:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,339,804
Активни 116
Страници 22,459
За един ден 1,302,066
Писмо от "Баучер" 23

Циганска любов

Когато цялата автоколона спряхме поради преспите, клаксоните забибипкаха, но това не направи пътя проходим. Вместо и аз да натисна клаксона, пуснах радиото. Съобщиха за села, откъснати от света, без хляб, ток и вода; някои варненци били в капан. Думата капан ми подейства успокоително - спомен от детството, когато най-хубавата сграда във Варна беше Търговската гимназия и хората пробиваха в снега тунел до съседите, а пожарникарите пускаха хляб през комините и не даваха да се пали огън, защото при снежна виелица стане ли пожар, изгаряш до основи. Най-опасни бяха кюмбетата, високи до коляно правоъгълници от гола ламарина. Казваха им циганска любов - бързо забумтяваха и също тъй бързо изстиваха. Но циганите катунари, които довтасаха привечер на моравата под моя прозорец в Катуница, нямаха кюмбета. Домъкнаха речни камъни от Чая, събраха съчки изпод каваците и брястовете (тогава имаше брястове) и стъкнаха огън. Смъкнаха чергилата на каручките - козяци кръпка до кръпка, опънаха ги на рейки и си постлаха. Затътрих към тях едно гумирано покривало (полиетилен тогава нямаше), но те казаха, че нямало нужда. Намокри ли се, козякът се степвал и от него не капело. "Сняг да вали, дъжд да вали, само лошо време да не фаща!"

Лошото време - обясниха ми - било фъртуна на пориви, дето отнася чергилата, засланящи отгоре и отзад, но зейнали откъм огъня.

На сутринта ги видях как калайдисват менци и сахани, клепат коси, балтии и палешници, от непотребни железарии правят подкови и цигански пирони - хем четвъртити, хем клиновидни, хем със закалка - пускат ги във водата и чуваш: жжжът! Циганките тръгнаха от къща в къща да продават дървени лъжици, захлупци, кошници, гаванки. Мисля си, че тогава циганите бяха по-интегрирани в стопанския бит на царство България, отколкото после в социалистическото и след това в постсоциалистическото общество.

Една сутрин катуна го нямаше. Липсваха също една пуйка, три кокошки и на комшията чергата, дето съхнела на плета. Но това си беше в реда на нещата, когато в Катуница стануваха катунари и принасяха повече полза, отколкото вреда.

Народната власт възложи на студенцията да ограмотяваме циганите и на мен се паднаха едни в "Коньовица". Властта ги беше убеждавала да не пъдят ограмотителите и някои бяха със синини, щото повечко ги бяха убеждавали. Те не бяха свободни, властта контролираше дори какви имена дават на децата си след онзи инцидент на опашката за паламуд, когато една мургавелка с тежки плитки дотърча разплакана: Мамо, ела си, ма, че Сталин са насрааа... Чак през 2002 един свободен вече циганин кръсти близнаците си Нато и Натолинка.

После видях високообразовани цигани. Също и не толкова образовани, но талантливи и реализирали таланта си. Но и едните, и другите бяха единици. Изключения, потвърждаващи правилото. Социализмът не се справи с циганския проблем. Нито аз научих на нещо мъжете в "Коньовица". Обратното - те ме научиха как се сипва в чашата мастика и ментовка, за да стане облак, и как се пее на три гласа, защото нямаше музикални уредби и цялата врява я произвеждахме само с гърлата си. Все пак научих майката на Зилбе да се подписва. Единствена Зилбето научих на четмо и писмо и сега пак посягам към цигарите Gitanes с танцуваща циганка на кутийката.

Циганозащитниците лапнаха $400 млн. И какво получиха циганите? Правото да се наричат роми. Но не ромски напеви, а "Цигански напеви" от Сарасате и "Циганска рапсодия" и "Цыганский костер" (Я раскажу тебе, как жил с цыганами) ще звучат в ефира и тогава, когато аз няма да разказвам за циганите и няма да пуша "Житан".

Евроциганите поискаха да бъдат признати за народ без национална територия. Доводът им е, че са по-многобройни от някои членки на ЕС. Те казват, че са към 15 милиона; според официалните статистики са между 4 и 6. Гърция казва, че у тях почти няма цигани, Турция - че изобщо няма. Ако се сещате защо казват така, излишно е да ви обяснявам. Ако не се сещате, няма смисъл да ви обяснявам.

Циганският език/езици се родее с хинди, но произходът на циганите е незнаен. Една румънка ми разказа румънското поверие, че циганите са дошли от луната. Западноевропейците пък вярвали, че циганите дошли от Египет. Затова чародейната танцьорка Есмералда в Notre Dame de Paris на Виктор Юго e една "ежипсиен". На английски ежипсиен станало джипси.

Опитите циганите да бъдат интегрирани и претопени са много по-стари от моите спомени. Централноевропейски владетели давали (като зестра) земя на всеки безземлен селянин, който се ожени за циганка. Всуе.

След разпада на комунистическия блок се зароди идеята за екстериториален (всъщност безтериториален) Романестан - IRU (International Romany Union). IRU твърди, че представя цигани от 30 държави и че ще въведе единна ромска писменост и език. IRU направи циганско знаме - колело на зелено поле. Колелото на Ашока го има и на индийския флаг, само че е много дълго да обяснявам какво то означава. Джелем, джелем...

IRU има офис в Брюксел. ОССЕ спонсорира конгрес на IRU в Прага. Там Вацлав Хавел каза, че циганите заслужават по-добра съдба. Мисъл толкова оригинална, колкото новият му брак и старите му пиеси.

Словашки юрист стана президент на IRU, за да лобира циганите да получат място в ООН. Но унгарските цигани, които са най-организираните (те участват в 450 общински съвета), бойкотираха пражкия форум. Съперници оспориха легитимността на IRU.

През 2000 Европейската комисия посрещна хладно кандидатурата на претендиращите, че говорят от името на евроциганите, понеже, приемат ли ги, как после да откаже на баските, на корсиканците и на кой ли не още. Лобира се също за еврокомисар по циганските въпроси и за цигански университет в Европа.

Освен евреите Хитлер унищожаваше и циганите; те си имаха дума за техния холокост, но я забравих. Май и те я забравиха.

Би Би Си съобщи за протестиращи цигани на Острова. Не им давали да си разполагат караваните извън платените паркинги - посегателство над техния бит (their lifestyle), погазване на древния закон таборът да пътува по незнайния си път. Английската търпимост е пословична, но волните цигани снижиха търпимостта към имигрантите.

От ромската декада (предвиждаща за 10 години ромите да се социализират) циганите още нямат полза, но циганските босове имат. Те докараха в София 58 автобуса с роми да впечатлят събралите се в Народния театър началници на България, Румъния, Македония, Сърбия и Черна гора, Чехия, Унгария и Словакия плюс Джордж Сорос ("Отворено общество"), плюс Джеймс Улфенсън (Световната банка). Отсъстващият шеф на Еврокомисията Жозе Барозу каза, че от структурните фондове на ЕС ще има и за ромите. Интересно.
106
6581
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
106
 Видими 
09 Февруари 2005 00:02
Много приятно четиво, приятелю!!!
Както винаги...всъщност...
И отново-с много истини вътре....
Бъди здрав и щастлив!!!
09 Февруари 2005 00:20
Чудя се все пак кой ли е по-близо до господа...ние или циганите? А?
И не за сефте се чудя това. Циганите имат течаща връзка , отворена със света, а ние държим да вкараме босите краци в обувки, защото това е нашата представа за цивилизованост.
""""""""""""""""""""""
УРОК ПЕТДЕСЕТ И ТРЕТИ

Парадоксът пази границата на страните. Всеки връх за друг е дъно. На странника отдавна му е дадено това, което той не е взел, и отдавна е взел това, което не му се дава. Силата е най-слабото му място, защото е далеч от Хармонията. За него присъствието и отсъствието е монета, миналото и бъдещето е монета, доброто и злото е монета, всички противоположности са страните на една и съща монета. Странникът идва и си отива не напълно. Странникът винаги счита, че всеки Абсолют не е достатъчно абсолютен и всяка Хармония не е достатъчно хармонична, а количеството на безкрайностите не е достатъчно безкрайно, защото всичко е ограничено в рамките на своя смисъл. Когато на странника му омръзне да си бие главата в стената, те сменят местата си. Странникът знае стила на изпреварващия учител. Не търси своите разум, мъдрост и сила, нека те те потърсят. Ако странника не го разбират, той прави така, че действително трудно да бъде разбран.
09 Февруари 2005 00:23
Ти що зъкачъш би бати? Аеаааа!
09 Февруари 2005 00:30
>>>><<<<
Колелото на циганското знаме не символизира предното колело на моя велосипед, откраднато за нула време от цигани (бях си вързал добичето зад днешния парк-хотел Москва и пред ресторант "Танушев", нито 1324877 колела пткраднати от циганите в Европейската част на Европа, нито едната от седемте чакри (оттам ли е чекрък бачо Джимо?) а за колелото на Ашока циганите имат принос колкото македонските българи за колелото в знамето си, както и да е, циганитъе нямат принос към нищо освен към мечките, кражбите и магиите.
Моя приятел Капитана вървял от Китен към Приморско и в горичката настъпил, кво мислите - мечка. Капитана подскочил към пет педи (той беше висок към шест) и не можал и да ревне. Изгубил си беше гласа. Идва при мен в Приморско и ми пише на бележка "Мечката беше на един циганин, той се изплаши за мен повече от мен. Предложи ми да ме води на Ленчето от Бродилово, да ми гаси въглени." Тръгваме към Бродилово с мойта кола, . циганинът с нас (Венко май беше) и, вервайте ми, Ленчето свърши работа. Капитана проговори. Аз имах една брадавица. Изчезна! Оттогава съм убеден, че циганите имат нещо много мистично в корена си и ако се твърди че са от Марс, съгласен съм. Затова изглежда така опоскан на снимките, мискининът му Марс. Както и да е, нали, нека си турнат и Марс на знамето и Сатурн, щото е много таинствен и още каквото си искат. И нека се интегрират в майка Индия, нали Индира Ганди си ги е припознала. А като се интегрират и станат по-земни (не в смисъл кални, нали) а просто да не са марсянци, да заповядат по света и у нас.
Слънчо
>>>>><<<<
09 Февруари 2005 00:33
Относно проблемите на интегрирането на циганите в обществото препоръчваме на Джимо да прочете моите и на Нели бележки под статията на Илчев "Професия - Ром" от преди две седмици.
09 Февруари 2005 00:38
>>>><<<<
Забравих да се извиня за колелетата, цифрата може да е +/- 3.14%, но Капитана и случката и Венко и Ленчето от Бродилово са действителни. Времето- милиционерско време - Капитана беше зам.главен редактор на младежки вестник, може някои да се сещат за него, мир на праха му...
слънчо
>>><<<
09 Февруари 2005 00:43
И ако все пак белият човек бил раково образувание? С високомерието, безчувствеността му, агресивността и алчността му?
А?
И ако циганите са божи пратеници на политическия принцип да се избира винаги по-малката злина?
Впрочем, из другите раси има ли цигани?
...само си разсъждавам...и все пак неведоми са помислите господни - особено за белия човек...
09 Февруари 2005 00:56
Драга редакция,
Ако искате наистина да повярваме, че новят морал и правила във форума са искренни и желани от вас, моля престанете да толерирате ментето Фичо с двете или трите точки.
Много силно намирисва на похват на шести отдел на Държавна сигурност. Същия прийом се практикува спрямо други форумци с антикомунистически убеждания във форума на Медиапуул.
09 Февруари 2005 00:57
пом на немски е рим на български и рома на италянски
а двата кръга са стилизирани полумесеци от турското знаме а колелото си е чиста измислица от някакав 13 ти храм в индия сигурно и 26 им е любимо число ама и те не знаят защо
09 Февруари 2005 00:59
ЦИГАНИТЕ /ромите, демек!/ НЕ са и никога НЕ са били НАЦИЯ и/или "Национален Етнос" !!! Затова и "Циганският Въпрос/Проблем/" НЕ е Национален, а е Етнически! Сиреч, НЕ става въпрос за "държавни територии" с граници, а за БЕЗгранични "битови територии" !!!
ВСЕКИ "Национален Етнос" е Етнос, но НЕ всеки Етнос е "Национален Етнос" !!! Следователно, всеки "Национален Въпрос/Проблем/" е и ЕТНИЧЕСКИ- и трябва да се решава единствено като такъв! Но НЕ всеки "Етнически Въпрос/Проблем/ е и НАЦИОНАЛЕН- и НЕ трябва да се рашева като такъв!
Всичко, според мен, опира до отговора на въпроса: ИМА ли и/или ИМАЛ ли е съответният Етнос НЕГОВА Държава- в смисъл, държава, която е била създадена от този Етнос и/или в която този Етнос е бил управляващо Мнозинство?! Ако ИМА/имал/- значи, че е НАЦИОНАЛЕН Етнос! А ако НЯМА- значи, че този Етнос е НЕнационален!!! КАЗАХ!

А, да, щях да забравя!...МНОГО свежо четиво ни е предоставил ПАК Димитри Иванов!
09 Февруари 2005 01:02
Фичо пойнт пойнт,

Тампониерче, остани си обречен на щастие...И най-вече - не си позволявай малоумни изказвания.
Кой си ти да кажеш кой Фичо да четем и толерираме?!
09 Февруари 2005 01:06
Там Вацлав Хавел каза, че циганите заслужават по-добра съдба. Мисъл толкова оригинална, колкото новият му брак и старите му пиеси.

Другото хубаво, ама туй... тъжно.
09 Февруари 2005 01:07
Страх ме е да го пофалвам вече, щото следващия път...таковата...
09 Февруари 2005 01:26
"Една сутрин катуна го нямаше. Липсваха също една пуйка, три кокошки и на комшията чергата, дето съхнела на плета."
Е пък аз на това вграждане му казвам по друг начин, но това положение е съпътствало, съпътства и ще съпътства всякакви опити за културна дифузия...
Димитри, добре си се отзовал и ти на актуалното, но аз мисля че културните пластове са херметизирани потоци, които никога не проникват един в друг преди определен период от време Х.
Нито е дошло време за циганите нито е дошло време за американска демокрация в арабския свят. Ама човек се е напъвал и за по неосъществими цели, та това ли ще го стресне.
Стотиците милиони ще потъват неизвестно къде (както си забелязъл) хлевоусти циганозащитници ще се правят на самопожертвователни камикадзета, а всъщност ще крият мишите си душици сред високия железобетон на Манхатън..И така нататък и така нататък...
09 Февруари 2005 01:38
>>>>><<<<<
Параграф,
това Бродилово беше на юг малко от твоя вилает. Не си ли ходил при Ленчето да ти гаси въглени? Много помагаше. Обаче за гасене на въглени не даваха даже Димитровска премия. А за циганите аз съм най-прав >>> мама Индия!!
слънчо
>>><<<
09 Февруари 2005 01:43
Опасявам се че циганите за жертва на техните лидери, които фактически нямат интереси те да са интегрирани в обществото, а напротив. По този начин лесно се получават пари от програми на Евросъюза. Програми които хранят чиновниците които ги администрират и циганските лидери, които ги "усвояват". За съжеление тази система до голяма степен се практикува и от лидерите на черните в Америка и е бомба със закъснител която един ден ще се взриви. Надявам се в България (не казвам проблема) въпроса с циганите да се реши по друг начин.
09 Февруари 2005 01:43
Като варненец мисля, че в детството на Джимо - не по-рано от края на 30-те, нали? - Търговската гимназия (всъщност тогава вече университет) не била най-хубавата сграда - според мене по-хубави били театъра, катедралата, военния клуб и Девическата гимназия (сега археологически музей). Такъв сняг имало за последно май 1953 г., правели пъртини по улиците в преспи по два метра и морето замръзнало до брега.
09 Февруари 2005 01:53
През ЛЮТАТА ЗИМА на 1953-1954 г. , са носели храна и топливо на фараджията на о.Болшевик /о. Света Анастасия/ С КАРУЦА-целиат бургаски залив е бил замръзнал !!!
09 Февруари 2005 01:55
Да ви кажа - наскоро бях на концерта на унгарския цигански оркестър в зала "България". Страхотна програма - Монти, Брамс, какво ли не...
Хубава работа, ама сииганска...
През цялото време не ме напусна усещането, че свириха на плейбек. Пояснявам - по колоните (в зала "България" !!! с нейната акустика) гърмеше нещо, което подозрително звучеше като запис... Циганите свириха, или се правеха, поне в началото. Накрая явно вече почнаха да свирят, щото излезноха от програмата...
Защо го разказвам ли ?
Ами защото това е типично за циганската интеграция.
Как бихме дефинирали циганина накратко (но не етнически): Това е човек който няма абсолютно никакво чувство за , още по-малко уважение към реда, законността или общоприетите порядки. Вярно - доста хора са така, без да са етнически цигани. Все пак - при циганите това е доведено до крайност.
Поради тази причина те никога няма да бъдат интегрирани. Моля да не ме разбирате погрешно, не предлагам да ги сегрегираме. Просто всички напъни за "интеграция", а по нашенски - приобщаване, още повече за 10 години са най-малкото смешни и наивни.
09 Февруари 2005 01:59
SLUNCHO 6,
ХОДИЛ СЪМ на "Синийо вир" , дето е на рекичката край с.Бродилово- ловил съм там риба и съм я ял там , на място, печена върху нагорещен плосък камък/по моя рецепта/! И други спомени имам от това село, ама НЕ са за разправяне тук- много са ИНТИМНИ !!!
Хубаво село- хубави хора! До Ленчето НЕ съм опирал!!!
09 Февруари 2005 02:02
ХИРШФЕРД,
НЕ ИЗОСТАВАЙ !
СЕГА вече НЕ се казва дори и "приобщаване" !
СЕГА вече се казва "ВКЛЮЧВАНЕ" !!!
ВКЛЮЧВАШ ЛИ?!
09 Февруари 2005 02:18

Включвам, включвам, даже и изключвам понякога
09 Февруари 2005 02:26
фък... димитри мое да е грозен, ама е обичен...
сънчо*...! пичелиш йелоу хванелка...
______________________
*иде от sun...
09 Февруари 2005 02:43
абе гледах аз идно интирвю с един ром
а ма то не интирвю щото журналистина го гонеше да го питаше нещо
па оно му рече тъй
- кво искате бе ние циганите винаги че сме на кяр
и тегли една майна на журналето и си замина


е те туй е интиграция в обществото
требе некой да работи да оре да копа
оти треба друг да яде
а некои требе да краднат
та да има баланс на благата

ного се притсневам дали като на некой му дадеш пръсто да ти не отхапе ръката

я пък знам ного българи дека работат на роми
ама кви палати кво чудо
мале мале прости били
айде бе

те ромите и цар си имат и барони си имат ама сал нашио цар ше мисли за тех цели 10 години
е кво европата жали наште роми и паре дават
ма кой ромски баровец че е на далавера че видим
09 Февруари 2005 03:41
ЧФ, що не рекна нищо за Бродилово, бе, пич? Или зарад Развеселения, си забравил всите си спомени от там, хе, хе?!...
.
Добре си ги е написал и днес нещата Димитри!
Ако всеки си напише преживяванията с циганите "Война и Мир" ряпа, мамо!
09 Февруари 2005 04:32
Гюре, я, я кажи за Бродилово. Мисля, че знам всичко, ама...

Редактирано от - Нели. на 09/2/2005 г/ 04:33:04

09 Февруари 2005 04:42
Да съм забравил - не съм, ама гледам параграфа повече разбира
09 Февруари 2005 04:45
Примерут с 4ехя е много уда4ен-4ехите ненавийдат циганите и ги е страх от цигани!!
Циганин не замруква в 4ешко село!!!
В БГ-то единственото което успя да направи комунисти4ескят рейим е това 4е засели циганските катуни-но и това е от4асти така понейе в процеса у4астваха и циганите -избраните наместници бяха влятелни и богати цигани !Този които аз познавам засели по4ти вси4ки катуни в Западна Булгаря!Голям тарикат осребри вси4ко до стотинка-целя клан бяха милионери много преди 1970 година, путуваха из цяла Еуропе-отворени цигани, ама много!!!

Редактирано от - bot на 09/2/2005 г/ 11:14:18

09 Февруари 2005 04:59
Абе "Житаните" не бяха ли двупосочни? Ууужас.
*
А в Пловдив, разказва майка ми, много преди да се появя на този свят, през зимата на 1954, се ходело из пловдивските улици като през тесни тунели, а снегът от ляво и дясно надминавал човешки бой. Моето детство мина в дълбоки снегове, червени ботуши и мирис на мокър вълнен шал. Синът ми пък в 1996 за 2 часа откопаваше с татко си колата ни на 86 улица, която не се виждаше под снега . А година по-късно, в края на април, нюйоркчани една събота ходеха по къси панталони, а на следващия ден, в неделя, газеха сняг до коленете в Централния парк.
*
Винаги съм се чудела, къде живееха през зимата онези цигани, които през лятото ме събуждаха с "дамаджани плетем, дамаджани бурканЯ" или "калаййй-джиятааа".
09 Февруари 2005 06:33
Рицарю, за лидерите на ромите и неграта. Според мен ЗАКОНЪТ ( Paragrafe ?) трябва да е над всички - цигани и царе. Обаче не вЕрвам скоро да стане , да гееееееее.
09 Февруари 2005 08:05
Аз пък мисля, че Димитри, леко избъзиква декадата за ромското приобщаване, за десет години маса "помощи" за приобщаването пак ще потънат в нечии знайни джобове и пак нищо. Та лакърдиите са хубави за спомен на всеки , който се е срещал някога, някъде със щастливи цигани. Фичо, стига лекторско-поучителен стайл бе, недоразумение самовлюбено такова, Димитри си харесал, търговската гимназия, ти Девическата гимназия, щото не си видял от вън и от вътре Варненския затвор и той е хубава сграда, английско червени тухли... Панимайеш.
09 Февруари 2005 08:20
Я, това е добро!
Браво!
09 Февруари 2005 08:30
Имам чувството, че Истинския Фичо вече се опитва да докаже, че ДИ въобще не съществува. Нямало го е и не може да го има.


Зимата на 1953-1954 е май последната, когато е замръзвало морето. А снегът бил два метра и ме носили от родилния дом високо над главите, щото пъртината била тясна. След четири-пет други зими циганка ми гледа на ръка (това вече го помня ) и каза, че ще ставам пианистка, та сигурно затуй по-късно мама купи оня 3/4 роял от леля ми Либуше, вместо да си купи симката, дето й беше легнала на сърце. От леля ми Либуше за пръв път чух за пианистична ръка, но тя не беше циганка. В Прага цигани нямаше и за пръв път видях тамошни цигани на един селски панаир край Холовоуси ("край", защото Холовоуси беше село в замък, вътре в замъка ).
Мама ми е разказвала и за онази зима от нейното детство, когато морето замръзнало и с файтон по леда можело да се стигне от Бургас до Анхиало. А през войната в Дупница правели ледена пързалка. Хазяйката подарила на мама кънките си и после на мама й викали Соня Хени.
Пак от нея за пръв път чух "Цигански барон". Е, не целия. Обичаше да си тананика една мелодия - та-рара-рараааа, та-ра-рарарарааа... И на карнавала по Заговезни се правеше на циганка. И често повтаряше онази история, когато край къщи минавала циганка, носела един бял хляб и брат ми, невръстно хлапе, посегнал - лельо, дай! Мама викнала, Цанко недей! Пък циганката казала:
- Недей ма, госпожа. Веднъж и аз да имам, и аз да дам.
---
ДИ, благодаря Ви.


Редактирано от - Simplified Solutions на 09/2/2005 г/ 08:42:11

09 Февруари 2005 08:34
Както винаги моят любимец е брилянтен в изказа и термините. Нищо друго не мога да кажа-само благородно му завиждам, че не само е живял, но е събирал най-важното около себе си. За циганите-не виждам никаква полза от мероприятията на Сорос и сие, само някои техни босове наистина ще напълнят гушите. Не се ли образоват, циганите трябва да разберат, че е невъзможно да се интегрират където и да било по света, особено в Европа и новото технологично общество. Когато бях в Сингапур-а там живеят четири основни нации-китайци, индийци, малайци и сингапурци общото между тях беше жаждата за знания, щото без тях наистина не можеш си намери не работа, ами лавка не можеш отвори.Та пари не трябва да се наливат в разни декади, ами в просветата и бизнеса-за нови работни места.Тогава циганите наистина ще се убедят, че никой работодател няма да ги вземе, ако не са съответно подготвени-квалификациите са задължителни за всеки вид работа по света.
09 Февруари 2005 08:53
Здравей господин Иванов.Ей мангал да си в днешна България.Защо ли?Ами Да ти доразвия мисълта, с малко инфо за циганите в Скандинавия.Тук бай Димитри да си мангал е много по престижно отколкото ако си примерно турчин или българин.Уважение, соцялни помощи, интегриране.Ромите в Швеция, Норвегия и Финландия така са се окопали в местният комунизъм, че е много трудно да бъдат накарани на каквато и да е общетвенно -полезна дейност.Верно е дето некаква ромънка ти е казала че са богоизбрани, .Къщи, мерцедеси 230Д/модел 1976/, злато.коне и конни залагания, и забележи никой не ги преследва заради цвета на кожата.Незнаят бъкел цигански, говорат местните езици.Четат пишат, смятат не по лошо от не- ромите.По таа причина Скандивания е магнит за роми-имигранти най вече от Словакия, Косово и България.Обаче катунара си е катунар.Отидат примерно в Швеция, като ги изгонат аидее въб Финландия.Там дрмет в некой хотел 2-3-5 седмици, безален соцял, напълнат човалите и айде обратно във Факултета.Е те това е бай Димитри евро -итеграця.Айде весели зимни поздрави, и пии една граена ракия за техно и наше здраве.Наздраве жив и здрав.
09 Февруари 2005 09:07
Д?митри все пак има няколко пропуска: непукналите се пуканки се наричат циганки; циганско лято на английски (English) е (is) индианско лято (Indian Summer), особено (especially) в (in) Америка (America); в един епизод на култовия ТВ сериал "На всеки километър" млада циганка, Катя Паскалева (Katya Paskaleva), казва на Митко Бомбата (борец, активен), че лъже като дърт циганин, израз придобил популярност от тогава, не си спомням точно кога, ако вие си спомняте, пишете на ДИ; най-популярните герои от вицовете за цигани (роми) (Roma) (Gitanes) (Житан) (Gypsy или (or) Gipsy [Джипси]) са Манго и Хайше (Айше); Джипси (вж. по-горе) Кингс (Kings, as in (като в) King Kong (Am./ (ам.)) бяха популярна банда от деведесетте, поне тогава аз чух за тях, но може вече да не си ги спомняте, защото се разпаднаха, ако си ги спомняте, няма нужда да ви ги казвам, защото си ги знаете; и още мога да напиша, но няма да ми стигне мястото.
09 Февруари 2005 09:22
Бреей, големи ора, риминиканци, ма и от сигански работи назнайват.

УРОК ПЕТДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ :

В Манхатън няма джипсита ; там те минават за шведи.
09 Февруари 2005 09:38
Я, как рукнаха спомените с цигани, а на дребния паламуд му викат циганка, що ли, пък сега научих, че в Прага нямало цигани, затова пък чифути дал господ, но това е друга тема, просто асоциативно се сетих, че и те са 15 -16 милиона и доскоро нямаха държава, само Сталин беше ги натикал в Еврейска република ли, автономна област ли, що ли , някъде къде Амур. Раздумки, а пък мене тати ме дигаше над главата си в морето, ех що ли не станах адмирал, ама нямаше я циганката да ми предскаже...
09 Февруари 2005 10:03
Чувала съм, че циганите идват от Индия... Едно време монархът там (не го знам как се е водил точно) ги изселил от страната, защото само мързелували и паразитирали, и я дърпали надолу. Тогава милите се насочили към Мала Азия....
09 Февруари 2005 10:04
Лъжат бе, Милчо. Лъжат. И аз не станах пианистка.
09 Февруари 2005 10:11
Сервантес има една новела, La Gitanilla-т.е.Циганката и от там личи, че живота и манталитета на тези хора изобщо не са се променили оттогава.За какви десетилетия дърдорят?

09 Февруари 2005 11:07
абе Джипси Кинг, баш па теа ли намерихте да давате за пример.Няма мангал да неможе да свири, пее и краде.Като негрите са, дай им една баскетболна топка и е крие отсекъде.Обаче що няма негър плувец?Защо няма циганин изкуствувед?Иначе има и доктори(даже в бг има един професор), има художници, тревестите, писатели, царе, бизнесмени..секакви..обачее нема колумнисти или изкуствоведи.Кво ше каже бай Димитри за тази аномаля?Ни в твоито съображение, ни в уроците на госпоижица Каили намерих отговор на вълнуващяът ме вупрос.Културни култури обаче ей го на нема култур трегери из мезду наще мургави съграждани.Еее в Индя ..там е друга работилница.Както и да е.Още един път жив и здрав и се така плодотворен, като гледам как некой те гледат влюбено си казвам, ехх добре си ти бай Димитри щом на теа години ..нали .Абе и ти като тоя забравих му името -на тоа столетника де дето беше женен за онази с силиконовият бюст..дето разликата в годините м беше 70 години.обаче тя влюбена до уши.После като гушна букета, и опааа милионите.Наздраве бай Димитри че много се разприказвах.Жив и здрав.
09 Февруари 2005 11:21
Това как се нарича?

преспи - капан - детство - Варна - преспи - проходи - пожарникари - огън - кюмбета/циганска любов - цигани катунари - село Катуница/река Чая(т.е до Асеновград) - чергила - цигански бит отпреди много години - отпътуване на катуна заедно с откраднатото - опит за ограмотяване и интегриране след 1944 - научил как се прави облак и как се пее на три гласа - цигани или роми и 400 милиона - циганите в Европа - циганите са дошли от (Луната, Индия, ...) - опити за интегриране - идея за Романестан(всъщност Циганостан) - вътрешни цигански противоречия - циганите и Европейската комисия - циганската декада в София.

Това игра на асоциации ли е или е нещо друго. За мен има отговор, но всеки решава сам.

И още нещом което според мен се нуждае от коментар

Мисля си, че тогава циганите бяха по-интегрирани в стопанския бит на царство България, отколкото после в социалистическото и след това в постсоциалистическото общество.
Защо тогава, а не после? Има много причини, но ето поне две причини: численост и общо ниво на развитие на населението. По численост, тогава те са били много малко, а сега са много, тогава циганите са били екзотика, а скоро българите ще станат екзотика. Общото ниво - всички без циганите са продължили напред, само те се опитват да живеят както през 18-ти век. Тогава това не е били толкова различно, както е сега.
09 Февруари 2005 11:24
Както винаги. На върха.
Поздрави.
09 Февруари 2005 11:30
ДИ, както обикновено (и - за разлика от умните хора като МКС) не смее да е категоричен дори и при излагане на собствените си убеждения
АЗ, обаче, твърдо зная: циганите са паднали от Луната!
И сега ще се обосновя, като почна малце издалеко. Вие уважаватели н.ц.в., да се свети името Му? Очевидно - да, 'щото сте задължени по Закон да уважавате Институциите. А родителите Му, а техните родители? Пак - очевидно да, 'щото какво н.ц. щеше да е инак.
Та значи - и родната земя на дедите на н.ц.в. уважавате, 'щото е откърмила такава достойна семка . Така ли е? Няма как да не е така.
Та, тая земя е кърмила само достойни люде, 'щото си е такава. Вкл. и един достоен човек - Шикългрубер. Та той пръв е доказал, че циганите са дошли от Луната и е отпочнал хуманната инициатива - да ги върне в родината им. И с добър успех, ама не му стигнало времето...
А жалко
09 Февруари 2005 11:55
Мой приятел, който сега е в Канада, ако знае , че се търси еврокомисар по циганските въпроси веднага ще довтаса. Познава вскички циганки по пътя Пазарджик-Пловдив, Варна -Бургас, София-Ботевград. А една доза циганска любов струва между 5 и 20 лв. Ако случайно не знаете.
09 Февруари 2005 12:02
Етнос, нация, държава, тинтири минтири.
Параграфе, аз лично съм срещу държавата в тоя и вид, така че не възнамерявам да разглеждам каквото и да било през призма "държава".
И пак питам-кой ви каза, че циганите трябва да бъдат интегрирани?
Каква е дефиницията на думичката "интеграция"?
Дали не трябва да се научим по-скоро да живеем в симбиоза с тях?
Изобщо какви са възможните варианти за съвместно съществунане на различни мирогледи на една и съща територия?
Марсианците от "Марсиански хроники" и те ли бидеха интегрирани, че не повня?
А да не би па циганите да требе да интегрират нас към някакви ценности, за които ние хал хабер понятие си нямаме на тоя етап?
09 Февруари 2005 12:24
Не ще и дума, че сиганските ценности са комай най-вечните в света. И ние волю-неволю, от селджуките насам, сме ги възприели до голяма степен. Сиреч, ние сме се интегрирали. Предателството е една от най-големите цигански добродетели. Нагаждачество, ласкателство, дупедавство, робско унижение, ножове в гърба - всичко това ми звучи доста познато.
09 Февруари 2005 12:28
Циганите се появяват в Европа някъде 11-12 ти век. навлизат през Византия, главно от Египет. Те се движели на катуни и никога не се заселвали в съществуващите или в свои отделни селища а отсядали временно край селищата паразитирайки с кражби, измами и просешки услуги - винаги на ръба на търпимостта. Това е техния номер от край време, още от времето, когато са били от най-отритнатите секти в Индия, лишени даже отправото да съжителстват с другите. Тоз номер се оказва доста по-безпроблемен от практиката на другите номади да преживяват с военни грабежи и да завладяват с военни средства земи за живот. Гърците ги наричали "сиганис", което тогава приблизително значело - неконтактен (труден да влезеш в контакт с него), недосегаем - не в смисъла на велик и извисен - а индивид и, съответно - съобщество от такива индивиди, които не притежават или не познават и по никаъв начин не възприемат утвърдените от цивилизацията парадигми за човешко съсъществуване. Тази херметичност сега след 10 века изглежда още по-изумителна, като се има предвид напредъка на същата тази цивилизационна среда, в която те живеят през цялото това време. Това е период на възникване и изчезване на империи , на етноси и нации, трудно време на жестока борба за оцеляване и напредък. Затова е смешно сега да се циври, че те - циганите, само били онеправдани и необичани от другите и от историята. Каво са създали те през това време, какво свое са вградили в тази цивилизация? Вместо сърдоболни и импотенти инициативи сега трябва да се започне почти от началото и да бъдат притиснати най-после да се цивилизоват. Има си и цивилизовани начини за това.
09 Февруари 2005 12:33
.. циганите не са произлезли "от маймуните", а от термитите
там требе да им се търси корена
..имат думАта биолозите
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД