:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОЗА

Преследване

Седем или осем човека стреляха по този заек, а той продължаваше да бяга на зиг-заг. Пукотевицата беше грандиозна и жалка. Казах си, че сега е моментът да им покажа как става тая работа. Изчаках го малко. Вече беше в обсега на пушката ми, когато го поведох и изнесох изстрела малко пред него. Заекът се преметна акробатично и падна пред погледите на всички. Е, това е миг! Такъв изстрел се помни завинаги.

Имал съм случай, когато шестнайсет пушки се изпразниха пак така по един заек. Излизахме във верига от едно лозе и трийсет и два изстрела проехтяха отляво надясно. Заекът си бягаше. Бях последен на десния фланг. Поведох го, стрелях, той се препъна, сгъна се и сви към лозето. Тръгнах след него, като препълних пушката, а Ивайло Петров, който ми беше отляво, извика:

- Къде, бе? Той си замина!

Не искаше Ивайло Петров да се получи така, че всички го изпуснаха, а аз... Същият Ивайло Петров, който двадесетина години по-късно, т.е. неотдавна, в едно интервю ме бъзика, че като пиша някоя от моите истории, непременно ще спомена, че съм бил на лов с него и с Йордан Радичков. Както и да е, намерих заека в лозето. Беше се опънал, не се наложи да му стрелям повторно. Вдигнах го за ушите и когато го навирах в очите на Ивайло, той беше бесен. Защо бе, стари приятелю? Сега искаш ли да ти кажа, че всъщност ти си бил на лов с мене? Да питаме ли другите, а? Няма. Знаеш, че не съм такъв човек. И нека оставим миналото на мира, то така се патинира за вечността.

Та и днешният заек падна от моя изстрел с акробатичен подскок. Само че като тръгнах да го взема, той скочи и хукна. Шмугна се в храсталаците и не успях да му стрелям още веднъж. Забелязах обаче, че като потъваше в храстите, се претърколи. И тръгнах след него. Местността равна, а имаше и снежец. Тоест няма отърване. Някой пак извика, че заекът си заминал бодър, но аз продължих по дирята му. На стотина метра по-нататък забелязах в снега точица кръв. След това още една. Раната беше в десния му заден крак, което означаваше, че шансовете му да ми избяга са нищожни.

Изпитвах усещането на майстор с класа над другите. И не ми беше сефте да им показвам как става тая работа. Вървях уверен, упорит, плувнал в тихичка вътрешна гордост.

Само че работата се проточваше. По дирите установявах как скоковете на заека ставаха по-големи. Капчиците кръв се разредиха. На всичкото отгоре вече беше късен следобед.

Така вървях по дирите около час. На няколко места той беше спирал, там кръвта беше повече. Няма къде да идеш, повтарях си. Но взе да мръква. А дирите изведнъж секнаха - заекът бе пресякъл мочурляк, където нямаше сняг. Направих кръг около водата, после още един, по-широк и хванах дирята в друга посока. Заекът се бе опитал да "ме върже", но аз разчитам тези дири отпреди да науча азбуката. В далечината назад чувах клаксоните на колите, това бе знак да се прибирам, за да си тръгваме. Продължавах по дирята. Отлично зная колко кофти е някой да се отлепи така от групата за неопределено време. Но онова, което ме тласкаше в преследването, бе по-силно от логиката.

Впрочем аз и до ден-днешен не зная със сигурност има ли логика в него. Разсъждавах за всичко това както продължавах да вървя по дирята. Тревожните, все по-далечни звуци на клаксоните като че ли се отнасяха за някой друг, а не за мен. Това беше отвратително от моя страна, съзнавах го напълно. И кучетата спираха преследването, когато стопанинът им ги извика. На мен кой ми беше стопанинът всъщност?

Мръкна съвсем, почна суграшица. Североизточният ветрец бръснеше изтънко. По едно време чух шума на уазката, която подскачаше из дупките и по буците в ливадата, като да бе ранена и тя. Скоро видях фаровете й. Тя ме намери по моите дири.

- Добре бе, майсторе - рече колегата, като отвори вратата, без да слиза от уазката. - Какво... искаш да кажеш?

Тъкмо бях сложил заека в раницата и връзвах шнура отгоре.

- Петнайсет човека сме там. Три часът. Вкочанихме се, бе!

Огади ми се от мене си. В момента от тази моя зверска увереност и от сладкия сос на тихичката ми вътрешна гордост не бе останало и помен. Упоритостта ми сега изглеждаше тъпа. Направо идиотска. Седнах мълком в уазката и тя потегли обратно.

Срамувах се. Истински. Много дълбоко.

А късно вечерта край камината в топлата хижа, когато ракиите, виното и завързаните мезета отмиваха полека-лека просташката ми постъпка, кой да ми хване ръката върху масата и да ме погледне в очите с непоклатимо приятелство? Данчо Радичков, разбира се.

- Какво ти е? - попита тихо.

- Нищо ми няма - рекох.

- Нали знаеш, че не можеш да ме излъжеш? Както и аз тебе.

- Абе... мръсна работа - въздъхнах.

- Кое? - попита Йордан с неповторимия си усет за най-тънките и дълбоки трепети на душата.

- Човекът - рекох.

- "Човекът - мръсна работа". Страхотно заглавие. - Вземи да напишеш такъв разказ. Бръкваш в чувала на безкрайните ти сюжети и го изстрелваш.

Люснахме по едно мълком. Гнусният мрак, в който сам бях нагазил, взе да се разрежда. И се попитах отново кой е моят стопанин. И какъв ли е, след като ми позволява да оставя приятелите си три часа да мръзнат?

А всъщност аз ли преследвах заека допреди малко, или ужасната човешка суета - мене?

Дончо Цончев - визитка

Дончо Цончев е роден през 1933 г. в Гара Левски. Завършил е геохимия. Работил е като геолог, зидар, учител, майстор на камини. Занимавал се е с бокс. Има издадени над 60 книги. Извоювал си е славата на един от най-добрите ни майстори в областта на късия разказ.
25
1106
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
10 Декември 2004 21:32
Много слаб разказ. Не очаквах от Дончо Цончев точно това. Съжалявам, че го прочетох.
10 Декември 2004 22:18
Защо да съжаляваш? Погледни го от гледна точка на Заека.
Ами човека-мръсна работа е също гледна точка, ---И кучетата спираха преследването, когато стопанинът им ги извика. На мен кой ми беше стопанинът всъщност?---пак гледна точка

10 Декември 2004 22:19
Дончо Цончев не е сред любимите ми автори.
И днес не прави изключение.
11 Декември 2004 02:16
Хубав е разказа. Обичам да чета Дончовите лакърдий. Всъщност не са ли повечето от нас точно такива. Страстно увлечени в гоненето на целта, забравящи понякога че хората около нас може да са по-важни.
11 Декември 2004 12:22
Емилиан Станев е много по-добър и по-човечен в ловджийските си разкази.
11 Декември 2004 13:16
Аз пък си падам по стоматологически разкази. М/у другото се пише Емилиян Станев. Внимавайте повече, г-не.
11 Декември 2004 14:24
Някакво противоречиво чувство остави в мен разказа, но като цяло по-скоро добре.
11 Декември 2004 15:41
Разказът е гадничък, но е хубав - правдив и искрен. Гадости в живота колкото щеш. Лошото е, че господин Цончев е взел да остарява, почва да се отплесва, да набляга на незначителни спомени, кой какво на кого казал и други досадни за читателя подробности.
11 Декември 2004 16:05
Ку-ку, хубавото на лошото е че спирам да му чета простотиите защото станаха преобладаващи в разказите му.Отдавна е тръгнал в тази посока хвалипръцльото-мачо.
Каръдере ли си какво си, вземи се научи кога се пише двойно "и" че ми омръзна от "простотий"
11 Декември 2004 16:47
А бе, той Дончо си е бил винаги петле, а петлето ако не си наостри гребена, ако не поразпляска с крилца, ако не изкукурига - какъв петел е? А?
Все пак поразмислете преди да го отричате... Ако накрая не беше казъл: Аз съм петел, но се чудя да се гордея ли с това или не., разказът не би имал кой знае каква стойност...цялото това бъхтане из баирите, следенето на раненото животно и споменаването на другите ( вече станали фолклор ) писатели-авджии, би било само едно суетно кръгче около "харема на квачките", ако липсваха последните редове, които пък, в края на краищата ни припомнят, че освен че ебе кокошките, петелът също така и ни буди.
11 Декември 2004 17:34
Жив и истински е разказът. Дори се усеща мирисът на сняг и гнила шума. Колко е прав маестрото Цончев! Приятелството не бива да пада жертва на суетата ни. Че какво е животът без приятели? Абсолютно нищо!
11 Декември 2004 18:28
Животът е емоции! Каквито и да са, кой както ги разбира. За мен - един страхотен разказвач на истории, който е бил заедно с други разказвачи на истории...
Какво друго да искаме? От Дончо?
От другите антологии- друго ще искаме, естествено, на кой каквото му се пада
11 Декември 2004 18:30
граци днеска сигур е чистил кокошарнико като гледам на какви метафори го избива от пустите кокошинки
11 Декември 2004 20:49
Правилно и точно си го казал откачалко.
12 Декември 2004 01:08
Поредната Дончо-Цончева отвратна простотия.
12 Декември 2004 02:20
В разказа си Дончо превръща заека избегнал куршумите на другите в купчинка от кръв и козина за да задоволи егото си. А после ни кара да се замислим над това. По надолу един брадатко взе че отстреля мен
за да .............?????
12 Декември 2004 05:29
Много си е добър разказа, ама няма кои да го разбере. Нищо бе, и вие ще порастнете...
12 Декември 2004 06:06
Иска му се на селянина да бъде Хемингуей , ама не става
12 Декември 2004 07:09
>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<
Дойдох си!
Разказът е спорен и затова поражда много спорове, та от спорове не могат да прочетат разказа.
Аа мен цялата работа е спорна от друга гледна точка. Без да съм вегетарянец или поне педераст съм на страната на заека. Мойта майка така ме е учила, все дасъм на страната на по-слабия. И явно не съм могъл да стана писател защото не съм имал ищах да трепя животинките, ей тъака от зор да им докажа че съм по-така....от тях.
Имам приятел от класа Алан Ауърд. Беше дошъл при една своя леля в Торонто да се доучва. Зхивееха на север. Беше от семейство със 16 деца. Най големите му братя ходеха на лов за да препитават семейството. Алън беше точно по средата - девето дете. Веднаж през една ваканция ме покани да им гостувам, спецялно за да ме заведе на лов. На север в лова на патици си има много хитрости, макар че честно казано те ти идват сами в двора. Е, та тия хора не закачаха патиците които си идваха сами около къщата. Имаше нещо като уважение към птиците, които сами търсеха хората и другите, съвсем дивите, които ставаха за стока и храна. Както и да е, за три дни натръшкахме седна стаичка пода нещо като сайвант и братята тръгнаха да продават. А птиците бяха много, ама много красиви. Гъделичках си момческото самочуствиие на ЛОВЕЦ и не исках да призная пред себе си, че ми е жал. В края на краищата важното е че те са стока и храна и аз бях на страната на семейството.
Години по-късно, вече в САЩ заживях в дом, в който дивите патици постоянно си идват и си живеят необезпокоявани дори от кучето. Абе то дори си знае кои патици са си "наще" и не ги лае, а ако доидат чужди внимателно ги изгонва. Абе и то човек....
Та, една сутрин на средата на най-оживения хайуей тук, наблюдавах нещо изключително. Имаше огромно струпване на коли като зад катастрофа. Вървяха с мижва скорост и скоро видях причината. Всички заобикаляха една убита от невнимателен шофъор мъжка патица. Около нея женската се щураше в паника, караше се на хората, на колите, искаше помощ от тях и никой нямаше сърце да я изгони. Незнам колко е продължило след мен това. Бях тръгнал със семейството към Апалачите на къмпинг за една седмица. Тази патешка преданност ни заседна на гърлото на всички. И без да съм вегетарянец вече не ям патици.
...
слънчо
>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<
12 Декември 2004 07:18
>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<
Забравих да кажа, че някакси бях толкова развълнуван от всичко това около патетата че написах стихотворение. Много наивно ми изглежда сега, но пък беше много искрено, ама не върви тuka под разказ да пръквам стихотворение.
слънчо
>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<
12 Декември 2004 07:24
Браво Слънчо, твоята история ми хареса повече от Дончевата
12 Декември 2004 10:58
Сетивата на душата - вечната тема. И кръгът от заешката кръв...
Съжелявам, предубеден бях, късно прочетох притчата
12 Декември 2004 11:27
Не знам. Трудно ми е да си представя лова като "игра", в която се дава "шанс" на животното, както обяснява в друг свой разказ авторът. За ловеца, може би. Представете си шансовете на заека, ограден от 15 души въоръжени ловци и поне още толкова кучета.
Съжалявам, ловджийските разкази само ме натъжават. Дотолкова, че не мога да схвана гордостта на ловеца от успешния острел или от големия му ловджийски майсторлък.
А иначе Дончо Цончев пише хубаво...
12 Декември 2004 11:38
Преследване, като насилие за победа, и Природата, която скри зайченцето си..и как хората стават по-добри
12 Декември 2004 12:31
Слънчо
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД