:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мръсотията вече тревожи хората, колкото престъпността

Половината българи са готови да понесат ограничения в транспорта в името на по-чиста околна среда
Мръсотията вече влиза в кръга на най-сериозните житейски проблеми на българите. Това показва национално представително проучване, проведено през юли от Института по социология при БАН сред 1224 българи над 18 г. Поръчката за него е от екоминистерството. Целта е да се установи отношението на хората по въпросите на екологията.

Мръсните улици тревожат хората, колкото престъпността, и са грижа на 45% от българите. По-наболели са само проблемите с ниските доходи, безработицата и здравето, показва изследването. Веднага след това пък идват мръсният въздух (30%), шумът в градовете (25%), липсата на канализация (18%), режим на водата (5%).

Според запитаните мръсотията в градовете се дължи на незавършени ремонти, различни изкопи, нередовно почистване и бездомните животни. Над 40% твърдят, че именно чистотата е основен проблем на населеното им място. В същото време едва 37% са доволни от хигиената на града си.

Половината анкетирани са готови да понесат ограничения в транспорта в името на чистата околна среда. Проучването сочи, че българинът вече е готов да събира разделно отпадъците си, защото 51.8% от запитаните сами са посочили това като необходима мярка.

86% не са съгласни да се посяга върху градинките и зелените площи, а 83% настояват улиците да се мият по-често. 52.7% смятат, че трябва да бъде приет закон за чистотата на градовете. Такъв закон е предвиден в програмата на МОСВ и трябва да е готов до края на годината. Според гражданите са нужни също специални програми, повишаване на съзнанието на населението и премахване на бездомните кучета (42.5%).

Хората настояват още за изграждането на велопътеки и за газифициране на градовете. Като цяло българите виждат най-голямата заплаха за екологичното състояние на страната в нерегламентираното изсичане на горите - 80.3%, а за две трети сред големите проблеми е и увеличената употреба на опаковки.



КОНТРОЛ

Гражданите настояват за по-строг контрол от страна на общините към работата на фирмите за почистване. 67.5% от запитаните държат именно на затягане на дисциплината върху изпълнителите на тази обществена поръчка, а 14.4% дори са готови да плащат по-високи такси за смет, но само ако бъдат информирани как ще се подобри услугата.
5
550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
24 Септември 2004 22:36
Че то и ПРЕСТЪПНОСТТА си Е "МРЪСОТИЯ" ?! Само че е ИКОНОМИЧЕСКА !!! Нали затова и Парите /на/ от Престъпността се наричат МРЪСНИ пари !!!
24 Септември 2004 23:05
Айде, пак ни отнесоха като бърз влак цинкова кофа.
То нас и въпросът има ли живот на Марс повече ни тревожи отколкото престъпността, ма не сте се сетили да го включите в изследването.
25 Септември 2004 01:59
В Европа, че и в Щатите законите за опазването на чистотата са ЖЕСТОКИ, в същото време обаче системата на събиране на отпадъците работи безукорно, а кошчета за боклук има навсъктде. За българското ниво на вандализиране на обществените згради да не говорим. Това лято южният плаж на Китен беше потънал в боклуци, кошчета никакви, обслужващ персонал също. Така е и в повечето градове. И това не е въпрос на пари а на елементарни кметски обязаности.
25 Септември 2004 15:03
Естествено, съвсем друго си е да те оберат или утрепят на чисто!
25 Септември 2004 20:42
M-m-m-m-m da-a-a-a,
to kato si njma onova neshto....kaka mu beshe imeto.....a, kulturkata na pazene na chistota, ta hodi i mi razpravji......
Po-lesno e da se hvurlj na zemjta.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД