:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,468,947
Активни 121
Страници 9,189
За един ден 1,302,066

Четвърти ден тровят Стара Загора

Въпреки предупреждението на екоинспекцията ТЕЦ-овете работят на пълна мощност
Четвърти ден жителите на Старозагорско са подложени на обгазяване със серен диоксид. Въздушните маси се движат към града от югоизток, където се намира комплексът ТЕЦ "Марица-изток". Въпреки това никой категорично не обяви централата за виновна, нито пък тя си призна. Военният министър Николай Свинаров отхвърли и дежурните съмнения, че замърсява полигонът в Змеево.

След десетократно надвишените норми на серен диоксид от почивните дни до ранния следобед вчера атмосферата в района беше нормална. В 15 ч. обаче измерващите уреди са отчели рязко покачване на стойностите до 834 микрограма на кубичен метър в Раднево и 312 микрограма на кубичен метър в Гълъбово при допустима норма от 350 микрограма.

Докато градът тънеше в мъгла, "Марица-изток" продължи да работи на пълна мощност. Не сме получавали предписание да намалим мощностите, каза пресаташето на ТЕЦ "Марица-изток 3" Цеци Кишкилова. В петък дошъл само факс с искане да има готовност да бъдат намалени мощностите заради замърсяване, но той нямал силата на предписание. Директорът на РИОСВ-Стара Загора Пенка Начева обаче обяви точно обратното.

Решението за работата на ТЕЦ-овете се взима от диспечерския пункт, който ги ръководи, и ние не можем да ги задължим да изпълнят искането ни, обясни Начева пред "Сега". Според КНСБ пък централите работят на пълни обороти заради ремонт в АЕЦ "Козлодуй".

При първото обгазяване в петък ТЕЦ "Марица-изток 3" е работила на 55% от мощността си заради авария, каза Кишкилова. Според нея измерванията не са доказали, че замърсяването идва от тази централа. Затова в събота и неделя съоръженията отново са работили по графика, наложен от НЕК - т.е. с пълна мощност. Според шефката на РИОСВ единствено ТЕЦ-2 е работила с 1 котел по-малко.

Въпреки че централата инвестира в сероочистващи инсталации, няма данни те да са работили по време на инцидентите. 2 от блоковете на ТЕЦ-2 с такива инсталации са в планов ремонт. ТЕЦ-3 също има две филтриращи съоръжения. Никой обаче не може да бъде сигурен, че те работят, заяви кметът на Стара Загора Евгений Желев.РЕЦИДИВ

Подобни замърсявания в района имаше и през лятото на 2004 г. Тогава ТЕЦ-овете също отказаха да поемат отговорност за проблема. Както тогава, така и сега редица специалисти опитаха да обяснят отровите с климатичен феномен - висока влажност на въздуха, високо налягане, ниска скорост на вятъра, при които газовете се задържат ниско над града.
56
881
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
56
 Видими 
12 Юли 2005 01:40
Ами като не им стиска на старозагорци да се вдигнат срещу тая дупка змейово ли змеево ли как се казва, ще се тровят
12 Юли 2005 09:31
Добре де, защо като не сте сигурни не монтирате край комините една подвижна лабораторийка? И защо не им наложите на собствениците такива глоби, които биха ги стимулирали ВЕДНАГА да изградят сяроочистващи инсталации? Защо кметът на Стара Загора и/или РИОС не са взели веднага мерки за локализиране на източникът на замърсяването? И какво би станало, ако някой поиска да пусне ТЕЦовете със 100% - и трита? Жителите на Стара Загора, Раднево, Гълъбово да мрът ли?? КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА???
12 Юли 2005 09:50
Как е възможна такава наглост от страна на ТЕЦ-овете? Толкова отрова няма откъде да дойде, още повече с вчерашното обгазяване на Раднево недвусмислено се доказа че те са източника на отровата. Къде са държавните институции и организации? Или пак някой си е платил при приватизацията под масата?
12 Юли 2005 10:04
Сега така наречения полигон Змеево .. се намира на запад от селото или по точно между селата Борилово и Змеево.....Полигона е далаг над 30 км.... точната площ трудно сега мога да я споделя.
Полигона е даден в момента на французи да си горят старите оръжия и химическите отпадаци.След тях ще са американците ..... така че лошите ТЕЦ-ове пак ще ни обгазяват.
Нещата с прословутите ТЕЦ-ове почнаха точно преди година , а сега си спомнете от кога ме в НАТО и не се знае какво сме подписвали...Не може ТЕЦ-вете които работят толкова години , и то на пълна мощност .. без никакви пречиствателни станции , до сега да не се е случвало такова нещо и изведнъж - хоп и ТЕЦ-овете, метеоусловията и някакви си природни аномалии...
Само да спомена че от както над града почнаха да прелитат вертолети в посока полигона... обгазяванията почнаха , или това също е съвпадение....
Скандала ще е огромен ако се разчуе, какво се върши там ...

Редактирано от - КГБ на 12/7/2005 г/ 10:07:04

12 Юли 2005 10:22
Като се умножи площта на засегнатите райони по концентрацията на серен диоксид излиза, че в приземния 300 мертров слой има стотици тонове. Който твърди, че не е от ТЕЦ-овете, да ми каве кой друг обект има техническа възможност да изпърди толкоз. За всички грамотни е ясно, че няма такъв.
Не разбирам защо трябва да се доказва нещо очевидно, което и без друго не ще се промени заради колосалните икономически измерения на проблема.
12 Юли 2005 10:33
Обгазяването на Стара Загора показва слабостта на държавата да се справи с безпорядъка и анархията при опазване на природата и околната среда за живеене на българите.Темата за мръсотията и боклуците в българските градове , рушенето и краденето на елементи от инфраструктурата на населените места - метални капаци на шахти, метални пътни знаци , кабели и проводници и други.Изводът , който може да се направи : "липсва адекватно наказание за нарушителите за да спрат обгазяванията , замърсяванията и кражбите".Ако проблемите се подминават и не се решават от държавните и общински органи , гражданите са в правото си да потърсят отговорност от тях съгласно Конституцията и правната уредба в България.
12 Юли 2005 10:34
Хей човече ... намини някой ден към Стара Загора и ще ти покажа комините на ТЕЦ-овете ..виждат се и с просто око при хубаво време и колко дим изхвърлят ... и в каква посока....
Онзи ден преди поредното обгазяване ... дима от комините беше в посока ....
запад- югозапад....
И в крайна сметка ... няма ли някой д аизлезе с ясно становище по случая...
До сега всичко е с недомлавки , а това яко мирише на нещо нередно.....
12 Юли 2005 10:49
Наглост от страна на държавата! Защото ТЕЦ-овете се командват от София. Там пък не им пука (то се видя със софийския боклук), защото имат по-важни неща от здравето на хората: правителство правят...
Пък то решението е ясно: За да работят ТЕЦ-овете трябва да работят сероочистващите инсталации. Това е. Нищо друго. До тогава някой трябва да нареди да се намали значително производството на електроенергия от тези ТЕЦ-ове и да се увеличи от други. Т.е. някой в София трябва да си свърши работата.
Между другото - нали все още има министерство на енергетиката?
12 Юли 2005 10:55
Има .. но се сетете кой е миинистър в това министерство.... още един с мазна усмивка.....
12 Юли 2005 10:58
Зашто си мислиш, че белята е от 2004? Преди 12 години се сдобих с тъст и тъща живеещи в Гълъбово. Повярвай, че и тогава нещата бяха трагични. Погледни статистиката на заболяванията около комплекса. Дихателните проблеми са в пъти по-чеси от средното за страната... Бих се радвал да си прав, защото една военна площадка може да бъде затворена за унищожаване на боеприпаси, но ТЕЦ- не. След като се спрат малките блокове на Козлодуй, вашия комплекс ще поеме още по-голям дял в енергийния баланс. Да се спре е сравнимо със спиране на Нефтохим-а.
12 Юли 2005 11:00
Ми натиснете го малко де. Нали има депутати от Стара Загора. Също и Раднево беше обгазено.
12 Юли 2005 11:11
Не отричам че ТЕЦ-вете замърсяват .. дори доста и то ... хора в Гълъбово не останаха ...които са останали бягат.....
Но според мен .. независимо какво е , някой трябва да предприеме нещо .....а никой нищо не прави ...
Поне да излязат с ясно становище по въпроса....хаиде чакаме следобед кам 3-4 часа .. да видим дали пак няма да ни удошат.....
12 Юли 2005 11:24
Стара Загора нали има местна власт? Да си свършат работата, не да гадаят от къде идва обгазяването. Да направят съответните проверки и да се обадят където трябва. Много остро да се обадят!
12 Юли 2005 11:49
9101, би ли ни открехнал ти чий представител си - на Генщаба или на ядреното лоби, дето ТЕЦ-овете му бодат очите непрекъснато?
Мерси, но на фона на нашия проблем нямаме нужда от подстрекатели като тебе. Харчи си сребърниците тихомълком, Юда!!!
12 Юли 2005 11:54
МОНА ЛИЗА,
Защо да съм Юда? Защото искам управляващите да си вършат работата ли?
12 Юли 2005 11:56
Едни яки глоби от милиони всеки месец, много бързо ще накара тецовете да си сложат всякакви филтри и чудесно да си ги поддържат; Защото глобите сега са символични и им е по-евтино да си ги плащат; Ама и енергийната мафия не се дава лесно-отказахме се лесно от евтиния ток/1, 3 евроцента/ от АЕЦ Козлодуй, а сега ще развиваме тецовете с техните лигнитни въглища, които са с огромно съдържание на прах и сяра и в пъти по-скъп ток.А, че се внасят скъпи въглища от Украйна и другаде си е публична тайна.А главната еколожка на тецовете каза такива щуротии, че направо не повярвах, че служител на такава длъжност може да изрече толкова глупости; Пълна овца, продала се е като проститутка за пари, а по-лошото е, че е продала и съвестта си на честен човек; А, че е нужна промяна в законите по опазване на околната среда е ясно; Ей това е нашата власт-пълно безхаберие и една шайка грухтящи прасета, топки лой, които си гледат само собствения интерес.
12 Юли 2005 12:32
Големи глупости говориш LORD Изказваш се неподготвен, не познавах хората, проблема. Диагнозата ти е ГРАФОМАНИЯ
12 Юли 2005 12:42
Старозагорци и останалите българи от провинцията не са получавали представителство в Народното събрание от много време.Всички депутати са наложени от централите на политическите партии в София.Затова гласът на провинцията не се чува в Народното събрание, а националните телевизии - БНТ, БТВ , НТВ и националното радио тръбят и коментират преди всичко проблемите на София.Представителите от провинцията са послушници на софийските централи.Ако София бе обгазена , въпросът щеше да се решава на ниво Президенство , Министерски съвет , Народно събрание и т.н.Именно тогава се решават проблемите.Виновни за това обаче са хората от Стара Загора и провинцията , затова че не променят това положение, когато имат възможността да го направят.Тяхната възможност е на изборите да си избират народни представители , които да защитават интересите им.Най-добре ще защитават интересите им хора, чийто семейства и самите те, по един или друг начин са потърпевши от обгазяването.Такива могат да бъдат само техни съграждани живущи в техния град.
12 Юли 2005 12:56
лидия, виждам, че си нямаш понятие от политика и екология - я иди на сайта http://www.government.bg/Priorities/Envir onment/2004-07-08/11246.html ; Та да видиш каква е истината и кой е глупавия; Защото съм сигурен, че не си ми нито на образованието, нито на годините, нито на парите
12 Юли 2005 13:00
Точното име на интернет страницата е :http://www.government.bg/Priorities/Envi ronment/2004-07-08/11246.html
12 Юли 2005 13:16
Ей, прости хора сме това старозагорци и това си е! Колко "подготвени" хора, с "възраст ", "образование"и "пари" ни набиват вече втори ден в тъпите глави колко лоши са тия пусти ТЕЦ-ове и как трябва да се разправим с тях! А ние - не, та не, не щем да ги виним и това си е! Предпочитаме да вярваме на собствените си кьорави очи, а не на загрижените думи на "доброжелатели", които мрат да отклонят вниманието от истинския проблем.
P.S. Още чакам отговор на въпросите, които зададох вчера, ама нещо още не са ги стъкмисали. Що тъй, бе, умници?
12 Юли 2005 13:31
МОНА ЛИЗА,
Нищо не ви пречи да се съберете старозагорци и да отидете на полигона. Нека и кмета да дойде с вас. Направете гражданско неподчинение. Ако не ви пуснат вътре - затворете пътищата към полигона. Направете палатков лагер вътре в полигона. Другото е празни приказки. Направете го де. Поне ще видите с очите си.
Вчерашните ти въпроси не са към мен, но ще ги коментирам след малко.
12 Юли 2005 13:36
Ей па жилави ора бе...Що не пробват с ДДТ
12 Юли 2005 13:40

гиньо ганев сега умува какво точно се случи със софийските боклуци...
дори и да се сети за стара загора, в най-добрия случай неговата работа ще е след дъжд - качулка.
12 Юли 2005 14:13
9101, ами иди ти, щом си толкова ербап! Тъкмо ще ни разкажеш как се влиза във военен обект, още повече, че става дума за полигон! И въобще имаш ли представа за каква площ става въпрос? Та къде да влезем - през парадния вход, дето е администрацията? Моля, моля, може да са военни, но не са толкова тъпи, че да се тровят сами. Ако се прави нещо, то е в другия край на полигона, а там и пиле не може да прехвръкне, камо ли възмутени граждани и тъпи журналистки...
А ти като си толкова загрижен за нашето здраве, моля, заповядай! Ела да те заведем да погледаш комините на тецовете, да подишаш старозагорска мъглица с вкус на сяра, а ако ни станеш симпатичен, ще получиш бонус бинокъл и място на покрива на Дома на строителя, да погледаш откъде и как се стеле газът.
Между другото, полигонът не е единственото място, където може да се унищожават разни работи...
12 Юли 2005 14:17
А, забравих и да попитам, ако военните са толкова невинни, що не пратиха един хеликоптер (може и от тия, дето прелитат над Ст.З.) да проследи облака? Или Гражданска защита? Сигурно няма пари-и-и... А за кофите мастило, което изписаха за "лошите чичковци" от ТЕЦ-овете има-а-а!
12 Юли 2005 14:51
Слушах го оня охлюв севлиевски по радиото - мазно, мазно говори, той най-хубав, той най-умен, бел, бел че и румен, а другите - тъпи отвце...това е преразказа ми вкратце.
пуска пушилка повече от тецовете и хич не му пука.
а някой колега по-горе беше казал едни хубави работи за вносните въглища.... какво се чудим?
време е пак да похарчим малко (а малко а) държавни пари и да викнем пак експертите от Щутгарт, че отдавна не сме ставали за смях пред очакващите ни братя в Европата! помните ли, че миналата година бяха тук? А някой да чу или разбра какви им бяха заключенията?
12 Юли 2005 15:05
Аз гледах едно интервю със кмета на Стара Загора и го попитаха:
По какъв начин сте уведомили гражданите на Стара Загора за обгазяването... и той вика Ами веднага след като стойностите на серен диоксид се покачиха изпратихме коли със мегафони по улиците да предопредят гражданите да не излизат от домовете си ...

Незнам ама аз единствената кола с мегафон която видях беше на цирка ...
Това ако не е подигравка ....


12 Юли 2005 15:37
Днес обгазяване няма да има ... вятъра е от - изток , юго-изток....откъм тецовете ....
12 Юли 2005 15:52
За МОНА ЛИЗА,
Към въпрос 4:
4. ЗАЩО никой не направи искрени усилия да разкрие проблема?

Много правилен въпрос. Затова по-горе написах:
Стара Загора нали има местна власт? Да си свършат работата, не да гадаят от къде идва обгазяването. Да направят съответните проверки и да се обадят където трябва. Много остро да се обадят!

По конкретно става дума за кмета на общината. Той има всички правомощия. Има подчинени специалисти, които би трябвало да ги знаят тези неща. Специалисти има и в РИОСВ - Ст. Загора. Може да покани и други специалисти.
После - ти ли трябва да пишеш до министерствата в София, или кмета? На кой ще обърнат повече внимание?
От статията обаче е видно, че това проучване е направено:
Въпреки предупреждението на екоинспекцията ТЕЦ-овете работят на пълна мощност

Остава да се настоява да се спре безобразното обгазяване, т.е. сероочистващите инсталации да работят!
12 Юли 2005 16:02
9101, явно с тебе говорим на различни езици и няма да се разберем!
Питам се само, като пуснат пак серочистките, кой ще е виновен при следващото обгазяване?
12 Юли 2005 16:20
Другите въпроси:
1. ЗАЩО от построяването на ТЕЦ-овете досега (миналата година) не е имало такъв проблем?

2. ЗАЩО винаги проблемът се появява, точно когато вятърът духа към Ст. Загора? ЗАЩО нито веднъж не бяха обгазени Сливен, Ямбол, Димитровград, Хасково и др. селища на юг? Толкова ли работещите в ТЕЦ-овете мразят собствените си деца, че не пропускат сгоден случай да ги обгазят???

3. ЗАЩО този проблем се появи СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО???

-Сигурна ли си, че не е имало проблеми преди това? И че са решили да правят сероочистващи инсталации ей-така - да се намират на работа? Това, че Стара Загора не е била обгазявана не означава, че другаде не е имало проблеми. То само като се обиколят селата около ТЕЦ-овете и става ясно. Плюс това през социализма тези неща не се пишеха.
-Раднево също е обгазен. В статията пише. Гълъбово - почти - още малко и ще премине нормата:
В 15 ч. обаче измерващите уреди са отчели рязко покачване на стойностите до 834 микрограма на кубичен метър в Раднево и 312 микрограма на кубичен метър в Гълъбово при допустима норма от 350 микрограма.

- Сливен е далече и има местен постоянен северен вятър - затова там въздуха е един от най-чистите в градовете.
- Ямбол е далече.
- за Хасково нямам данни.
- От работниците в ТЕЦ-овете нищо не зависи. Те просто работят. Зависи от големите началници.
- НАТО няма отношение към проблема, защото той съществува още от построяването на ТЕЦ-овете.
12 Юли 2005 16:20
МОНА ЛИЗА,
Ако всички ТЕЦ-ове имат сероочистващи инсталации и те работят - то такова обгазяване не трябва да има.
Това е важно за вас, не за мен. Аз не живея в Стара загора.
12 Юли 2005 16:29
ьТова което Мона Лиза иска да каже, 9101, е че е възможно замърсяването да е И от полигона, не само от ТЕЦ-овете. А ако е така, и 10 сероочистващи блока да пуснат, и да ги спрат, пак ще си мирише.
И аз не живея в Стара Загора. Което не ми пречи да милея за нея.
12 Юли 2005 16:29
МОНА ЛИЗА,
5. ЗАЩО шефката на РИОСВ - Ст. Загора забрави как миналата година се кълнеше, че причината е естествен смог, резултат на промишлената дейност на града и ЗАСИЛЕНИЯ АВТОМОБИЛЕН ПОТОК(???), преминаващ през града?

кълнеше- Интересен аргумент е използвала. Говори за недостатъчна квалификация. И вие повярвахте ли на аргументите й?
12 Юли 2005 16:50
Siol En,
Те и по новините казаха, че има старозагорци, които за обгазяването обвиняват полигона. Но те имат интерес да се разбере истинската причина. Ако имат съмнения - нека да намерят начин да ги докажат. Има неправителствени екологични организации и т.н. Въпреки че аз лично не приемам безрезервно твърденията на неправителствените организации, защото имат навика да пресилват нещата.
Старозагорци са прави обаче в едно: не вярват на управляващите.

Редактирано от - 9101 на 12/7/2005 г/ 16:51:47

12 Юли 2005 17:04
LORD, не разбрах какво искаш да ми покажеш от страницата, отиди пак на нея, ако обичаш, и провери какво точно искаш да прочета, защото там не видях нищо за обгазяването?!
Ааа, между другото си преброй пак и парите, и годините и образованията, може да ти помогне да схванеш по-лесно проблемите на другите.
12 Юли 2005 17:07
Абе LORD/много обича големите букви/ и 9101 да не са едно и също лице ; -)
12 Юли 2005 17:10
Че има екологичен проблем около ТЕЦ-овете, никой не го отрича. Но потърпевши са най-вече Гълъбово, Раднево и селата наоколо. Никога досега обаче Ст. Загора не е била в това число, още повече в такъв мащаб! Вие говорите въз основа на това, което сте чули по медиите, а аз ви говоря като очевидец. Родена съм тук и тук си живея. Като изключим 1-2 обгазявания с амоняк от "Загорка", друг такъв инцидент не е имало. Нито пък в такъв мащаб! От дете съм запозната с проблемите на Марица-изток и затова не мога да стоя безучастно, когато се тиражират явни глупости. Все едно аз да седна да ви убеждавам колко е вредна АЕЦ!
И изобщо докога ще воюват ядреното и въгледобивното лоби? Толкова ли е сложно да се разбере, че има интереси, които работят във вреда на България?
И хора, които мислят само за комисиони???
Та колкото и да си лаеме, керванът на продажниците си върви...
Лошото е, че в случая това става за сметка на здравето на хората тук.
P.S. Няма ли някой да се сети да направи парици с продажба на противогази? Далаверата е голяма, няма майтап!
12 Юли 2005 17:10
Не.
12 Юли 2005 17:20
МОНА ЛИЗА,
Аз говоря въз основа на това, което съм чул по медиите, което съм учил и което съм работил 15 години. Това ми беше професията.
12 Юли 2005 17:38
Когато САЩ удари Милошевич в Сърбия се хвърли огромно количество оръжие от най разнообразен тип.И тогава имаше екопроблем, но не с ъс серен диоксид. Имаше обеднен уран и какво ли още не , но не и травиални серни газове. ДЕори и уникалния отоплителен уред наречен ЧУДО при работа на въглища или брикети отделя през комина натрапчив серен мирис. Не познавате ли миризмата на кюмюр? Печките отделят, тецовете-не!
12 Юли 2005 17:55
Аз пък говоря въз основа на това, което виждам със собствените си очи. Също и въз основа на свидетелството на хора, на които вярвам, защото са неутрални.
КГБ, за днес не знам, но утре... Хеликоптерите пак трупат като пчелички...
12 Юли 2005 18:03
12 Юли 2005 18:06
Има ли прелитане на хеликоптери ?
От очевидци разбрах че през миналите дни са летели на доста малка височина...
12 Юли 2005 18:13
Идват от изток, отиват на запад-северозапад. После се връщат - отлитат право на изток. Там кой полигон беше, Ново село ли?
12 Юли 2005 18:22
Сега сигурно Емилия Масларова ще заплаче с едри сълзи! Всъщност вие сами сте си виновни, уважаема Мона Лиза.Може би най после ще спрат хвалбите за най-хубавия град, уникалните домати и т.н. с които се пълнят местните/а понякога и неместните/вестници.

12 Юли 2005 19:01
Тези дни има съвместно българо-американско учение и хеликоптерите може да участват в него. Това, че прелитат хеликоптери нищо не означава. Ако военните пренасят нещо на полигона в Змеево едва ли ще го правят по този очевиден начин.
12 Юли 2005 19:25
Скъпа Диана, какъв ти е проблемът със Ст. Загора? Не зная откъде си, но хвали се и ти! (Ако има с какво )
А ако няма, е, извинявай, че съществуваме!
12 Юли 2005 19:28
Хеликоптери - обгазяване, хеликоптери - обгазяване....
Не е задължително да си куче, за да схванеш връзката!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД