:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,215
Активни 234
Страници 2,117
За един ден 1,302,066

Тлее криза с боклука и в други градове

Велико Търново и Плевен може да са следващите критични точки
Челният опит на суходолци срещу боклука на София може да бъде последван в още няколко големи града в България, установи проверка на "Сега". Особено тежък е проблемът във Велико Търново и Плевен.

Велико Търново вече близо 10 г. чака да се изгради регионално сметище, което да обслужва и съседните общини Горна Оряховица и Лясковец. Сега действащото депо в землището на с. Шереметя има разрешение да функционира до 2007 г. Въпреки това капацитетът му вече е на привършване.

Жителите от околните села се оплакваха неколкократно, че сметището замърсява околната среда и пътя и ги обгазява при самозапалване. Хората от Шереметя няколко пъти се вдигнаха на протест и блокираха пътя София-Варна в края на миналата и началото на тази година.

Строежът на новото сметище се забави с 10 г., защото Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец не можаха да се разберат къде да е новата площадка. М. г. те и още 3 общини - Стражица, Златарица и Елена, създадоха регионално сдружение. То предложи на МОСВ 2 площадки, но те бяха отхвърлени. Заради отказа Великотърновска област пропусна 6 млн. лв. за изграждане на депото, парите бяха насочени към Монтана.

Община Велико Търново проучва 8 нови терена. РИОСВ трябва да избере 2, на които да се изготви оценка за въздействието върху околната среда. Ако площадките се окажат подходящи, кметството ще кандидатства за ново финансиране. Вече има и 2 оферти от чужди инвеститори за изграждане на инсталации за преработка на отпадъците.

Кметът на Плевен Найден Зеленогорски пък алармира, че градът е пред опасност да се зарине с боклуци. Той призова плевенските депутати да лобират в парламента за изграждане на ново сметище за града. Крайният срок за експлоатацията на сегашното депо край ромското с. Буковлък е 2009 г. Дотогава трябва да бъде готова поне една клетка на новото сметище, което също ще е край Буковлък. Кметът обаче иска това да стане по-бързо, защото още не е ясно откъде ще дойдат парите за проекта.
7
637
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
12 Юли 2005 01:37
И в Пловдив има проблем с едно голямо бунище-кв.Столипиново Пратете Атака да го почистят
12 Юли 2005 10:37
plovdiv_zavinagi, лошото е, че доста български градове имат тоя проблем, а на някои места малцинство се явяват българите!
12 Юли 2005 11:18
Жалко че няма кой да изчисти България от такива ***** като горните двама...



Мнението е редактирано поради

- неуместни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 11:28:09

12 Юли 2005 12:06
Да ама горните двама си седят а теб те рязнаха. Що ли? Май щото си рязан
12 Юли 2005 17:38
комунистите строяха градове които бълват само боклуци и проблеми и нищо полезно
градовете са като болниците панели и дограма а вътре само пациенти които не могат да бъдат излекувани поради липса на оборудване за обслужването им или терапя
12 Юли 2005 21:21
Сигурно пак Софиянски е виновен нали?
Атаката срещу градовете с различно от червено управление е ясна, общински съветници по барикадите и т. н. въобще познатата от миналото подривна дейност
12 Юли 2005 21:40
na nomer 3 ha-ha-ha znaeh si 4e e riazan
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД