:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,495,891
Активни 114
Страници 22,038
За един ден 1,302,066
ПЕДАГОГИЧЕСКА ПОЕМА

Ранният секс и родителските заблуди

16-годишният Петър споделя пред психолог, че го е срам от девствеността му? 17-годишната Нели планира първия си акт като рационален робот? Спокойно, това е нормално
Снимка: Александър Михайлов
Малкият Иванчо пита татко си: "Как идват децата?"

- Едни ги донася щъркелът, други растат като зелето.

Бащата след два дни отваря дневника на сина си.

"Вчера говорих с татко на сексуални теми. Абсолютен задръстеняк", пишело там.Тази тема е неизбежна. Рано или късно всички родители се сблъскват с нея. Отлагането или необоснованата деликатност при интерпретацията й могат да накарат детето да изключи всякакви контакти с родителя по неудобните въпроси.

Това не означава, че няма да търси информация и опит - просто се увеличава рискът от девиантни решения.

Основна родителска заблуда днес е,че децата започват полов живот при голяма любовНе е така. Тийнейджърите най-често губят невинността си не по време на романтична страст от типа "Ромео и Жулиета". Всички изследвания в развитите страни говорят, че това събитие обикновено се планира предварително и нерядко с такъв партньор, с когото продължаването на взаимоотношенията е малко вероятно.

Рационалният подход на днешните юноши към началния сексуален опит е обусловен от желанието за своеобразна "инициация", разбирана като приобщаване към "възрастния живот".

Колкото и неромантично да е това, юношите често си "служат" с първия сексуален партньор вероятно отчитайки факта,че началният опит често носи разочарование и срамТова е и причината да не искат да задълбочават отношенията си с него.

Американският специалист Мелъди Греъм отбелязва:

"Съвременната младеж е прагматична по въпросите на секса. За съвременните юноши сексът е нещо като ритуал, посвещение в живота на големите. Един вид сдобиване с първи паспорт - признак на това, че вече си пълноправен член на обществото и трябва да се съобразяват с тебе."

При анкета, проведена от американския институт за семейно планиране, на въпроса "Защо правите секс?" сто процента от юношите и девойките отговарят: "Защото всички го правят."

Дали е нормално от гледна точка на религиозните постулати и моралното здраве, сега не коментираме. Фактите са, че наложената ценностна система в съвременното общество формира и юношеския мироглед: "Да си нормален, значи да притежаваш сексуален опит. Да си девствен до късно, значи да си лесна мишена за насмешки, нещо като бяла врана в компанията."

Грешка е, когато ние, родителите,се бавим с откровения разговор за сексаРазговорът трябва да започне, когато детето още зависи от нас емоционално, когато все още сме авторитет за него.

Друга заблуда е, че либералното възпитание прави децата по-разпуснати. Колкото и да е странно, действителността опровергава това схващане.

В САЩ например са отнасят към тийнейджърския секс все още с остатъци от пуританска твърдост. Въпреки това резултат няма - изследванията показват, че над 50% от момичетата и над 60% от момчетата на възраст между 15 и 18 години имат сексуален опит.

По същото време в Европа (Франция, Германия, Холандия)

се отнасят по-либерално към проблема и смятат за нормален половия живот преди 18 г. Както показват резултатите обаче, европейските тийнейджъри започват с около година по-късно половия си живот в сравнение с американските си връстници.

В България изследванията показват, че сексуалният живот при подрастващите се доближава до европейските резултати, като изключим някои особености при малцинствата.В САЩ например подрастващите стават сексуално активни около 16-годишна възраст,а в Холандия - почти на 18. Във Франция на 1000 девойки между 16 и 19 години има средно 9 раждания, в Германия - 13, а в Холандия, славеща се със сексуална разпуснатост, на 1000 девойки в този диапазон има едва 7 млади майки. Според учените тези различия не се дължат на по-честите аборти при европейците. Тъкмо обратното, в Холандия абортите са три пъти, а във Франция два пъти по-редки, отколкото в САЩ.

Същата картина е и при СПИН-а. Във Франция на 1000 подрастващи и възрастни заразени и болни са 0,75, в Германия - 0,20, в Холандия - 0,28, в САЩ - 2,4.

Трябва да отчитаме факта, че САЩ са единствената индустриално развита страна, която има официална държавна програма за поощрение на сексуалното въздържание преди брака.

Изнесените резултати говорят, че юношите не трябва да бъдат сплашвани и засрамвани заради ранния полов интерес един към друг. Сексолозите и психолозите съветват да се разчита на откровеността и възпитанието в добро познаване на собствения физически и морален портрет. Подобен подход гарантира по-подходящо за възрастта развитие.----каре тук-----Съвети към родителите- Говорете "за това" отрано. Не чакайте пубертета.

Физическите промени в днешните юноши (развитие на млечните жлези, менструации, полюции) понякога започват преди 10-годишна възраст. При това на момчетата трябва да обясните какво е менструация, а момичетата трябва да бъдат информирани за ерекцията.

- Не пренебрегвайте теми като хомосексуалност и проституция. Децата всеки ден ловят такава информация по телевизията и Интернет. Тези теми действително будят любопитството им и ги вълнуват силно. Само вие можете правилно да им ги обясните.

- Разкажете им, без нищо да криете, за СПИН и другите болести, предавани по полов път. Това не означава, че трябва да плашите детето излишно.

- Постарайте се преди всичко да не фрустрирате потомъка си относно разговорите му за секс с вас. Никога не му казвайте: "Ти си още малък за тези неща." Ако ви задава конкретен въпрос, отговаряйте кратко и ясно, при това не заемайте тържествена или смутена поза. Говорете за пола като за нещо съвсем обикновено, с нормален тон.

- Не се страхувайте да разкажете за секса "прекалено много". Детето и без това ще забрави всичко, което не разбира.

- Ако е научило нецензурни думи, му обяснете спокойно значението им, а после му кажете защо не ви харесват. Можете да подходите така: "Сашко, хората не обичат да слушат такива думи. Няма да заслужиш уважение с това." Или: "Не е най-добрият начин да кажеш важни неща за себе си с такива думи."

- Дори децата в предучилищна възраст трябва да знаят как да се защитят от евентуално сексуално посегателство. Трябва да научите децата от малки да могат да казват на възрастен "не". Ето пример за беседа с четири- и петгодишно дете.

"Мими, понякога възрастните трудно си намират приятели. Затова се запознават с деца. В това няма нищо лошо. Но ако те помолят да правите неща, които не трябва да правят с деца - да те пипат например, трябва да им кажеш "не!", веднага да дотичаш при мен и да ми разкажеш всичко."

-----
 
Проституцията е явление, което така или иначе съществува. Дълг на родители и психолози е да предпазят поне жертвите, които стават такива от наивност.
 
Понякога тийнейджърите парадират с разкрепостено поведение. Това не означава непременно разпуснатост, а знак, че силно се нуждаят от себеутвърждаване.
 
Юношите се интересуват от половите въпроси много силно. Любопитството им в тази област трябва да бъде задоволявано внимателно и навреме.
1399
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД