подобен културен миш-маш е съвсем обичаен.

Първата задължителна спирка е столицата Оранджестад, където вашата любознателност ще задоволят три музея, събрали историята на Аруба. Докато се разхождате по улиците на града, ще забележите сгради в колониален стил или по-точно негова имитация. Следващата цел на пътуването е националният парк "Арикок", който заема 20% от територията на острова. В него ще откриете следи от всички значими сили, въздействали върху историята на Аруба - резба върху камък на индианците аракауи, останки от холандски селски колонии в Масидури, плантации и една изоставена златна мина. В парка се намира най-високият връх на острова - 188-метровият Джаманота.

Но за да не бъде шокиращ контрастът между столицата и парка,

посетете първо фермата за пеперуди



Истински цветен калейдоскоп представляват стотиците екзотични насекоми, свободно пърхащи около вас.

Островът няма да разочарова и любителите на по-урбанистичните забавления - най-популярни тук са водните спортове, пазарът в безмитните магазини и хазартът в осигурените за целта 11 казина. След изтощителното опознаване на нощния живот в Аруба можете да прекарате сутринта в мързелуване на плажа. Най-предпочитани са "Ийгъл" и "Палм бийч". Но в случай че досадното главоболие ви кара да избягвате тълпите, бягство от навалицата предлагат плажовете в южната част на острова - "Бейби" и "Бока Гранди".

Ако успеете да откъснете очи от хипнотичната кристална вода, може би ще забележите Естествения мост, формиран в продължение на стотици години. Негов конструктор са морските вълни, изваяли го от скалистата част на брега. Мостът, дълъг 30 и висок 7 метра, едва ли може да се нарече природно чудо, но със сигурност е една от много атракции на острова.
 
Природата сама е изваяла някои от забележителностите на острова, сред които е Естественият мост.
 
Панорамна гледка към райското кътче предлага фарът Калифорния, построен през 1914 г.
 
Това е само част от екзотиката, в която ще попаднете, ако изберете Аруба за своята почивка.
 
Карнавалът през февруари е вълнуваща палитра от ярки цветове, бурни танци и веселие.
 
Нощният живот на острова е опияняваща, страстна фиеста.
 
Сградите в колониален стил не бива да ви изненадват, това е наследството на холандските колонизатори.
 
Екзотични насекоми от цял свят можете да видите съвсем отблизо във фермата за пеперуди.
4
1352
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
06 Август 2004 22:55
Ayy, каква красота, каква приказка! Ама как да не ти хвръкне сърцето право за там!
06 Август 2004 23:35
Ще трябва да се запишеш в мафията, приятелче. Само те от бълхария редовно ходят там. Даже един го гръмнаха за спомен.
08 Август 2004 20:01
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>
Малка добавкопоправка: Островът е открит от Алонсо де Орхеда - българин от Охрид, чието истинско име е Драган от Охрид и който (след редица малко недоказани приключения) попада в експедицията на другара Колумб и с него земат че откриват Новия свят. Има кнга на български за тази цел и авторката може и да Я НАМЕРИ БЕЗ НАПЪНИ. На острова е чудесно и покрай туристите, главно американци, попадат и българи. Водих семейството си дотам като част от по-дълъг круиз и се оказа че на кораба (130, 000 тонен гигант) работят 6-7 българчета и някои от тях успяват да си издейставт да ги пускат по малко тук-таме.
>>>>>>>>
Има поне още десет карибски острова не по-малко, а дори и по-хубави от Аруба, ама за тях - друг път. Голяма част и от тях са открити от ДРАГАН ОТ ОХРИД.
слънчо
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<<<<
08 Август 2004 21:18
>>>>>>>>>>>><>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>

Малка добавка:Две от тези красавици са българки.

>>>>>>>>>>>>>>>>>
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД