:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 441
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Свободен Интернет само срещу скъпи телефони

 
Ако бъдат допуснати свободно висококачествени телефонни разговори по Интернет, БТК ще се принуди да компенсира с поскъпване на телефонната услуга. Това заяви вчера шефът на борда на директорите на БТК Гроздан Караджов по повод ограничителната мярка, въведена срещу гласовата телефония по мрежата с поправките на далекосъобщителния закон.

Според текстовете БТК вече има монопол върху всякакви телефонни разговори "независимо от технологията".

Преди това от сдружението "Политологичен център" заявиха, че шефът на икономическата комисия Никола Николов е излъгал депутатите, заблуждавайки ги, че промените са съобразени с европейското законодателство. Промените гонели големите инвеститори, които искат да правят вложения във високите технологии.

Според Караджов ограничителната мярка е съобразена с европейски документ: "Съобщение на ЕК за статута на "глас по Интернет", публикувано на 12 декември 2000 г. в официалното издание на ЕК. Според него телефонен разговор през Интернет като част от монопола има само когато се предлага по търговски начин, и то към крайните точки на обществената мрежа, т. е. домашните и служебните телефони. Освен това трябвало да става въпрос за разговор в реално време с качеството на обществената мрежа.

Според Караджов това ограничава само големите провайдъри, които заобикалят БТК при разговори в чужбина. Те отнемат близо 25% от приходите на компанията от международния трафик и това може да се преодолее само чрез повишаване на цените на вътрешните и градските разговори и на твърдата месечна такса. Политологичният център организира обществена дискусия по промените в далекосъобщителния закон в сряда, съобщиха от сдружението.



Текст за снимка:



По време на откриването на "Интернет фиеста" в НДК в началото на март Петър Стоянов имаше телеконферентна Интернет връзка с Виена, по време на която говори със заместник-президента за Централна и Източна Европа на IBM Янес Пеначина. Ако гласените промени в далекосъобщителния закон влязат в сила, държавният глава в такива случаи вероятно ще попадне под ударите на закона. Той е осъществил висококачествена гласова връзка, и то в реално време.

Снимка: Емил Иванов
502
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД