:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 482
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

22 % ръст на междубанковите разплащания през 2000 г.

22% ръст на сумите, които са били платени по междубанков път през 2000 г. отчете Бансервиз, дружеството за информационно обслужване на 37-те банки у нас.

55 млрд. лева са разплащанията, минали през банките миналата година в сравнение с 45 млрд. лв. през 1999 г. Междубанковите разплащания като брой пък са стигнали 19.4 млн., в сравнение с 15 млн. през 1999 г.

Парите, които минават през банките у нас обаче остават малко в сравнение с развитите държави, отбеляза Александър Цинцарски, шеф на Банксервиз. У нас те са 2.5 пъти повече в сравнение с брутния вътрешен продукт. В Швейцария междубанковите разплащания надхвърлят 100 пъти БВП.

Банковите разплащания са евтини и сигурни, чрез тях дори и да се открадне, винаги остава следа. Много по-скъпо и по-опасно е да се пренасят пари в брой, напомни Цинцарски.

През миналата година е нараснал процентът на плащанията от небюджетни организации, т.е. фирми, отчете Банксервиз. Това може да говори и за реален ръст в икономиката, и за факта, че тя "побелява".

Много малки и средни фирми все още плащат предимно в брой, тъй като смятат, че така избягват данъци и социални осигуровки. Никой не може да бъде уличен чрез банкови разплащания, увериха от Банксервиз.

Вредна тенденция е навикът на българите да правят всички разплащания на 10-о число, т.е. крайния срок за редица плащания. Тогава системата се натоварва 300 процента, а няма система по света, която да издържи на такова напрежение, поясни Цинцарски. Той призова за по-регулярно извършване на плащанията.
344
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД