:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Президентът призова да питаме на улицата дали царят е живял у нас последните 5 г.

Стоянов: Няма да променяме конституцията заради Симеон

Държавният глава е готов да напусне "Дондуков" 1, но не и да "унизява народа", нагаждайки законите към сина на Борис
Искането да се промени конституцията на България с цел да се допусне Симеон до президентски избори е унижение към народа, заяви президентът Петър Стоянов.

"Знам, че един въпрос е насочен към мен - дали ще поискам промяна на конституцията с оглед царят да се кандидатира за президент. По-скоро бих напуснал на секундата тази сграда, отколкото да подложа на изпитание достойнството на България и да поискам от Народното събрание да нагажда конституцията към царя", поясни Стоянов. Вместо това той призова парламентът да поиска от царя да се нагоди към конституцията, като вземе, че поживее поне 5 години в България, щом иска да бъде президент.

"Юридически казус няма. Няма защо да се правим на луди, че има. Излезте на улицата и питайте 10 души, случайни минувачи, живял ли е през последните 5 години Симеон в България. Всеки ще ви каже: ами разбира се, че не", коментира Стоянов решението на Конституционния съд да отреже Симеон за изборите.

Според държавния глава България е единствената източноевропейска държава, която се е отнесла изключително цивилизовано към сина на своя бивш монарх. Страната ни дори е върнала имотите на Симеон - нещо, което не се е случвало в съседни държави. Според Стоянов трябва обаче да се прави ясна разлика "между цивилизованото отношение и накърняването на нашето национално достойнство". Той обясни, че въпросът за спазването на нашата конституция и закони са въпрос на национално себеуважение.

"И понеже ще имам разговор с кметовете на населените места, които вдигнаха Априлското въстание, аз ще ви кажа честно - моето българско самочувствие и гордост идват не от присъствието в българската история на княгиня Клементина, майка на Фердинанд, а от присъствието на Райна Княгиня", каза Петър Стоянов.

-----

ПРИКАЗКА ОТ "ДОНДУКОВ" 1

"Когато попитали един стар земеделец защо не обича монархията, той казал: "Не бе, аз не се страхувам от царя, но изпитвам ужас от царедворците." Моето уважение към царя ще нарасне още повече, ако той се разграничи от своите ласкатели, които искат в негово име да бъдат нарушавани българската конституция и закони."
868
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД