:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Райна Кабаиванска призовава младите да останат в страната

Снимка: Емил Иванов
"Много е важно талантливите млади хора да остават в България и да работят за страната си. Трябва да се направи нещо за това", заяви след срещата си вчера с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева прочутата оперна прима Райна Кабаиванска.

Двете са обсъдили възможността в майсторския клас на Кабаиванска да участват все повече млади певци от европейските страни. Примата сега е у нас за четвъртия си майсторски клас, който прави заедно с Нов български университет.

В четвъртък вечерта в зала "България" заедно със Софийската филхармония, дирижирана от проф. Александър Йосифов Кабаиванска пя арии из оперите "Отело", "Дама пика", "Адриана Лекуврьор", "Тоска" и "Манон Леско" и изправи публиката на крака. Концертът бе спонсориран от "Мобилтел", присъстваха премиерът и съпругата му, председателят на парламента, министри, дипломати, съдии, културни дейци. Редица поканени от "Мтел" обаче не дойдоха и пустеещите редове смутиха свикналите на препълнени зали при гастролите на Кабаиванска нейни почитатели. Фотографи от столични медии пък през целия концерт шумно снимаха и пречеха на зрителите от лявата половина на залата.
31
597
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
24 Септември 2004 22:44
Moje bi e nai-dobre Kabaivanska vmesto da govori obshti prikazki da obyasni zashto samata tya prez po-golyamata chast ot jivota si e jivyala v chujbina...
24 Септември 2004 22:46
она е имала предвид родата на кунева. другите бегайте доде е време
24 Септември 2004 23:15
Германците след 1945г. остават в Германия, озправени пред изолация от целия свят те създават новата Германия - 3та икономическа сила в света!
24 Септември 2004 23:16
ма тука никой не ти говори да останеш у германия, а у българия
25 Септември 2004 00:18
ТЕ ПРИЧИНИТЕ СА КОМПЛЕКСНИ, anonimen79

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
25 Септември 2004 02:32
Е хайде сега, точно пък тя да приказва такива работи... Колко от последните 20-30 години е прекарала тя в България?!
25 Септември 2004 02:33
Към Анонимен /79: Ти говориш, колега за "Изолираната" Западна Германия... Заштото "Отвореното" ГДР прилича на България (30% бягат в предисното ГФР) и още не могат да го оправят... Обаче ние нямаме отделна държава Западна България... Та да си доидем на думата: Не Патриотизъмът, а Комунизъмът...!
25 Септември 2004 02:57
Г-жа Кабаиванска е казала:
"Много е важно талантливите млади хора да остават в България и да работят за страната си. Трябва да се направи нещо за това".
Аз това го тълкувам политиците да подготвят нещата, щото младите да могат да се изявяват в България. А не ми се струва, че първото заглавие, което може да се дедуцира от тези думи е, младите да не бягали!
Ама кой както му оттърва разбира се.
25 Септември 2004 03:32
И аз ако бех син на баи То6о ама никога нема6е да избегам 4есна пионерска ви казвам......
25 Септември 2004 05:16
Имаше един президент преди, който ги редеше тези призиви и тогава взех , че го послушах, та още съжалявам. Втори път няма да направя тази грешка
25 Септември 2004 06:16
Имаше един/сигурно още го има , просто скоро не съм чувала нищо за него/Камен Воденичаров, та той пееше една патриотична песен от рода на "Аз съм тук, не съм избягал''....доамбицира ме, събрахме багажчеца и избЕгахме.И сега , като чета такива призиви се чувствам доволна-сигурно е проклетия Уф, то пък се говорело за младите, не за каките и батковците им...

25 Септември 2004 06:47
А ми ти бе другарко КАБАиванска, ти що се пръждоса по чужбината? Ай сиктир, безплатната кантора за съвети. Изкуфяла кикимора се хванала да се маже, белким я огрее некой келепир.

Sine qua non
25 Септември 2004 08:00
Точно г-жа Кабаиванска не трябваше да прави такова изказване! Вие сте прави, драги приятели, но само малко неточни – не последните 20-30 години, повече от 45 години тя е вън от България. Замина на “специализация в Италия”, изпратена до колкото си спомням от Софийската опера (!!), където беше назначена след завършването си. Без да е направила нито една роля. И със стаж около година.
Истина е, че тук от нея нямаше да стане голяма певица по няколко причини: средни възможности (за талант не може да се говори), объркване на вокални педагози (мъчеха се да я направят мецосопрано), под средно ниво музикален слух и т.н. Но нейните възможности за кариера тогава бяха големи (ясно ви е защо), амбицията й огромна и тя намери най-точния път. За да не съм голословен – нейна състудентка напр.беше Донка Шишманова – несравними по отношение на глас и музикалност. Но Шишманова успя до прима на оперетата. Нея нямаше кой да прати на специализация в Италия…
Всичко това казвам не като клюка или упрек. Упрекът ми е само за неетичността на нейното изказване. Но очевидно амбициозността е до живот…
25 Септември 2004 13:40
то си й личи, че е куха като хралупа
25 Септември 2004 13:42
верно таа на донка шишманова не може да ю стапи на партитурата. обаче знаеше кога да изнесе операта по митингите
25 Септември 2004 14:05
Две лица - един израз ..... Дъха на нещо нечисто ли?[/list]
25 Септември 2004 14:16
Що сте такива, бе? Ми к, во да каже жената? Това не ти е лаф-моабет на маса, та да си каже, че не й пука к, во става тука.
25 Септември 2004 14:36
Бре хора, прочетете цитата от Р. Кабаиванска, какво сега се заяждате с жената?! Тя не е писала, аз съм най-великата певица! Тя е посъветвала министърка да прави нещо за да могат младите и не толкова младите да имат шанса да се реализират в България. Защо се подвеждате по тъпото заглавие, което някой нещастник е извлякъл ни в клин ни в ръкав?!
26 Септември 2004 01:01
Аз предлагам като за наchало да не ми искат да плащам здраvни осигуровки за времето което не сyм бил в БГ. Ако се върна утре за Добре дошъл у дома ше ми ги поискат на куп.
Искам да каzhе че от подобни празни призиви полза нqма, независимо кои ги е казал и колко е велик.
Нашите собствени майки не намират сили да ни кажат да се върнем - а ще слушам откъснати от реалноста кукумявки.
СHте изчакам малко за сега и като поchнем да се врyщаме на талази ще се включа.

Иначе Българя е наи -хубавото местенце на света и това никой не може да го отрече.
26 Септември 2004 02:31
Г-н графе,
"Точно г-жа Кабаиванска не трябваше да прави такова изказване!"
Какво изказване щеше да ти хареса?

"Истина е, че тук от нея нямаше да стане голяма певица по няколко причини: средни възможности (за талант не може да се говори), объркване на вокални педагози (мъчеха се да я направят мецосопрано), под средно ниво музикален слух и т.н. "

Как тогава стана голяма певица с тези липсващи слух и талант? Да не са и ги присадили по хирургически път???

"Но нейните възможности за кариера тогава бяха големи (ясно ви е защо),"

Не ми е ясно. Защо? Стига намеци, казвай ясно какво имаш предвид.

"... амбицията й огромна и тя намери най-точния път."

Какво лошо има човек да е амбициозен?

" За да не съм голословен – нейна състудентка напр.беше Донка Шишманова – несравними по отношение на глас и музикалност."

Голословен си до момента в който ДОКАЖЕШ твърдението си. От позицията на какъв музикален капацитет се изказваш?

"Но Шишманова успя до прима на оперетата. Нея нямаше кой да прати на специализация в Италия…"

Кой прати Кабаиванска, защо го имаше този изпращач за нея? Пак конспиративни теории май.

"Всичко това казвам не като клюка или упрек. Упрекът ми е само за неетичността на нейното изказване. Но очевидно амбициозността е до живот…"

Аз приемам казаното от тебе, Графе, като злонамерена клюка. Упреци не можеш да правиш, сети се сам защо.

26 Септември 2004 03:58
Че е важно да останат младите - важно е.Обаче то от страната им нищо не остана...
26 Септември 2004 04:41
Графе, да не те е кон ритнал в главата (около ушите), та да говориш, че Райна Кабаиванска е посредствена певица без слух?! Купи си "Тоска" с нея и Пласидо Доминго, белким си промениш мнението ( Натиснете тук)
А иначе и мен ме дразни трудният и български...
26 Септември 2004 08:53
Затова, че не сте ме разбрали, вината си е само моя.
Преди всичко, изобщо не оспорвам това, което е Райна Кабаиванска. И съвсем не изтъквам амбициозността като отрицателно качество – точно обратното. А освен това тя има и още много други сериозни качества: ум, интелегентност, голяма работоспособност и т.н. Затова и стана това, което е!
Въпросът се свежда до „препоръката” й младите певци да стоят в България. Е, с това не мога да се съглася, уважаеми Распутин, независимо кой го казва! Защото тук се има предвид оперни певци. А и най-начинаещият в тази област знае, че „къщата” на световната опера е Италия. Че световен оперен певец може да се стане само през там. Друг път няма! Другата възможност е „голям (или обещаващ) глас от ....”. Затова нейният призив звучи езуитски – жертвайте се за България! От певица, която е изпратена от нашата опера да учи, оправдала е доверието, но не е пяла за цялата си кариера нито един цял (или поне половин!) сезон в българската опера...
А колкото до примера с Донка Шишманова – дадох го, защото бяха състудентки в един курс на Консерваторията. BTW, в същия курс имаше и едно разкошно (като глас) мецосопрано…
П.С. Уважаеми psg, не я упреквайте за говора. Това не е нито позьорство, нито е забравила българския. Причината не зависи от нея.
26 Септември 2004 12:27
Prava e zhenata, ne izdrebniavaite s huli po nein adres ! Vaprosat e , che mnogo mladi hora chuvstvat, che za tiah miasto niama v Bg. Az veche ne sam nito tolkova mlad (35 g.), nito sam genii, no ziveia i rabotia uspeshno veche dalgi godini navan. Ne e vaprosat za zabogatiavane , a za minimalna sigurnost i zapazvane na dostoinstvoto choveshko - ako misleh, che shte moga da si nameria rabota , ot koiato da preziviavam v BG ... vednaga bih se varnal !!!
26 Септември 2004 12:36
Всеки следва собствената си карма.
26 Септември 2004 15:23
Всеки следва собствената си стаза и отработва собствената си карма.
26 Септември 2004 18:39
A , be , tova nevmenyaemo komunist4e KAYLI oshte li ne sa go pribrali u BKP-to, za da mirnat malko horata ot neinat nestihvasht se komunisti4eski ustrem.
26 Септември 2004 18:58
Я ми дефинирай комунист!
И ми кажи едно към едно каква прилика между мен и комунист виждаш, че ме наричаш така!
26 Септември 2004 19:51
"Комунист" е човек, който е КОМУНИЗЪМист !!!
26 Септември 2004 20:05
требе да се подхожда математически. зимаш членовете и симпатизантите на бекапето, вадиш мутрите, бизнесмените, седерастите, десебейците, царистите, соцялдемутратите и ептем лудите и ако остане некой, значи е комунист
26 Септември 2004 20:20
99
Te, clenovete de, na BKP ne stavat za nishto!!!! Na drugite partii i dvijenia("OBORISHTE"imam predvid) obache gi izpolzvat po prednaznachenie...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД