:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,204
Активни 236
Страници 2,106
За един ден 1,302,066

Материал преобразува слънчевата енергия в лазерни лъчи

Японски учени оповестиха, че е извършен голям прогрес в осъществяването на проекта за прехвърляне на слънчева енергия от Космоса на Земята с помощта на мощен лазер, предаде ИТАР-ТАСС.

Специалисти от Японската агенция за космически изследвания и Института за лазерни технологии в Осака са получили материал, чийто коефициент на преобразуване на слънчевата енергия в лазерни лъчи е повишен близо 20 пъти, достигайки 37 процента.

Сега възнамеряваме да пристъпим към практически изпитания, за да може до 2010 г. в Космоса да бъде изведен спътник, снабден с установка за преобразуване на слънчевата енергия, заяви Масахиро Мори, един от ръководителите на проекта, цитиран от агенция Киодо.

Идеята да се събира слънчева енергия направо в Космоса, а не на Земята, където за това пречат атмосферата и облаците, отдавна се разработва в много страни, включително в САЩ. Трудностите се състоят в това, че сегашните лазери не притежават нужната мощност, за да бъдат използвани като доставчици на енергия.

Досега реалният коефициент на преобразуване бе около 2 процента. Най-ефикасният преобразувател бе вещество, съдържащо итрий, алуминий и гранат. Японските учени са успели да повишат ефикасността му до 37%, като към него прибавили атоми на хрома.
1
902
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Септември 2004 10:51
Sluncho, не се давай. С теб сме.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД