:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,244
Активни 235
Страници 2,146
За един ден 1,302,066
Виктор Орбан прие оставката на скандалния си коалиционен партньор

Унгарските медии прогониха министър

Йожеф Тордян пътуваше в чужбина по-често от шефа на дипломацията
Скандалният министър на земеделието на Унгария Йожеф Тордян подаде оставка. Веднага след това премиерът Виктор Орбан обяви, че я е приел, и поясни, че тя влиза в сила от идния четвъртък. Орбан подчерта, че оттеглянето на Тордян няма да повлияе на споразумението с ръководената от него Партия на дребните стопани (ПДС), нито пък ще се отрази на парламентарното мнозинство.

Йожеф Тордян бе непрекъснато критикуван в медиите заради огромната си луксозна къща, която не би могъл да купи и поддържа с официалните си доходи. Освен това обществеността недоволстваше заради честите му командировки до екзотични места в чужбина. Според унгарския печат Тордян е пътувал в чужбина по-често от външния министър Янош Мартони, при това до държави като Тайланд и Тайван, с които Унгария не поддържа отношения в аграрната област.

Тордян е лидер на ПДС, партньор на ФИДЕС в управляващата десноцентристка коалиция. Шефът на парламентарната фракция на ПДС Атила Банк увери, че оставката му няма да доведе до разпадане на коалицията.

Партията на дребните стопани държи министерствата на земеделието, на отбраната и на околната среда. Нейни представители ръководят и няколко фонда за европейска помощ.

Самият Тордян призна, че се оттегля под натиска на медиите. Той посочи, че предприел тази стъпка за доброто на управляващата коалиция и на своята партия.

Опозиционни политици заявиха, че оставката му е закъсняла. Според лидера на Социалистическата партия Ласло Ковач, ако това е станало по-рано, са щели да бъдат спестени милиарди форинти, селскостопанският сектор нямало да бъде разбит, а скандалите за корупция нямаше да навредят на международния имидж на Унгария.

Тордян, който вече 10 г. е начело на ПДС, посочи, че ще се бори да запази тази своя позиция. Очаква се на предстоящата среща с ръководството на ПДС той да бъде остро критикуван от съпартийците си, които смятат, че стилът му на ръководство е автократичен и недемократичен.

КОМЕНТАР

В Унгария медиите успяха да изтръгнат - макар и вече оглозган - кокала от устата на един министър. Хак му е! Да бе потърсил съвет от българските си колеги - сега да си пийва дайкирито я в Рио де Жанейро, я на Хаваите. Ама къщата не била по заплата му, ама откъде пари за такъв палат? Ми спестявал човечецът от командировъчни, чел лекции в някой престижен институт, продал някоя нивица - доводи колкото щеш. Само че маджарите са си маджари. Затова и медиите им - медии, и министрите им - министри. На нас май само медиите ни - медии. И то не всички. Затова и министрите ни хич ги няма по оставките.
3
636
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Февруари 2001 02:09
Затова хората са вече почти Там.
КОСТООООО....В, имал къща не според заплата му, нещо това да ти говори!!!!
Интересно дали и дъщеря му има къща!
10 Февруари 2001 02:53
Pone tam si podavat ostavkata - Ungaria pokazva, che veche desitva kato Evropeiska strana. Bqlgaria e i shte si ostane razgraden i progrnil ot korupcia "republikanski" dvor oshte mnogo dqlgo vreme. Prochetete doklada na Evropeiskata Obshtnost i shte vi se iziasniat mnogo neshta - pone oshte 20 godini Bqlgaria niama da vleze.

S BOGA ZA CARIA I OTECHESTVOTO!!!
14 Февруари 2001 12:40
Интергрирането към ЕС е на принципа на регатата - всеки напрезва, колкото може. Кога ще ги стигнем унгарците???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД