:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тука има, тука нема

МВР моли наивниците да не ходят при ботевградските роми

Искат да ни направят на глупаци, ама ние сме по-хитри от българите, твърдят тарторите на циганското гето в града, които експлоатират лакомията на нашенеца да си купи евтина стока
Снимка: Кабелна телевизия-Ботевград
Хитър и много опасен обществен враг се крие в циганското гето на Ботевград. Който и да отиде да пазарува "евтинко" в махалата, си тръгва на червено - най-големите балъци обикновено губят дори по 10 000 лв. Към бърлогата на измамниците се втурват хора от Пазарджик, Стрелча, Враца и дори Варна. Сред тях има полицаи и дори роднина на известен автомобилен ас от миналото. Хватката на циганите е безмилостна - досега никой не се е отървал, без да изгори с пари.

За капак РДВР-София пусна уникално сълзливо обръщение към жертвите - "циганите са добри психолози и познават слабостите ни, разполагат с богат репертоар от техники за заблуда". За първи път полицията, вместо да гони престъпниците, моли жертвите да не им създават работа. Вероятно на полицейски език това се нарича превенция. Но на тази земя балъците никога не свършват.

------------------



"Недей да пишеш нищо, ще ни развалиш бизнеса", викат около 50 цигани в гетото на Ботевград. "Ти си дошъл да правиш пари, ако делкаме, ще ти кажем", казва друг, по-сговорчив. Като не получават задоволяващ ги отговор, затварят пазарлъка: "Дай 500 долара и ти казваме схемите, ще ти покажем блъснатата лада и ще те разведем да видиш каква техника и цигари им предлагаме."

Най-високият от тях ни дърпа настрана и тихо казва: "Дай си джиесема, от всяка сделка ще ти давам по 200 лв. Ще останеш доволен." Това е Митко Германеца, тарторът на махалата, както сам се хвали.

Според полицията дузина цигани са измислили перфектна схема за измами на бизнесмени, които са се затичали да купуват евтина стока. "Всички излъгани си мислят, че става дума за крадена стока, затова им я дават по-евтино", казва оперативният работник от криминалния отдел в РПУ-Ботевград Веселин Близнаков. Това обяснявало защо, след като изгорят с парите, по-голямата част въобще не отиват да се жалват в полицията.

"За да пазим жертвите, сложихме специален автопатрул, който да ги предупреждава. Очите на лакомията обаче са големи - много от тях викат:



"Моля ви се, не ни разваляйте далаверата."



Едни даже казаха, че влезли в махалата, за да отидат на гости", разказват полицаите.

Най-драматично се опитали да се отърват от циганското жило двама бизнесмени от софийската фирма "СиС Електроник" на 9 януари.

Двама служители на фирмата отишли в циганската махала в Ботевград да купят 6 телевизора и 4 аудиоуредби. Фирмаджиите натоварили телевизорите в микробус "Ситроен", но ги засякла бяла "Лада 2107" и те се блъснали в нея. От удара се спукал радиаторът на буса. Търговците успели да стигнат до бензиностанцията "Зелин" на магистралата, когато водата изтекла. Там ги настигнала група роми. След заплахи и кратка схватка циганите взели ключовете на буса, прибрали си стоката и изчезнали.

Според криминалистите от РПУ-Ботевград крадците са Митко Найденов-Германеца, Борислав Спасов-Борето, Георги Спасов-Мусата и Спас Иванов. Това е първият случай, в който ще можем да повдигнем обвинение за грабеж, а не за измама, твърдят полицаите.

В останалите случаи клиентите винаги се съгласявали стоката да се натовари в бус на циганите. В последния момент на сделката ромите се "сещали", че фактурите им са в друга къща и предлагали да натоварят стоката на собствена кола. "Тук ченгетата са наши хора, като излезем от Ботевград, ще прехвърлим стоката във вашия бус", предлагали ромите. Балъците се навивали. След това циганският автомобил изчезвал безследно в многобройните пресечки на махалата.

"Това са две групи - една дузина цигани, които са организирали стройна схема", твърди Близнаков, който държи изписан на ръка списък от 81 криминално проявени роми от махалата.

Пред полицаите мургавите се похвалили, че за ноември и декември 2000 г. са спечелили 28 000 лева. "За 2 години са подадени 14 жалби и са осуетени 3 измами", твърди кап. Цветан Бончев от РДВР-София. Според полицаите измамените са поне 3 пъти повече. Сред тях е и роднина на известен в близкото минало автомобилен ас. "Идвали са и полицаи, миналия път един от измамените дойде да се пеняви чак от Враца, дори извади пистолета и започна да стреля", разказва друг известен местен герой - Асен Асенов с прякор Аки. Полицаите от РПУ-то дошли, за да разтърват колегата си от Враца и да му приберат оръжието.

Преди това влизаме в махалата с полицейска кола и първия човек, когото срещаме, е Тодор. "Никой няма, елате към 5 часа, ще имаме събрание за партията", казва той. 3 минути по-късно около екипа на в. "Сега" са се събрали около 50-ина души. В мръснобяло жигули пристига Митко Германеца. Той е най-висок от всички роми наоколо, но не се знае дали затова е избран за техен тартор. Вляво от него, дошъл от съседна пресечка, е Аки. И двамата са с мустаци на войводи. Всички наоколо се осъзнават като малцинство - живеят различно от българите, които не им дават пари за социални помощи и не им осигуряват работа. Циганите също имат своя железен морал и логика: "Българите идват да ни мамят - да купят по-евтинко. А по-евтинко има, когато е незаконно. Предварително им казваме, че е крадено, те пак налитат. Че кой балък продава "Виктори" за 40 стотинки, бе.



Ей затова, като се правят на апапи,



ще си ги мамим - да видят, че циганинът не е глупав", обяснява Германеца.

Циганите наемат много добри адвокати и си знаят перфектно правата. 3 минути след като излизаме от махалата и влизаме в РПУ-то, телефонът при дежурния звъни и един от ромите се оплаква, че журналистите му снимали къщата. "Как така ще го правят, никой не ме е питал", вика той в слушалката на полицая.

Циганите използват класическата хватка на зарибяването - първо дори давали един картон цигари. На една от големите фирми, дистрибутори на цигари, дори продали цял мастърбокс, за да се убедят, че далаверата е читава. На следващия път, когато от фирмата дошли да товарят 20 мастърбокса цигари за около 4000-5000 лв., циганите ги ударили.

За примамка ромите използват всичко, което се търси. Най-много баламурници се хващали на въдицата за телевизори, аудио- и видеоуредби. Циганите предлагат и мастърбоксове със синьо и бяло "Виктори", често на цена между 40 и 50 ст. Имало случай и на търговия с 3 крави. Полицаите изрично предупредили мераклиите, че в района на махалата няма такива домашни животни, но клиентите започнали да увещават униформените да не им развалят бизнеса.

"Само веднъж, при последния случай,



май ни прекараха с фалшиви банкноти от по 50 лева



Сред пачката пари имало и фалшиви 10 доларови купюри. Ходи покажи фалшивите пари, понякога успяват и нас да ни маразят", нарежда Германеца.

Собственикът на потрошената "Лада 2107" с прякор Мурека, която послужила като успешна преграда за буса, твърди, че я дал на свой познат, за да закара децата си в болница. Той не знаел за какво ще я използват. И сега много-много не му пука за колата и си е втълпил, че бусът я е блъснал, а не обратното. "От нея кола не става", тюхка се той. Сега Мурека е зает с по-висши дела - основава циганска партия "Нов път", която ще защитава правата на малцинството.

Почти по всички случаи дознанията са отишли в прокуратурата. Досега нито едно от обвиненията обаче не е влязло в съда, твърдят от РПУ-Ботевград.

"Не можем да изработим циганите, трябва да ги хванем на място, а това става много трудно", оправдават се полицаите от РПУ-Ботевград и РДВР-София. "Познават всички полицаи в района. За да им направим комбинация, трябва да дойде полицай от друго РПУ, а това става само със заповед на главния секретар", пледират униформените. Особено трудно било да се получи разрешение за използване на белязани банкноти.



"Без постановка не можем да минем",



убедени са служителите на МВР. Не е ясно обаче защо не го правят.

МВР за първи път изпадна и в неловката ситуация, вместо да гони престъпниците, да се моли на жертвите да не ходят при циганите.



КАРЕ

Обръщение на РДВР-София във връзка с измамите в Ботевград



"Апелираме към гражданите да не се доверяват на съмнителни лица. Измамниците печелят от нашата наивност и алчност. Те са добри психолози и познават слабостите ни, разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, играят добре ролята, която са избрали, демонстрират немотивирано желание да помогнат.

Не вярвайте на примамливи оферти за лесна печалба или изгодна покупка, без предварително да сте проучили условията на пазара. Почти винаги когато ви се предлага стока на фрапиращо ниска цена, можете да станете жертва на измама.

Не се доверявайте на лица, които не познавате добре, и особено на такива, които демонстрират немотивирано желание да помогнат.

Измамниците работят професионално, имат готови варианти за повечето ситуации.

Не мислете, че точно вие няма да бъдете измамен, защото това е най-опасната заблуда."
 
Аз съм тарторът тука, дай си джиесема, ще ти пращам по 200 лв. от всяка далавера, предлага 30-годишният Митко-Германеца.
 
Така изглеждаше махалата, преди да спре екипът на "Сега". 3 минути по-късно на площадчето се събраха над 50 души. "Няма да снимаш", викаха циганите и докато пробваха дали жужи апаратът, пребъркаха джобовете на фоторепортера.
3217
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД