:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 616
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Конкурс на "Дойче веле" за най-добър дневник онлайн

Номинациите наподобяват надпреварите за най-добър сайт, но ще се оценяват непрофесионалните уебблогинги на обикновените потребители
Германското радио "Дойче веле" обяви интересен уебконкурс. Журналистите ще присъдят приз за най-добър уебблог за 2004 г. Конкурсът е наречен "The BOBs - Best Of The Blogs" и е може би първата надпревара за оригиналност в сферата на т.нар. блогинги. Това са специфични онлайн адреси, наподобяващи Интернет-списанията и личните сайтове. Поддържат се от хора, които публикуват блогинги периодично по различни теми, и представляват своеобразни онлайн дневници.

Понякога блоговете се оказват много по-удобни и динамични като структура и възможности от обикновения уебсайт. По тази причина са и предпочитани от предимно списващи хора, с желание за динамично участие в някакво уебобщество. Конкурсът, организиран от DW-WORLD.DE, стартира на 17 септември и продължава до 17 октомври т.г. Призове ще се присъждат за уебблогове на общо седем езика. Ще могат да участват блогинги, писани на арабски, китайски, немски, английски, руски, португалски и испански езици. Това всъщност са и основните езици на Интернет-изданието на радиостанцията.

Категориите са : "най-добър уебблог", "най-добър дизайн", "иновативност" и специалната категория "най-добър журналистически блог", който ще е за блогинги на всеки от участващите езици. Както поясняват от DW-WORLD.DE, особеното внимание върху журналистическата тема в този конкурс се дължи на факта, че "Дойче веле" като медия основно подкрепя правото на изразяване и свободата на медиите. "Блоговете, особено тези, които са като своеобразна лична новинарска страница, са особено ценни за опазването на тези принципи", заявава Гуидо Баумхауер, един от организаторите на конкурса.

До момента в цял свят има около 5 млн. уебблогинги и всеки ден те стават повече. Всеки, който поддържа такова Интернет издание независимо от темата може да се включи за участие в конкурса. Регистрациите стават на адрес /www.thebobs.de/. Кандидатурите ще се оценяват от международно жури, съставено от журналисти, изследователи на средствата за масова информация и експерти по уебблогинги.

Предвидени са награди на журито и награди на публиката. Тя ще може да гласува онлайн от 1 ноември до 5 декември. На 6 декември ще бъдат обявени и победителите от конкурса. Той се спонсорира от компания TypePad, създател на системата за уебблогинги SixApart, която дава възможност дори и на най-компютърно непросветените потребители бързо да направят свои блогинги. Подобна е и BlogRolling - уеббазирана система на Tucows. Полезни са за хора, които искат да поддържат динамично обновяващи се дневници с информация, пътеписи, записки от бизнессрещи или лични новини.

Това е един сравнително нов бизнес в софтуерната индустрия, спестяващ много усилия на обикновените потребители. Познати са цели приложения за бързо създаване на интерфейс за уебблогинг и акаунти за достъп на отделни потребители до конкретни секции, ако става дума за издание, поддържано от много хора.



Текст снимка: BlogRolling е една от популярните системи за бързо изграждане на потребителски акаунт за създаване и поддръжка на уебдневник.
832
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД