:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,689,592
Активни 319
Страници 8,210
За един ден 1,302,066

Германски разузнавач призна, че е давал сведения на България

Служителят на германското външно разузнаване Инго Шифелхолц обяви, че между юли 2002 г. и септември 2003 г. е предавал поверителна информация на българска агентка от разузнаването, предаде Асошиейтед прес. Той призна това на започналия вчера в Мюнхен процес срещу него. По време на делото не бе оповестено името на българската агентка.

Години наред Шифелхолц е заемал висок пост в отдела за Източна Европа в Федералната разузнавателна служба (БНД), но през 2001 г. е бил понижен заради дългогодишни проблеми с алкохола, обясни адвокатът му Ролф Мюлер. Шифелхолц започнал да предава поверителна информация от наранена гордост - за да покаже, че все още играе важна роля в разузнаването. Не бил получавал нищо в замяна.

Според обвинителния акт Шифелхолц е давал на българката необработени доклади на германски шпиони. В 5 от случаите българската агентка е могла да разпознае от докладите самоличността на шпионите и техните свръзки, твърди прокуратурата.

Скандалът гръмна преди няколко месеца, когато арестът на служителя на БНД бе огласен от германските медии. Немски депутати дори обвиниха България, че не е готова за сътрудничество в рамките на НАТО и че продължава да работи със стари методи.

Според публикации Шифелхолц е имал достъп до почти целия агентурен апарат на германското разузнаване на Балканите. Българската агентка пък е била на дипломатическа работа в Мюнхен и е имала задача да осигурява връзката между БНД и българската НРС. Била е изтеглена от Германия преди да гръмне скандалът.

Очаква се още днес съдът да произнесе присъдата си срещу Шифелхолц. Грозят го до 10 г. затвор.
6
756
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
14 Септември 2004 23:40
Ако разбирам правилно-ние сме полу4авали инфирмациq за немските 6пиони в Българиq.Кво ревът германците 4е ги 6пионираме.
Поне май става qсно че има немски 6пиони w Българиq и Български 6пиони в Германиq.Танто за Кукуригу [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/нутс.ги ф[/имг]
НРБ-ГДР-Ве4на друзба
15 Септември 2004 03:39
ИЛИ информацията на германеца-алкохолик е била с много нисък градус на ДОСТОВЕРНОСТ, или в България е много нисък градусът на КОМПЕТЕНТНОСТ е ОТГОВОРНОСТ на съответните АНТИшпионски служби, Прокуратирата и Съда?!?
АЧЕВИДНО Е, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА НИКАКВИ ЧУЖДИ ШПИОНИ- според "Съдебните хроники" НЯМА нито един заловен И осъден чужд шПионин, май, за 15 години Демокрация?!?
След Демокрацията, в България е имало, май, само един СМЕШЕН случай на "разконспириран" /но неосъден!/ "шпионин"- българин, шпионирал УЖ в полза на Русия, при това!!!
15 Септември 2004 04:56
Била е изтеглена от Германия преди да гръмне скандалът.


Това е добре свършена работа. Жизнено важно е шпионите да могат да се ометат овреме.


15 Септември 2004 07:51
Вермахтът редовно духа супата покрай нас. Успешно свършена работа от страна на нашата Мата Хари. Това мъжете сме големи толупи. Като надървим известна съвкупителна част и мозъкът ни омекне. Целият кръвен ток се насочва към малкия ни таз, а за мозъка - нищо. Тогава започваме да лепим глупиости без контрол. Тогава плямпаме несвързани неща като "обичам те, не мога без теб" и какви ли не небивалици. Малко се успокояваме непосредствено след облекчителното изпразване на каналчетата. Ужким почваме пак да разсъждаваме нормално, ама ужким. А пък ако сме и влюбени в партнъорката си, тогава стой та гледай! И тоя завалия. Докато е ръгал с меча подобно като Зигфрид змея, нашето момиче му е прилагало такива сладострастни хватки, че швабата с удоволствие е рецитирал майчиното си мляко. Нашата е останала хладнокръвна и с едната ръка го е галела по чуствителните зони, а с другата е натискала копчето на миникасетофона. Може и да е ползвала двойната микрофонна система. Кой зне? Чакай схе се разсеях та изскочих от темата, ама какво да правя като съм си толкова земен?
15 Септември 2004 11:58
Ама то още ли има български агенти?!?!?!?!?
15 Септември 2004 15:35
Като знаем германските традиции в разпитите, нищо чудно, че си е признал за да оттърве боя.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД