:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,152
Активни 241
Страници 2,054
За един ден 1,302,066

Пак без справедлива такса смет в София

Софиянски за втора година няма да изпълни обещанието си за данък според броя на живеещите в апартамент
Методиката за определяне на такса смет в София вероятно няма да бъде променена и тази година, съобщи столичният кмет Стефан Софиянски. Данъкът за боклука пак ще се плаща като промили върху данъчната оценка на имотите.

Сега таксата за двустаен апартамент в столицата варира от 86 до 130 лв. в зависимост от квадратурата и района. За 2003 г. данъкът беше 3,25 промила върху данъчната оценка на имотите, за 2004 г. кметът я намали на 2,75 промила. Запитан дали промилите ще се увеличат или ще намалеят, той отвърна уклончиво: "Ще бъде по-добре".

В предизборната си кампания Софиянски обеща да въведе справедлива такса смет, при която да се плаща на брой живеещи в апартамент, квадратура на жилището и според социалния статус. Миналата година кметът оправда забавянето на новата методика с липсата на време да се промени софтуерът на данъчната администрация. Цяла година екип на кмета работи върху методиката. Според последния неофициален вариант софиянци трябваше да плащат както промили върху данъчната оценка на имотите, така и единична такса от 5 лв. на собственик на апартамент. Ще има такса за собствениците, размерът й ще бъде ясен, след като се приеме план-сметка за нужните средства за чистота догодина, опроверга обаче началника си шефката на дирекция "Регулиране на търговската дейност" Костадинка Тулешкова. Според нея промилът ще е различен от досегашния, така че сборът от таксата и стойността на промилите да не надвишава плащаната досега сума.

Софиянски обаче се е отказал от предложената му методика. Според него отново има проблем със системата за изчисление на данъчните. "Има голяма динамика в движението на хора и регистацията им, оказа се, че не можем да идентифицираме тези, които живеят на даден адрес", поясни Софиянски. Кметът смята също, че не може да се наложи и такса на собствениците, защото регистрираните притежатели на апартаменти в София са значително по-малко от статистическия брой на населението на столицата.
1
699
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Септември 2004 09:13
Целият проблем е да се сътвори методика, която на пръв поглед да изглежда по-справедлива, но всъщност се чудят как по-майсторски да ни бръкнат в джобовете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД