:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Арсенова призна: Още 2 години ТЕЦ-ове ще тровят старозагорци

Комплексът "Марица-Изток" плащал всеки месец по 29 000 лв. глоба за замърсявания
Снимка: Емил Иванов
Не е изключено да има нови обгазявания на Стара Загора и пак причината ще бъдат ТЕЦ-овете на "Марица-Изток". Това каза екоминистър Долорес Арсенова в парламента на дебат, поискан от левицата заради противоречиви информации за 2 замърсявания над града.

Тя и мнозинството бяха категорични, че причина за сериозното обгазяване на Стара Загора на 2 юни и 6 август са ТЕЦ-овете, а не полигонът в Змеево. След многократно гласуване и прегласуване заради чуждите карти НДСВ и ДПС успяха да прокарат своето решение, според което инцидентът е изяснен и приключен, а действията на правителството са правилни.

Соцдепутатът Димитър Димитров напомни, че енергийното министерство и ръководството на ТЕЦ-овете отричат те да са причина за обгазяването, а според местните хора от Змеево само от 19 август до 20 септември на полигона са извършени над 1500 взрива. Стефан Мазнев от ОДС попита как облакът е изпуснат, без никой да го забележи.

Макар че имаше покана, военният министър Николай Свинаров не се яви пред депутатите, за да даде обяснение правени ли са опити и взривявания на полигона в този период. През лятото той написа писмо до старозагорци с уверение, че Змеево не е източник на отровния облак.

Според енергийния министър Милко Ковачев пък няма извънредно изпускане на емисии, а това бил феномен в атмосферните слоеве. "Феномен е, но след изпускане на серни диоксиди", отсече Арсенова. Тя обаче беше категорична, че няма противоречие между нейното и ведомството на Милко Ковачев.

"Моите колеги могат да ви покажат данни, за да видите, че изпускания от ТЕЦ-овете има още от създаването им", каза Арсенова. Тя обеща чиста околна среда за старозагорци през 2007 г. Дотогава щели да се реализират редица инвестиционни стъпки, предприети от правителството.

ТЕЦ "Марица-Изток" плащат всеки месец по 29 000 лв. заради вредните емисии, като 80% от сумата остава в общината за екодейности, добави тя.
3
515
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
24 Септември 2004 23:03
Изгориха ракетните двигатели, прибраха парите.
Проблема е че алчната сволоч не са се разбрали какво да лъжат.
25 Септември 2004 06:31
Абе Златен (+), не се обаждай където не разбираш. Тези ТЕЦ-ове само за 1 час изхвърлят десетки тонове серен диоксид във въздуха.
25 Септември 2004 08:55
В коя община оставала част от глобите - за подобряване на околната среда? Радневска? Гълъбовска? Тополовградска? Новозагорска? Или може би Старозагорска? В Старозогарска община нищо не влиза по простата причина, че съоръженията са изградени НЕ на нейна територия.
Ами като пишете, защо пък не вземете да проверите как по-точно стоят нещата?
А е ясно, че действително от създаването на Марица Изток, старозагорци си дишат серни диоксиди и други в големи количества. А че правителствата през всичкото това време са предпочитали интересите на Марица Изток пред интересите на гражданите, си е ясно за всички в БГ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД