:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 479
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП не хареса електронното гласуване

Имало рискове от зплоупотреби и нарушаване тайната на вота
БСП няма да подкрепи идеята на следващите избори да може да се гласува и електронно - чрез Интернет и GSM, обяви пред "Сега" говорителят на соцпартията Ангел Найденов.

Това е и официалната позиция на партията, приета вчера от Изпълнителното бюро на БСП. Това е първата парламентарна партия, която се обявява против такъв тип вот.

Законопроектът за електронното гласуване бе внесен в деловодството на парламента от ОДС преди две седмици. Автор на проекта е спецът по изборното законодателство - зам.-шефът на ЦИК Михаил Константинов. СДС също подкрепя идеята. ДПС, "Новото време" и НДСВ още нямат официална позиция.

Законопроектът би позволил на електората да участва във вота за следващия парламент и чрез Интернет или с GSM.

"БСП казва "да" на по-общата идея да се търсят други начини на гласуване, но е против конкретните идеи това да става чрез Интернет и GSM", каза Найденов. Според него с напредъка на технологиите не е изключено да се мине и на вариант електронно гласуване, но на този етап не сме готови за това.

Социалистите смятат, че гласуването чрез Интернет и GSM крие опасност да се наруши тайната на вота, тъй като са възможни злоупотреби с електронните подписи, с пин кодовете, хакерски намеси и други. Освен това с изискването да има предварителна регистрация на хората, които биха гласували електронно, се нарушава всеобщият принцип на регистрация на гласоподавателите, тъй като тази регистрация няма да засяга всички избиратели", каза Найденов.

БСП е на мнение също, че електронно гласуване не може да има, докато в Наказателни кодекс не се попълнят празнотите, свързани със санкциите за злоупотреби, които могат да последват при такъв вид гласуване. Социалистите обявиха, че ще търсят допълнителни становища с наши и чужди експерти по случая.

В крайна сметка позицията на БСП е да не се бърза. Червените предлагат подобно гласуване първо да се тества, а не тестът да е направо на избори. Председателят на парламента Огнян Герджиков изрази подобно мнение в понеделник - да не се бърза с електронния вот, докато не се направят продължителни експерименти.
86
964
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
86
 Видими 
14 Септември 2004 21:45
Ами то и на мен ми се вижда несериозно да се гласува по Интернет или чрез SMS. Имам чуството , че ще заприличаме на депутатите, които без да се смущават, гласуват с чужди карти. Все пак който е решил да си направи труда (и да си загуби времето) да гласува, ще си направи труда и да отиде до съответната секция. Друг е въпросът, че може още много да се направи за опростяване и улесняване на обикновеното гласуване. А така( с Интернет и SMS) само се подмамва по- младия електорат. Както с бирата и кебапчетата.
14 Септември 2004 22:24
Да се търсят други начини...:-)) Е Какви други начини освен Интерент и GSM, които са електронни? С пощенски картички може би?

Разбира се, че БСП няма да е съгласна. 80% от цялата емиграция - 40 000 в UK, okolo 300 000 в САЩ, 50 000 в Австралия и Нова Зеландия, над 120 000 в други Европейски държави, за нищо на света никога няма да гласуват за БСП.
Ако се въведе Интернет гласуване, поне 60% от тези образовани хора ще гласуват, и това ще са около 200-250 000 гласа за СДС, НДСВ или някоя малка партия. Но не и за БСП.

Отделно още толкова от младото българско поколение, което работи и чати , но го мързи да се разходи до изборната секция. А с електронно гласуване ще е Cool:-)
14 Септември 2004 22:48
Молим да узнаем, къде по света се гласува тъй модерно по интернет и при каква регистрация, та и ние тука трябва да втасаме спешно
А? Доц. Константинов????
14 Септември 2004 23:01
идеята за електронно гласуване е добра, но за БГ май все още неприложима.
все пак ми се струва странно че сега изведнъж някои се забързаха да въвеждат ел.гласуване и то за идните избори?!?! сигурно в това виждат единствения си шанс да докопат някой и друг глас в повече на непросветен пенсионер.
14 Септември 2004 23:14
Червените бабички не ползват GSM и не логват в Интернет!
Mastiff, в САЩ се гласува електронно и то много.
14 Септември 2004 23:25
Бестбуй , 100% си прав ! Каквото и да стане , дали ще има или няма
Е-гласуване лично ще си дойда специално за изборите и ще си гласувам та ако ще да са и посред лято !
Интересно ми е как аз па и всичките на запад може да си декларирате данъците по Интернет , а си плащате със картата даже и пазаруваш от магазина със доставка във къщи , а не можеш да гласуваш ! Нали си имаш твоя личен е-подпис пи-ка му лелина !
Бе БСП си търсят както винаги проблем за да забавят бързото развитие на БГ !

15 Септември 2004 00:05
Защо да не е приложима идеята за електронно гласуване у нас?
Ето скоро в Индия (над 1 милиард население) такова гласуване бе проведено...Ние по-тъпи ли сме от тях?
Или не ни изнася?
15 Септември 2004 01:12
Бе ние тука през Атлантика ли скокнахме вече, та да гласуваме по интернет като в САЩ - и то много
Па и нещо немам спомен последното и фатално гласуване - за Буш - да е било електронно, щото май брояха гласовете РЪЧНО... Туй си остава една от сладките тайни в американската история.
А в британско-формираната и технологично изключително развита Индия има железни и хиляда пъти контролирани правила за законова регистрация, преди да се стигне до електронно пазаруване ако щете - да не говорим за вот.
Я се вижте! Колко от вас благоволяват да се регистрират в ТОЯ форум с реален пощенски адрес барем с измислено име? Та на едни избори ли няма да се възползвате от намалението?
А хакери има от всички цветове
15 Септември 2004 01:25
Бе Писи , не си глупаво ама защо се правиш че не разбираш !?!?!
Нали имаш регистрация за да ползваш интернета , нали имаш номер на картата си (банковата) , нали има начин да се намери кой и как и какво прави със парите си, нали като си декларираш доходите си имаш и КОД за влизане във системата , и накрая ти си имаш ЕГН !
ИЛИ ТИ СЕ ПРАВИШ НА ВЧЕРАШНА БАБА , ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СИ НАМЕРИ ОЧИЛАТА БЕЗ ОЧИЛА ?!?
Заеби кефите ме със глупости , честно и от яд ще си отворя едно бира !
Аи наздраве !
15 Септември 2004 01:50
Напулно сугласен с BBESTBUY БСП ще загуби ако Емигрантите гласуват... Ама ако спечели без Интернет - пак няма да стъпят в Булгария много хора (докато БСП е в Правителството)... Наи-малкото, което могат Емигрантите да направят за Родината си!
15 Септември 2004 02:31
Горния .
15 Септември 2004 05:08
Г-да емигранти от форума, вие наистина не сте тук, за да сте наясно за какво става дума. Електронно гласуване в мрежата е пълна безмислица! Аз не само че не съм хакер, но и не съм много вътре в хакерските номера, но се хващам на бас, че мога да гласувам "електронно" поне за 1000 човека само за няколко часа. Понятията "електронен подпис", "индентификация", "ерлектронно правителство" са само пропаганден шум на царските депутати. Ако нямате друга работа, разходете се по сайтовете на правителството.....
15 Септември 2004 05:34
вestboy казва точно за какво е предложението. Но аз ви питам, емигрантите, наистина ли мислите, че е правилно изобщо да гласувате за парламент, който ще НИ управлява през следващите 4 години? С удоволствие ще прочета, че някой от вас има намерение да живее и работи през този период в България! Или ви е нужно за да има основание да ни поучавате колко сме били глупави, че сме избрали Х или У…
ВИЕ искате да ни изберете СДС, ами НИЕ като не искаме?
Ако е въпрос за изборите наистина, най-напред трябва да се оправи законът за партиите за да не се хвърлят милиони левове за 300 партии, половината от които ще имат 0 – 5 гласа (няма да стане!). След това самият избирателен закон, но без популистки “мажоритарни” и пр.номера (няма да стане!).
А за това предложение – и авторът му М.Константинов призна, че ще са лесни фаршификациите…
15 Септември 2004 06:48
busboy е много прав, а и не виждам господата комунисти по-горе за кво толкова са се заяли, че щом не сме в БГ в дадения момент,”не сме знаели за кво става въпрос”!
Айде светнете ме сега за кво става въпрос, че аз току що паднах от луната... agnostik, те и много “български” турци не са в Българя, ама специално за изборите ги карат с автобуси, самосвали и трактори да гласуват за агент Сава .
А много българи зад граница(в това число слагам и себе си) биха гласували, но просто няма къде!А и не са на час път разстояние от БГ.Но това не означава , че не се интересуват от България.
Напротив-независимо от това къде се намираме-ние, българите сме родени българи и такива ще умреме.Това, че не сме си в родината в точно този момент-не ни прави по-малко българи.Смятам на повечето от нас ни е мъчно за БГ, интересуваме се какво става в БГ и ни се иска нещата да тръгнат на добре.Затова твърдението ти, че не сме в Бг и не знаеме “за кво става въпрос” са неоснователни.На нас ако не ни пукаше за БГ, нямаше да участваме в тоя форум, нали така?
Графът не иска да го управлява правителство, за което са гласували емигрантите.Аз пък не искам България да я управлява правителство, съставено от турци и цигани или пък бъдещето на Бг да зависи от хора, които могат и да не доживеят следващите избори!
БСП е крайно време да започне да мисли повече за България, отколкото за собствения си гъз.Цхервените бабички едва ли знаят как да боравят с Интернет и комунягите си дават ясна сметка за това...
По отношение фалшификациqта на изборите-такава винаги съществува, а и много избори досега са били фалшифицирани, без да се гласува по електронен път.agnostik-по принцип си прав за гласуването по 1000 пъти-възможно е, ама това не ти е Америцан идол все пак.
Има много анкети по Интернет при които ако се опиташ да гласуваш повторно-ти се появява съобщение на екрана, че вече е гласувано от този компотър.Всеки комп си има уникален номер и не виждам как ако си попълниш личните данни и си сложиш електронния подпис
(което вече е масова практика в интеренет) изборите биха били фалшифицирани.Но дори и да бъдат шансът е много по-малък , а и винаги след това може да бъде доказано.Ако отидеш и пуснеш пет бюлетини в урната-ходи доказвай след това!


15 Септември 2004 06:59
БСП не хареса електронното гласуване
Индианците също не знаеха как изглежда пишущата машина преди време. Друго си е да мааш със сърпа и чука.Червените бабички не са и чували за Интернет, а червените мобифони, бидейки достатъчно тъпи единствената функция, която знаят да изпълняват на подвижните си телефони е да извикат дървояда: "Сега гризна дръвцето, а!" Спомням си как някой от вратлетата се беше оплакал на местния си провайдър, че не го предупредил, че Интернет не затварят събота и неделя. Имаше и такъв виц, основан на истински случай: попитали един по-възрастен другар да обясни на членовете на кварталната БКП организация някои нови термини като да речем"leasing". Нашият човек отговорил, че не може да говори на такова място за секс.
15 Септември 2004 07:57
Уважаеми trandaforka, не изопачавайте написаното от мен. Не искам да ме управлява правителство не “за което са гласували емигрантите”, а за което “60% от тези образовани хора ще гласуват, и това ще са около 200-250 000 гласа за СДС, НДСВ или някоя малка партия”!
Можете да ме наречете комунист, фашист или какъвто искате “ист”, но аз просто считам, че избора трябва да направят хората, които пряко са засегнати. Затова съм съгласен, че и емигрантите от Турция нямат работа на нашите избори. Противното просто противоречи на логиката и най-вече на етиката!
Виж, “бъдещето на Бг да зависи от хора, които могат и да не доживеят следващите избори!” ми е трудно да отмина! Тукашните седесари нямат куража да си признаят така открито, че с нетърпение чакат биологичните закони да си свършат работата (като се постараха да ги подпомогнат), та да останат хората, които друго не знаят! Е, ще почакате още известно време…
П.С. BTW, как да разбирам “вече е гласувано от този компотър”(което предлагате да се въведе) – това означава, че само един човек от къщи може да гласува или, че всеки трябва да си има собствен компютър? А имате ли представа колко хора в България имат електронен подпис (не питам колко от тях ще гласуват )? А знаете ли колко сини бабички имат точно такава представа за интернет, каквато картинно описва Chicho Dr.?
Значи пак работата се свежда до вносни “250 хил.гласа за СДС”…

Редактирано от - Графът на 15/9/2004 г/ 07:59:26

15 Септември 2004 08:40
Графе
Господа емигранти, като искате да участвате в гласуването, елате и участвайте в реалния живот в БГ, за да прецените реално точно за какво и за кого сте гласували. А така от далече е много лесно да се говори
15 Септември 2004 08:46
Нека си спомним за гласуването в сайта на "Ал Джазира" - за едно денонощие гласувахме повече българи, отколкото сме в действителност.
15 Септември 2004 08:50
Електронно гласуват в Холандия (почти 100%), Ирландия, Англия, Испания, Швейцария, Франция. Масово се гласува електронно в Мексико, Бразилия и Индия. Електронното гласуване е поне толкова сигурно, колкото гласуването с хартийки. А и броенето е желязно. По света от 100 години гласуват и по пощата.

А че може да се продават гласовете - може. Да не би сега да не го правят за кюфтета и за бира? Може ли да се хакне системата? Може, те хакерите и банките кракват, но никой не се е отказал от електронното банкиране. Както продължаваме да се возим на самолети, макар че някои падат.

И накрая за българите в чужбина - тези хора вкарват годишно чисти 1 милиард евро. Та такъв българин в чужбина по-има право да гласува, отколкото някоя пенсионирана 90-годишна червена откачалка, дето в главата й трещи 9 септември.

Бъдете здрави!
15 Септември 2004 08:57
Проблемът за БСП е, че по електронен път ще гласуват повече млади хора, а както slartibartfast е написал:
Червените бабички не ползват GSM и не логват в Интернет!

Не им изнася!
15 Септември 2004 09:22
Някой да има информация как ще се гарантира анонимността на вота при електронното гласуване? До колкото виждам ще трябва предварително да се регистрираш, че ще гласуваш електронно. Но няма ли да се наложи да използваш някакво име и парола/сертификат/подпис за да имаш достъп до системата за гласуване? Ако има такова нещо, кой ще ми гарантира, че няма да се запише вота ми до името ми?
15 Септември 2004 09:22
Електронното гласуване прави победатана БСП невъзможна , или по-малка.... Естествено че трябва да има електроно гласуване.., не еникак сложно.. , но трябва да има и МАЖОРИТАРНИ избори - а това е по-важно.....
15 Септември 2004 09:30
Мишо Константинов,
Всеки, бъулгарин трябва да има възможносттса да гласува, ако желае това, незавимо къде се намира, стига да желае това.
А на ония дето са решили да ни делят българи в България, и българи от чужбина

15 Септември 2004 09:33
Баба ми, деветхдесет годишна от с.Чарган, ще гласува електронно-хахахахахахах.
15 Септември 2004 09:40
Г-н Константинов, дойдохме си на думата: право да гласуват имат парите! А разни люде, които имат спомени от лоши времена… Една подсказка от мен – защо не предложите напр.да се спрат пенсиите от преди 89 г.? Как бързо ще се реши въпроса с глупавите (и безпарични, ) бабички! И ще останат само “правилните” (парични) бабички…
Сериозно - наистина ли смятате, че това ще помогне на СДС (или на Костов?)? Работата тогава наистина е много зле…
15 Септември 2004 09:58
Идеята е добра, на защо ли се разбързаха да я въвеждат "ударно" - като преди 10.XI?
Надявам се да ме подкрепят поне програмистите, че подобна система не може да се направи и де се минат поне 3 валидации за 9 месеца!!!
***
Мисля, че много по-значимо за изборите е най-накрая да се внесе ЯСЕН мажоритарен елемент при вота, което е обмислено и подготвено от доста време и е реално, само че не им стиска на пишман-политиците...
Пък за след 4 години /може и за след 2, ама с доста усилия/ да въведат и електронното гласуване...
***
Моля, повярвайте, че тази система за гласуването, ТРЯБВА да се създаде у нас, а не да речем в Кипър /като системата на НЗОК, дето я платиха, ама не работи/ и време до парламентарните избори НЯМА - залъгват ни с приказки... най-малкото!!!
15 Септември 2004 10:04
Така де, и на мен точно това ми беше мисълта!Не искаш да те управлява правителство
“за което са гласували емигрантите”(СДС, НДСВ), а правителство, за което 60% (мен лично ако питаш-процентите са доста повече от 60) от тези образовани хора (разбирай пак емигрантите) ще гласуват за СДС или НДСВ!Което е едно и също!Тебе искаш да те управлява БСП.Но това вече го разбрахме, че си комунист, няма нужда пак да го казваш.

И накрая за българите в чужбина - тези хора вкарват годишно чисти 1 милиард евро. Та такъв българин в чужбина по-има право да гласува, отколкото някоя пенсионирана 90-годишна червена откачалка, дето в главата й трещи 9 септември.


Мишо Константинов
Не само това, но някои хора така и не могат да осъзнаят, че българин в чужбина (дори наречен и емигрант) НЕ означава българин в изгнание!В чужбина има много студенти, които ще се завърнат след края на обучението си.Пример-доста от хората от сегашното правителство.А какво ще кажете за т.нар. Гастербайтери, които отиват за по 3 месеца през лятото да берат ягоди?Не виждам какво против имат някои хора за това българи да гласуват за български парламент?
Никой досега не каза-”аз съм против циганите да гласуват за БСП, след като предварително са им били раздадени кило сирене и два хляба”, ама българите в чужбина да гласуват-е тва е голям проблем!Ай сиктир!
15 Септември 2004 10:05
На проведеното гласуване в Комисията по транспорт и телекомуникации по проектозакона за използване на свободен софтуер в държавната администрация (състоящ се само от 4 члена!), представителите на БСП гласуваха заедно с тези от НДСВ - "въздържал се". Поради това и законопроектът не бе приет (2 гласа "за", 8 - "въздържал" и 1 - "против".
Следователно, може да очакваме, че БСП ще подкрепи законопроекта, само ако той предвижда, че устройствата за гласуване и софтуерът, с който ще се извършва преброяването е осигурен от "Майкрософт" чрез техния български партньор - ЦАПК "Прогрес". И това е записано в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта. Така че, г-дата Иван Костов и Асен Агов бързо да предложат съответните промени в текстовете на закона.
15 Септември 2004 10:11
Повечето форумци реагират първосигнално само като чуят БСП, а не се замислят, че всъщност доводите им са основателни. Тук не опира просто до технологичните проблеми и слабата компютърна грамотност на разни бабички с всевъзможни цветове. В Швейцария могат да си позволят да гласуват по електронен път, но там са им уредени законите свързани с електронната автентикация. При нас са наникъде и злоупотребите няма да бъдат санкционирани по никакъв начин, а това ще опорочи вота. Нали целта е да се покаже за кого са гласували хората. А ако стане гласуване тип Ал Джазира като тях ли ще признаем вота за действителен? Нека си оправим законите свързани с електронното гласуване, да се направят един два пробни референдумма примерно, да се изчистят нередностите и системата да си заработи. Другото са алабализми с партиен привкус. Аз съм твърдо ЗА електронното гласуване, но когато то бъде подготвено така, че резултатите от него да не будят съмнение. Също съм и за мажоритарни избори, защото искам да знам точно за кого гласувам. Мен партиите не ме вълнуват - в тях има и свестни и корумпирани хора, затова трябва да гласуваме за конкретните хора - само така може да се поизчисти продажната сволоч по върховете, дето сега ни я пробутват по партийна линия.
15 Септември 2004 10:14
Абе, господа антикомунисти, не ми е ясно за какви се мислите, но май главния гъдел е в анти-то защото от вашите реакции вав форума е видно, че и лайно да е, ще го ближете с наслада като американски сладолед, щом е анти...
Не виждате ли до каво доведоха безумните ви реформи през последните 15 год. та сега искате и чужденците да ни избират правителствата.
Право на глас трябва да имат само тези, които са живели в старната непрекъснато поне през последните 5 гогини. Писна ми чужди съветници и чужденци да ни управляват.
15 Септември 2004 10:31
Znachi horata otdavana sa stignali do izvoda che za edin kriptirasht algoritym ne e vajno da e sekreten a vremeto i parite koito triabva da se vlojat da sa nesyizmerimi s pechlbata t.e da nema faida! Vseki moje da nameri v neta info za RSA, DES i t.n. Az lichno smiatam che e napylno vyzmojno i lesno da se predvidi sistema taka che v ramkite na 12 chasa tia da nemoje da byde haknata i ot celiao svet hakeri! Vypros na golemina na kripitirashtia kluch.

P.S
Koito iska tyrsi nachin i reshenie koito ne iska tyrsi izvinenie! Reshenie ima vyprosa che to ne e v polza na BSP. Po princip sym liav (ne pedal) ma nema da glasuvm pak za tiah shtoto te nesa moderna liava partia. I tova stana iasno ot otkaza im da podkrepiat elektronnia vot.

Za garantirane na anonimnosta! Ami prilagate principa na dvoino zakriatia test i gotovo! Edni elektrnonni izbori mogat da bydat mnogo po anonimni ot kolkoto edni normalni bil sym v komisa i v 1% ot sluhcaite poznahame koi za kogo e glasuval! A ako sednat edni specialisti po pochercite shte stigant do 90% shtoto tam se zacherkavaha razni raboti i t.n! Ma koi go e enia koi za kogo e glasuval! Kvo da ne mi pratiat mutri da me trepat ???????
15 Септември 2004 10:31
t. nar. "obrazovani imigranti", ot koito vsashtnost po-golyamata chast izmekyarstvat na Zapad, nyamat moralnoto pravo da glasuvat v balgarski izbori, zashtoto sa izbrali dobrovolno da NE jiveyat v Bulgaria. sled kato ne jiveyat veche v stranata, otkade-nakade te shte mi izbirat koi da upravlyava darjavata?!
15 Септември 2004 10:36
ako ci mislite ce tova chte pomogne . xa xa xa .i tchervenite imat computri
vaobrgenieto exubavo nechto , no prostotijata ne e monopol na bsp. xajde sas zdrave.
15 Септември 2004 10:37
Слушай кво Nigga,
1-во-това не са чужденци, а българи.
2-ро-не могат да ти изберат скъпоценното правителство, защото са половин милион, а българския народ е 8
и 3-то-ако продължиш в същия дух на рaзсъждения в съвсем скоро време ша бъдеш Black Crackhead Nigga, живеещ сред цигани и управляван от турци!
И тогава не само няма да искам да гласувам, ами въобще няма да искам и да се сетя за тази държава! F U
15 Септември 2004 10:59
гледам, че дискусията се е заформила по принцип. аз пък ще кажа две думи по същество. Прочетох закона и той е ама ужасно слаб и безмислен. Ако си мислите, че става въпрос за гласуване по интернет - дълбоко се лъжете закона предвижда само електронно гласуване в изборното помещение с натискане на бутон не, че няма смисъл в това, но да напишеш цял закон по повода е нелепо и евтино.
че БСП ще са против гласуване по интренет, и по-важното мажоритарно гласува е лесно обяснимо. това за тях е борба на живот и смърт, борба на оцеляване. коклкото по-бедни са хората и по-излъгани се чувстват, толково БСП ще бъде по-популярна
15 Септември 2004 11:03
Да го пуснат де Ще има около 30 мил. гласували българи
15 Септември 2004 11:19
Ако закона е добре направен, няма нищо лошо да се гласува електронно по интернет и по GSM. Не трябва да ни притесняват емигрантите. Може и да не живеят в БГ, ама тези които ще гласуват, явно се интересуват какво става тук и това не им е безразлично. А БСП ще може да обикаля своите болни и слаби членове и да им даде възможност да гласуват от леглата по партийни GSM. Въобще колкото повече гласуващи, толкова по добре ще е отразено мнението на хората интересуващи се от това какво става в БГ.
Лично се съмнявам обаче, че още за следващите избори ще можем да се подготвим за електронни избори и технически и политически - законодателно.
15 Септември 2004 11:22
Съжалявам, че пак се намесвам, но тук някои коментират проектозакона за е-гласуване без хабер да си имат за него. Законът е за гласуване чрез интернет терминали и цифрови телефонни апарати (в частност GSM). Не е за гласуване с електронни устройства по секциите. И гласуването с хартийки не се изключва.
Само че я си представете как влизате в тъмната стаичка и ви посрещат 100 разноцветни купчинки от хартийки? Нормалният човек би плюл и излязъл. Ето това се подкрепя от БСП, щото електоратът им е железен.
Освен това е-гласуването скоро ще влезе в европейска директива, така че ако не сега, след 5 години ще ни го наложат. А на мен ми се искаше сами да го направим, щото не сме по-тъпи. Или може би сме?
Бъдете здрави!
15 Септември 2004 11:29
Не виждам защо да няма електронно гласуване. Българите в чужбина са възпрепятствани да гласуват, защото в повечето случаи могат да го направят само в посолството.
Относно това, дали българите, които не живеят в България трябва да гласуват, ще кажа следното:
1. Част от българите, живеещи в България не плащат данъци защото не работят и все пак имат право да гласуват.
2. Част от българите живеещи в чужбина дават под наем имоти в България и плащат данък върху наема.
3. Българите в чужбина внасят чрез банките един милиард в страната и поне още толкова недекларирани пари и благодарение на това се връзва републиканският бюджет.
4. В Европа се мисли за даване право на чужденците, постоянно пребиваващи в съответната страна право на гласуване в парламентарните избори. В България се мисли как да се ограничат или отнемат правата на българските граждани.

15 Септември 2004 11:36
Знам, че не е важно как се гласува, а как се брои. Затова смятам, че
системата първо да се изпробва на местни избори в град от порядъка на Силистра, Търговище или Ямбол, а чак след това да се мисли за национално въвеждане. Тези страни, които е изброил Мишо Константинов не са го направили от раз или пък се лъжа.
Иначе нали такъв беше мотивът на "Бостънското чаено пиршество", че няма данъци без представителство. Обратно няма представителство без данъци. Който не си плаща данъците в България , няма да има и представител в парламент
15 Септември 2004 11:42
Круела, точка ти 4 не е довод. Който ще носи последствията, т.е постоянно пребитаващите, той да гласува ...
15 Септември 2004 11:48
Ха-ха, не беше ли именно БСП, която предложи новите партийни членове да се записват по електронен път? Защо сега са против електронното гласуване?
Или кучета и котки може, а прасета - не може?
***
Вени Марковски, какво е това АПК Прогрес и какво общо има с БСП?
15 Септември 2004 12:15
Волог,
Защо смяташ, че българите в чужбина не носят последствията? Второ правителство като Виденовото и на нас ни се увеличават разходите за издръжка на роднините. Една хиперинфлация (не дай Боже!) и пенсиите стават няколко евро.
Та да те светна, българи в чужбина, които да не издържат (поне частично) роднини в България почти нема.
15 Септември 2004 12:43
Kakvo e APK Progres moje da se vidi tuk: http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20040807001
15 Септември 2004 12:45
ГЛАВНО ЛУДИТЕ ГЛАСУВАТ!
15 Септември 2004 12:50
Олеле, мале! Някой се опитва да издърпа черджето изпод "сигурната в бъдещата си победа" БСП!
15 Септември 2004 12:51
Г-н Константинов,
законопроектът може да се прочете на сайта на Народното събрание. Натиснете тук При това, забележете, че НС е било разумно и използва за документите си файлови формати, които могат да се четат от всякакъв софтуер. За разлика от М-во на транспорта и смущенията, където се изисква задължително гражданите да имаме MS Word, при това не коя да е версия, я ХР !!
15 Септември 2004 13:05
И аз мисля, че на БСП не му изнася ел.гласуване, защото хората които не гласуват сега ще имат тази възможност! Резултата ще бъде, че БСП ще загуби изборите и не само че ще ги загуби ами и депутатите, които ще вкарат в парламента ще са по-малко. Същото се отнася и за ДПС!
А лично аз мога да Ви гарантирам, че измами немогат да станат! Електронното гласуване ще прилича много на теглене от банкомат - да сте чули досега на някой да са му пуснали повече пари отколкото има в действителност (искам само да отбележа, че при измамите с ЕДК гражданина сам си е виновен защото си казва ПИН кода на лице, което се представя за служител на съответната банка). ПИН код не се казва на никого той личен и когато някой си го каже той сам си поняса отговорността!
Горното за ПИН-а го написах за всички които си мислят че измама може да стане при електронно гласуване! Значи всеки ще може да гласува само веднъж (т.е. неможе да гласувате 100 пъти за една партия). Валидацията ще е подобна на ел.подпис. Единствената измама която може да стане е ако сами се прецакате като си дадете данните на някой - резутата ще бъде че той ще гласува ВЕДНЪЖ вместо Вас!
Вени, дали софтуеърът ще е на Микрософт или не това ще са техни вътрешни договорки
но по принцип с ел.гласуване измами неможе да има докато с бюлитините нещата са точно обратните!
15 Септември 2004 13:08
Както е казал тов. Сталин - "Не е важно кой гласува, а кой брои гласовете"!
15 Септември 2004 13:18
В БЪЛГАРСКИ ИЗБОРИ
ТРЯБВА ДА УЧАСТВАТ САМО БЪЛГАРИ,
КОИТО ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД