:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата проверява експеримента с детски зъби

Окръжната прокуратура в Пловдив започна проверка по т. нар. експеримент със зъбите на деца до 3-годишна възраст, съобщи вчера окръжният прокурор Андрей Атанасов. Прокуратурата се е самосезирала от публикациите в пресата. Ще се проверява дали са спазени нормативните определения и редът за подобна процедура.

Скандалът избухна, след като в сп. "Зъболекарски преглед" бе публикувана част от дисертация, в която е описано изследване на детски зъби, направено чрез напоена със солна киселина филтърна хартия. Националният консултант по детска стоматология проф. Никола Атанасов, който е и директор на Колаборационния център за профилактика към Световната здравна организация, обвини Стоматологичния факултет на Пловдивския медицински университет в "престъпно" клинично проучване. Според професора това изследване е увредило зъбите на децата, освен това методът не се прилагал никъде другаде.

Пред "Сега" доц. Куклева и един от авторите на разработката - д-р Марияна Димитрова, казаха, че изследването е направено със съгласието и в присъствието на родителите. Те са категорични, че няма никакви увреждания, а киселината е в толкова малки количества, че за няколко часа се разгражда от слюнката. По думите на пловдивските учени използваната методика отдавна е описана в учебниците и научната литература.

Деканският съвет на Стоматологичния факултет излезе с декларация срещу твърденията на проф. Атанасов. Според стоматолозите изявлението му е недопустимо и некоректно. Твърденията за експеримент не отговарят на истината, смятат и преподавателите по детска стоматология съм Стоматологичния факултет в София.
8
608
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
23 Февруари 2005 03:49
Такива експерименти се прават само на прасе а не на хора бе професоре.
23 Февруари 2005 06:50
Ако наистина е трябвало да се експериментира с детски зъби, не е ли можело да се ползват вече извадени зъби? Естествено, става въпрос за извадени по друг повод, а не само заради експеримента.
23 Февруари 2005 07:16
Ебису, какво ще им експериментират на извадени заби бе, личи си че си индЮИнер...

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:22:14

23 Февруари 2005 09:46
23 Февруари 2005 10:59
Това е престъпление и при това никакви експерименти не са нужни, тъй като влиянието на pH върху зъбите е известно и не е нужно да се провеждат. Някой на гърба на децата е решил да прави научна кариера!
Преди много години мой приятел, тогава студент, пострада от подобни експерименти на една кариеристка, която извършваше опити върху него с наркотик LCD с цел научни експерименти за получаване на докторска степен!
Сега е напълно деградирала личнвост която се рови в кофите за боклук! Съдиха я и недоосъдиха! Защото гарван-гарвано око не вади!
В момента съществува лекарска мафия която направо извършава страхотни престъпление, но никои не може да ги съди! Защото те са вещите лица които преценяват дали самите те са извършили нарушения с опасни последствия или не!!! Т.е. разчитаме на техния морал ха, ха, ха...! Много хора загубиха близки заради лекарски "грешки" и аз самият!!!

Да ме простят свестните лекари , но те са малко, много малко!!!
23 Февруари 2005 13:05
"По думите на пловдивските учени използваната методика отдавна е описана в учебниците и научната литература."
Щом е така защо ще правят научно изследване върху нещо познато? PhD се защитава само ако има оригинален принос в науката.
23 Февруари 2005 13:10
Herr Doktor Mengele е жив ! Sieg Heil !
23 Февруари 2005 16:58
Не искам да защитавам докторката, защото изпитвам трудно преодолима неприязън към това съсловие, но за мен лично скандалът изглежда да е породен от чиста завист.
Докторката-експериментатор заяви по телевизията, че количеството вещество, използвано в експеримента, е 1 мол на зъбче. Доколкото си спомням от химията, това е мноооого малко. Ако ще плачем за вредата от киселината, да забраним всички газирани напитки, дори газираната минерална вода, тъй като те представляват слаба въглеродна киселина и като такава тя тоже вреди на зъбния емайл. Всъщност можем да продължим списъка до безкрай.
Няма ли някой форумен доктор да се изкаже професионално в защита на колежката, че да не се мъча аз непрофесионално???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД