:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Швейцарците спорят за имигрантите си

Снимка: Ройтерс
Антиимиграционна медийна кампания с расистки привкус и инсинуации може да накара гласоподавателите на Швейцария да отхвърлят предложението за облекчаване на процедурата за получаване на швейцарски паспорти от чужденци, които живеят от дълги години в страната, съобщи Ройтерс.

Допитването до населението е в неделя. На гласуване са подложени две мерки. Първата въвежда единни критерии - например, владеенето на поне един от четирите национални езика - за чужденците, които са второ поколение и са израснали в страната. Втората - предвижда имигрантите трето поколение, родени в Швейцария, автоматично да получават швейцарско гражданство, ако поне един от техните родители е израснал в Швейцария.

Много швейцарци смятат, че трябва да се увеличи броят на работниците в страната и да подобри благосъстоянието им. Но десните партии, начело с Швейцарската народна партия, възразяват, че автоматизмът при натурализацията ще отнеме традиционното право на общините сами да решават чрез гласуване кой да стане техен гражданин. Те разпространиха плакати и листовки, насаждащи страхове от чужденците и предупреждения, че е заплашен швейцарският начин на живот.
5
411
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
24 Септември 2004 23:07
/:/ "Антиимиграционна медийна кампания с расистки привкус и инсинуации може да накара гласоподавателите на Швейцария да отхвърлят предложението за облекчаване на процедурата за получаване на швейцарски паспорти от чужденци, които живеят от дълги години в страната, съобщи Ройтерс"
.........................
А някой днес тук, по друг повод, ТВЪРДЕШЕ, че "хората НЕ са толкова глупави", че да се хващат на ВЪДИЦАТА на манипулациите на медиите ?!?
Освен , ако швейцарците НЕ са хора?!? МОЖЕ БИ ?!?
АМА, чакай малко! На нас нали "демократите" ни обеща/ва/ха, че ще бъдем "ШВЕЙЦАРЦИТЕ" на Балканите ?!?

Редактирано от - paragraph39 на 24/9/2004 г/ 23:10:28

24 Септември 2004 23:37
Бях в Швейцария през август. В големите градове е стълпотворение от раси, народи и етноси. Политическо убежище се дава много лесно. На мода е и женитбата за негърки и китайки. Целият обслужващ сектор се движи от емигрантите, които често работят незаконно, като получават и по 2400 франка социална помощ. От време на време правят хайки по доноси, някой изгърмява и си отива, но след време пак се връща.
24 Септември 2004 23:40
там не намери ли некой ректор на университет да му дадеш акъл?
25 Септември 2004 03:33
Ех къде са сега бардовете на швейцарската демокрация да ми попеят пак, за това колко продуктивна е швейцарската система за гласуване?! ; )
Запомнете, там дето има пари, снобизъм, елитаризъм и дребна еснафщина, а няма култура вирее национализъм.
26 Септември 2004 01:03
celiqt svqt e v ikonom. kriza(recesiq), normalno e da ima strah
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД