:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 548
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КЛАН

Трима братовчеди носят името на Константин Кисимов

16-и е съдбовна дата за великия актьор - на 16-о число той се ражда, жени и умира
Снимки: личен архив



Три улици във Велико Търново носят имената на членове от фамилията Кисимови. Първата е кръстена на актьора Константин Кисимов - прочутия рецитатор на Вазов. Другата е наречена на неговия чичо Пандели Кисимов - виден деятел на националноосвободителното движение през 60-те и 70-те години на XIX век. Третата улица носи името на Евгени Кисимова - баба на прочутия актьор и създателка на първото женско дружество у нас.

Кисимови живеели на централната улица във Велико Търново "Васил Левски". Къщата на фамилията, в която са отсядали висши руски офицери по време на Освободителната война, е била съборена през 20-те години на миналия век.

Днес в старопрестолния град не живее нито един потомък на прочутата фамилия. Самият Константин Кисимов се преселва в София в началото на 20-те години. През 1922-а директорът на Народния театър Владимир Василев лично го кани да се присъедини към трупата. Талантливият актьор бързо се прочува и остава в историята на българския театър като един от най-добрите майстори на драматични роли.

В столицата Константин Кисимов среща съпругата си Лиляна, с която имат трима синове - Васил, Димитър и Георги. Те продължават рода с петима внуци - три момчета и две момичета. И



трите момчета са

кръстени на дядо си



Най-големият син Васил завършва ВИТИЗ и е бил актьор в Бургас. След това учи кинорежисура в Ленинград и работи почти 20 г. в студио "Време". Има над 20 документални филма, най-известните от които са за Кольо Фичето и поредицата от 6 епизода "Хан Аспарух основателят". Синът на режисьора - Константин, е решил да поеме по пътя на прочутия си дядо. Той е на 23 г. и учи последна година актьорско майсторство в НАТФИЗ. Специализира още фотография и операторско майсторство. Вече има зад гърба си няколко участия в постановки на театър "Възраждане". Васил има и дъщеря Еленка, която е в 7-и клас.

Средният син на Константин и Лиляна Кисимови - Димитър, завършва право и специализира международни отношения. 35 години работи в МВнР, работил е три мандата в посолството на България в Норвегия и заради дългогодишната си служба там получава предложение да стане почетен консул на северната страна у нас. След като се пенсионира, Димитър три пъти пътува до Босна като наблюдател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Единственият му син Косьо е първият внук на Константин Кисимов. Той се ражда в Адис Абеба, когато Димитър работи в посолството ни в Етиопия. Най-големият Косьо се появява на бял свят на 25 август 1965 г., девет дни след смъртта на дядо си. В деня на катастрофата, когато актьорът загива, цялата фамилия очаквала малкият Косьо да се роди. Затова дядо му навсякъде носил със себе си бутилка шампанско. Актьорът така и



не успял да доживее

раждането на внука си,



но пък пръв познал какъв ще е полът на бебето.

Внукът пази спомени за дядо си само по разказите на семейството си. Косьо Кисимов твърди, че на младите името му вече не говори много. За разлика от по-възрастните, които често правели асоциация с дядо му. Хората редовно питали и каква е връзката му с другия известен наш актьор - Асен Кисимов. Малцина обаче знаят, че общата фамилия е просто съвпадение.

Първият Косьо сега е шеф на новинарите в БНТ. Той признава, че е попаднал в телевизията случайно. Допреди 1989 г. дори не гледал новини, а четял само спортните страници на вестниците, както и написаното във в. "Народна култура" и "Литературен фронт". Въпреки това Косьо вече трета година е началник на новинарите, макар че на два пъти от НСРТ искаха оставката му - след като БНТ не показа слънчевото затъмнение и когато "По света и у нас" излъчи кадрите, в които чеченец реже главата на руски войник. На "Сан Стефано" 29 той среща бъдещата си съпруга - бившата международна редакторка на Канал 1 Надя Каббара, която е наполовина ливанка. Тя обаче напуснала БНТ, след като Косьо става началник, защото и двамата мислят, че семейните отношения ще вредят на служебните.

Първият внук Косьо се запознава с най-малкия си съименник и братовчед едва на 31 декември 2000 г. Тогава той гостувал за празниците на семейството на чичо си Георги в Германия. Третият син на Константин и Лиляна Кисимови, също като най-големия си брат, е възпитаник на ВИТИЗ. После обаче печели стипендия и завършва режисура в Германия. Живее там и досега и се жени два пъти, все за германки. Но и двете му деца носят български имена - той има дъщеря Лиляна, на 15 г., а синът му - Косьо N3 е на 11 г.

Чичо ми Георги прилича най-много на дядо ми, обяснява най-големият внук на актьора. Той има неговата физика и излъчването, и темперамента му. От близките и приятелите на фамилията Косьо знае за странностите на дядо си - Константин Кисимов



винаги излизал от вкъщи с определен крак,



по пътя си от къщи до театъра пресичал на точно определени места, стъпвал на определени плочки. Голяма част от тези неща са истина, но и много с времето са преувеличени, смята първият внук Косьо. Факт е обаче, че Константин Кисимов е роден на 16 април 1897 г., оженва се на 16 август 1935 г. и умира на 16 август 1965 г.

Внукът твърди, че никой не може да оспори любовта на дядо му към България, която е предал на всички в семейството. Косьо също искал да завърши НАТФИЗ, но в годината, когато решил да кандидатства, обявили нулев прием. Затова след Класическата гимназия взел диплома по история от СУ. Той обяснява интереса си към историята също с наследеното от дядо си. Извън театъра Константин Кисимов имал три големи страсти - философия, астрономия и история. Той така се вживявал от миналото на България, че можел четири дни да обикаля Търново и да разказва истории за всеки камък и всяка улица и къща в града. Преди няколко години Петър Увалиев разказал на новинарския шеф, че последната му среща с актьора била запълнена именно с разкази за Търново. За увлечението на Константин Кисимов към астрономията пък жив свидетел е известната журналистка Даниела Кънева. Тя с удоволствие си спомняла как по цели нощи със свои колеги наблюдавали звездите заедно с Константин Кисимов, който бил ненадминат разказвач и често изнасял беседи на любознателните слушатели.

Заради работата си в БНТ най-големият Косьо все по-рядко намира време за срещи със семейството си.



Фамилията обаче задължително се събира по Коледа



и на Нова година и празнува заедно всеки Васильовден, Гергьовден, Димитровден и деня на св. Константин и Елена. Противно на очакванията не театърът и киното, а политиката е любима тема за разговор по време на семейните срещи. Родата обикновено се събира при Лиляна Кисимова, която живее с двамата си синове Васил и Димитър. В къщата са съхранени масивна стара маса и два виенски бюфета от стария дом на актьора, който се намирал на столичната улица "Московска". В столовата си Лиляна Кисимова пази и стар виенски часовник, който спрял в часа на злополучната катастрофа. Семейството има и много записи на Константин Кисимов от "Златния фонд" на БНР - изпълнения на Вазов, Ботев, Яворов, някои разкази на Елин Пелин, откъси от пиеси. Лиляна Кисимова пази и плочи и копия от няколко филма с участието на съпруга си, както и негови портрети, дело на Златю Бояджиев.

Първият внук също пази в къщата си платно с образа на актьора. Доскоро той имал и едни железни куки от стари обувки на дядо си, но ги подарил на Чочо Попйорданов. Двамата с актьора се сближават покрай



Хилда Казасян, която е

първа братовчедка на Косьо



по майчина линия.

Майката на Косьо - Люба, е връзката между рода Кисимови и музикалната фамилия Ранджеви. Люба Ранджева има още две сестри. П0-малката - Надежда, е бивша съпруга на Вили Казасян и майка на Хилда Казасян. Тя е известна на по-възрастните като член на популярната в миналото група "Студио В" и "До, ре, ми, фа". Участвала е и в няколко филмови продукции. В семейството на другата леля - Рина Йоцова, също всички са музиканти.

Кланът Кисимови се родее и с фамилията на Райко Алексиев. Лиляна Кисимова е леля на съпругата на известния писател и журналист Веса Грънчарова. Затова синът им Алекс Алексиев, който беше съветник на бившия премиер Филип Димитров, се пада втори братовчед на Косьо. Двамата обаче се запознали едва преди две години.
11978
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД