:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нов морал за новия морал

Симеон Сакскобургготски поиска още поне един мандат, като рециклира старите си обещания, без да обясни защо не ги е изпълнил досега
Преди три години Симеон Сакскобургготски стана премиер с няколко обещания - че ще повиши съществено доходите, че образованието и здравеопазването ще стигнат европейското ниво, че корупцията ще се изтръгне от корен и че вече няма да има посредствени хора в парламента. Тогава хората му повярваха, защото неговото национално движение нямаше политическо минало и не ги беше лъгало.

Сега ситуацията се повтаря. Година преди изборите премиерът поиска да управлява поне още един мандат. И пак започна да обещава - да повиши доходите, да реформира образованието и здравеопазването, лично да реди листите за парламента, за да не стават повече грешки, и т. н.



Каква е разликата



със заявките му отпреди три години? Малка, но съществена. Сакскобургготски вече е на власт и всеки си е изградил някаква представа за това какво премиерът може. Затова никой вече няма да вярва "на сляпо". Всеки ще съди по собствения си град, работа и джоб.

Вярно е и че премиерът избягна най-голямата си грешка отпреди 3 години - за разлика от прословутите 800 дни сега не обвърза изпълнението на обещанията с конкретен срок. Той вече изобщо избягва конкретиката. Може би е решил делата му да говорят сами за себе си? Това би било добра тактика, ако хората около него всекидневно не произвеждат



поне по един скандал



в разрез с прокламирания "нов морал в политиката".

Строителният министър Валентин Церовски например си позволи да иде на олимпиадата в Гърция заедно със сина си по покана на частната компания ОТЕ. След като избухна скандалът, от ведомството му съобщиха, че е приел "логистичната подкрепа" на фирмата, "но е отклонил предложението за поемане на финансовите разноски". Фактури за доказателство не бяха показани. Така и не стана ясно какво Церовски е отказал на ОТЕ - стаята в луксозния хотел "Интерконтинентал", полагащата му се кола, вечерите или пък самолетния билет до Атина.

На колегата му Николай Василев бе заложен същият капан, но той положи повече усилия за спасяване на имиджа си. Според медиите той е бил на олимпиадата на разноски на гръцката Евробанк, която има бизнесинтереси у нас. След завръщането си вицето опроверга информацията за спонсорство и показа фактура, че е дал по 200 евро за нощувка в хотел "Кинг Джордж II". Оказа се обаче, че през този период неговата суперлуксозна стая с изглед към Акропола е била 2500 евро на вечер. И не стана ясно защо Василев е ползвал такава голяма отстъпка.

Други царски хора пък, уплашени, че може да нямат втори шанс в живота, се втурнаха да уреждат себе си и близките си на апетитни места.



Не само всички маски, но и всички скрупули паднаха



Външният министър Соломон Паси например прати кумицата си Калина Калоянова за трети секретар в посолството ни в Берлин. Управникът така и не обясни как приближената му, чийто стаж до идването на НДСВ на власт се изчерпва с преподаване на български език и литература в няколко бургаски училища, е станала подходящ кандидат за дипломатически пост.

Вицепремиерът Пламен Панайотов пък уреди любимката си Венцислава Ачова също на дипломатически пост. Бившето пресаташе на НДСВ ще е съветник по външната политика и сигурността в мисията на България към европейските общности в Брюксел. Нищо, че професионалната биография на брюнетката досега се изчерпва със стажуване в новините на Канал 1, кратко пребиваване в телевизия "7 дни" и няколко изяви в скромната музикална група "Euphonika".

Досега премиерът не е взел отношение по тези скандални случаи. Може би защото би звучало черногледо. Сигурно по същата причина иска нов мандат със старите заявки, без да обясни какво му е попречило да ги изпълни през настоящия. Защо да нарушава завидния комфорт на кабинет?

А може би и самият Симеон Сакскобургготски осъзна, че вече не е цар, и реши да бъде "истински политик". Който смело обещава, не дава отчет и иска да е на власт пак и пак. Ако е така, жалко за морала. И за стария, и за новия.
22
1275
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
09 Септември 2004 21:57
МОРАЛЪТ НА СИМЕОН Е МОРАЛ НА НЕГОВАТА ФАМИЛИЯ! БАЩА МУ БОРИС ОБЯВИ ВОЙНА НА САЩ И АНГЛИЯ, А ПОСЛЕ СТРАДАХА БЪЛГАРИТЕ! На 9.09. се питахме защо СССР е обявил война на Царство България! Ми простичко е! Заради морала на фамилия "Саксофонски".
09 Септември 2004 22:37
Дааааа. Очевидно Костов е налял пари в този и други вестници да почват кампания срещу бай Симо.
09 Септември 2004 22:51
Бе я някой да каже верно ли Ванга била предсказала третата световна, дето таман почва, и рекла, че у нас всичко ще е относително мирно и тихо, стига Симеон да доде на власт?
И го казала по време, когато било толкова немислимо, че и са се хилели.
Не питам за апокалипсиса, за Симо питам вярно ли е?
10 Септември 2004 00:08
Ами че ако това са най-големите прегрешения на Царя - Господ да го поживи!

Щото алтернативата е ясна за сега и никак не печели в конкуренцията с Царя.

А пък кои ще са около Царя в бъдеще е прекалено неясно.
10 Септември 2004 04:41
При тази световна рецесия да сте благодарни 4е имате хлеб и не стана по ло6о.Ако бе6е така лесно оправянето нема6е да кукуригам от америка а 6тех и аз гурди уна6ки да изложа наи отпред.
10 Септември 2004 06:10
За съжаление, Симеон се оказа най-малкото зло за България (без да казвам, че е малко).
10 Септември 2004 07:42
Каквото повикало-такова се обадило...
А иначе Америката е пълна с дърти изкукуригали ашлаци.
10 Септември 2004 08:57
Че накрая на предишния мандат да не беше по-различно? А накрая на следващия?
10 Септември 2004 09:04
"Всите са един дол дренки". В интерес на истината обаче, трябва де се отбележи, че това управлението нанесе най-малко вреди и донесе най-много ползи за страната (естествено, голяма част от ползите са следствие от дългосрочни процеси, но приноса на Симеон е в това че ги продължи). Много голям плюс е и факта, че Симеон успя да наложи политическа толерантност и благоразумие. А иначе, няма начин да бъркаш в меда и да не си оближеш пръстите - това дето е написано в статията са дребни кахъри без които не може. Така или иначе, обективността изисква да се признае, че Правителството на Симеон (въпреки дребните недоразумения като Абрашев и пр.) е най - успешното за последните 15-16 години!
10 Септември 2004 09:07
Пропусната е и невижданата дори по нашите земи шуробаджанащина във властта: депутатите от мнозинството Милотинова, Лютви Местан, Юнал Лютфи, Христина Петрова, Коста Цонев, Олимпи Кътев/отскоро такъв/ уредиха своите половинки или деца съответно за областен управител, шеф на Агенцията за закрила на децата, шеф на агенцията ца чуждестранна помощ, шеф на комисията по хазарта, говорител на МС, член на ЦИК.
След като бившите царе Фердинанд и Борис не са имали почти никакво друго имущество, освен преведеното им държавата от бюджета под формата на т.нар. цивилна листа, Симеон си "реституира" имоти за над 200 млн долара. Това последното дори да беше законно е абсолютно неморално да се прави докато си на власт.
Най-хубавият призив на Симеон "Почтенност във всичко!" не само не беше изпълнен, но беше реализиран по точно обратната формула "Непочтенност във всичко".
10 Септември 2004 09:20
[имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/сцреам. гиф[/имг]
На дали има нqкои друг освем царq които за три години да не моjе да формулира едно смислено изречение.Абе ей тоq цар ни праеи на малоумници (или той самиq е такув) а wие го крущаwате наи успешиq от 15-16 г. насам.
Царq е гол и то отдаwна.Граjданина Симео е много добре след като се позамогна тои и синовете му след 3 години престой w Българиq.
Нека нашибаме голиq цар с коприва и да си го върнем w Мадрид(Без имотите)
10 Септември 2004 10:00
Какви ползи е донесло това управление на България, бе БОЛГАР? Размениха дълга в долари за евро когато един долар струваше 2.50 лв. Сега един долар е 1.60 лв.
10 Септември 2004 10:23
Фактите говорят, че от българските емигранти Величеството е най-необразован, най-алчен и най-лошо подготвен. Някакво знание на езици му приписват, но като си отвори устата никакво съдържание не излиза от нея, а само звуци. Новият морал се оказа моралът на Бай Ганьо от 30-те години на миналия век. Иначе децата са му много добри. Но това е българската черта, в изобилие при него - "Най-хувато в българите са децата им, защото само това не се прави с глава и ръце, а с хуй!"
10 Септември 2004 10:41
Фактите говорят:
- най-големи чуждестранни инвестиции;
- постоянен ръст от над 4%;
- най-добра събираемост на данъците;

Естествено, има и хиляди простотии, но в края на краищата, това управление се оказва най-малкото необходимо зло.
10 Септември 2004 10:41
Кайли, през 1997 си купих една книжка за баба Ванга. Май че племенницата и е написала книжката. Там не са много и ясни нейните изказвания. Едва ли и е било позволено нещо такова - да прави ясни прогнози. За третата световна също няма ясни изказвания. Но на въпроса ти.
Пише се, че висок човек от чужбина ще дойде и той ще оправи Българя. Той ще знае добре да крои и реже, ли беше писано. Но ясно свършва с изречението - НЯМА ДА Е СИМЕОН. Какво значи за нея висок и дали е българин не се знае, ама е крайно време това да стане. Според мен един човек сам не може да въведе ред.
В друго нейно изказване е написано, че не вижда за сега бедствия и война за България, което ме навежда на мисълта, че априори такова нещо ще да има за други страни. България била благословена Знам ли може по божиите закони да е така, но едва ли на нас така ни се струва.
Последна забележка. На едно място в книгата е казано, че думите на Ванга са потвърдени от нейни събеседници и достоверността на информацията лежи на тяхната съвест.
10 Септември 2004 11:30
Това управление било най-малко неуспешно от всичките през последните 15 години. Да, да ама не. Зависи от гледната точка. Съвсем успешно Симеон Борисов сега е собственик на имоти, за които не е сигурно, че са негови. Съвсем успешно няма кой да оспори това. Съвсем успешно няколко млади юпита врътнаха такива далаверки с външния ни дълг, че даже не разбрахме, откъде ни натаковаха. Съвсем успешно цените станаха европейски и над европейски, а доходите - кой ти мисли за доходите, както и за обещаното, което да стане факт за 800 дни. Къде е бързата и несимволична промяна? Ще припомня какво обеща, а какво е изпълнил всеки сам да съди. В обръщението си през 2001-ва Симеон имаше три принципни цели: бърза и качествена промяна на стандарта на живот у нас, обединяване на бългаската нация и скъсване с политическата партизанщина, премахване на корупцията. Пълния текст за целите:
С това обръщение към вас поставям началото на Национално движение "Симеон II" в името на три принципни цели:
Първо. Бърза и качествена промяна в стандарта на живот у нас чрез постигане на функционираща пазарна икономика в съответствие с критериите на Европейския съюз за членство и чрез увеличаване на потока от инвестиции в България на сериозния световен капитал. Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви.
Второ. Скъсване с политическата партизанщина и обединяване на българската нация около изконните ни идеали и ценности, които са съхранили величието й през хилядолетната ни история.
Трето. Въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията, която се е превърнала в главен враг на България, обричайки народа ни на бедност и отблъсквайки жизненонеобходимия чуждестранен капитал.
10 Септември 2004 12:39
Тия жълтурковци, след цялата администрация, напълниха и посолствата с недоразумения. И ще стават все повече с приближаването на края на управлението им. Ще трябва голяма чистка догодина. Жалкото е, че всичко е за наша сметка. Като гледам обаче и във форума има доста хора, като тая тетка на снимката. С необясним възторг, и то след три години катастрофално управление, продължават да благоговеят пред един човек с много скромни възможности. Осъзнайте се бе, хора !
10 Септември 2004 15:58
Аааа, за по-големи идоти и от Кобургготски - има, има!
С лопата да ги ринеш и от лево и от десно...
Може да не може да говори и да е дебилен, ама е по-добре от Станишев & Ко например...
10 Септември 2004 17:02
Това правителство не е по-лошо от предишните , но не оправда очакванията и за сетен път доказа , че всички са маскари. Големи. Много странни ми изглеждат напъните на така наречените "политически сили" . Живеят в някаква виртуална действителност и чуват само ехото на собствения си глас. Може би защото притежават материалните активи. Очаква ни кампания , която щеше да бъде смешна, ако не беше тъжно. Няма да гласувам (пак).
10 Септември 2004 17:20
Дамата, държаща портрета на Саксофонски, с вид на особено увехнала съдържателка на павилион за секс-услуги под мост на магистрала е точния плакат за предизборната кампания на НДСВ.Този дизайн не може да го сътвори дори Камен Влахов.
10 Септември 2004 20:18
Какво стана с Дуло дето беше пуснал часовника на обратно броене?
Него го беше грижа за новия морал.
10 Септември 2004 20:51
Ако нашите местни политици, бяха направили за последните 11 години толкова, колкото пришълецът Симеон направи само за 3 години, сега ние наистина можехме да сме добра държава. Не разбирам, защо българите все още гледат тарикатски и чакат някой като Симеон да им изрине агиевите отбори, като Херкулес, които те не са чистили от както той е бил изгонен от държавата като дете.
А това за Ванга се отнася до някъде и за Симеон, но като цялостно предсказание наистина скоро в България ще дойде човек, който ще промени духовно нацията, което ще повлияе и на света! Чел съм го и в чужди оракулни издания и авторитетни астрофизически студии.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД