:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 118
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пак шлагерно търсене на образование

В списъка с модни специалности трудно настъпват промени въпреки разместванията в пазара на труда
И тази година кандидат-студентите заложиха на неувяхващи от години модни специалности въпреки разместванията на пазара на труда и свръхпроизводството на такива кадри. Това показват данните за регистрирания от университетите интерес към различните специалности. Изпитите стартираха вчера за повечето вузове.

С 1450 души, посочили го на първо място, правото продължава да е най-желаната специалност в Софийския университет. В същото време според обявено наскоро проучване на Българската търговско-промишлена палата търсеното на прависти на пазара на труда в идните 5 години ще е едва 2% от всички заявени свободни позиции.

Втора по интерес в СУ е също традиционно популярна специалност - публична администрация, с 1418 кандидат-студенти, посочили я на първо място. Според авторите на рейтинга на вузовете големият интерес към публичната администрация се дължи на стремежа на кандидат-студентите към сигурна реализация на държавна служба. 659 души са посочили новата специалност регионално развитие и политика при 599 кандидати за най-желаната досега дисциплина в същия факултет - туризъм.

Без промени са списъците с най-търсените специалности и в УНСС и ТУ-СОФИЯ. Финанси, счетоводство, маркетинг пак държат челни позиции в икономическия вуз. В ТУ-София традиционно водят комуникационна техника и технологии - посочена от 6157 кандидати, и компютърни системи и технологии - 6109 желаещи. Въпреки търсенето на пазара на труда на машинни инженери кандидат-студентите не се преориентират масово към тях, коментират от ТУ.

Според експерти рационалният избор на кандидат-студентите и залагането на модни специалности се дължи както на слабо познаване на съответните специалности, лошо или никакво ориентиране в училище и така и на липса на информация за качеството на програмите.



СТАТИСТИКА

И тази година най-масовият изпит в СУ ще е по история - на него ще се явят 4642 души. Изпит по литература ще държат 3446. Сред кандидатите има и "шампиони": трима са заявили участие за по 7 изпита, 9-има ще се явяват на 6 конкурса. За първи път на изпита по литература кандидатите избират между два жанра - класическа тема или съпоставка между цитати от двама жанрово и времево раздалечени автори. Ще се формулират минимум 15 теми и 10 комплекта цитати. На изпита по история въпросите ще са 17-18. Интересът към СУ е в рамките на традиционното - общо 14 766 кандидати, със 191 повече от м. г. ТУ-София отчита ръст от 1012 души - общо 7837. В УНСС има значителен спад от 2000 души. От вуза обясняват това с премахването на задочното обучение и нулевия прием в двата филиала в Хасково и Враца. Там догодина ще стартира дистанционно обучение.
443
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД