:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,160
Активни 239
Страници 2,062
За един ден 1,302,066

Данъчна ваканция за сградите срещу поне 1500 лв.

Издаването на енергийни сертификати за сгради, с чиято помощ собствениците им ще бъдат освобождавани от данък сгради, ще струва минимум 1500-2000 лева. Това съобщи вчера преподавателят от Техническия университет доц. Никола Калоянов, автор на предстоящите за публикуване наредби за сертифицирането на сгради.

Издаването на документите става задължително от 1 януари догодина. Те са два вида. Клас А се издава за сгради, които отговарят на съвременните изисквания за енергийна ефективност, а клас Б - за сгради, които отговарят на изискванията по времето, когато са строени. В първия случай собствениците се освобождават от данък сгради за 10 години, а във втория - за 5 години. За първи път тази данъчна ваканция ще важи от 2006 г.

Според наредбите, чието обществено обсъждане предстои, сертификатът ще се издава само от лицензирани оценители. Агенцията за енергийна ефективност ще води регистър на оценителските фирми.

Според Калоянов сертификат за сграда с размерите на средно българско училище ще струва 1500-2000 лв. За жилищни сгради ще е малко по-скъпо.

Сертифицирането на целия сграден фонд в страната става задължително от януари 2005 г. според новия Закон за енергийната ефективност. Това ще важи само за обществените сгради и за новото строителство - жилищните могат да се сертифицират по същите правила, ако притежателите им желаят. Собствениците им ще получат същата данъчна ваканция, но всички притежатели на имоти в сградата трябва да са съгласни тя да бъде сертифицирана.
1
439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Септември 2004 07:30
da be mnogo qsno che taka she stane
danuci she se pribirat po po-lesniq na4in nakup pa posle hodi po4iwai haha
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД