:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бунт в Македония срещу новото деление

Струга обяви гражданско неподчинение, след като парламентът в Скопие прие Закона за териториалната организация, съобщи агенция Фокус. Градът ще бойкотира предстоящите местни избори в Македония.

В друга голяма община - Кичево, бе създаден кризисен щаб и беше подписана декларация за несъгласие. Възможно е и там да бъде обявено гражданско неподчинение.

Според новото териториално делене и в Струга, и в Кичево албанското население става болшинство.

Кметът на Струга Ромео Деребан заплаши, че ще продължат блокадите на важни пътни отсечки в страната. В града няма да се провеждат никакви мероприятия, нито пък ще се участва в такива на национално равнище.

Още - в "Чужбина"
25
630
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
12 Август 2004 22:39
Макетата само това търсят бунт и пуцане. А, да не забравя наи-важното - пиене. Замо за работа не ги търси....И не казвай, че думат по бугарски.....
12 Август 2004 23:36
И не казвай, че думат по бугарски..
........
Пакосна надсмевка ...
Имаj милост барем
кон децата!
13 Август 2004 05:35
ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИМ МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ В БОРБАТА ИМ СРЕЩУ АЛБАНСКАТА ЕКСПАНЗИЯ !!! ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ !!!
13 Август 2004 08:38
и аз подкрепям
13 Август 2004 08:39
Лошото е, че после ще поискат и нещо друго и обръщението им ще започва с "Братя българи!".
С "Ъ"!
13 Август 2004 08:55
За овце като зевзека това се струва много странно, че макетата си мислят само за бунт и пуцане.
13 Август 2004 09:07
Положението в Македония е много сериозно. Същите тенденции се наблюдават и в България. Преди време ДПС се обяви против новия закон завероизповеданията, който дава ръководна роля на правослвавието. Депутатите от тази етническа партия искаха ислямът също да бъде обявен за равноправен с християнството. Тези искания от страна на хората на Ахмед Доган са доста треовжни. Нищо чудно в бъдеще в България да има две официални религии- ислям и християнстви. Оттам е много лесно и турският език да бъде обявен за официален език! Да не забравяме, че една част от целта на турското малцинство е изпълнено, защото има новини на турски по националната.
Следващата цел на турците в България е да вземат мнозинство в някои региони на страната като Кърджали, Ивайловград или Пловдив.
Тези тревожни процеси, които се случват тука, трябва да ни подтикнат към размисъл за стремежите на малцинствата да надделеят над нас!
13 Август 2004 09:46
Те вече надделяха. Уж всички граждани са с равни права и задължения, ама на някои правата са по-равни, а на други - задълженията.
13 Август 2004 10:02
ЗЕВЗЕК-- АЗ СЪМ ОТ ПЕТРИЧ И СЪМ ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРИН. НО ЗА МАКЕДОНЦИТЕ КАЗВАМ---ХАК ДА ИМ Е . НЕ ИСКАХА ДА СА С НАС СЕГА ДА СЕ ОПРАВЯТ САМИ С АЛБАНЦИТЕ. КОГАТО УЗРЕЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ДА СЕ ПОМОЛЯТ И ЗА 24 ЧАСА ЩЕ СТАНАТ БЪЛГАРИ НО ЗАЕДНО С ТЕРИТОРИИТЕ СИ КОИТО СА БИЛИ ВИНАГИ БЪЛГАРСКИ.АКО НЕ ИСКАТ ---ДА СЕ ИЗБИВАТ. НА МЕН НЕ МИ ПУКА ЗА ТЯХ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ПОМОЛЯТ--ИЛИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА КАТО ДЪРЖАВА КОЯТО Е СЪЩЕСТВУВАЛА НЯКОГА.
13 Август 2004 10:04
Не точно по темата
===============
Може ли някой да ми каже когато българските калашници били най-добрите и най-евтини, защо македонската армия се превъоражава със Сръбска военна продукция? Нима нашите фирми не могат да си преследват интереса и този на България, ако ги няма американците да натискат за нас (както се случи с автоматите за новата иракска армия)?!

Повече подробности -- вестник Нова Македония.

А ето я и въпросната сръбска пушка М21 (Нато стандарт), базирана на Калашников и направена от заводите Застава.
13 Август 2004 10:19
Мементо, ще се опитам да разсея опасенията Ви относно някаква циганска или турска автономия.
Очевидно сте изпаднали в същото заблуждение, в което бяха много наши националисти-патриотари, цитиращи един текст от Всеобщата декларация за правата на човека (ако се напъна, мога и да го намеря в библиотеката си).
Та този текст обикновено се цитира непълно в смисъл, че когато дадена малцинствена група достигне (х) процента (мисля, че бяха 10) може да поиска автономия.
Сега внимавайте - в продължението на този текст се казва ..освен в случаите, когато има отделна независима държава, където това малцинство е преобладаващо. (цитирам точно но по памет).
Поради тази причина до скоро само палестинците и кюрдите имаха право да претендират за такава автономия, което и правят - сега един от новите проблеми, създадени от САЩ в Ирак е свързан именно с тази автономия, поради което Турците се опънаха на съюзника си..
Тъй като горното е известно на интелигентния тип Ахмед Доган, той няколко пъти публично отхвърля тази възможност, тъй като знае кколко вредни могат да бъдат последиците за него.
13 Август 2004 10:27
Рано или късно Македония ще стане част от Албаня, Българя и Сърбия. Това зависи само от политическата воля на трите държави. Македония рано или късно ще се разпадне, защото такава държава не съществувал. Тя е продукт на некадърна политика.
13 Август 2004 10:32
Веселяк,
подобна теза (възможност) се разглеждаше в плана Шифтър преди десетина години - помните ли го тоя план, спрягаха го и нашите вестници и политици.
С една малка разлика - Македония като продукт на Версайската система от 1919 ще се разпадне не по волята на Албания Сърбия и България, а по волята на големите в международната политика.
13 Август 2004 12:15
Македония не може да издържа още дълго, ще си отиде, защото това една изкуствено създадена държава с един изкуствено създаден народ-македонци Жалко, че ще трябва да се млатят и да загинат още хора преди да го осъзнаят
13 Август 2004 12:50
Не трябва да считаме, че развитието на нещата в Македония са далеко от нас.
13 Август 2004 14:16
Почна се, догодина границата на БЪЛГАРИЯ, ке е на Вардаро


(снимка: натиснете тук)
13 Август 2004 14:31
Поправете ме, ако бъркам!
Струва ми се, че през 1992 год. лицата Желю Желев и Филип Димитров побързаха да признаят ПЪРВИ Бившата югославска република Македония. И това предизвика бурни и дълго нестихващи аплодисменти у управляващата прослойка и техните привърженици, придружени с изразявано на висок глас възхищение от собствената им далновидна политика.
Та... да им вярвам ли, че политиката е била далновидна? Просто питам.
13 Август 2004 14:41
ne znam zasto vsi4ki si mislqt, 4e makedoncite sa bulgari..vqrno e ot istori4eska gledna to4ka moje da imame pretencii kum nqkoi oblasti, no tova e samo istoriq.polojenieto e podobno na tova mejdu Avstriq i Germaniq, jiveq v poslednata i do sega ne sum 4ul nemec da kazva , 4e Avstriq prinadleji na Germaniq...puk i za kakvo sa ni makedoncite, s4itam 4e e mnogo po vajno na6ite dve durjavi da prosperirat ikonomi4eski togava i samite granice ste sa bezsmisleni.
13 Август 2004 14:57
Е, възможно е в някои части на Германия да няма немци с претенции за Австрия. То и не е необходимо при тази фактичсека липса на граници по онези географски ширини и дължини.
Но преди 66 години, през 1938 година, струва ми се, една процедурка, наречена аншлус, е уредила за известно време този въпрос - време, през което не имало никаква Австрия...
Така че... прецедентът си съществува. Някои знаят за него, други искат да го забравят...
13 Август 2004 15:37
To posle ima6e i "precedent4eta" i s 4ehoslovakiq i Pol6a, deto vseki vtori slavqnin s nesto nemsko v familiqta sa go go pisali ariec, -bilo e neobhodimost na fa6iskiq rejim v Germaniq, opravdavast militarizma, no pak povtarqm tova e istoriq..poznavam makedonci(studenti v Bulgariq) i priznavam, ponqkoga mi e trudno da gi razbiram(ezikovo), ..no ezika su6to ne e nai vajen, ako nqkoi se 4uvstva bulgarin dobre.Prekaleno maluk i prekaleno ume6an e toq Balkanski poluostrov za vsi4kite pretencii.
13 Август 2004 15:49
А бе, не е било толкова просто да те обявят за ариец. Е, аз например с това синьо око и с този нордически характер съм си типичен ариец. Но разни чехи с фамилии от типа Обермайер... Нищо, че звучи немски, тя си е малко нещо... как да се изразя по-меко... еврейска. А такова животно еврейски ариец просто не е имАло!
13 Август 2004 15:51
а другото ти око какво е?
13 Август 2004 15:53
Нека да не приемаме буквално леко литературните изрази...
13 Август 2004 16:25
Макетата често се правят на мгого ербаб.А сега?Като не са твърде паметни да четяха по-често историята, за да не забравят че Македония е българска земя и респективно българска провинция.На този момент трябваше да наблягат.Сега нека Илинка Митрева, такова чуда като нашето Паси, сега да ги оправя.
13 Август 2004 16:40

problema s makedoniq e mnogo slojen, za da se kaje towa e prawilno a drugo ne. prdlema e 4e tam jiweqt mnogo baldari i ima natisk sre6tu tqh samo za towa 4e sa. sled izwesno wreme teritoriite nqma da imat zna4enie, zatowa spored men darjawata trqbwa da naso4i usiliqta za zapazwane na balgarite. u4ili6tata, bita religiqta sa po wajnoto kolkoto iztarkano da zwu4i. makedoniq e prevzeta ikonomi4eski ot Garcia , carkowno ot sarbiq i zapo4naloto teretorialno ot albancite, a za nas ostana da se biem w gardite i da kazwame 4e e na6a. a agresiwnosta na albancite nqma da gi dovede do ni6to nowo, poneje celta im welika albaniq(wsqko ne6to zapo4wa6to s welita e obre4eno na prowal) nqma kak da se polu4i osomenno na balkanite. a otnosno komentara za priznawaneto na macedoniq ot bulgarite, moeto mnenie e 4e towa e edin ot nai trezvite hodove prawen ot na6ite politici i ako ne se be slu4elo, sega za tazi teritoriq ste6e da se govori kato za sarbiq ili 4ast ot kosowo ili garciq. jelev se okaza edin ot nai gramotnite politici, w bg zatowa moje bi ne e we4e aktiwno politikata.sas zdrawe i prodaljawam da wqrwam 4e 4oweka, bulgarina e wajen
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД