:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 604
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ГЛАСОВЕ И МЕЛОДИИ, КОИТО ПОМНИМ

Ибряма и Стунджи свирят за "Чия е тази песен?"

Иво Папазов-Ибряма, Стоян Янкулов-Стунджи и Елица Тодорова ще изнесат концерт на представянето на най-успешния български документален филм - "Чия е тази песен?" на Адела Пеева. Това ще се случи утре вечер в кино "Център", а поводът е удостояването на творбата с наградата на София по случай празника на столицата.

"Чия е тази песен?" е първата българска лента, извоювала номинация от Европейската филмова академия за най-добър документален филм (2003). Той донесе на Пеева и специална награда на журито от "Златната ракла", специална награда на журито от "Златен ритон", "Сребърна раковина" и наградата на ФИПРЕССИ на Международния филмовия фестивал в Бомбай, "Prix Bartok" на 23-ия Етнографски филмов фестивал в Париж.

Филмът ще се върти всяка вечер до 23 септември в кино "Център".

"В малък ресторант в Истанбул вечерях с приятели от различни балкански страни - грък, македонец, турчин, сърбин и аз, българката", разказва режисьорката.

"Там чух песента, чиято история представям в този филм. Веднага след като чухме песента, всеки от нас започна да си я тананика на своя собствен език. И всеки настояваше, че песента е от родната му страна. Така възникна спорът - чия е тази песен? Знаех още от детството си, че песента е българска. Исках да узная защо и другите претендираха, че е тяхна."

Герои във филма са както звезди на балканската музика - Зеки Мюрен, Селма Карловец, Омер Побрич, така и обикновени жители на Турция, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и България.
1
1556
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Септември 2004 12:35
Още Каравелов в "Българи от старо време"при описването на годежа на Лила и Павел ни казва, че музикантите свирели стара турска песен, която модернизирали, а японеца от с.Шипка ни изпя "Катюша", за която знаел в Япония, че е българска.Мудиката няма род и родина, музиката е общочовешко дело и е тъпода се определят границите и, все едно да сложиме граници в атмосферата
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД