:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,157,738
Активни 130
Страници 2,550
За един ден 1,302,066

За 35% от БТК ще се плаща и с лихвоточки

В 81 клона на ОББ ще се приемат заявки за покупка на акции
Снимка: Александър Михайлов
Около 250 лева е реалната цена на една акция от БТК в момента. Оставащите 34,9%, или над 2,88 млн. броя акции от телекома, ще погълнат поне 450 млн. компенсаторки, сочат изчисленията на сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти. В инвестиционни посредници сега има натрупани около 250 млн. записи, което означава, че бъдещите купувачи на акции от БТК ще трябва да изтеглят от населението поне още 200 млн. компенсаторки. Освен с компенсаторки за БТК ще се плаща и в жилищнокомпенсаторни записи, преобразувани от лихвоточки, обявиха от АП. По закон те са приравнени на другите записи. Право да купуват акции от БТК с бившите лихвоточки обаче ще имат само техните първи собственици и нямат право да ги прехвърлят. Цената на компенсаторките достигна 70 ст. за лев номинал, а на жилищнокомпенсаторните от лихвоточки - 31 ст. Брокери прогнозират и тяхното поскъпване след обявената сделка. Притежателите на компенсаторки обаче веднага се обявиха против в сделката да се хплаща и с лихвоточки. Те са готови да търсят правата си дори в съда, каза председателят на сдружението Валентин Христов.

До средата на февруари ще приключи продажбата на държавните акции в БТК. 34,9% ще се предложат на борсата в края на януари. Още не е решено дали целият миноритарен пакет ще се пусне едновременно или на части. Ясно е, че 1 лот ще е 1 акция. Т.е. инвеститорите ще наддават за 1 акция. Това ще гарантира равен шанс на институционалните инвеститори и на физическите лица да купят акции от БТК, каза изпълнителният директор на ОББ Христос Кацанис. Банката в консорциум с "Булброкърс" посредничи на Агенцията за приватизация (АП) в продажбата на миноритарния пакет от акциите на БТК на фондовата борса.

Вчера в АП се даде старт на приватизацията на остатъчния държавен дял в телекома. Държавна ще остане само златната акция, която гарантира на принципала - Министерството на транспорта и съобщенията, вето върху важни решения на акционерите. Началната цена, от която ще се продават акциите на телекома, ще бъде обявена три дни преди книжата да се пуснат на борсата.

В началото на януари ОББ и "Булброкърс" ще започнат разяснителна кампания сред институционални инвеститори и притежатели на компенсаторни инструменти. Планира се и маркетингова кампания и в чужбина, каза Кацанис.

В 81 клона на ОББ ще се приемат заявки на желаещи физически и юридически лица да купят акции от компанията. През ноември Министерският съвет взе решение на борсата да се продава целият държавен дял, защото така ще се вложи голяма част от наличните компенсаторни инструменти. Според експерти те са 1,08 млрд. лева номинал. Ако собствениците им не бъдат обезщетени, след 2007 г. срещу тях те ще получат държавни ценни книжа.
721
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД