:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 410
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Регистрацията на фирма ще става за три дни

До месец ще е готов проектозаконът за изваждане на търговския регистър от съда
Скоро регистрацията на фирми ще става за 3 дни при сегашно средно време 13 дни. Това стана ясно след среща на Съвета за икономически растеж, председателстван от Лидия Шулева с правосъдния министър Антон Станков. Всичките четири регистрации - в данъчните служби, по БУЛСТАТ в НОИ и съда занапред ще се извършват на едно гише в Агенцията по вписванията, подчинена на Министерството на правосъдието, съобщи Антон Станков. Според него най-бавна е регистрацията в София, средно за страната процесът трае около две седмици. По покана на вицепремиера Лидия Шулева Станков представи резултатите от работата на междуведомствената работна група за отделяне на Търговския регистър от съда.

"До месец с помощта на бизнес организациите трябва да бъде подготвен проектозакон, чрез който регистърът ще бъде изваден от съдебната система и прехвърлен в Агенцията по вписванията", каза Лидия Шулева. В работната група за промяна на търговската регистрация ще бъдат включени и бизнес организациите. "Единен електронен регистър ще доведе до повече прозрачност и подобряване на бизнес средата", каза зам.-председателят на Българската стопанска камара Петър Денев.

Освен че ще се ускори вписването на търговски дружества, прехвърлянето на процесите в администрацията ще освободи съдии, които могат да решават важни фирмени дела, примерно по несъстоятелност.

"Съдебните спорове остават в рамките на съда", увери министър Станков. Контролът върху вписванията ще се осъществява от Агенцията, която е държавен орган. Правосъдният министър не се ангажира с точна сума, необходима за прехвърлянето на регистъра към администрацията, но по приблизителни сметки ще са нужни 6 млн. евро. Част от парите ще са по Програма ФАР, която финансира създаването на общ електронен регистър. Средства ще се привличат по споразумението PAL 3 и от частни компании.

--------------



Позиция



Адриана Тошева - Сукова, изпълнителен директор на БИБА

Има черен пазар на информационни услуги



Работата на търговските съдилища в момента не е ефективна. Нормалният срок за регистрация на фирми сега е около десет дни или над десет дни. Всички знаят, че има черен пазар на услуги, т.е., ако отидеш и платиш на подходящия човек, ще получиш по-бързо такова свидетелство. Нашето предложение е да има различни тарифи за услугите, които съдилищата предоставят на бизнеса.
3
512
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
14 Септември 2004 23:12
А оттам нататък, лицензи и т.н.?
15 Септември 2004 00:08
Е да ама ... не така изведнаж едно по едно на година....Че как ще лапат корумпираните чиновници.Даже как са се решили и на тази стъпка... някои ще останат на сухо... ама ще си намерят друга ниша...
Тя рибата се вмирисвала от главата... има от кого да се учат ...
15 Септември 2004 09:51
Когато отидох във второ РПУ да си искам документ, че не са ми намерили открадната от цигани кола, те се опитаха да шикалкавят, че ако е от преди юни не можели, защото при местенето на архива имало загубена информация. Дали и сега целта на занятието не е тази? При местенето на регистъра за определени фирми да "поизчезне" или да се попромени определена информация? Кой и как ще гарантира това?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД