:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Според статистиката цените на повечето храни падат

Инфлацията стигна 1% за два месеца

През февруари са поскъпнали транспортът, съобщенията, наемите и лекарските прегледи
Инфлацията за януари е 0,6%, а за февруари - 0,3%. С натрупване инфлацията е 1% за първите два месеца на тази година, обяви вчера Националният статистически институт (НСИ). Макрорамката на бюджета предвижда инфлацията да не превиши 3,5% в края на годината.

През януари животът е поскъпнал с 0,9%, ако се отчита само промяната в цените на 100-те жизненоважни стоки и услуги, които от тази година се наблюдават в т. нар. малка кошница. През февруари цените им са се повишили с 0,1%.

През февруари цените на нехранителните стоки са нараснали с 0,8%, на услугите - с 0,9%, а на общественото хранене - с 0,4%. Поевтинели са само хранителните продукти - с 0,3%, сметнаха от ведомството на Александър Хаджийски.

Цената на свинското се е понижила с 0,3%, на телешкото - с 0,5%, на птичето месо - с 2,8%. По-евтино през миналия месец са се продавали още яйцата - с 2,7%, ябълките - с 7,5%, картофите - с 4,2%. Според статистиката понижение има и в цените на ориза, боба, лещата, захарта, малотрайните колбаси. Поскъпнали са белият хляб - с 0,9%, и зелето - с 5,5%. Цената на сиренето е скочила с 0,8%, на кашкавала - с 1,3%, на чесъна - с 4,6%.

През февруари дизеловото гориво се е продавало със 7,4% по-скъпо. Цената на автомобилния бензин е скочила с 5,6%. Като резултат транспортът в страната е поскъпнал средно с 2,6%. Само тарифите в железопътния превоз са скочили със 17,1%. Цените на услугите в съобщенията са скочили средно с 1,2%. От тях телефоните са поскъпнали с 1,5%. Наемите на жилищата са се повишили с 1,9%, а разходите по събиране и извозване на битови отпадъци са скочили със 7,1%. Водоснабдяването е поскъпнало с 3,4% през миналия месец, образованието - с 0,1%, лекарските прегледи - с 0,8%.
211
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД